Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Αινείας Τίτος
Αλέπης Κούλης
Ανεμοδουράς Στέλιος
Αραπάκης Πέτρος
Βαγιακάκος Δικαίος
Γεννηματάς Γιώργος
Δασκαλάκης Απ.
Δεκουλάκος Ηλίας
Κολόζης Γιώργος
Κουγέας Σωκράτης
Κουκουλές Φαίδων
Κουτσιλιέρης Ανάργυρος
Ξεπαπαδάκος Αντώνης
Πασαγιάννης Κώστας
Πασαγιάννης Σπήλιος
Πολίτης Νικόλαος
Σερεμετάκη Νάντια
Σκαλκέας Γρηγόρης
Σκοπετέας Σταύρος
Ταβουλαρέας Γιάννης
Τσιμικάλη Πιπίνα
Φτέρης Γεώργιος
Ψαρρέας Ιωάννης

Επικοινωνία

Πνευματικά τέκνα της Μάνης

Οι Μανιάτες, που υπήρξαν πνευματικοί εργάτες σε τοπικό, πανελλήνιο ή διεθνές πεδίο είναι πολλοί. Η παρουσίαση μιας σειράς πνευματικών τέκνων της Μάνης από τις πολλές εκατοντάδες που γέννησε, είναι απαραίτητο, γιατί δίνεται η ψευδαίσθηση ότι η Μάνη δεν είχε διανοούμενους, παρά μόνο πολεμιστές, γδικιωμό και μοιρολόγια.

Συστηματική καταγραφή και παρουσίαση δεν έχει γίνει, λόγω της σεμνότητας που διακρίνει τους Μανιάτες, της διοικητικής διάσπασης των φορέων και της ενιαίας εκπροσώπησης του μανιάτικου στοιχείου. Η εκπροσώπηση των τουλάχιστον 50 Συλλόγων της Μάνης, πρέπει επιτέλους να γίνει από μια Ομοσπονδία1, ώστε να δραστηριοποιηθεί και σε αυτό το τομέα της προβολής του μανιάτικου πλούτου.

Η έλλειψη όμως βιβλιογραφίας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για το μη ειδικό που επιθυμεί να ασχοληθεί με το θέμα. Αναφορές βέβαια υπάρχουν σε έντυπα και βιβλία που αναφέρονται όμως είτε σε Λάκωνες, είτε σε Μεσσήνιους.

Μια αξιόλογη προσπάθεια αποτελεί το βιβλίο του Κυριάκου Δ. Κάσση, «Διακόσιοι Μανιάτες Λογογράφοι» όπου αναγράφονται 200 Μανιάτες Λογογράφοι, καταγόμενοι από πατέρα Μανιάτη και που έχουν ως σημείο αναφοράς τη Μάνη. Όπως αναφέρει στο πρόλογο ο συγγραφέας, «αν ανέφερα και όσους έχουν μητρική καταγωγή (όπως ο Διονύσιος Σολωμός), τότε το βιβλίο δεν θα αναφερόταν σε «Διακόσιους Μανιάτες», αλλά σε κάποιες χιλιάδες…».

Αναφέρει ότι: «Οι Μανιάτες πρέπει να είναι μετριόφρονες, από αγωγή και χαρακτήρα. Η μανιάτικη κοινωνία δεν έχει φθάσει ακόμα στη γενική σήψη της παραδοχής, της αυτοπροβολής του καθενός, της κομπορρημοσύνης, μεγαλαυχίας με έντεχνες «δημόσιες σχέσεις», όπως γίνεται στην Ελλάδα (και αυτό είναι φυσικά εναντίον του μανιάτικου στοιχείου, μέχρι αφανισμού των προσωπικών ή συλλογικών προσφορών και θυσιών του). Οι Μανιάτες δεν αυτοπροβάλλονται, κι έτσι η προσφορά τους πιστεύεται μικρότερη πανελληνίως».

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να παρουσιάσει πληροφοριακά στοιχεία για το έργο των Μανιατών που με το έργο τους πρόσφεραν ή προσφέρουν σε τομείς του πνεύματος, των τεχνών και των επιστημών ή διακρίθηκαν με τις πράξεις τους, ώστε ως οδηγός να προβάλλει και να παρουσιάσει το έργο τους, στους επισκέπτες μας.

Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη για να συμπληρώνεται η ενότητα με νέα στοιχεία.

Παραπομπή
1.
Συνομοσπονδία ή άλλο τίτλο.

Εκτός από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα, ορισμένες βιογραφίες παρουσιάζονται σε άλλες ενότητες, όπως:

1. Νικηφόρος Βρεττάκος, στην ενότητα Ποίηση

2. Νικήτας Νηφάκος, στην ενότητα Ιστορία

3. Βιογραφίες των Ηλία Χρυσοσπάθη, Ηλία Σαλαφατίνου, Μπέηδων Μάνης, Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, Μανιατών Μακεδονομάχων κ.ά. στην ενότητα Ιστορία.