Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Νέα διάσταση στον Μακεδονικό Αγώνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γραφείο Βόρ. Ελλάδας

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους αγωνιστές και τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα, την περίοδο 1900-1912, έφεραν στο φως επιστημονικές έρευνες που ανακοινώθηκαν χθες στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Τα πορίσματα των ερευνών απέδειξαν ότι από τους 1.734 διαπιστωμένους Έλληνες νεκρούς του Μακεδονικού Αγώνα, από βρετανικά και ελληνικά αρχεία, μόνο 278 είναι αναγνωρισμένοι Μακεδονομάχοι από την ελληνική πολιτεία. Εκατοντάδες αγωνιστές της περιόδου 1904-1908, αν και συμμετείχαν στον εθνικό αγώνα στη Μακεδονία, φυλακίστηκαν ή σκοτώθηκαν, παρέμειναν ανώνυμοι και δεν έχουν την επίσημη ιδιότητα του Μακεδονομάχου, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Μουσείου, με την ευκαιρία της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα που θα εορταστεί τη Δευτέρα (13 Οκτωβρίου).

«Η επετηρίδα των θυμάτων και των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα είναι απατηλή και έχει πολλές ελλείψεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα κ. Δημήτρης Ζάννας, επισημαίνοντας ότι σκοπός του Μουσείου δεν είναι η ανακατασκευή της υπάρχουσας επετηρίδας αλλά η απόδοση τιμής στους άγνωστους και μη καταγεγραμμένους Μακεδονομάχους.

«Γύρω στα 300 άτομα, θύματα του Μακεδονικού Αγώνα, πιθανόν δεν δηλώθηκαν το 1936, όταν συντάχθηκε η επετηρίδα, διότι οι απόγονοί τους βρίσκονταν σε περιοχές εκτός ελληνικού κράτους», υπογράμμισε ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου κ. Βασίλης Γούναρης. Επίσης ορισμένες τάξεις αγωνιστών, όπως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, πρόσθεσε ο κ. Γούναρης, αγνόησαν ή δεν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με βάση τα βρετανικά και ελληνικά αρχεία, που πραγματοποίησαν οι ερευνήτριες του Μουσείου κ. Περσεφόνη Καραμπάτη και κ. Πελαγία Κολτούκη, αν και έχουν ακόμη πολλά κενά έδωσαν καινούργια διάσταση στη γνώση του Μακεδονικού Αγώνα.

Παράλληλα με την αποκατάσταση της προσωπογραφίας και της μνήμης των Μακεδονομάχων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έχει συγκεντρώσει και σημαντικό αρχειακό υλικό με πάνω από 50.000 έγγραφα από ευρωπαϊκά και ελληνικά αρχεία για την ιστορία 2.500 κοινοτήτων της Μακεδονίας την περίοδο 1870-1912.

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 11-10-1997

 

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] [ Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]