Κεντρική Σελίδα

 

Επικοινωνία

Το site αυτό θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί χωρίς τη βοήθεια των κάτωθι φορέων και ατόμων, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.
Γεώργιος Η. Βενιζελέας

 

Εξαιρετικά: Το κ. Γιάννη Κοφινά (http://www.gianniskofinas.com), μέλος του Ε.Ο.Σ. Αθηνών(Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) και Ειδικό Γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος) για τις εκπληκτικές φωτογραφίες από τα σπήλαια και βάραθρα της Μάνης, όπως και για τις μοναδικές φωτογραφίες του Ταϋγέτου, των Φαραγγιών και των φυτών, που ευγενικά μου παραχώρησε. Ακόμα τον ευχαριστώ για τις υπέροχες εμπειρίες που έζησα κατά τη διάρκεια των  οδοιπορικών μας στη Μάνη.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

1. Το Διδάκτορα Φιλολογίας κ. Ανάργυρο Κουτσιλιέρη, επιφανή γλωσσολόγο με πολυετή εκπαιδευτική και πνευματική δράση και συγγραφέα πολλών βιβλίων και μελετών, όπως "Ιστορία της Μάνης", "Μανιάτικα Μελετήματα", "Λακωνία και Ελληνισμός" κ.ά., για τη παραχώρηση άδειας χρήσης κειμένων και βιβλίων του. Ακόμα για τις εύστοχες παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις που βελτίωσαν σημαντικά τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια, όταν του παρουσιάσθηκε μέσω φορητού υπολογιστή, αποτελεί πηγή δύναμης για την συνέχεια.

2. Το κ. Δικαίο Βαγιακάκο, επίτιμο Γεν. Διευθυντή του Κέντρου Σύνταξης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών και γνωστό συγγραφέα,  που με την πολύπλευρη ερευνητική προσφορά του πότισε τις βαθιές ρίζες της Μανιάτικης καταγωγής μας. Επιπλέον τον ευχαριστώ για την άδεια χρήσης της πολύτιμης βιβλιοθήκης της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, της οποίας είναι και Πρόεδρος, καθώς και για την άδεια χρήσης των βιβλίων του, απ' όπου αντλήθηκαν μοναδικά Ιστορικά στοιχεία.

3. Το Βυζαντινολόγο κ. Νικόλαο Δρανδάκη, Ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, για την παραχώρηση και την άδεια χρήσης των βιβλίων και κειμένων που έχει εκδώσει από τις έρευνες, αναστηλώσεις και μελέτες που πραγματοποίησε για 30 χρόνια στις εκκλησίες της Μάνης.

4. Το κ. Μιχάλη Μπατσινίλα, ερευνητή και συγγραφέα, για την παραχώρηση κειμένων από τα βιβλία του, που αφορούν τους Μέδικους - Γιατριάνους, τη περιοχή και τις εκκλησίες του Οιτύλου, τις επικοινωνίες των Μανιατών, το κάστρο της Μαΐνης και τη στρατιωτική οργανωτική δομή, καθώς και για τις αξιόλογες φωτογραφίες ιδιαίτερα αυτές της περιοχής του Οιτύλου και των αρχαιολογικών ευρημάτων.

5. Το κ. Θεόδωρο Πίτσιο, Επίκουρο Καθηγητή του Ανθρωπολογικού Μουσείου (Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), για το κείμενο "Ο Ταινάριος άνθρωπος" - Παλαιοανθρωπολογικές έρευνες στο Απήδημα Λακωνίας.

6. Το κ. Ανδρέα Ντάρλα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ, για το άρθρο «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΜΑΝΗ» που ευγενικά παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας προς δημοσίευση.

7. Τη κ. Λήδα Μόσχου, Αρχαιολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις πολύτιμες συμβουλές της σχετικά με τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα.

8. Το κ. Γεώργιο Σφήκα, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα και τα ενδημικά φυτά της Μάνης, καθώς και για τις σπάνιες φωτογραφίες που μου παραχώρησε.

9. Το κ. Σταύρο Β. Μπόφο-Πυργουλάκο, συγγραφέα του βιβλίου «ΜΑΝΗ Ο σκληρός τόπος με το αξεπέραστο μεγαλείο», για την άδεια χρήσης και για τη χορήγηση πληροφοριών και φωτογραφιών από το πύργο του στα Κορογονιάνικα.

9. Το κ. Βασίλη Π. Πιερρακέα,  συγγραφέα του βιβλίου "Οι Παλαιοί Μανιάτες", για την άδεια χρήσης κειμένων του και για τη παραχώρηση χρήσης του αρχείου της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» που εξέδιδε μέχρι το 1996.

10. Το κ. Χρήστο Ζερίτη, ερευνητή της ζωής του Ηλία Τσαλαφατίνου, για την ευγενική παραχώρηση πολύτιμων Ιστορικών στοιχείων της δράσης του Οιτυλιώτη ήρωα.

11. Το κ. Σταυριανό Κατσιρέα, Ζωγράφο-Γλύπτη, για τη παραχώρηση υλικού που αφορά το Πύργο του Ζαχαριά (του οποίου είναι ιδιοκτήτης) στα Τσέρια, καθώς και για το κείμενο των εθίμων του γάμου στη Μάνη.

12. Το κ. Γιάννη Σαΐτα, Εθνολόγο, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο στον Ε.Ο.Τ. για τη παραχώρηση των κειμένων του που αφορούν τους πέτρινους φάρους της Μάνης και την εισήγησή του στο Α' Μανιάτικο Συνέδριο.

13. Το κ. Αντώνιο Ξεπαπαδάκο, Ιστορικό συγγραφέα για τη χρήση της πολύτιμης εργασίας του, των μαχών της Βέργας και του Διρού, αλλά και του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του με τίτλο "590 Παραδοσιακά τραγούδια της Μάνης".

14. Το κ. Νίκο Δ. Χριστοδουλάκο για τη παραχώρηση χρήσης της ποιητικής του συλλογής με τίτλο "ΣΚΟΡΠΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ".

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1. Την Α’ Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδιαίτερα την τ. Διευθύντρια, κ. Βασιλοπούλου, για τη παραχώρηση ορισμένων φωτογραφιών και πληροφοριών για τα σπήλαια της Μάνης.

ΔΗΜΟΙ

1. Το Δήμο Ανατολικής Μάνης, για τα στατιστικά στοιχεία του Δήμου, που ευγενικά μου παραχώρησε.

2.Το Δήμο Γυθείου, ιδιαίτερα το κ. Χρ. Πλειώτα για τα αξιόλογα στατιστικά και Ιστορικά στοιχεία της περιοχής του Δήμου, καθώς και για το φωτογραφικό υλικό.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1. Το Σύλλογο Τσεριωτών της Αθήνας «Ο Ευαγγελισμός», για τις Φωτογραφίες των Τσερίων και για τη χρήση της Βιβλιοθήκης που διαθέτει.

2. Τη τ. πρόεδρο του Συλλόγου Μανιατών της Καλαμάτας κ. Αθηνά Ξανθάκη, για τον ενθουσιασμό και τη συμπαράστασή της στην εξεύρεση διαφόρων στοιχείων.

3. Το νυν πρόεδρο του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας και Διευθυντή δασών Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτη Μπαζίγο, για τα κείμενά του, της αρχαίας βασιλικής οδού, του Αγίου Δημητρίου του δάσους της Βασιλικής και του Ταϋγέτου.

4. Την Εταιρεία Πνευματικής και Επιστημονικής Ανάπτυξης (Ε.Π.Ε.ΑΝ.), ιδιαίτερα το κ. Μερδενισιάνο, Ιατρό και Πρόεδρο της ΕΠΕΑΝ και το Γεν. Γραμματέα κ. Απόστολο Τσεκλένη, για τα κείμενα και τις φωτογραφίες σπηλαίων της Μάνης που ευγενικά μου παραχώρησαν, αλλά και για τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των  οδοιπορικών μας στη Μάνη.

5. Το Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών και το κ. Αντώνη Παπάδη, για την άδεια χρήσης του άρθρου του «Διάσχιση Πενταδάκτυλου», που δημοσιεύτηκε στο Τ.15/2001 του περιοδικού "ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ".

ΕΝΤΥΠΑ

1. Το κ. Γεώργιο Δημακόγγιανη, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου - εκδόσεις «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ» στην Αρεόπολη και συνεκδότη του νέου περιοδικού "ΜΑΝΗ, χθες, σήμερα, αύριο", για τη παραχώρηση χρήσης του ανεκτίμητου αρχείου της εφημερίδος του, για τη παραχώρηση φωτογραφιών από το αρχείο του, για την ανταπόκρισή του στη δημιουργία ιστοσελίδας της ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ και γιατί αποδείχτηκε πολύτιμος συνοδοιπόρος σε δύσβατα σημεία της Μάνης.

2. Το κ. Ντον Μακφαίηλ, συνεκδότη του νέου περιοδικού "ΜΑΝΗ, χθες, σήμερα, αύριο", και τ. εκδότη της εφημερίδας "ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΣ", για την υποστήριξη της προσπάθειάς μου και για τη χορήγηση άρθρων της  εφημερίδας. Ακόμα για τη ξενάγηση και τη βοήθεια που μου πρόσφερε προκειμένου να γνωρίσω και να φωτογραφήσω τη περιοχή του τέως Δήμου Μαλευρίου και το κάστρο του Πασσαβά.

3. Το κ. Νίκο Καλαποθαράκο, εκδότη της εφημερίδας "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ" και εκδότη του πρώτου ιστορικού λευκώματος από Μανιάτη, με τίτλο "ΜΑΝΗ: Φωτεινός και Ελεύθερος τόπος", για τη διάθεση του αρχείου του και για τις πολύτιμες πληροφορίες, που μου παραχώρησε. Ακόμα για την άδεια φωτογράφησης του αναπαλαιωμένου ελαιοτριβείου της οικογενείς του στην Αρεόπολη.

4. Το κ. Χρίστο Κοτσωνή, Διευθυντή σύνταξης της ημερήσιας εφημερίδας της Καλαμάτας "ΣΗΜΑΙΑ", για τις φωτογραφίες, τις πληροφορίες και τα κείμενα που μου παραχώρησε.

5. Το κ. Νίκο Καπετανέα για τη παραχώρηση χρήσης κειμένων του και του αρχείου της περιοδικής έκδοσης με τίτλο «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟΥ», του Συλλόγου Πυργιανών Μεσσηνιακής Μάνης «Ο Άγιος Γεώργιος».

6. Το περιοδικό Έρευνας «ΔΑΥΛΟΣ», για τη παραχώρηση άδειας χρήσης κειμένου και φωτογραφιών για τη πυραμίδα του Ταϋγέτου.

7. Το περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», ιδιαίτερα τη κ. Πετκοπούλου, για τη παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και κειμένου για τη Μάνη που δημοσίευσε το1998.

8. Την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και ιδιαίτερα το δημοσιογράφο κ. Παπαδόπουλο και τον (Μανιατόγαμπρο) Υπεύθυνο Ύλης του «ΓΕΩ» κ. Παπαθανασίου, για τη παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και κειμένου για τη Μάνη που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2000 στο ένθετο περιοδικό «ΓΕΩ» (Τ. 28/21.10.00).

9. Το περιοδικό «ΓΕΥΣΗ» για τη παραχώρηση άδειας χρήσης σχετικού άρθρου για τη Μάνη.

10. Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, για άρθρα σχετικά με τη Μάνη, που τοποθέτησα στην ιστοσελίδα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

1. Το κ. Γιώργο Λιράκο, ειδικό στους Η/Υ, για τη παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και για τη βοήθειά του στη βελτίωση λειτουργίας και παρουσίας της Ιστοσελίδας, στο Διαδίκτυο.

2. Το κ. Πέτρο Καραμανέα, ιδιοκτήτη του Ατελιέ Γραφικών Τεχνών ‘’TRAST’’ για την επεξεργασία ορισμένων φωτογραφιών.

3. Το κ. Τσίρο, για τη παραχώρηση άδειας χρήσης του φωτογραφικού υλικού της εταιρείας του, το οποίο εκδίδει ως «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ».

4. Το κ. Τουμπή, για τη παραχώρηση άδειας χρήσης του φωτογραφικού υλικού της εταιρείας του, το οποίο εκδίδει ως «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ».

5. Το κ. Β. Μπεκάκο, για τη παραχώρηση άδειας χρήσης του φωτογραφικού υλικού της εταιρείας του, το οποίο εκδίδει ως «ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ».

ΙΔΙΩΤΕΣ

1. Το κ. Παναγιώτη Γιαννακέα, Πολ. Μηχ. ΕΜΠ, Προϊστάμενο Προγραμματισμού Ν.Α. Μεσσηνίας, για τη παραχώρηση του πολύτιμου και μοναδικού χάρτη του δυτικού Ταϋγέτου με τα μονοπάτια και τα τοπωνύμια της περιοχής, του οποίου η προσπάθειά εύχομαι σύντομα να αναγνωρισθεί και να εκδοθεί.

2. Το κ. Ευθύμιο Κουλουβάρη, για τη παραχώρηση εξαιρετικών φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου, από το τεράστιο αρχείο που διαθέτει για τη περιοχή της Μάνης, του οποίου η εργασία εύχομαι σύντομα να αναγνωριστεί από τους αρμόδιους φορείς με την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος για τη Μάνη.

3. Το κ. Σπύρο Μπατσινίλα, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Οιτύλου και Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του Δ.Δ. Οιτύλου, για τη παραχώρηση του βιβλίου "Ηλίας Τσαλαφατίνος" του Πάνου Παναγιωτούνη και για τη χορήγηση φωτογραφιών και πληροφοριών για το σπήλαιο "Πρόπατη". Ακόμη για την υπομονή του στις πολλές ερωτήσεις για το Οίτυλο, την Ιστορία του και τη βοήθειά του για την επίσκεψή μας στις εκκλησίες της περιοχής.

4. Το κ. Σωτήρη Χασανέα, πάρεδρο του Δημ. Διαμερίσματος Τσερίων του Δ. Λεύκτρου, για τη βοήθειά του κατά την επίσκεψή μας στις εκκλησίες, τα μονοπάτια και τα πυργόσπιτα της περιοχής, αλλά και για τις προσωπικές φωτογραφίες του, που ευχάριστα παραχώρησε.

5.Το κ. Χαχλάκη, για τη παραχώρηση χρήσης της αξιόλογης βιβλιοθήκης που διαθέτει για τη Μάνη, στα βιβλία της οποίας στηρίχθηκε μεγάλο μέρος των κειμένων της Ιστοσελίδας.

6. Το συνοδοιπόρο κ. Γιώργο Μαυροειδάκο, για τη ξενάγηση στη περιοχή των χωριών Κρυονέρι, Καρέα, Γέρμα, Μονή Τσίγκου και Παναγία Σπηλιώτισσα, με αποτέλεσμα τη γνωριμία και τη φωτογράφηση της περιοχής.

7. Το συνοδοιπόρο και φίλο κ. Πιέρρο Μαυροειδόγγονα, εξαίρετο πετρομάστορα, για τη βοήθειά του στη γνωριμία της περιοχής του Μεζάπου, αλλά και για τις πολύτιμες πληροφορίες του για τη τέχνη της κατασκευής κτιρίων από πέτρα. Τον αδελφό του Νίκο, εξαίρετο μελισσοκόμο, για τη βοήθειά του στην επίσκεψή μας σε σπήλαια της περιοχής του Δρύαλου.

8. Το κ. Πέτρο Δημακόγιαννη για τις πληροφορίες του σχετικά με το Σαγιά και τα ελευθέρας βοσκής μοσχάρια της περιοχής, τη βοήθειά του στη φωτογράφηση αυτών, αλλά και για την υπομονή του στις πολλές και ορισμένες φορές αφελείς ερωτήσεις μου. Επιπλέον τον ευχαριστώ για τις πληροφορίες του σχετικά με το σπήλαιο "του Στρατιώτη", στο οποίο είχε συνοδεύσει το 1958 την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα εξερεύνηση και φωτογράφηση του σπηλαίου από σπηλαιολόγους και τέλος για την υπέροχη μυτζήθρα που κατασκευάζει και απόλαυσα στο σπίτι του στη Ζούδα.

9. Το συνοδοιπόρο κ. Αντώνη Κοιλάκο για τη βοήθειά του στη γνωριμία της περιοχής του Πύργου Διρού, Χαρούδα, Χαριά και Γκλέζου, αλλά και για τη χορήγηση φωτογραφιών από την Ιππόλα.

10. Το κ. Γεώργιο Δ. Μέρμηγκα, για τη παραχώρηση χρήσης της εργασίας του για το έμβλημα της Μάνης και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του.

11. Το κ. Παναγιώτη Καλαποθάκη, για τις φωτογραφίες και τα κείμενα, σχετικά με την Πανελλήνια συνάντηση μοτοσικλετιστών που έγινε στη Μάνη

12. Τους κ. Ραφαήλ Ρούση, κ. Ευαγγελία Βενιζελέα, δ. Μαρία Βενιζελέα, κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, κ. Δημήτρη Σιμιτιάν, κ. Βαγγέλη Γουζέα, κ. Σωτήρη Π. Χασανέα, κ. Σωτήρη Η. Χασανέα, για τις προσωπικές φωτογραφίες τους, που ευχάριστα μου παραχώρησαν.

13. Το κ. Δημήτρη Σκοπετέα, για τη παραχώρηση υλικού για το Εξωχώρι, για την αναζήτηση και εύρεση ανθρώπων που παραχώρησαν υλικό, αλλά και για τη στήριξη της προσπάθειάς μου.

14. Τους συνοδοιπόρους μου παπά Νίκο Λαμπρινάκο, ιερέα στη Μίνα, το γιο του Παναγιώτη και το κ. Αντρέα Δρακουλόγκωνα από τη Μίνα, κατά τη διάσχιση του Σαγγιά από το Πύρριχο στη Λάγια.

15. Το καθηγητή μου στην εκμάθηση του προγράμματος κατασκευής Ιστοσελίδων κ. Κωνσταντίνο Χαλβατζόγλου.

16. Τους κ.κ. Κωνσταντίνο και Ζήνα Μαυροπούλου για τη μετάφραση των κειμένων στα Ρώσικα.

17. Τη κ. Ίννα Σαρηγιαννίδη για τη μετάφραση των κειμένων στα Αγγλικά.

18. Τις κ.κ. Αιμιλία Οικονόμου, Καίτη Γαλαίου και Στασινή Χρονοπούλου, για τη βοήθειά τους στη δακτυλογράφηση κειμένων.