Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

trikotsova_kapetanakidon.JPG (33089 bytes)
Η Τρικότσοβα από το κάστρο

Σωτηριάνικα: Παραδοσιακό χωριό αριστερά του δρόμου Καλαμάτας – Κάμπου, με κατεύθυνση προς το Ταΰγετο. Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αβίας με τους οικισμούς Κουρή, Χαραυγή και Μαρβίνιτσα ή Μαυρινίτσα (Τρικότσοβα).

Στα Σωτηριάνικα παρατηρήθηκε Μυκηναϊκή κατοίκηση. Το 1938 βρέθηκαν τυχαία χρυσά κτερίσματα σε λάρνακα, σκαλισμένη σε βράχο, δηλαδή: δίωτο κύπελλο (δακρυχόος) ολόχρυσο βάρους 338 γρ., που έφερε στο πλάϊ ανάγλυφες παραστάσεις δέντρων, άλλο δίωτο, ολόχρυσο κύπελλο με έκτυπες παραστάσεις, χρυσός αμφορέας, χρυσός δίσκος, ένα ολόχρυσο ημικυκλικό διάδημα κα.

Σύμφωνα με τη παράδοση πρώτος οικιστής ήταν ο Σωτήρης Μενούσης από τα Ανώγεια της Σπάρτης, γι’ αυτό λέγονται Σωτηριάνικα. Θρυλείται ότι παλαιότερα ήλθε η βασιλοπούλα Μαυρινίτσα η οποία έκτισε και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Τα Σωτηριάνικα και οι οικισμοί του αποτελούν χειμαδιό των Αλτομιρών και Πηγαδιών.

Στη Τρικότσοβα σώζεται το εντυπωσιακό οχυρό των Καπετανάκηδων, που ήταν και ιστορικό παρατηρητήριο της Μάνης.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι του 17ου αιώνα, αγιογραφημένη, η  Αγία Κυριακή είναι μονοκάμαρη του 14ου αιώνα με σωζόμενες τοιχογραφίες, ενώ στη Τρικότσοβα βρίσκονται η Παναγίτσα και ο Άγιος Κωνσταντίνος.


Κάμπος ] Αβία ] Αλτομιρά ] Δολοί ] Κέντρο ] Πηγάδια ] Σταυροπήγιο ] [ Σωτηριάνικα ]