Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Σπήλαιο «Κοραλλίων Δυρού Μάνης

του Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου, Ιατρού - Σπηλαιολόγου

ΘΕΣΗ
Το σπήλαιο «Κοραλλίων» βρίσκεται στο Πύργου Δυρού του Δήμου Οιτύλου Νομού Λακωνίας, στη δυτική Μάνη. Απέχει 1.500 περίπου μέτρα τόσο από τη βόρεια πλευρά του όρμου Αρτση. όσο και από το νότιο άκρο του συνοικισμού του Δυρού, Χαρούδα. (Ο όρμος Αρτση βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου, ακριβώς μετά και νότια του όρμου Δυρού).

Συγκεκριμένα, η είσοδος του σπηλαίου εφάπτεται της δυτικής πλευράς μικρού ρέματος στη θέση «Γαλούνια», ενώ απέχει περίπου 500 μέτρα βόρεια του γνωστού σπηλαίου «Βύθακας».

ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ
Από το χωριό Δυρός υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο συνοικισμό Χαρούδα. Από εκεί, συνεχίζοντας 1,5 περίπου χιλ. νότια, φθάνουμε στη θέση «Γαλούνια» όπου στη δυτική πλευρά μιας ρεματιάς συναντάμε την είσοδο του σπηλαίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Από αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής φαίνεται πως πρώτος στο σπήλαιο κατέβηκε ο μπάρμπα Κυριάκης Κοιλάκος, κάτοικος Δυρού. Κατόπιν, την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο σπήλαιο κρυβότανε κάποιος φυγόδικος με το όνομα «Μιχαλούνιας». Στη συνέχεια και συγκεκριμένα πριν 15 χρόνια ο Βαγγέλης Λαμπρινάκος, κάτοικος της περιοχής, κυνηγώντας δυο αλεπούδες τις είδε να μπαίνουνε σε κάποια τρύπα που τελικά ήταν η είσοδος του σπηλαίου. Για να τις εκδικηθεί που του ξέφυγαν, όπως λέει, έκλεισε την τρύπα με μια μεγάλη πέτρα.

Ο κ. Μιχ. Καλαποθαράκος, ταξίαρχος ε.α. και σπηλαιολόγος της Ε.Π.Ε.ΑΝ., ακούγοντας την πιο πάνω ιστορία αποφάσισε να αποφράξει την είσοδο και να κατεβεί στο σπήλαιο. Έτσι, τον Ιούλιο του 1981 διοργανώνεται κατάβαση από τους Μιχάλη και Στέλιο Καλαποθαράκο, που πράγματι βρίσκουν το μελανοδοχείο του φυγόδικου και τους σκελετούς από τις δυο αλεπούδες και επιβεβαιώνουν τις ιστορίες. Στο σπήλαιο δίνουν την ονομασία «των Κοραλλίων», εντυπωσιασμένοι από τους επιβλητικούς κοραλλιοειδείς σταλαγμίτες που ανακαλύπτουν στον πρώτο μετά το βάραθρο θάλαμο.

Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου έγινε στις 15/9/1982 από συνεργείο του τμήματος Σπηλαιολογικών Ερευνών της Ε.Π.Ε.ΑΝ. (Εταιρία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως), αποτελούμενο από τους σπηλαιολόγους Κώστα Μερδενισιάνο (επικεφαλής της αποστολής), Μιχάλη και Στέλιο Καλαποθαράκο, Γιώργο Λαζανά και Βασ. Φωκά. Στην έρευνα συμμετείχε και ο βιολόγος - σπηλαιολόγος Αντώνης Μπαρτσιώκας.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η Ε.Π.Ε.ΑΝ. με τη φροντίδα του Μιχ. Καλαποθαράκου, τοποθέτησε στην είσοδο του σπηλαίου το 1981. κιγκλίδωμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η είσοδος του σπηλαίου είναι μια βαραθρώδης σχισμή διαστάσεων 2X0.5 μ.. Ακολουθεί σχετικά εύκολη κάθετη κατάβαση 3 μ.. που στον πυθμένα της συναντάμε την πρώτη αίθουσα του σπηλαίου, στο πρώτο επίπεδο, με διαστάσεις 11X7 μ. και ύφος από 1 έως 3.5 μέτρα.

Στη Ν.Δ. πλευρά αυτής της αίθουσας, υπάρχει διάδρομος πολύ στενός (πλάτος 0.5-1 μ. και ύφος 0.5-0,7 μ.) που μετά από 7 μέτρα πορεία στενεύει περισσότερο έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την πιο πέρα διάβαση.

Το κυρίως σπήλαιο συνεχίζει βόρεια της πρώτης αίθουσας, ύστερα από κάθετη κατάβαση σε βάραθρο 15 μέτρων. Ο πυθμένας του βαράθρου προχωρεί κατηφορικά και οδηγεί σε διάδρομο ανάμεσα από ογκόλιθους, σταλαγμίτες και κολόνες, στον πρώτο θάλαμο του δεύτερου επιπέδου του σπηλαίου, που ονομάστηκε θάλαμος «Των Κοραλλίων». Αυτός ο θάλαμος έχει διαστάσεις 15X6μ. με ύφος οροφής 2-4μ. Ολόκληρο το δάπεδο αυτού του τμήματος είναι στολισμένο με μεγάλους, κρυσταλλικής μορφής (αραγωνίτου) σταλαγμίτες, που δίνουν την εντύπωση τεράστιων κοραλλίων.

Το σπήλαιο κατόπιν εκτείνεται ανατολικά, στη δεύτερη αίθουσα του δεύτερου (κατώτερου) επιπέδου, που χωρίζεται από την προηγούμενη με τοίχο από συμπαγές σταλακτιτικό υλικό, αφήνοντας μόνο ένα μικρό πέρασμα. Η αίθουσα αυτή έχει διαστάσεις 16X7μ. με ύψος περίπου 4μ. Η βόρεια πλευρά της παρουσιάζει δύο επιβλητικούς σχηματισμούς από παραπετασματοειδούς μορφής σταλακτίτες, σε απόχρωση ροζ - κίτρινη (ώχρας). Το σπήλαιο τελειώνει με την τρίτη κατά σειρά αίθουσα που ουσιαστικά είναι συνέχεια της δεύτερης και έχει διαστάσεις. 15X5μ. με ύφος 5μ. χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία σταλακτιτικού στολισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αυτή αίθουσα υπάρχουν μικροδιαβάσεις που δημιουργούν υποψίες για συνέχιση του σπηλαίου, αφού προηγηθούν οι σχετικές διανοίξεις.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το σπήλαιο σε ευθεία γραμμή έχει μήκος 48 μέτρα. Το συνολικό μήκος των διαδρόμων του είναι 95 περίπου μέτρα. Η κατώτερη υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της εισόδου του είναι 31μ. ενώ το μεγαλύτερο ύψος οροφής στις διάφορες αίθουσες φθάνει, κατά μέσον όρο, τα 4 μέτρα. Το σπήλαιο γενικά καταλαμβάνει έκταση περίπου 410 τ.μ.

ΒΙΟΣΠΗΛΑΙΟΛΟΠΑ
Ύστερα από σχετική έρευνα που έγινε με τη συνεργασία του βιολόγου Αντώνη Μπαρτσιώκα, συλλέχτηκαν: Δολιχόποδα, ισόποδα, σαλιγκάρια, αράχνες και κολεόπτερα. Οι πιο πάνω οργανισμοί δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.


Άννα Πετροχείλου ] Σπηλαιολογία ] Σπηλαιόβιοι οργανισμοί ] Παλαιολιθικοί πρόγονοι ] Νεολ.Πολ. Αλεπότρυπας ] Σπήλαιο Απήδημα ] Σπήλαιο Καλαμάκια ] Αρρώστια Σπηλαίων ] Νεολ/κό Μουσ. Διρού ] Αλεπότρυπα Διρού ] Καταφύγι Διρού ] Γλυφάδα Διρού ] Νέα σπήλαια Διρού ] Λυκούργου Δολών ] Καταφύγιο Βατσινήδη ] Καταφύγιο Σελίνιτσας ] Καταφύγι Τραχήλας ] Πρόπαντη Οιτύλου ] Αλατσόσπηλο Δρύαλου ] Βούγιωργη Δρύαλου ] [ Κοραλλίων Διρού ] Κουκούρι Μίνας ] Πλακορύθρα Μέζαπος ] Σπήλαιο Βύθακας ] Στρατιώτη Ζούδας ] Πιερράκου Σκυφιάνικα ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Καταφύγι Μαντίνειας ] Αγριοτσόπακας ] Διάφορα ]