Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

ageranos_kamares2.jpg (33615 bytes)Αγερανός: Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγερανού, όπου είναι πιθανόν ο αρχαίος Αράϊνος. Εκεί βρισκόταν ο τύμβος του Λας και ο ανδριάντας του. Πιο πέρα, εκεί που εκβάλλει ο Σκύδρας το ρυάκι της Δίχοβας προς τις Καμάρες, αγκυροβόλησε ο γιος του Αχιλλέα, Πύρος, με τα πλοία του όταν έπλεε από την Σκύρο με σκοπό να νυμφευθεί την Ερμιόνη.

ageranos_antonbei1.jpg (50560 bytes)Ο Αγερανός ήταν έδρα του καπετάνιου Αντώνη Γρηγοράκη, 5ου μπέη της Μάνης (1803 – 1808) και εδώ βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς πύργους της Μάνης, ο Πύργος των Γρηγοράκηδων. Το φρουριακό συγκρότημα με τα τείχη, το παλατάκι, τη πύλη κ.α., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Η φημισμένη οικογένεια ανέδειξε 3 Μπέηδες που ηγεμονούσαν 26 χρόνια στη Μάνη. Δυτικά του, βρίσκονται οι Πυργοκατοικίες του Αλτζερινάκου και του Ξηνταράκου, καθώς και το Πυργοσυγκρότημα του Τσικουρίου, που ήταν ανηψιοί του Μπέη.

ageranos_tsikouriou6.jpg (55424 bytes)Το Πυργοσυγκρότημα του Τσικουρίου, βρίσκεται ψηλά στο λόφο και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής μανιάτικης αμυντικής κατοικίας, με τοίχους διάτρητους από πολεμότρυπες (18ου αιώνα.). Είναι διώροφο, περιβάλλεται από κτιριακό συγκρότημα σπιτιών, στάβλων, αποθηκών, φούρνου και στέρνας, τα οποία περικλείονται από μαντρότοιχο με φρουριακή αυλόπορτα.

ageranos_agiosnikolaos.jpg (55926 bytes)Η εκκλησία της Υπαπαντής είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου κτιρίου. Στους τοίχους της υπάρχουν αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη διάσπαρτα ή ενσωματωμένα. Αξιόλογος ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, του 19ου αιώνα.

 

Πυργοσυγκρότημα του Τσικουρίου
ageranos_tsikouriou1.jpg (39122 bytes) ageranos_tsikouriou2.jpg (58916 bytes) ageranos_tsikouriou3.jpg (87318 bytes)
Κυκλικό κλουβί με ζεματίστρα στο πυργόσπιτο
ageranos_tsikouriou4.jpg (44154 bytes)
Το εσωτερικό του πετρομάχου στο πύργο του συγκροτήματος
ageranos_antonbei4.jpg (47954 bytes)
Το συγκρότημα του Ανώνμπεη από το πύργο Τσικουρίου
ageranos_tsikouriou8.jpg (48401 bytes)
ageranos_tsikouriou9.jpg (61988 bytes)
ageranos_tsikouriou5_agioanisprodromos.jpg (55238 bytes)
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος