Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη
Πρόγραμμα Συλλόγων
Κατάλογος διαδρομών
Οδοιπορικό Σκαρίφημα
Πενταδάκτυλος
Αναβρυτή-Καστάνια
Μυστράς-Σπανακάκι
Τουρ. περ/ρο- Μυστράς
Τριανταφυλλιά-Ζούδα
Πύρριχος - Λάγια
Νύφι - Κιόνια
Πέπο - Δίπορο
Μονοπάτια - άρθρο
Ξεχώρι - Τσέρος

Επικοινωνία

Διαδρομές

Μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο
Ενδιαφέρουσες είναι οι διαδρομές με αυτοκίνητο από Σπάρτη – Καλαμάτα, από Μεγαλόπολη - Γιωργίτσι – Σπάρτη και η επίσκεψη στα όμορφα ορεινά χωριά της Λακωνίας (Άρνα, Αναβρυτή, Μυστράς) και της Μεσσηνίας (Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα).

Επίσης οι διαδρομές σε δασικούς χωματόδρομους όπως από Ξηροκάμπι – Κουμουστά - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. και Παλαιοπαναγιά - Καταφύγιο, από Μυστρά - Αναβρυτή - Πηγές Μαγγανιάρη, η διάσχιση από Στούπα – Πυργάκι - Σαϊδώνα - δάσος Βασιλικής – Γιάτρισσα - Γύθειο, καθώς και από Γιωργίτσι - Νιοχώρι.

Πεζοπορία και ορειβασία
Τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική πλευρά του βουνού, στη Λακωνία, χάρη στην προσπάθεια μερικών ανθρώπων, κυρίως του Ορειβατικού Συλλόγου της Σπάρτης, 58 ολόκληρα χιλιόμετρα μονοπατιών και ανάμεσά τους 4 καλντερίμια στηρίχτηκαν, ανοίχτηκαν, ξεχορταριάστηκαν και φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας αποκαταστάθηκε με τον απλό παραδοσιακό τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν σωστά και χαρτογραφήθηκαν.

Ακόμη με πρωτοβουλία του Δήμου Λεύκτρου, από το 2001, ανοίχτηκε, συντηρήθηκε, σηματοδοτήθηκε και χαρτογραφήθηκε το οδικό δίκτυο μονοπατιών και καλντεριμιών στα όρια του Δήμου. Σηματοδοτήθηκαν επίσης τα δυο φαράγγια της περιοχής (Νούπαντης και Βυρού). Οι ίδιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για τα μονοπάτια του Βυρού από το Διλάγγαδο προς το «Στενό Λαγκάδι» και την «Αγία Παρασακευή», το φαράγγι της Μηλιάς, τη περιοχή του Δήμου Αβίας και του «Μανιάτικου» βουνού, του Σαγγιά, που πρόσφατα μερικές διαδρομές σηματοδοτήθηκαν πρόχειρα από ιδιώτες και τις ακολούθησαν ορισμένοι Σύλλογοι.

t_moni.JPG (82493 bytes)Στις διαδρομές αυτές οι πρόγονοί μας επέλεξαν σε σπάνια σημεία ομορφιάς να τιμήσουν με την προσευχή τους ιδιαίτερα την Παναγία. Έτσι έκτισαν την Αμπελακιώτισσα, τη μονή Γόλας, την Παναγιά τη Γιάτρισσα, τη Καψοδεματούσα καθώς και άλλα μοναστήρια όπως της Βαϊδενίτσας, του Σαμουήλ, του Σωτήρα, του Λυκακίου κ.ά. ή εκκλησίες, όπως τον Άγιο Δημήτρη και τον Άγιο Παντελεήμονα του δάσους της Βασιλικής, τον Άγιο Νίκωνα, το Προφήτη Ηλία του Σαγγιά, με τον Προφήτη Ηλία της ομώνυμης κορφής, να στέκει στη ψηλότερη κορφή του βουνού.


Ονομασία Ταϋγέτου ] Κώστας Ουράνης ] Φυσιογνωμία ] Γεωμορφολογία ] Χλωρίδα-Πανίδα ] Πηγές ] [ Διαδρομές ] Φαράγγια ] Άγιος Δημήτριος ] Αρχαία Βασιλική οδός ] Εκκλησάκι Πρ. Ηλίας ] Εκκλησάκι - Ιστορία ] Ηλιακές Θεότητες ] Οι φωτιές στη κορφή ] Πυραμίδα κορυφής ] Διανυκτέρευση (κορφή) ] Διανυκτέρευση φωτο 1 ] Διανυκτέρευση φωτο 2 ] φωτο Καταφύγιο-Κορφή ] Ανάβαση κορφής 2002 ] Σπήλαιο Άλμπανο ] Σπήλαιο Αρμίτσα ] Ποιήματα Ταϋγέτου ] Πρόγραμμα Ανάπτυξης ]