Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη
Συνέντευξη

Επικοινωνία

ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ

Η Μεγάλη Κυρία των Βουνών και των Σπηλαίων, έφυγε ήσυχα από κοντά μας στις 13.02.2001 και κηδεύτηκε στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών. Παρ’ ότι ανέβηκε πολύ ψιλά κοινωνικά και επιστημονικά, ως άνθρωπος έμεινε χαμηλά, κοντά στους συνανθρώπους της.

Η κ. Άννα Πετροχείλου γεννήθηκε στη Σμύρνη και παντρεύτηκε σε ηλικία 17 ετών τον Ιωάννη Πετρόχειλο, πρωτοπόρο γεωλόγο και σπηλαιολόγο.·Οι δυο τους υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας» Ε.Σ.Ε. Μετά τον θάνατο του ανδρός της και επί 20 χρόνια η κ. Πετροχείλου διετέλεσε Πρόεδρος, ενώ παρέμεινε επίτιμος Πρόεδρος μέχρι το θάνατό της.

Είναι η πιο διακεκριμένη Ελληνίδα σπηλαιολόγος. Έχει εξερευνήσει πάνω από 1.000 σπήλαια, βάραθρα και υπόγειους ποταμούς σε όλο τον κόσμο. Έχει εξερευνήσει τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, της Κίνας και της Ν. Αμερικής. Στις επιτυχίες της συμπεριλαμβάνονται δυο διανυκτερεύσεις στο σπήλαιο «Τandal hohle” της Αυστρίας, στα 6.000 μέτρα μήκος και στα 300 μέτρα βάθος με 0° θερμοκρασία και 100% υγρασία·

Έχει τιμηθεί με πληθώρα μεταλλίων και περγαμηνών, όπως από το Υπουργείο Τουρισμού, την Ακαδημία Αθηνών, τη Σπηλαιολογική Εταιρεία Κούβας, την Ακαδημία Τσεχοσλοβακίας και δεκάδες Δήμους, Οργανώσεις, Συλλόγους, Σωματεία του εξωτερικού και εσωτερικού. Πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2001, τιμήθηκε από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Η δράση της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν και «βάφτισαν» έναν από τους πολυάριθμους μικροοργανισμούς, θαμώνες των σπηλαίων, με το όνομα της γυναίκας που τα ανακάλυψε «Δολιχόποδο Πετροχειλόζη».

Η κ.·Άννα Πετροχείλου ασχολήθηκε με την αναρρίχηση και την ορειβασία. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου (1930) και των Άλπεων·(1935). Διέσχισε τον Μαύρο Παγετώνα της Νορβηγίας και έφθασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο.

Η ζωή και το έργο της είναι συνδεδεμένα με τους θησαυρούς που κρύβονται στα έγκατα της γης. Ήταν η Ελληνίδα που είχε καταγράψει εκατοντάδες σπήλαια, την ομορφιά τους, τους θρύλους και τις παραδόσεις τους.

Είχε δηλώσει: «Τον περισσότερο καιρό της ζωής μου τον έχω περάσει κάτω από τη γη, όταν πεθάνω δεν θα νιώσω καμιά ιδιαίτερη εντύπωση».

 

stoli.jpg (26073 bytes)
Ο Σπηλαιολογικός εξοπλισμός της. Γ' Σπηλαιολογική συνάντηση στη Γλυφάδα 20-27/10/2000
Φωτογραφίες Άννας Πετροχείλου stoli1.jpg (24930 bytes)
Η Σπηλαιολογική Στολή της. Εορτασμός 50 ετών Ε.Σ.Ε. 9/12/2000
ese.jpg (46026 bytes)
Βράβευση Άννας Πετροχείλου, στον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση της Ε.Σ.Ε. 9/12/2000
last.jpg (37422 bytes)
Η τελευταία φωτογραφία στο σπίτι της (25/1/2001).
kalamata.jpg (28702 bytes)
Η Άννα Πετροχείλου με το σπηλαιολόγο κ. Απόστολο Τσεκλένη, στη Καλαμάτα κατά την εκδήλωση παρουσίασης του σπηλαίου Λυκούργου Δολών (2/12/2000)
igrometro.jpg (27120 bytes)
Το υγρόμετρο που χρησιμοποιούσε η Άννα Πετροχείλου, στις εξερευνήσεις της.
  photo.jpg (29581 bytes)
Η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε η Άννα Πετροχείλου, στις εξερευνήσεις της.


[ Άννα Πετροχείλου ] Σπηλαιολογία ] Σπηλαιόβιοι οργανισμοί ] Παλαιολιθικοί πρόγονοι ] Νεολ.Πολ. Αλεπότρυπας ] Σπήλαιο Απήδημα ] Σπήλαιο Καλαμάκια ] Αρρώστια Σπηλαίων ] Νεολ/κό Μουσ. Διρού ] Αλεπότρυπα Διρού ] Καταφύγι Διρού ] Γλυφάδα Διρού ] Νέα σπήλαια Διρού ] Λυκούργου Δολών ] Καταφύγιο Βατσινήδη ] Καταφύγιο Σελίνιτσας ] Καταφύγι Τραχήλας ] Πρόπαντη Οιτύλου ] Αλατσόσπηλο Δρύαλου ] Βούγιωργη Δρύαλου ] Κοραλλίων Διρού ] Κουκούρι Μίνας ] Πλακορύθρα Μέζαπος ] Σπήλαιο Βύθακας ] Στρατιώτη Ζούδας ] Πιερράκου Σκυφιάνικα ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Καταφύγι Μαντίνειας ] Αγριοτσόπακας ] Διάφορα ]