Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

1.Πύρριχος 2.Χειμάρρα

pirrihos.jpg (55629 bytes)1. Πύρριχος (Κάβαλλος): Απέχει από την Αρεόπολη 6 χλμ. και κατά το Παυσανία, πήρε το όνομά του από το Πύρριχο ή από το Πύρρο, το γιο του Αχιλλέα, γεγονός που δείχνει τις σχέσεις του Αχιλλέα με την Λακωνία. Όμως υπάρχει και η εκδοχή ότι πήρε το όνομά του από τη «πύρριχον γην», δηλαδή από μία περιοχή που είχε ξανθοκόκκινο ρούσο χρώμα.

Από τα αξιοθέατα που είδε ο Παυσανίας, σημείωσε το ιερό της Αρτέμιδος που επονομαζόταν Ασταρτεία, γιατί στη θέση αυτή σταμάτησε προς τα εμπρός η εκστρατεία των Αμαζόνων και ένα ιερό του Αμαζονίου Απόλλωνα.

Τα αγάλματα των δύο θεών ήταν ξόανα, τα οποία είχαν φέρει κατά την παράδοση γυναίκες από το Θερμώδοντα, το ποτάμι στον Εύξεινο Πόντο, στις όχθες του οποίου λεγόταν ότι ζούσαν οι Αμαζόνες.

pirrihos1a.jpg (38905 bytes)Επίσης, σύμφωνα με τον Παυσανία, η ύδρευση των κατοίκων γινόταν από πηγάδι, το οποίο πρέπει να είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στον οικισμό του Πύρριχου.

Επιτύμβιες επιγραφές και άλλα ευρήματα μεταρωμαϊκών χρόνων αλλά και πρώιμων χριστιανικών δείχνουν ότι τα χρόνια εκείνα ο Πύρριχος είχε κάποια ακμή.

Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα Κορκόδειλου Κλαδά, που οργάνωσε την επανάσταση το 1470, του οποίου η μητέρα ήταν από τους Αγίους Σαράντα της Β. Ηπείρου. Εδώ γεννήθηκε ο Λογοτέχνης Βάσος Δασκαλάκης (1897 – 1933).

pirrihos_panagia.jpg (87886 bytes)Οι Ι.Ν. της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από τη Ε' Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

 

pirrihos6.jpg (49918 bytes)
pirrihos.JPG (37255 bytes)
pirrihos_panagia.jpg (76632 bytes)
pirrihos_panagia1.jpg (73948 bytes)
pirihos01.JPG (33576 bytes)

 

himara.jpg (75732 bytes)2. Χειμάρρα: Αντικρίζει πανοραμικά τον όρμο του Κότρωνα και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το χωριό κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήλθαν από τη Χειμάρρα της Β. Ηπείρου, ενώ άλλοι ότι η Χειμάρρα της Β. Ηπείρου είναι αποικία του Μανιάτικου χωριού.

himara_sotiras1.jpg (77896 bytes)Ως μνημεία έχουν χαρακτηριστεί οι Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και του Αγίου Αθανασίου.

Αξιόλογες οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου με καμπαναριό και τρούλο και ψηλά στη πλαγιά ο Άγιος Γεώργιος, στην Ιστορική θέση Τρικεφάλι.

himara_agiosnikolaos.jpg (97769 bytes)Στο Τρικεφάλι έγινε η μάχη των Μανιατών με το Χατζή Οσμάν το 1770 και πήρε το όνομά του από τα κεφάλια των τριών απεσταλμένων των Μανιατών, που ο Χατζή Οσμάν τα έκοψε και τα έστησε σε πάσσαλο.


Κότρωνας ] Έξω Νύμφιο ] Δρυμός ] Κοκκάλα ] Λάγια ] [ Πύρριχος ] Ταίναρο ]