Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Μετονομασίες
Οικοτουρισμός
Πληθυσμιακή εξέλιξη
Διάγραμμα χρήσης Γης
Γύθειο
Άγιος Βασίλειος
Αιγιές
Δροσοπηγή
Καλύβια
Καρβελάς
Καρυούπολη
Κονάκια
Κρήνη
Λυγερέας
Μαραθέα
Μυρσίνη
Νεοχώρι
Πλάτανος
Πολυάραβος
Σιδηρόκαστρο
Σκαμνάκι
Σκουτάρι
Χωσιάρι

 

Επικοινωνία

Διαμονή

 

Αποστάσεις - Μετάβαση

Τηλέφωνα

dimos_githiou.jpg (97982 bytes)Ο Δήμος Γυθείου (επαρχία Γυθείου) σχηματίσθηκε για πρώτη φορά το 1835, με έδρα το Γύθειο (Μαραθονήσι), ενώ το 1841 συγχωνεύθηκαν σ’ αυτόν πολλά χωριά και μέρος του Δήμου Σκοπού. Είχε σφραγίδα κυκλική με έμβλημα «εικόνα παριστώσαν την περί του τριπόδου έριν μεταξύ Ηρακλέους και Απόλλωνος» και γύρω της τις λέξεις Δήμος Γυθείου. Ο Δήμος είχε 2.401 κατοίκους το 1848, 4.243 το 1879 και 7.253 το 1907, ενώ ο Δημότης ονομαζόταν Γυθεάτης.

dimarhio_githiou01.JPG (42890 bytes)Με το νομοσχέδιο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύθηκε ο Δήμος Γυθείου, με έδρα το Γύθειο. Έχει έκταση 197.313 στρέμματα και πληθυσμό 7.542 κατοίκων, που κατοικούν σε 18 Δημοτικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες) και οικισμούς. Στο Δήμο λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο  και το Μουσείο Πύργου Τζαννετάκη.

Ο νεοσύστατος Δήμος Γυθείου, είναι μοναδικός και θαυμάσιος τόπος διακοπών, κέντρο μιας οργανωμένης τουριστικά περιοχής που συνδυάζει μορφές εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο σύγχρονος τουρίστας σ’ όλα τα επίπεδα.

Μπορεί να απολαύσει κανείς τις χαρές της θάλασσας σχεδόν παντού κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Γυθείου μήκους 43 χιλ. περίπου και να γευτεί φρέσκο ψάρι και θαλασσινές ποικιλίες. Οι καταπληκτικές παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, με τις θαυμάσιες αμμουδιές από τις ωραιότερες της Μεσογείου, προσφέρονται για σέρφινγκ και άλλα θαλάσσια σπορ. Σ’ όλες τους, έχουν απονεμηθεί ‘’γαλάζιες σημαίες’’.

Στο Μαυροβούνι στη Σελινίτσα, αλλά και σε άλλες παραλίες του Δήμου Γυθείου, έχουν την ''αμμουδιά τους'' και οι χελώνες καρέτα – καρέτα που έρχονται πάντα στην ίδια παραλία να γεννήσουν – απόδειξη ότι η τουριστική υποδομή δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον. Οι παρατηρητές επιστήμονες του Συλλόγου για την προστασία τους, τις περιμένουν κάθε χρόνο.

Στο Γύθειο, το Μαυροβούνι, το Σκουτάρι και το Βαθύ, λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ακόμη προσφέρονται διαμερίσματα και επαύλεις. Στο Κάμπο του Μαυροβουνίου, στο Βαθύ και στον Αγερανό, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καλά οργανωμένα μεγάλα κάμπινγκ.

Εκτός από τις παραλιακές περιοχές του Δήμου Γυθείου:

· υπάρχουν περιοχές με φυσικές ομορφιές ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000 GR Όρος Ταΰγετος» όπως: Πολυάραβος, Λυγερέας Κρήνη, Σκαμνάκι, Δροσοπηγή, περιοχές ημιορεινές ή ορεινές που αποτελούν ουσιαστικά προεκτάσεις της οροσειράς του Ταϋγέτου, και

· μοναδικά μνημεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής (Πυργόσπιτα – εκκλησίες κλπ.) σε όλα τα χωριά του Δήμου: Καρυούπολη, Κονάκια, Πολυάραβος, Χωσιάρι, Μαυροβούνι, Αγερανός, Σκουτάρι, Καρβελά, Μυρσίνη, Δροσοπηγή, Αιγιές, Σκαμνάκι, Λυγερέας κλπ.

Στο Δήμο Γυθείου βρίσκονται οι παρακάτω 6 παραδοσιακοί οικισμοί (Με το ΦΕΚ-594/Δ/78):
Γύθειο ολόκληρος ο οικισμός,
Αγερανός,
Αστέριον (τα Σολά),
Καρυούπολις,
Καυκί,
Πολυάραβος


Βέργα-Μ. Μαντίνεια ] Δήμος Αβίας ] Δήμος Λεύκτρου ] Δήμος Οιτύλου ] Δήμος Ανατ. Μάνης ] [ Δήμος Γυθείου ] Μανιάτικα Βαρδούνιας ]