Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια  Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Μάνη. Η επικράτεια της πέτρας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΜΙΖΑΡΑΣ

Η μαγεία - και πολλές φορές η νοσταλγία τού πριν με το τώρα είναι ίσως αυτό που κινεί τους ανθρώπους να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν σε μέρη που είχαν επισκεφθεί παλιά. Η αλλαγή, η μεταμόρφωση και η εξέλιξη της φύσης και του περιβάλλοντα χώρου επιβεβαιώνει την ενδόμυχη αίσθηση ότι ζούμε... υπάρχουμε.

Όταν - πριν από αρκετά χρόνια - πρωτοεπισκέφθηκα τη Μάνη, η ηλικία μου δεν επέτρεψε να συγκρατήσω την πλήρη εικόνα της, θυμάμαι όμως την αίσθηση που είχα καθώς πλησιάζαμε... Ίσως ήταν οι αναφορές στα σχολικά βιβλία ιστορίας, ίσως το ίδιο το τοπίο, ο αέρας, οι μυρωδιές... πάντως όταν πια φεύγαμε, με θυμάμαι με τα γόνατα πάνω στο πίσω κάθισμα να κοιτώ μέσα από το τζάμι αυτό που αφήναμε πίσω... τη Μάνη.

Αν και τα χρόνια που πέρασαν από τότε δεν είναι και πολλά, παραξενεύτηκα καθώς περνώντας την Καλαμάτα ένιωσα ακριβώς όπως τότε. Κατάφερα να κάνω μια διαδρομή τριών τετάρτων, μιάμιση ώρα, προσπαθώντας να καταλάβω γιατί νιώθω πάλι έτσι και παρ' όλη την προσπάθεια του δύσκολου δρόμου δεν έχασα ούτε στιγμή την αίσθηση αυτής της μαγείας που περιβάλλει τη Μάνη. Περνώντας από τα όμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια, μέσα σε ένα βραχώδες και επιβλητικό σκηνικό, κατάλαβα γιατί η περιοχή της Μάνης - στο πέρασμα του χρόνου - έχει διαμορφώσει μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα. Δεν είναι τυχαία η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των πύργων ούτε των μικρών πέτρινων χωριών.

Πέρα από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν την εποχή που η περιοχή είχε καταληφθεί από τους Φράγκους και πέρα από τον κύριο σκοπό της ύπαρξής τους - που ήταν να εξασφαλίσουν την επίβλεψη και την κυριαρχία όλης της περιοχής - ο τρόπος που οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ξεπροβάλλουν μέσα από το τοπίο δηλώνει ότι σε αυτόν τον τόπο εδώ και πολλά χρόνια ζούσαν ή κατέφευγαν άνθρωποι μιας ιδιάζουσας σκέψης και φιλοσοφίας. Πράγμα που επιβεβαιώνεται μέσω των ανασκαφών που ολοένα φέρουν στο φως κρυφές πτυχές της μυστηριακής ιστορίας της Μάνης. Όπου και να πας, όπου περπατήσεις, όπου σταθείς... ο τόπος σιγομουρμουρίζει ιστορίες.

Περνώντας αρκετά χωριουδάκια φτάνουμε στην Καρδαμύλη. Λίγο έξω από το χωριό δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ τι είδους λαός μπορεί να κατοικεί σε αυτόν τον τόπο. Μου ήρθε στο νου μια περιγραφή του Pouqueville, ξένου περιηγητή που στα χρόνια της Επανάστασης περιόδευσε σε αυτά τα μέρη και ίσως στάθηκε ακριβώς όπου και εγώ. Δεν νομίζω ότι αυτό που είδε τότε με αυτό που είδα εγώ σήμερα διαφέρει και πολύ. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, όμως δεν αποπνέει καθόλου την αίσθηση του μουσείου, ίσα-ίσα που η ζωή μοιάζει να κυλά σε αυτούς τους ρυθμούς για πολύ συγκεκριμένους λόγους, πράγμα που είναι θέμα του κάθε ταξιδιώτη να βρει και να κατανοήσει.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 07-05-2000


Οδοιπορικό στη Μάνη ] Γύθειο-Βάθεια ] Προσηλιακή Μάνη ] Αποσκιερή Μάνη ] Ακροταίναρο ] Ταίναρο ] Αρεόπολη ] Γερολιμένας ] Καρδαμύλη ] Κάμπος ] Μέσα Μάνη ] Βάθεια ] Μέζαπος ] [ Φωτοδιαδρομές ] Άγρια Ομορφιά ] Λιμένι - Οίτυλο ]