Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Νεολιθικό Μουσείο Διρού

diros_mouseio1.jpg (62251 bytes)Πόλος έλξης για την εγκατάσταση του ανθρώπου στο σπήλαιο ήταν το άφθονο πόσιμο νερό της λίμνης που υπάρχει στο εσωτερικό του. Μια ομάδα νεολιθικών ναυτικών που παρέπλεαν τον κόλπο του Διρού στο ταξίδι τους για Μήλο προκειμένου να εφοδιαστούν οψιανό, το πολύτιμο αυτό σκληρό ηφαιστειογενές υλικό, κατάλληλο για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, φαίνεται ότι προσορμίστηκαν εδώ, εντόπισαν το νερό και εγκαταστάθηκαν στο σπήλαιο και στην περιοχή.

Οι απασχολήσεις, οι παραγωγικές εξειδικεύσεις, οι καθημερινές δραστηριότητες και οι συνήθειες της ζωής, τα ταφικά έθιμα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες και οι πνευματικές ανησυχίες της νεολιθικής κοινότητας του Διρού ανιχνεύονται και παρακολουθούνται στα ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα.

diros_mouseio2.jpg (40363 bytes)Το Νεολιθικό Μουσείο Διρού περιέχει εκθέματα αποκλειστικά από μία γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα. Η επικοινωνία του επισκέπτη με τα εκθέματα και η κατανόηση του κάθε αντικειμένου μέσα στο σύνολο ήταν η βασική κατεύθυνση των συντελεστών της έκθεσης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί ευκολότερα να προσεγγίσει τη ζωή της νεολιθικής κοινότητας.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, ως κατοικία, ως εργαστήριο, ως απέραντη αποθήκη αγαθών και παράλληλα ως νεκροταφείο και τόπος λατρείας.

Ο πλούτος και η ποιότητα των ευρημάτων αποδεικνύουν ότι στο Διρό αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη δυναμική κοινωνία που εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο με γεωργοκτηνοτροφικό και παράλληλα με έντονο εμποροναυτικό χαρακτήρα.

diros_mouseio3.jpg (97708 bytes)Τα αρίστης κατασκευής εργαλεία από λίθο, κόκαλο και οψιανό, η εξαίρετη γραπτή, διακόσμητη και ανάγλυφη κεραμική, τα χαρακτηριστικά σύνεργα υφαντικής, βελόνες και σφονδύλια, τα λεπτοκαμωμένα οστέινα, λίθινα, αλλά και αργυρά κοσμήματα, τα κομψά πήλινα και μαρμάρινα ειδώλια και το άφθονο, άριστα διατηρημένο σκελετικό υλικό ανθρώπων και ζώων, καθιστούν το σπήλαιο Αλεπότρυπα Διρού σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο με μοναδικό επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η νεολιθική κοινότητα στο Διρό αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Νεότερης και της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4800-3200 π,Χ.). Η ζωή της κοινότητας διακόπηκε απότομα γύρω στα 3200 π.Χ. από ισχυρό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να φράξει η είσοδος του σπηλαίου. Οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο πέθαναν από την πείνα, ενώ όσοι βρέθηκαν στο ύπαιθρο, εγκατέλειψαν την περιοχή γιατί στερήθηκαν το πόσιμο νερό.

Κείμενο από την έκδοση του Νεολιθικού Μουσείου Διρού.

Ευρήματα από το σπήλαιο "Αλεπότρυπα'
neol05.jpg (38539 bytes) neol06.jpg (44457 bytes)
Κροκεάτης λίθος
neol07.jpg (46948 bytes) neol08.jpg (54750 bytes)
neol11.jpg (40224 bytes) neol12.jpg (58197 bytes) neol13.jpg (51981 bytes) neol14.jpg (51360 bytes)


Άννα Πετροχείλου ] Σπηλαιολογία ] Σπηλαιόβιοι οργανισμοί ] Παλαιολιθικοί πρόγονοι ] Νεολ.Πολ. Αλεπότρυπας ] Σπήλαιο Απήδημα ] Σπήλαιο Καλαμάκια ] Αρρώστια Σπηλαίων ] [ Νεολ/κό Μουσ. Διρού ] Αλεπότρυπα Διρού ] Καταφύγι Διρού ] Γλυφάδα Διρού ] Νέα σπήλαια Διρού ] Λυκούργου Δολών ] Καταφύγιο Βατσινήδη ] Καταφύγιο Σελίνιτσας ] Καταφύγι Τραχήλας ] Πρόπαντη Οιτύλου ] Αλατσόσπηλο Δρύαλου ] Βούγιωργη Δρύαλου ] Κοραλλίων Διρού ] Κουκούρι Μίνας ] Πλακορύθρα Μέζαπος ] Σπήλαιο Βύθακας ] Στρατιώτη Ζούδας ] Πιερράκου Σκυφιάνικα ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Καταφύγι Μαντίνειας ] Αγριοτσόπακας ] Διάφορα ]