Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Νέες αίθουσες σπηλαίων Διρού Μάνης

dir11.JPG (35509 bytes)Στις νέες αίθουσες του Διρού, σταγόνα-σταγόνα, λεπτό προς λεπτό, το νερό κυλά αδιάκοπα, αφήνοντας πίσω του δαχτυλίδια ασβεστίου που οδηγούν στη γένεση ενός σταλακτίτη. Ελάχιστα σπήλαια στο κόσμο είναι στολισμένα σε τέτοια έκταση, περίπου το 95% των επιφανειών και μάλιστα με σταλακτιτικό υλικό ολοκάθαρο και λαμπερό σαν χιόνι.

Στα νέα τμήματα του σπηλαίου διακρίνουμε αμέτρητες κρυστάλλινες βελόνες, λεπτές σαν τρίχες αλλά μυτερές σαν καρφιά, σκεπάζουν από πάνω ως κάτω τα περάσματα προς το δυτικό άκρο του σπηλαίου. Οι κρυστάλλινες βελόνες που αναπτύσσονται κάθετα στους σταλακτίτες οφείλονται σε κάποια βακτήρια που διαλύουν και ανακρυσταλλώνουν το ανθρακικό ασβέστιο.

petrinos_kataraktis.jpg (68902 bytes)Ο Πέτρινος Καταρράκτης, ο μεγαλύτερος σε Ελληνικό σπήλαιο, έχει πλάτος 15 μέτρα και ύψος 8, ενώ εντυπωσιακά είναι τα γαλατένια νερά του από σταλακτίτη, στη δυτική όχθη της Μεγάλης Λίμνης. Στη Γαλάζια Λιμνούλα υπάρχουν Γαλάζιοι αραγωνίτες νεφροειδούς μορφής, που είναι σπανιότατοι στα σπήλαια και καλύπτει το πυθμένα της. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι τόσο ασταθείς, ώστε όταν εκτεθούν στον αέρα, το καλοκαίρι που το νερό υποχωρεί, γρήγορα μεταπίτουν από το ρομβικό στο τριγωνικό σύστημα, δίνοντας κρυστάλλους ασβεστίτη.

Με ολόλευκους πλοκάμους σαν Μέδουσα ο σπάνιος σταλακτιτικός δίσκος και η μεγάλη γαλαρία με τη λίμνη και το χερσαίο τμήμα, απαιτούν τη προσοχή μας, ενώ οι κόκκινοι σταλακτίτες που μοιάζουν να αιμορραγούν, οφείλουν το χρώμα τους σε ορυκτά του πετρώματος, όπως ο αιματίτης ή ο καολίνης.

dir01a.jpg (45845 bytes)Οι παραπετασματοειδείς σταλακτίτες προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα σε πολλές γωνιές του σπηλαίου. Σε αντίθεση με τις κυλινδρικές μορφές όπου η σταγόνα περνά μέσα από το κοίλο εσωτερικό τους, στους σχηματισμούς αυτούς το νερό κυλά πάντα εξωτερικά εναποθέτοντας στην επιφάνειά τους λεπτές στρώσεις ανθρακικού ασβεστίου.

Στη δεύτερη Λίμνη βλέπουμε ένα σμήνος πέτρινων νυχτερίδων να κρέμονται από την οροφή. Πρόκειται για ιδιόμορφους σταλακτίτες που ξεκίνησαν με τη γνωστή κυλινδρική μορφή, όμως αργότερα εξελίχθηκαν σε παραπετασματοειδείς, όταν η εσωτερική τους οπή έφραξε από αποθέσεις κρυστάλλων και το νερό άρχισε να κυλά επιφανειακά.

Σταλαγμιτικές κολόνες ύψους οκτώ μέτρων στέκουν εδώ και αιώνες σαν μαρμάρινοι κίονες αρχαίου ναού και οι μεγαλοπρεπείς αίθουσες ύψους 25μ. με ένα λαβύρινθο από στοές, περιμένουν τη περαιτέρω εξερεύνησή τους.

Άλλες πληροφορίες
Ιστοσελίδα Γιάννη Κοφινά

diros05.JPG (41533 bytes) dir06.JPG (40812 bytes) dir16.JPG (39429 bytes) dir04.JPG (19090 bytes)
dir09.JPG (31757 bytes) dir10.JPG (49194 bytes)
Πάνθηρας Α'
diros29.JPG (36799 bytes)
Πάνθηρας Β'
dir15.JPG (40539 bytes)
dir14.JPG (22193 bytes) dir08.JPG (20476 bytes) dir07.JPG (20889 bytes) dir13.JPG (20715 bytes)


Άννα Πετροχείλου ] Σπηλαιολογία ] Σπηλαιόβιοι οργανισμοί ] Παλαιολιθικοί πρόγονοι ] Νεολ.Πολ. Αλεπότρυπας ] Σπήλαιο Απήδημα ] Σπήλαιο Καλαμάκια ] Αρρώστια Σπηλαίων ] Νεολ/κό Μουσ. Διρού ] Αλεπότρυπα Διρού ] Καταφύγι Διρού ] Γλυφάδα Διρού ] [ Νέα σπήλαια Διρού ] Λυκούργου Δολών ] Καταφύγιο Βατσινήδη ] Καταφύγιο Σελίνιτσας ] Καταφύγι Τραχήλας ] Πρόπαντη Οιτύλου ] Αλατσόσπηλο Δρύαλου ] Βούγιωργη Δρύαλου ] Κοραλλίων Διρού ] Κουκούρι Μίνας ] Πλακορύθρα Μέζαπος ] Σπήλαιο Βύθακας ] Στρατιώτη Ζούδας ] Πιερράκου Σκυφιάνικα ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Καταφύγι Μαντίνειας ] Αγριοτσόπακας ] Διάφορα ]