Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Σ Σκοπετέας

Γ. Σκοπετέας

Ξ. Κωστέας

Γ.Κουμουνδουρέας

Γ. Κοιλάκος

Π.Καπετανάκης

Δ.Ανδροβιτσανέας

Ηλ. Δικαίος

Στ. Σαμπατάκος

 Χ. Καμινέας

 

Σωτήρης Σκοπετέας

Γεννήθηκε στο Εξωχώρι της Έξω Μάνης το 1879. Υπηρέτησε στο Ναυτικό ως αξιωματικός κι έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις ως εθελοντής σε αντάρτικα σώματα του Μ.Α. Στη συνέχεια πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα, όπου έδρασε ως οργανωτής του «Ιερού Λόχου Κονίτσης». Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Βουλή των Ελλήνων ως ανώτερος υπάλληλος.

Γεώργιος Σκοπετέας

Γεννήθηκε στο Εξωχώρι της Έξω Μάνης το 1884. Κατατάχθηκε στα εθελοντικά, αντάρτικα σώματα του Μ.Α. κάτω από την αρχηγία του καπετάν Λίτσα και στη συνέχεια του καπετάν Λεωνίδα. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος το Μάη του 1906, στη φονική μάχη της Οσνίτσανης.

Ξενοφών Κωστέας

Γεννήθηκε στη Γούρνιτσα της Καρδαμύλης το 1872 και μπήκε νωρίς στον ελληνικό Στρατό. Από τους πρώτους έτρεξε κι οργανώθηκε στα εθελοντικά σώματα του Μ.Α. κι έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή των Πιερίων. Μετά τη διάλυση των σωμάτων του Μ.Α. επανήλθε στο Στρατό και πήρε μέρος στον Ελληνο-Βουλγαρικό πόλεμο. Τραυματίστηκε στη μάχη του Μπιζανίου το 1913. Υπηρέτησε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού της Καλαμάτας ως μέραρχος.

Γεώργιος Κουμουνδουρέας

Γεννήθηκε στη Λαγκάδα της Μεσσηνιακής Μάνης το 1884. Μετά τη 1 στρατιωτική του θητεία πέρασε στα αντάρτικα, εθελοντικά σώματα του Μ.Α. κι έλαβε μέρος σε πάμπολλες μάχες υπό την αρχηγία του Μανιάτη επίσης Μακεδονομάχου, καπετάν Μαλέα. Μετά τη διάλυση των σωμάτων του Μ.Α. εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα, όπου και έζησε μέχρι το θάνατο του, το 1953.

Γρηγόρης Κοιλάκος

Γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1886 και 18 ετών κατατάχθηκε εθελοντικά στα αντάρτικα σώματα, επηρεασμένος από τα ηρωικά γεγονότα της εποχής του και ιδιαίτερα από τη δράση του συγχωριανού του καπετάν Μαλέα (Γ. Φραγκάκος). Κάτω από την αρχηγία του καπετάν Μαλέα διακρίθηκε για την γενναιότητά του σε όλες τις επιχειρήσεις κατά των κομιτατζήδων, στις περιοχές των Πιερίων και του Ολύμπου. Μετά τη διάλυση των σωμάτων του Μακεδονικού Αγώνα, εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα.

Πάνος Καπετανάκης

Κατάγεται από την Ιστορική οικογένεια των Καπετανάκηδων και γεννήθηκε στη Μεγάλη Μαντίνεια το 1882. Παρουσιάστηκε από τους πρώτους εθελοντές του Μακεδονικού αγώνα. Κατατάχθηκε και εντάχθηκε στο αντάρτικο σώμα του καπετάν Κρόμπα (Μαρίνος Λυμπερόπουλος), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ως οπλαρχηγός την αρχηγία σε ομάδα, η οποία έδρασε στη λίμνη των Γιαννιτσών. Η δράση του υπήρξε σημαντική και σε συνεργασία με τις άλλες αντάρτικες ομάδες συνέβαλε αποφασιστικά στη κυριαρχία των Ελλήνων στον έλεγχο της λίμνης. Μετά την διάλυση των εθελοντικών σωμάτων υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό και έλαβε μέρος στον Ελληνοβουλγαρικό και Ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπου τραυματίστηκε βαριά και πέθανε το 1912.

Δημήτρης Ανδροβιτσανέας

Γεννήθηκε στη Λαγκάδα της Μεσσηνιακής Μάνης το 1881. Είχε καταταχθεί στη Χωροφυλακή κι ως ενωμοτάρχης έλαβε μέρος εθελοντικά στο Μακεδονικό Αγώνα. Ήταν επικεφαλής ομάδας εθελοντών υπό την αρχηγία του καπετάν Λίτσα (Αντώνη Βλαχάκη) και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες με γενναιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Μετά τη φονική μάχη της Οσνίτσανης στις 7 του Μάη 1907, όπου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι οι καπετάν Λίτσας και καπετάν Λεωνίδας (Λεωνίδας Πετροπουλάκης) και πολλοί μαχητές του σώματος, ανέλαβε την αρχηγία των διασωθέντων. Μετά τη διάλυση των αντάρτικων ομάδων υπηρέτησε ως δάσκαλος σε μακεδονικά χωριά στις περιοχές της Βέροιας και της Έδεσσας, επιτελώντας παράλληλα εθνικούς σκοπούς. Γύρισε στη συνέχεια στη Χωροφυλακή. Πέθανε στην Αθήνα το 1946.

Ηλίας Δικαίος

Γεννήθηκε στη Μεγάλη Μαντινεία Αβίας το 1870. Κατατάχθηκε στον ελληνικό Στρατό κι έλαβε μέρος σε πολλές και ιστορικές μάχες ακόμη και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα έλαβε μέρος εθελοντικά ως οπλαρχηγός αντάρτικου, εθελοντικού σώματος. Μετά τη διάλυσή τους επανήλθε στον ελληνικό Στρατό και πολέμησε σε όλους τους Βαλκανικούς Πολέμους. Τραυματίστηκε βαριά στη μάχη του Κιλκίς και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Πέθανε στην Καλαμάτα το 1927.

Σταμάτης Σαμπατάκος

Ο Σταμάτης Σαμπατάκος ήταν υπενωμοτάρχης της χωροφυλακής και εντάχθηκε στο σώμα του καπετάν Ματαπά (Μιχάλης Αναγνωστάκος), του οποίου ήταν συγγενής και έμπιστος οπλαρχηγός του.

Αργότερα το 1922 ως υπομοίραρχος σκοτώθηκε μαζί με το απόσπασμά του (38 χωροφύλακες) στο Γεντζέ της Ανατολικής Θράκης αγωνιζόμενος κατά του Τουρκικού στρατού.

Χαράλαμπος Καμινέας

Γεννήθηκε στον οικισμό Αγία Σοφία (Γούρνιτσα) της Καρδαμύλης και ήταν από τους πρώτους που κατατάχθηκε στα αντάρτικα, εθελοντικά σώματα του Μακεδονικού Αγώνα. Αρχικά πολέμησε στη περιοχή της Χαλκιδικής και στη συνέχεια ως οπλαρχηγός στο σώμα του καπετάν Σώχου στο Λαγκαδά. Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις με το αντάρτικο σώμα του συμπατριώτη του καπετάν Παναγιώτη (Παναγιώτης Παπατζανετέας).

Συμμετοχή Μανιατών ] Περιοχές Δράσης ] Μανιάτες Μακ/χοι ] Δημ. Καλαποθάκης ] Λάμπρος Κορομηλάς ] Μουσείο Μακ. Αγώνα ] Παύλος Μελάς ] Λεων. Πετροπουλάκης ] Αντώνης Βλαχάκης ] Νικόλαος Τσοτάκος ] Ψυχαδελφοί ] Παναγιώτης Κουκής ] Ηλίας Χιονάκος ] Δημήτρης Αποστολάκος ] Μιχάλης Φουρίδης ] Φίλιππος Κιτρινιάρης ] Γεώργιος Φραγκάκος ] Πέτρος Μαλεύρης ] Μιχάλης Αναγνωστάκος ] Βασίλειος Καραμούζης ] Γεώρ. Φραγκογιάννης ] Ιωάννης Δεμέστιχας ] Νικόλαος Μαντούβαλος ] Π. Παπατσανετέας ] Παρασκευάς Ζερβέας ] Κων. Μπουκουβάλας ] Θεόδ. Μαντούβαλος ] Βασίλης Τσιμπιδάρος ] Γρηγόρης Φαληρέας ] Ιωάννης Ζαγοριανάκος ] [ Άλλοι Μανιάτες ] Ανώνυμοι Μακ/χοι ] Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ] Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ ] Εκδήλωση ] Καργάκος για Μαν. Μ. ] Πηνελόπη Δέλτα ] Βιβλιογραφία ]