Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΙΡΟΙ

Από τον Α΄ τόμο του βιβλίου «ΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»
του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα

Το Καραβοστάσι, το λιμάνι του Οιτύλου ήταν τότε στον βόρειο μυχό του κόλπου και ήταν ορυκτό, δηλαδή σκαμμένο κατά μήκος του Γαϊδουρολάγκαδου από την μια μεριά και της πέτρινης ριζωμιάς που περνάει σήμερα ο αυτοκινητόδρομος, από την άλλη, με βάθος μέχρι το δημόσιο πηγάδι περίπου. Σήμερα είναι μπαζωμένο από τα υλικά που κουβάλαγε το Γαϊδουρολάγκαδο για αιώνες. Τα μικρά καράβια χρησιμοποιούσαν και το μικρό δέλτα της εκβολής του Μυλολάγκαδου, που είναι από την άλλη μεριά του Καραβοστάσι, τότε στο λαγκάδι πρέπει να έτρεχε νερό, άλλωστε και στην εποχή των προγιαγιάδων μας έτρεχε νερό και δούλευαν οι μύλοι.

Την εμπορικότητα και την σπουδαιότητα του Καραβοστάσι ανά τους αιώνες έρχονται περίτρανα να μαρτυρήσουν και να επιβεβαιώσουν οι σιροί που έχω ανακαλύψει εκεί. Οι σιροί ήσαν αποθήκες – ψυγεία που κρατούσαν φρέσκα τ’ αγροτικά προϊόντα μέχρι να εξαχθούν με τα πλοία της εποχής εκείνης ή να πουληθούν στα καράβια για τροφή των ναυτικών. Οι σιροί ήταν φτιαγμένοι μέσα στη γη για να έχουν πάντοτε σταθερή θερμοκρασία, αλλά και να κρύβουν τ’ αγαθά αυτά από τυχόν επιδρομές κλεπτών, εχθρών ή πειρατών.

Θ’ αναφέρω λεπτομερώς έναν σιρό που διασώζεται σε αρίστη κατάσταση στον Καραβοστάσι, βρίσκεται μπροστά από τα Δημητρακουλιάνικα σπίτια και δίπλα από το Γαϊδουρολάγκαδο, στο μποστάνι του Αχιλλέα Αποστολάκου, εκεί που χωρίζεται μ’ ένα σκαλούνι το πάνω λουρί από το κάτω λουρί. Το νερό που πότιζαν χανότανε εκεί έσκαψαν και εμφανίστηκε ακέραιο το στόμιο του σιρού, όμως από τον φόβο της αρχαιολογικής υπηρεσίας το μπάζωσαν με σκουπίδια. Εγώ τον πρόλαβα ανοιχτό με λίγα σκουπίδια, κατέβηκα κάτω από το τετράγωνο στόμιο κτισμένο με πέτρες, ο σιρός είναι μία ορθογώνια καμάρα με διαστάσεις στο περίπου, γιατί δεν είχα μέτρο, έχει ύψος 1.20 μ., πλάτος 1.50 μ., και μήκος 2 μ., η οροφή του που είναι καμάρα με πέτρες έχει μπόλικη ασβεστόλασπη, στους τοίχους και στο δάπεδο έχουν τέλεια εφαρμογή οι πέτρες μεταξύ τους και δεν αφήνουν περιθώριο να περάσει ούτε μυρμήγκι. Ένας άλλος σιρός βαθύτερος, αλλά μπαζωμένος, ήρθε στο φως κατά την κατασκευή του σπιτιού του Πετράκου, στο σύνορο με του Σωτηράκου.

Εκτός από τους σιρούς στον παράλιο Καραβοστάσι του Οιτύλου, ήσαν αλυκές αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα τοπωνύμια παράλιων γαιών, όπως π. χ. η αλυκή του Αρφάνη, δίπλα από την εκβολή του Μυλολάγκαδου. Οι αλυκές αυτές ήσαν μεγάλες και τεχνητές, φτιαγμένες με μπόλικη ασβεστόλασπη πάνω στο χώμα και στα χαλίκια. Η παραγωγή αλατιού πρέπει να ήσαν αρκετοί τόνοι που πήγαιναν για εξαγωγή δια μέσου του εμπορίου, γιατί την ντόπια κατανάλωση την κάλυπταν πάντοτε και πούλαγαν κιόλας, από τους φυσικούς βράχους του Καταφυγγιού της Χοτάσιας μέχρι την Αρφίγγεια.

Αν ακόμη ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τα χρόνια που έχουμε πολλές λεπτομέρειες για την ζωή και το εμπόριο της Μάνης, ήταν πάντοτε στην πλειοψηφία του στα χέρια των Οιτυλιωτών και δια μέσου του Οιτύλου γινόντουσαν οι περισσότερες εξαγωγές των προϊόντων της Μάνης. Τότε γίνεται αντιληπτό μαζί με την στρατηγική του σημασία γιατί εκεί χτίστηκε το Κάστρο της Μαΐνης και από εκεί διοικούσανε την Μάνη οι Βυζαντινοί και αργότερα επί Τουρκοκρατίας, εκεί ο λόγος της Γερουσίας του, γινότανε η βούλλα και η βουλή της Μάνης.


Καπετανάκηδων ] Κάστρο Λεύκτρου ] Κάστρο Ζαρνάτας ] Κάστρο Κελεφάς ] Κάστρο Οιτύλου ] Μεγάλης Μαΐνης ] Κάστρο της Ωριάς ] Κάστρο στο Τηγάνι ] Κάστρο Πόρτο Κάγιο ] Κάστρο Πασσαβά ] Κάστρο Γρηγοράκηδων ] Βάρδιες-Μπαστούνες ] Βιγκλατόρια ] Τράπεζες ] Επικοινωνία Μανιατών ] [ Βυζαντινοί Σιροί ]