Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Η Ιστορία αναφέρει ότι ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ο οποίος γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757, αφού έκανε τον δάσκαλο για λίγα χρόνια στα χωριά της περιοχής του, πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί μετέβη στη Βλαχία, όπου έγινε γραμματέας του ηγεμόνα Μ. Μαυρογένη, και τελικά εγκαταστάθηκε στη Βιέννη.

Εκεί συνέλαβε την ιδέα να οργανώσει την απελευθέρωση της Ελλάδας. Γι' αυτό ήλθε σε επαφή με διακεκριμένους εκπροσώπους της Γαλλικής Επανάστασης και της Ελληνικής διασποράς και, αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, ίδρυσε μυστική επαναστατική οργάνωση που θα προετοίμαζε τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Ταυτόχρονα, για να εξεγείρει τις ψυχές και το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων, έγραφε, τύπωνε και έστελνε μυστικά στην Ελλάδα προκηρύξεις, χάρτες, εικόνες και τα επαναστατικά του έργα, ανάμεσα στα οποία τον «Θούριο»:

«Ως πότε, παλικάρια, να ζούμεν στα στενά,
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;...»

Ωστόσο αυτή η δραστηριότητα του Ρήγα και των συντρόφων του προδόθηκε στην φιλότουρκη Αυστρία. Έτσι, τον Νοέμβριο του 1797 συνελήφθη στην Τεργέστη μαζί με τον φίλο του Περραιβό, ενώ ετοιμαζόταν να κατέβει στην Ελλάδα για να αρχίσει την επανάσταση από τη Μάνη.

Μετά τις πρώτες ανακρίσεις απέλυσαν τον Περραιβό και έστειλαν δέσμιο τον Ρήγα πίσω στην Βιέννη, όπου είχαν συλληφθεί και άλλοι οκτώ συνεργάτες του, από τους οποίους οι τρεις ήταν Αυστριακοί. Η αυστριακή κυβέρνηση εξόρισε τους τρεις Αυστριακούς και, ύστερα από πιέσεις, απεφάσισε να παραδώσει τον Ρήγα και τους άλλους στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, τους έστειλε σιδηροδέσμιους στον καϊμακάμη του Βελιγραδίου για να τους παραδώσει στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνος όμως, επειδή φοβήθηκε ότι ήταν δυνατόν να τους απελευθερώσουν στον δρόμο, διέταξε και τους στραγγάλισαν τη νύχτα της 10ης προς 11η Ιουνίου 1798 μέσα στις φυλακές και πέταξαν τα σώματά τους στον ποταμό Δούναβη.

Λιμπεράκης Γερακάρης ] Νικήτας Νηφάκος ] Παναγιώτης Μπενάκης ] [ Βιογραφία Ρήγα ] Ρήγας Φεραίος ] Ηλίας Χρυσοσπάθης ] Θεόδ. Κολοκοτρώνης ] Ηλίας Σαλαφατίνος ] Βιογραφία Ιμπραήμ ] Λιουνίτσα Σταθάκου ] Παπα-Πανάγος Ρούσος ] Αλέξ. Κουμουνδούρος ] Νικόλαος Λεωτσάκος ] Σωτήρης Σταυριανάκος ]