Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ 118 παραδοσιακοί οικισμοί σε όλη την Πελοπόννησο. Οι 96 είναι στη Μάνη.

ΤΟΥ Ν. ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ

• Διατηρήστε τη Μάνη, το μοναδικό Ελληνικό Ανοικτό Μουσείο
• Όχι τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις
• Ναι στην ανάπλαση των παραδοσιακών οικισμών
• Με 5 προϋπολογισμούς των δήμων η Μάνη ή καταστρέφεται ή αναδεικνύεται
• Η ευθύνη είναι των Δήμων και δική μας

Και όμως υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί από την άσφαλτο και το τσιμέντο η Μάνη. Οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι αυταπόδειχτη αλήθεια για την επερχόμενη καταστροφή των μοναδικών παραδοσιακών οικισμών αυτής της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Όποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι «αφηρημένα συγκεκριμένοι», παρατηρεί τα κονδύλια της απευθείας ανάθεσης των έργων, το αλισβερίσι και τον εξευτελισμό της εξάρτησης χωρίς κριτήρια προοπτικής (αλλά για τους προϋπολογισμούς θα επανέλθουμε συγκεκριμένα).

Η Μάνη είναι ένα ανοιχτό Μουσείο και το αποδεικνύουν περίτρανα τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Για όλη την Πελοπόννησο έχουν χαρακτηριστεί 118 οικισμοί ως παραδοσιακοί εξ αυτών 94 είναι της Μέσα Μάνης και Κάτω Μάνης, 2 της Έξω Μάνης είναι οι μόνοι για όλη τη Μεσσηνία και 22 για όλη την άλλη Πελοπόννησο. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι στη Μάνη διατηρείται η παράδοση της Πολεοδομίας και της Αρχιτεκτονικής των οικισμών. Σωστά έχει ονομαστεί η Μάνη ως Ανοιχτό Μουσείο.

Καθένας καταλαβαίνει ότι σε αυτή τη βάση των παραδοσιακών οικισμών, στην άγρια φυσική ομορφιά, στις βυζαντινές εκκλησίες, που είναι περίπου 1000, στα παλαιοανθρωπολογικά και νεολιθικά ευρήματα, στα σπήλαια που αφθονούν, στα μεγαλιθικά, στα πλακόστρωτα, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα, στη θάλασσα, θα στηριχτεί η ήπια ανάπτυξη.

Δυστυχώς οι ιθύνοντες των Μανιάτικων Δήμων με τους προϋπολογισμούς και τα έργα που εκπονούν σκάβουν τον τάφο των επόμενων γενεών, της Μάνης και ένα μέρος της ταυτότητας της Ελλάδας. Και για του λόγου το αληθές ιδού οι οικισμοί:

Νομός Αχαΐας: Βεσίνιον. Αλεποχώριον
Νομός Ηλείας: Ταξιάρχαι
Νομός Αρκαδίας: Βλόγγος, Δημητσάνα, Καρίταινα, Λαγκάδια, Ερμιόνη (Μανδράκια), Λεωνίδιον, Πλάτανος, Πράστος
Νομός Λακωνίας: Αγερανός, Άγιος Νικόλαος, Ακρογιάλιον (Πιόντες, Αντρογιάλι), Αστέριον (τα Σολά), Αχίλλειον, Βάτα, Γωνέα, Διμαρίστικα Δρυμός (Δρυαλί), Καινούργια Χώρα, Καρυούπολις, Καυκί, Κορακιάτικα (Κορακιάνικα), Κορογονιάνικα, Λάγια (Λάγεια), Λουκάδικα, Μαλλιαρή Συκιά, Μέσα Χώρα, (Μέσα Νύφη), Πάλιρος, Παχιάνικα, Πολυάραβος, Ριγανόχωρα, Σκαλτσοτιάνικα, Σπίρα, Φλομοχώριον (Φλομοχώρι), Χιμάρα (Χειμάρρα), Μονεμβασιά, Κατσανιά, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεώργιος, Άλικα, Βάθεια, Βάμβακα, Γκλέζη (Γκλέζου ή Γκλέζος), Δίπορον, Δρυ, Δρύαλος, Ελαία (Ελιά), Καλονιοί (Καλλονιοί), Καλόπυργος (Άνω Δρυ), Κάτω Γαρδενίτσα (Χώρα), Κάτω Μπουλαριοί, Καφιόνα (Καφιώνα), Κεχριάνικα, Κοίτα (Κίττα ή Κίτα), Κοτράφιον, Κηπούλα, Κούνος, Κυπάρισσος, Λεοντάκης, Λιμένιον (Λιμάνι), Μάραθος, Μουντανίστικα, Μπρίκιον (Βρίκι), Νικάνδρειον, Νόμια, Ομαλαί, Οχιά, Πάγκια, Παλαιοχώρα, Πολεμίτας (Πολεμίτα), Πύργος Δυρού, Σταύριον (Σταυρί), Σωτήρας (Κουσκούνι), Τσικκαλιά, Τσόπακας, Φραγκούλιας, Χαριά, Χαρούδα.

Νομός Μεσσηνίας: Θαλάμαι (Κουτήφαρι), Λαγκάδα.

Επίσης το 1998 χαρακτηρίστηκαν 28 οικισμοί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εξής:

1. Άνω Μπουλαριοί
2. Αργιλιά
3. Αρεόπολη
4. Βαχός
5. Γέρμα
6. Δροσοπηγή
7. Έξω Νύμφι (Έξω Νύφι)
8.Καρέα
9. Κελεφά
10. Άνω Γαρδενίτσα
11. Καραβάς
12. Κεριά
13. Κρυονέρι
14. Κάτω Καρέας
15.Έρημος
16. Καρύνια
17. Κουλούμι
18. Κουτρέλα
19. Λάκος
20. Μέζαπος
21. Μίνα
22. Αρφίγγια
23. Βελούσι
24. Καλός
25. Οίτυλο
26. Ολυμπιές
27. Πύρριχος
28. Τριανταφυλλιά

Στον προϋπολογισμό του δήμου Οιτύλου - Δυτικής Μάνης για το 2000 είναι:

447.166.000 δρχ. για οδοποιία εξ' αυτών 302.640.000 τσιμεντοστρώσεις - ασφαλτοστρώσεις των παραδοσιακών οικισμών εντός και εκτός.

144.526.000 δρχ. συντήρηση και επισκευή δρόμων.

Αυτά τα ποσά ήταν μυθικά για τα προηγούμενα έτη όταν οι προϋπολογισμοί όλων των δήμων και κοινοτήτων της Δ. Μάνης ήταν 340.000.000 δρχ.

Αν τα 447.166.000 δρχ. διατεθούν για αναπλάσεις των οικισμών και για αναγκαίες επεμβάσεις σε δρόμους τότε με 4 τέτοιους προϋπολογισμούς θα έχει αναπλαστεί και αναδειχτεί όλη η Μάνη. Αλλά φαίνεται ότι θέλουν μερικοί να την καταστρέφουν και να τσιμεντάρουν τους πύργους, τις αυλές και τις πλατείες.

Να πως καταστρέφεται η Μάνη!

Συγκεκριμένα καταστρέφεται η Κοίτα, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακή ιδιαιτέρου κάλλους, με τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις εντός οικισμού.

Το ίδιο εντός του Δρυάλου, Κελεφάς, Μίνας, Αρεόπολης, Άνω Μπουλαριών κ.λπ.

Αλλά πού να βρεθεί η γνώση και το όραμα για τη Μάνη;

Καλούμε τον Νομάρχη και τον Περιφερειάρχη να εκτιμήσουν αυτούς τους προϋπολογισμούς.


Θαλάμαι ] [ Καταστροφή Οικισμών ] Ενιαία Μάνη ] "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ] Βασίλης Γιαννουλάκος ] Επιτάφιος Θρήνος ] Μάχη Διρού ] Τουριστικό Πανόραμα ] Απαλλοτρίωση Διρού ] Πρ. Δημοκρατίας ] Εθνικές Γιορτές... ] Κυνηγοί... ] Μύθοι και Θρύλοι ] Πεταλίδι αποικία ] Κάστρο Κελεφάς ] Συμβολή Μάνης... ] Χριστούγεννα ]