Εκδοτικό σημείωμα ] Με τα αιγοπρόβατα ] 17η Μαρτίου ] Τα πιστόλια... ] Ταβέρνα Λαλούδες ] Κ. Νάντια Σερεμετάκη ] Η Μανιατοπούλα... ] Ο Βλάχος... ] Καρδαμύλη ] Το πιστόλι... ] Μανιάτικη Διπλωματία ] Η στάση των... ] Άνθη και Φυτά... ] Οι όμορφες... ] Η ιστοσελίδα... ] [ Γυμνάσιο - Λύκειο... ] Τρέχει σαν... ] Κάστρο Πασσαβά ] Λας ] Χωσιάρι ] Πυγμαχικοί θρύλοι ] Η ιστορία της... ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Γυμνάσιο – Λύκειο Αρεόπολης: με τα φτερά της τεχνολογίας στο μέλλον!

Η Μέσα Μάνη ευγνωμονούσα! Μόνο αυτός ο τίτλος θα ταίριαζε στον τ. Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θεόδωρο Εξαρχάκο όσο και στους καθηγητές-Ήρωες της έδρας που έθεσαν τα φτερά της τεχνολογίας στη διάθεση της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου μας. Έτσι που οι νέοι μας να έχουν ευκαιρίες που δεν έχουν αντίστοιχα σχολεία των Αθηνών!

Δεν έχει (ηθικά) επιβραβευτεί ως τώρα μια καθηγήτρια που έδωσε πολλά στον τόπο μας – καλή της ώρα όπου κι αν βρίσκεται – δημιουργώντας την ιστοσελίδα (site) του ιστορικού Γυμνασίου και Λυκείου Αρεόπολης (www.pi.schools.gr/sxoleia/gym_lyk_areopolis/) , τη σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet) και τη χρήση του σε μεγάλες ομάδες μαθητών και μαθητριών και μάλιστα εκτός ωρών του σχολικού προγράμματος! Είναι η Φανή Πύρζα, καθηγήτρια πληροφορικής που δεν λειτούργησε σαν δημόσιος υπάλληλος αλλά σαν εμπνευστής και πρωτοπόρος λειτουργός. Με τη συμπαράσταση της Δ/ντριας του Γυμνασίου Ζαχαρούλας Σερεμετάκη-Σπυριούνη, του Λυκείου Φωτεινής Λαγγούση-Κοιλάκου και όλων των καθηγητών, με ξεχωριστά αξιομνημόνευτους τους/τις: Κωνσταντία Καρβούνη, Αγγελική Τσιλίκα, Γιώργο Κοιλάκο, κ.α., άνοιξε στο κτίριο του σχολείου Μ.Ε. της Μέσα Μάνης ένα παράθυρο στον κόσμο που είθε να συνεχίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές διάδοχοί ης. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα λόγια της, από την παρουσίαση της προσπάθειας που αξίζει να προσεχθούν από όλους μας:

«Με μεγάλη χαρά ήμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των μαθητών που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αυτής της σχολικής χρονιάς, με αντικείμενο τους Η/Υ και το Internet.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαζί με μια ομάδα μαθητών της Γ Γυμνασίου που αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα της προσπάθειας και συμπληρώθηκε στην πορεία με μαθητές άλλων τάξεων του γυμνασίου και Λυκείου αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα πέρα από το σχολικό ωράριο, οργανώνοντας συναντήσεις τα απογεύματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα στενά πλαίσια του 45λεπτου δεν επαρκούσαν για την ουσιαστική επαφή και την δημιουργική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Βασική προϋπόθεση για την δραστηριότητα αυτή ήταν η θέληση και η εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που χωρίς την φαντασία τους την εργατικότητα και τη δίψα τους για δημιουργία δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε την δραστηριότητα αυτή. Όμως η ψυχική διάθεση δεν είναι πάντοτε αρκετή αλλά απαιτείται κι η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Σε αυτό το σημείο υπήρξε καθοριστική η συμβολή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και προσωπικά του κ. Εξαρχάκου ο οποίος μερίμνησε για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου πληροφορικής με 5 σύγχρονους Η/Υ. Αν και η δραστηριότητα αυτή δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε κάποια κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας, καταφέραμε όμως να αξιοποιήσουμε τον υπάρχοντα σύγχρονο εξοπλισμό του σχολείου ο οποίος είχε προέλθει από άλλα πειραματικά προγράμματα που είχαν αναλάβει κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά οι συνάδελφοι καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι σκοποί της δραστηριότητας αυτής είναι πολυδιάστατοι και δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια της ανάπτυξης δεξιοτήτων πάνω στην χρήση των Η/Υ και του Ιinternet. Ο βασικός στόχος ήταν να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός καινούριου μέσου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών του Διαδικτύου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μάνη είναι ένας τόπος απομακρυσμένος από τα κέντρα αποφάσεων και για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να παίξουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν τον τόπο τους για να μην ερημωθεί θα πρέπει να επιβιβαστούν στο τρένο της Τεχνολογίας το συντομότερο

δυνατό. Το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν δυσπρόσιτους τόπους κοντά στο κέντρο. Επομένως τα παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοια εφόδια ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρει η τεχνολογία.

Έτσι ανοίγεται ένα νέο παράθυρο στον Ευρύτερο Ελλαδικό αλλά και Παγκόσμιο χώρο γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους νέους να αποβάλουν οποιαδήποτε αίσθηση απομόνωσης και να δουν τον τόπο τους ως μια ζωντανή πραγματικότητα που παρακολουθεί, συμμετέχει και αφουγκράζεται τις εξελίξεις. Όμως η γνωριμία με τον κόσμο δεν είναι αυτοσκοπός. Μέσα στα πλαίσια της δραστηριότητας δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν περισσότερο τον τόπο τους, να μελετήσουν την ιστορία του, να παρατηρήσουν μνημεία και να καταγράψουν παραδόσεις.

Επιπλέον τέτοιου είδους ομαδικές δραστηριότητες αναπτύσσουν την κοινωνικότητα των παιδιών. Τα βοηθούν να ξεπεράσουν τα στενά πλαίσια της ατομικής προσπάθειας που έχει επίκεντρο το εγώ και μέσα από τις συλλογικές ευθύνες που αναλαμβάνουν, μαθαίνουν να δρουν ως ομάδα. Έτσι βιώνουν αξίες όπως η κοινωνική ευθύνη, η αλληλεγγύη και συνειδητοποιούν της αναγκαιότητας της συνεργασίας. Τέτοιες προσπάθειες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε νέους προσανατολισμούς, να ανακαλύψουν να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να διοχετεύσουν την ζωντάνια τους σε δημιουργικές κατευθύνσεις.

Συνειδητοποιούν της πρακτική αξία των θεωρητικών γνώσεων που απαιτούν κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής και έτσι συνδέεται το σχολείο με την ζωή. Τέλος μέσα στα πλαίσια τέτοιου είδους δραστηριοτήτων αναδεικνύετε άλλη μια δυνατότητα: Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας κοινωνικής ζωής ενός τόπου. Μπορεί να υπάρξει ως ένας χώρος όπου οι μαθητές αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Συγκεντρώνονται και ανταλλάσσουν ιδέες, παίρνουν πρωτοβουλίες, δημιουργούν φιλίες και παράγουν έργο το οποίο στη συνέχεια μπορούν να το παρουσιάσουν στην κοινωνία μέσα στην οποία ζουν, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή σχέση αλληλεπίδρασης με αυτή»


Προηγούμενη Επόμενη