Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Λιμένι
Σωτήρας (Κουσκούνι)
Φωτογραφίες
Ταξιάρχης
Εκκλησίες
Επέτειος 17.03.2002
Φωτ/φίες Επετείου (Α')
Φωτ/φίες Επετείου (Β')
Επέτειος 17.03.2001

 

Επικοινωνία

areop01.JPG (34043 bytes)Αρεόπολη (Τσίμοβα): Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (931κ.) του Δήμου Οιτύλου, μαζί με τους οικισμούς Δρυάλια (28κ.), Λαγοκοίλιο (61κ.), Λιμένι (12κ.), Ομαλαί (16κ.) και Σωτήρας (55κ.). Είναι η έδρα του Δήμου Οιτύλου, βρίσκεται 71 χλμ. Ν της Σπάρτης και 25 χλμ. ΝΔ του Γυθείου.

Η πόλη του Άρη, θεού του πολέμου, έχει 931κ. και είναι πανάρχαιη κοιτίδα του ανθρώπου, όπως μαρτυρούν τα οστά ανθρώπων (κρανίο και σκελετοί 300.000 ετών), αλλά και προϊστορικών ζώων, που βρέθηκαν στη θέση Απήδημα, με ερευνητή τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Θεόδωρο Πίτσιο. Το κρανίο βρίσκεται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανήκε στο Homo Sapiens Taenarius (Ταινάριος άνθρωπος).

areop02.JPG (58216 bytes)Στη Ρωμαϊκή περίοδο συμμετείχε στο «Kοινό των Ελευθερολακώνων”. Το Μεσαίωνα ο μεγαλύτερος οικισμός ήταν η Παλαίρημος (νότια της σημερινής Αρεόπολης), απ’ όπου, μετά από λοιμό, πολλοί μετανάστευσαν στη Σικελία και ίδρυσαν ομώνυμο χωριό που εξελίχθηκε στη πόλη του Παλέρμου.

Θεωρείται η καρδιά της Μάνης και δίκαια έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και ιδιαιτέρου κάλλους (ένα από τα τρία χωριά της Μάνης, μαζί με τη  Βάθεια και τη Κίττα), ενώ ορισμένοι πύργοι χρησιμοποιούνται ως ξενώνες, όπως ο αναπαλαιωμένος πύργος του Καπετανάκου (1760).

areop_petr.JPG (24111 bytes)Το 1364 ένα καράβι με πρόσφυγες ήλθε στη περιοχή, μετά τη πτώση των Σαράντα Εκκλησιών της Ανδριανούπολης, στους Τούρκους. Η παράδοση λέει ότι ανάμεσά τους ήταν και ένα φτωχό ορφανό προσφυγόπουλο που το έλεγαν Μιχάλη, και όλοι έλεγαν «βρε το μαυροΜιχάλη» (=μαυρόμοιρο Μιχάλη) και έτσι προήλθε το όνομα.

Η ξακουστή οικογένεια των Μαυρομιχαλέων σημάδεψε την ιστορία της Αρεόπολης και εδώ είναι τα αρχοντικά πυργόσπιτα των Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, το μεγαλύτερο σε όγκο οικοδόμημα της Μάνης, των Μαυρομιχαλαίων δίπλα στον Άι Γιάννη, των Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου.

Το 1618 η Τσίμοβα είχε 30 οικογένειες και το Κουσκούνι 40, ενώ το 1700 είχαν 98 και 48 οικογένειες αντίστοιχα.

areopoli_taxiarhis21.jpg (27192 bytes)Εκτός από τους μανιάτικους πύργους και τα καλντερίμια, αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (18ος αι.) και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον οποίο έγινε η δοξολογία και άρχισε η επανάσταση στις 17 Μαρτίου του 1821. Στη λιθόστρωτη πλατεία ορκίστηκαν γονατιστοί οι Μανιάτες για Νίκη ή Θάνατο.

Η Αρεόπολη είναι το σημείο, από το οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να γνωρίσει τη παραδοσιακή Μάνη να πάει στο Οίτυλο, στα περίφημα σπήλαια Δυρού και μετά νοτιότερα για τη μέσα Μάνη, με τα γραφικά χωριά της που είναι αραδιασμένα στη σειρά και φτάνουν μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Σύνδεσμοι
Δήμος Οιτύλου
Alpha World: http://www.aw.gr/news/newszoom.asp?id=5378 


Μετονομασίες ] [ Αρεόπολη ] Άλικα ] Βάθεια ] Βαχός ] Γέρμα ] Γερολιμένας ] Δρύαλος ] Καρέα ] Κελεφάς ] Κοίτα ] Κούνος ] Κρυονέρι ] Μίνα ] Μπουλαριοί ] Νέο Οίτυλο ] Οίτυλο ] Πύργος Διρού ] Τσικαλλιά ]