ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

(Από την εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος»)

ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Να δοθεί το όνομα του Ολυμπιονίκη Χαρίλαου Βασιλάκου στο Εθνικό Στάδιο Γυθείου, προτείνει ο Σπαρτιατικός Γ.Σ. Για το θέμα αυτό στάλθηκε από τον Σπαρτιατικό στην επιτροπή διοίκησης του Ε.Σ. Γυθείου η ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε.

Ο μεγάλος αθλητής Χαρίλαος Βασιλάκος, που διακρίθηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, καταγόταν από την περιοχή του Δήμου σας και συγκεκριμμένα από το χωριό Λυγερέας. Πέραν των γενικών αμφισβητήσεων της πρωτιάς του Σπύρου Λούη, ο Χαρίλαος Βασιλάκος κατέλαβε επίσημα τη δεύτερη θέση στον Μαραθώνιο δρόμο εκείνης της ιστορικής Ολυμπιάδας. Αλλά και με τις μετέπειτα αθλητικές διακρίσεις του, ο έξοχος εκείνος αθλητής, τίμησε τη Λακωνική και ιδιαίτερα τη Μανιάτικη καταγωγή του. Οπως είναι γνωστό, σε πολλά στάδια και γήπεδα έχουν δοθεί και δίνονται τα ονόματα μεγάλων αθλητών ή άλλων προσωπικοτήτων.

Νομίζουμε λοιπόν ότι θα ήτο χρήσιμο να δοθεί στο Εθνικό Στάδιο Γυθείου το όνομα του Ολυμπιονίκη Χαρίλαου Βασιλάκου. Είναι μια πρόταση, την οποία θέτουμε υπό την κρίση της επιτροπής σας.

Ο Πρόεδρος Ανδρέας Χιώτης

Ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Τσουρούνης

 

Παρόμοια πρόταση προτίθεται να κάνει ο Σπαρτιατικός και για το Εθνικό Στάδιο Σπάρτης. Το όνομα που θα προταθεί θα προέρχεται από τον μακρύ κατάλογο των Ολυμπιονικών της Σπάρτης κατά την αρχαιότητα. Πιθανόν να είναι το όνομα του Ολυμπιονίκη Λάδα. Καλό είναι, να δοθούν ονόματα αρχαίων Ολυμπιονικών ή άλλων προσωπικοτήτων σε όλα τα Εθνικά Στάδια του νομού μας. Για παράδειγμα, στο γήπεδο της Γλυκόβρυσης θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί το όνομα του Ολυμπιονίκη Νικοκλή από την αρχαία Ακρέα.

 

- ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

- Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΦΝΙΟΥ

Επιστολή προς την εφημερίδα μας

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας σας διάβασα με πολύ προσοχή το θέμα του αφανούς Ολυμπιονίκη Χαρίλαου Βασιλάκου του οποίου η προσφορά και η σεμνότητα έναντι του Έθνους και τα υπέροχα λόγια του προς τον Σπύρο Λούη αποτελούν αιώνιο παράδειγμα προς μίμηση!

Οι δραστήριοι και προοδευτικοί Μαλευριάνοι, πιστεύω ότι θα τιμήσουν όπως πρέπει το συμπατριώτη τους Χαρίλαο Βασιλάκο, αφιερώνοντας π.χ. μία επιτύμβια πλάκα, μία προτομή, ένα μνημόσυνο, μία εορτή ή ό,τι άλλο κρίνουν καλύτερο!

 

Ακόμη θέλω να αναφέρω ότι είναι αξιόλογη η ιστορική αναδρομή του κ. Κατσιρέα στην προσωπικότητα του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι η εξόντωση του διαβόητου Μεράκου έγινε από τον Ζαχαριά στον πύργο του χωριού Δαφνίου – Κροκεών Λακωνίας. Υπάρχει ο χώρος του πύργου και το λαγούμι για την εκπόρθηση, που το βεβαιώνει επίσημα ένα από τα αθάνατα Δημοτικά τραγούδια, τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες πολλών ιστορικών γεγονότων.

"Σειέται ο Πύργος του Δαφνιού, όχ τα πολλά ντουφέκια.

Και στείλαν για το Ζαχαριά τον Κλέφτο Μπαρμπιτσιώτη.

Σαν άλογο χλιμίντρισε, σαν το στοιχειό βογγάει:

-Κατά μεριά να πάει η Τουρκιά, κατά μεριά οι Ρωμαίοι,

Και το Μεράκο ζωντανό στα χέρια να τον πιάστε.

Πολλές ιστορικές πηγές και η εφημερίδα σας αναφέρουν ότι η εξόντωση του Μεράκου έγινε στον πύργο Δαφνίου, το παρουσιάσατε μάλιστα με ολόκληρο άρθρο σε προηγούμενο φύλλο.

Για κάθε ιστορικό γεγονός απαραίτητο είναι να αναγράφεται και η τοποθεσία που έγινε. Σχετικά ένας μεγάλος παιδαγωγός αναφέρει. «Πάσα ιστορία είναι γραμμένη στον αέρα εάν η γεωγραφική τοποθεσία δεν είναι η βάση της».

Είμαι βέβαιος ότι η παράλειψη θα διορθωθεί.

Με πολύ εκτίμηση
Σταύρος Μυλωνάκος
Τ. Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Λακωνικής
(Σπάρτη 9/3/2000)

                            


Γράμμα στο Καπετάν Ζαχαριά ] Η Κίβδηλη νίκη του Σπύρου Λούη ] Οικοτουρισμός στη Μαραθέα ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Γυναίκες της Λακωνίας (Α') ] ΛΥΓΕΡΕΑΣ ] [ Ονόματα Ολυμπιονικών σε Στάδια της Λακωνίας ] Ομογένεια ] Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ] Γυναίκες της Λακωνίας (Β) ] Η μυστηριώδης Κινστέρνα στη Μάνη ] PANLACONIAN ] Επιστροφή στις ρίζες μας ] Στα Χνάρια του Καπετάν Ζαχαριά ] ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Αιχμάλωτες του Ιμπραήμ ] Πομάκοι και Πομακοχώρια ]