Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Επανάσταση στον Θέρισο

kairoi1.jpg (125704 bytes)Επανάσταση εναντίον του πρίγκιπα Γεωργίου και με σκοπό την ένωση με την Ελλάδα ξέσπασε στην Κρήτη. Οι επαναστάτες ξεκίνησαν από το Θέρισο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων έχοντας επικεφαλής τους Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Μάνο και Κωνσταντίνο Χούμη. Είναι η δεύτερη μετά το 1897 επανάσταση των Κρητικών. Τότε, ο άτυχος ελληνοτουρκικός πόλεμος τους είχε αναγκάσει να δεχτούν την αυτονομία αντί για την ένωση με την Ελλάδα. Στις 3 του Νοέμβρη του 1898, ο τελευταίος Τούρκος είχε φύγει από το νησί. Στις 9 του Δεκέμβρη, έφτασε ως ύπατος αρμοστής ο πρίγκιπας Γεώργιος. Η συμπεριφορά του έκανε τους Κρητικούς να πιστέψουν πως στόχος του ήταν η δημιουργία πριγκιπάτου και όχι η ένωση. Ξεκίνησαν προστριβές, που κορυφώθηκαν όταν ο Γεώργιος κατάργησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο από σύμβουλο Δικαιοσύνης.

Σημείωση: Χωροφυλακή και αγήματα των ξένων δυνάμεων κινήθηκαν εναντίον των επαναστατών. Το κίνημα της 10ης του Μάρτη του 1905 κατάφερε να κρατηθεί. Μια συνέλευση, στις 30 του Ιουνίου του 1906, κήρυξε την ένωση. Ο Γεώργιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Νέος ύπατος αρμοστής ήρθε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης. Τον Σεπτέμβρη του 1908, ενώ ο Ζαΐμης απουσίαζε, ξανακήρυξαν την ένωση κι έστειλαν βουλευτές τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αρνήθηκαν να τους δεχτούν, θα έμπαιναν οριστικά στις 20 του Φλεβάρη του 1913.

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] [ Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]