Εκδοτικό σημείωμα ] Οι Συνεργάτες μας ] Φαράγγι Νούπαντης ] Σαράντος Καργάκος ] Χριστούγεννα και... ] Έθιμα... ] Βέργα ] [ Αναβάθμιση ... ] Ο ρημαγμένος... ] Παλιόπυργος ] Σωτ. Σταυριανάκος ] Οι θησαυροί... ] Ήταν Καιρός ] Τρέχει σαν... ] Γιώργης Εξαρχουλέας ] Μανιάτες Μετανάστες ] Μανιάτες Θεσ/κης ] Το έμβλημα... ] Κάλαντα ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ

Του Τάκη Π. Χιουρέα, Γεν. Γραμματέα της ερανικής επιτροπής του μνημείου "Μανιάτης Πολεμιστής" στη Βέργα

Περνάμε μια δύσκολη περίοδο της "παγκοσμιοποίησης" όπως την ονομάζουν και μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από εχθρούς και "συμμάχους" οι οποίοι απειλούν τις αγωνιστικές μας παραδόσεις, την ιδεολογική θωράκιση του λαού μας. Για το λόγο αυτό η συντήρηση και μετεκπαίδευση στις νεώτερες γενιές των παραδόσεων μας, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, μια ομάδα από Απόδημους (επαρχώτες) Αττικής Μανιάτες, αποφάσισε την ανέγερση Μνημείου του Μανιάτη Πολεμιστή, στο χώρο που έγινε η μάχη της Βέργας, με ιδιαίτερο στόχο την αναβάθμιση και προβολή της μεγάλης σημασίας της, η οποία είχε υποβαθμιστεί. Προς τούτο συγκρότησε ερανική επιτροπή η οποία μόνη και αβοήθητη κατόρθωσε να ανεγείρει το Μνημείο σε περίοπτη θέση, στην "Πύλη" σχεδόν της Μάνης, για να ακτινοβολεί το αδούλωτο πνεύμα αντίστασης και αγώνα του λαού μας, εναντίον κάθε εισβολέα όσο δυνατός κι' αν είναι αυτός. Αυτό βέβαια ήταν ένα επίτευγμα, αλλά δεν πρέπει να σταθούμε σ' αυτό, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε έτσι ώστε το ιστορικό αυτό γεγονός να περάσει στις νεώτερες γενιές, με διάφορους τρόπους και μέσα, όπως μέσω της παιδείας και των επετειακών εορτασμών αναλόγου επιπέδου. Προς τούτο παραθέτω) ορισμένες σκέψεις - απόψεις μου, τις οποίες είχα συζητήσει με τον αείμνηστο Παν. Φωτέα (τότε Νομάρχη) αλλά ο θάνατός του διέκοψε κάθε συνέχεια με τους αρμόδιους.

Προτάσεις
• Κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) στο κεφάλαιο που περιέχεται η μάχη της Βέργας, το μάθημα θα πρέπει να παίρνει έκταση με λεπτομερειακές αναφορές. Και ακόμη να πραγματοποιείται εκδρομή στο χοίρο της μάχης, έτσι ώστε να δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις εμπέδωσης και αφομοίωσης από τους μαθητές, του πνεύματος και της σημασίας της μάχης.
• Ο εορτασμός της επετείου πρέπει να είναι ανάλογος της μεγάλης σημασίας του ιστορικού γεγονότος. Και τούτο γιατί όπως γίνεται σήμερα ο εορτασμός, παίρνει τη μορφή τυποποιημένης τοπικής γιορτής του χωριού (υπό τα "όμματα" εκπροσώπων των αρχών), έτσι (ώστε υποβαθμίζεται ο εορτασμός, δε συγκινεί ούτε προκαλεί το ευρύτερο ενδιαφέρον του κοινού, που αυτός είναι ο κύριος σκοπός του εορτασμού. Γι' αυτό προτείνω ένα πλαίσιο προ γράμματος αναβάθμισης του εορτασμού.
• Στον εορτασμό να κληθούν να πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από τους γύρω Δήμους, από τα σχολεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Καθώς επίσης οι πολιτιστικές οργανώσεις των Μεσσηνίων και Μανιατών της Αττικής. Απαραιτήτως η διαφήμιση των εορταστικών εκδηλώσεων, για να ενημερώνεται το κοινό.
• Να διαμορφωθεί ο υπάρχων χώρος του πάρκου (Αλμυρός), έτσι ώστε να γίνει κατάλληλος για την υποδοχή και οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, πατριωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
• Η ημερομηνία εορτασμού να οριστεί ημέρα Κυριακή (πριν ή μετά την ημερομηνία της μάχης), έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία να προσέρχεται ο κόσμος και να παρακολουθεί (ημέρα μη εργάσιμη) διάφορες εκδηλώσεις καλλιτεχνικές κλπ, που θα οργανώνονται στο πάρκο ή σε στάδιο της Καλαμάτας (Σάββατο και Κυριακή).


Προηγούμενη Επόμενη