Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Μονοπάτια και διαδρομές στο Ταΰγετο

Συνοπτική παρουσίαση μονοπατιών και προσβάσεις διαδρομών

1. Το διεθνές μονοπάτι Ε4 ακολουθεί τη διαδρομή Μυστράς – Μονή Φανερωμένης – Αναβρυτή – Λακκώματα – Αγία Παρασκευή - Ορειβατικό καταφύγιο – Πενταυλοί – Άγιος Δημήτρης.

2. Το Εθνικό μονοπάτι 32 ακολουθεί τρεις διαδρομές με επίκεντρο το ορειβατικό καταφύγιο:

  • α) Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Πόρτες (προς κορφή) – Σιδηρόκαστρο – κορυφογραμμή προς Σπανακάκι – Παναγιά Καψοδεματούσα.

  • β) Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Πενταυλοί – Άγιος Δημήτριος – Φαράγγι Βυρού – Καρδαμύλη.

  • γ) Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Πενταυλοί – Άγιος Δημήτριος – Γύθειο.

3. Τα σηματοδοτημένα τοπικά μονοπάτια με διαδρομές που έχουν επίκεντρο το Μυστρά, την Αναβρυτή, τη Κουμουστά και τα Καλύβια Σοχάς.

4. Τα μη σηματοδοτημένα μονοπάτια στη δυτική πλευρά του βουνού, στα οποία έχουμε πρόσβαση από τα Τσέρια, το Εξωχώρι, τη Καρδαμύλη, το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας, τον Άγιο Δημήτρη, το Κέντρο (Γαϊτσές).

Στοιχεία Καταφυγίου Ε.Ο.Σ. Σπάρτης

katafigio.jpg (55840 bytes)Βουνό: Ταΰγετος
Τοποθεσία: Βαρβάρα - Ντερέκι (1.550 μ.)
Ονομασία καταφυγίου: Καταφύγιο Ταϋγέτου
Έτος λειτουργίας: 1962
Χωρητικότητα: 24 άτομα
Θέρμανση: Σόμπα πετρελαίου
Υδροδότηση: Από δεξαμενή και πηγή σε απόσταση 200 μ.
Κουζίνα: Οργανωμένη
Τουαλέτες: Εκτός καταφυγίου
Πληροφορίες: Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, Ακροπόλεως 3, Τ.Κ. 231 00 Σπάρτη,
                       Τηλ.   0731/22574 ή 24135
Προσπέλαση: Από Σπάρτη Παλαιοπαναγιά 11 χιλ. άσφαλτος. Παλαιοπαναγιά -
                       Πολιανά - καταφύγιο 11 χιλ. χωματόδρομος σε κακή κατάσταση.
Παρατηρήσεις: Υποχρεωτική συνοδεία φύλακα του ΕΟΣ.
Κατάσταση: Καλή αλλά χρειάζεται επέκταση.

Κυριότερες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές

1. Μυστράς – Ταϋγέτη – Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής - Σέλα – Περγανταίϊκα – Μονή Φανερωμένης
Διαδρομή 8,9 χλμ. διάρκειας 3,5 ωρών. Ακολουθούμε πετρόχτιστο μονοπάτι, που αρχίζει στα βόρεια του Μυστρά (υψ. 320μ.) φτάνουμε στο χωριό Ταϋγέτη (1 ώρα και 15’ - υψ. 700μ. – 2,5 χλμ.), μετά από 1 ώρα και 15’, όπου ξεκουραζόμαστε για λίγο στη μεγάλη πηγή, στην είσοδο του χωριού. Δίπλα από τη πηγή συνεχίζει το μονοπάτι στις πλαγιές της Ξεροβούνας (Σέλα υψ. 1120μ.), σε φρυγανότοπους και ελατόδασος. Συναντάμε τον οικισμό Περγανταίϊκα (υψ. 840μ.), το ρέμα της Δαμασκηνιάς περπατάμε για λίγο σε άσφαλτο και φτάνουμε στη Μονή Φανερωμένης (2 ώρες και 15’ – υψ. 780μ. – 6,4 χλμ.), όπου συναντάμε και το διεθνές μονοπάτι Ε4.

Εναλλακτικά μπορούμε στο σημείο που συναντάμε την άσφαλτο να προχωρήσουμε δεξιά, όπου σε λίγο συναντάμε μονοπάτι, για να καταλήξουμε μετά από 30’ στην Αναβρυτή.

2. Μυστράς – Μονή Φανερωμένης – Αναβρυτή
Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών και 45’ στο διεθνές μονοπάτι Ε4. Η πορεία αρχίζει από το Μυστρά (υψ. 320μ.) για 3χλμ. σε άσφαλτο και στη συνέχεια σε χωματόδρομο. Διασχίζουμε τη ρεματιά της Λαγκάδας, φτάνουμε στη Μονή Φανερωμένης (υψ. 780μ.). Συναντάμε άσφαλτο και μετά από λίγο μονοπάτι που μας οδηγεί στην Αναβρυτή (υψ. 790μ.).

3. Αναβρυτή – Λακκώματα – Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης
Διαδρομή στο διεθνές μονοπάτι Ε4 διάρκειας 5 – 5,5 ωρών εκπληκτικής ομορφιάς, μέσα σε άλλοτε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σε ορεινό δάσος ελάτων και μαυρόπευκων. Η διαδρομή πραγματοποιείται σε μονοπάτι, εκτός από ένα μικρό τμήμα χωματόδρομου πριν από τα Λακκώματα (2 ώρες και 15’ - υψ. 1280μ.). Στα Λακκώματα υπάρχει κέντρο πληροφόρησης και πρόσβαση με αυτοκίνητο μέσω χωματόδρομου, οπότε μπορεί κάποιος να επιλέξει το δεύτερο μέρος της διαδρομής, από τα Λακκώματα στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης (3 ώρες – υψ. 1550μ.). Συναντάμε 5-6 πηγές για προμήθεια νερού και στάσεις, ενώ έχουμε και τη δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών μικρότερης διάρκειας.

4. Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Παναγιά Γιάτρισσα – Καστάνια
Πλήρης περιγραφή της διαδρομής Αναβρυτή – Καστάνια στη σχετική υποενότητα. Με διανυκτέρευση στο καταφύγιο μπορούν να πραγματοποιηθούν ενιαία οι διαδρομές 3 και 4.

5. Καλύβια Σοχάς – Σοχά – Λακκώματα – Τσάρκος
Διαδρομή 12,2 χλμ., διάρκειας 5,5 ωρών. Από το χωριό Καλύβια Σοχάς (υψ.
320μ.) αρχίζει καλοφτιαγμένο καλντερίμι που ανηφορίζει σε απότομη πλαγιά με πανοραμική θέα και καταλήγει στον οικισμό της Σοχάς (2ώρες – υψ. 840μ.), όπου απολαμβάνουμε το δροσερό νερό της πηγής. Η πορεία συνεχίζει για λίγο σε χωματόδρομο, στη συνέχεια σε μονοπάτι μέσα από το δάσος και καταλήγουμε στα Λακκώματα (1 ώρα και 45’ – υψ. 1280μ. – 8,6 χλμ.). Η ευχάριστη διαδρομή μέσα στο δάσος μας οδηγεί ανηφορικά σε γυμνές πλαγιές προς το κτίριο του «Βοτανικού σταθμού» στο Τσάρκο (1 ώρα και 45’ – υψ. 1700μ. 3,6 χλμ.).

6. Κουμουστά – Μονή Γόλας
Το μονοπάτι οδηγεί από τον εγκαταλελειμμένο παραδοσιακό οικισμό της Κουμουστάς (υψ. 700μ.), σφηνωμένο στα τοιχώματα άγριου και επιβλητικού φαραγγιού, στο βυζαντινό μοναστήρι της Γόλας (1 ώρα  - υψ. 840μ. - 2,5 χλμ.), απ’ όπου απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου.

7. Κουμουστά – Πενταυλοί - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης
Διαδρομή 7,5 χλμ. από τα οποία 2 χλμ. σε δασικούς δρόμους, διάρκειας 3 ώρες και 15’. Από τη Κουμουστά (υψ. 700μ.) ακολουθούμε ομαλό μονοπάτι που οδηγεί μέσα σε δάσος και παλιές καλλιέργειες σε αναβαθμούς μέχρι τη «Λάκκα του Πινέρη» (1 ώρα και 15’ - υψ. 1080μ.). Εδώ το μονοπάτι χωρίζεται: το δεξιό τμήμα οδηγεί στο Καταφύγιο (2 ώρες – υψ. 1550μ. – 7χλμ. από Κουμουστά) και το αριστερό συνεχίζει προς το «Δημαρχείο»1 (50’ – υψ.1200μ.). Από το «Δημαρχείο» διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 καθώς και το εθνικό μονοπάτι 32, που οδηγούν:

  • α) προς δεξιά στους Πενταυλούς (20’ - υψ. 1220μ. – 7 χλμ. από Κουμουστά) με τα άφθονα νερά και το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης (50’ – υψ. 1550μ.).

  • β) προς αριστερά στον Άγιο Δημήτρη (1 ώρα και 15’ – υψ. 1490μ.) απ’ όπου συνεχίζει είτε προς το Γύθειο, είτε προς το φαράγγι του Βυρού και την Καρδαμύλη.

1. Στη περιοχή υπάρχουν χωράφια με καρυδιές, νερό και ένα στεγασμένο καθιστικό το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «το Δημαρχείο του Ταϋγέτου».

8. Πηγή Μαγγανιάρη - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Κορφή Προφήτη Ηλία
Η κλασσική διαδρομή από την Ανατολική πλευρά του βουνού 8,5 χλμ., διάρκειας 4,5-5 ωρών. Ανάβαση από τη Πηγή Μαγγανιάρη (υψ. 980μ.) με πορεία μέσα σε δάσος προς το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης (1 ώρα και 45’ – υψ. 1550μ.). Το τμήμα αυτό παρακάμπτεται εάν μεταβούμε στο καταφύγιο με αυτοκίνητο σε δασικό δρόμο.

Από το Καταφύγιο το μονοπάτι προς τη κορφή διασχίζει τα τελευταία έλατα και μαυρόπευκα του δάσους και ακολουθεί τη διαδρομή Λιβάδια – Λακκώματα - Γούβες – Ακόνια – Πλακούρες – Πόρτες - Κορφή Προφήτη Ηλία (3 έως 3,5 ώρες – υψ. 2407μ. - 4,5 χλμ.).

Πασίγνωστη διαδρομή σε Έλληνες και ξένους ορειβάτες με συνεχή θέα της επιβλητικής πυραμιδοκορφής του Προφήτη Ηλία. Αυτή τη διαδρομή ακολούθησαν οι ορειβάτες της 51ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης και από την ίδια διαδρομή κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές ανεβαίνουν την παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, για να πάρουν μέρος σε μία τελετουργία που οι αρχές της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στο μονοπάτι αυτό, με σεβασμό στο τοπίο και την παράδοση, έγιναν βελτιωτικές εργασίες σε μήκος 1 χιλιομέτρου.

9. Άγιος Δημήτρης – Κορφή Προφήτη Ηλία
Η κλασσική διαδρομή από τη δυτική πλευρά του βουνού, διάρκειας 4-4,5 ωρών. Ανάβαση από Άγιο Δημήτρη – δάσος Βασιλικής – Μουζιά και στη συνέχεια είτε από Αγία Παρασκευή - Γιαννίκου – Αγριοσύκαλη – Κορφή Προφήτη Ηλία, είτε ακολουθούμε τη κορυφογραμμή Σπανακάκι – Ψηλή Ράχη – Άγιος Γεώργιος – Στεφάνι - Κορφή Προφήτη Ηλία.

10. Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης - Πενταυλοί – Άγιος Δημήτριος
Διαδρομή στο διεθνές μονοπάτι Ε4 και στο Εθνικό 32, διάρκειας 2 ωρών και 20’, μέσα σε πανέμορφο δάσος πεύκων, ελάτων και μαυρόπευκων. Η πορεία είναι ελαφρά κατηφορική μέχρι τους Πενταυλούς (1 ώρα – υψ. 1220μ.) που πήραν το όνομά τους από το νερό που ξεπηδάει σε πέντε σημεία μέσα από κάθετο βράχο. Στη συνέχεια είναι ελαφρά ανηφορική, σχεδόν οριζόντια, εκτός από την ανηφόρα πριν το Σωρό (υψ. 1500μ.) και στη συνέχεια κατηφορίζει μέχρι τον Άγιο Δημήτρη (1 ώρα – υψ. 1490μ.). Στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί ξεκουραζόμαστε και δροσιζόμαστε από το κρυστάλλινο νερό της πηγής του που αναβλύζει από τη βάση του Ιερού του.

Υπόψη ότι οι παραπάνω διαδρομές (6,7,8) μπορούν να πραγματοποιηθούν ενιαία είτε από την δυτική πλευρά Άγιος Δημήτρης – Κορφή – Καταφύγιο – Πενταυλοί – Άγιος Δημήτρης (διάρκειας 8,5 – 9 ώρες), είτε από την ανατολική πλευρά Καταφύγιο – Κορφή Άγιος Δημήτρης – Πενταυλοί – Καταφύγιο (διάρκειας 8-8,5 ώρες). Συνήθως η μία από τις δύο αυτές ενιαίες διαδρομές ακολουθούνται από αρκετούς προσκυνητές που ανεβαίνουν στη κορφή στις 19 Ιουλίου, για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, στο ομώνυμο εκκλησάκι της κορφής. Εκεί διανυκτερεύουν και την επομένη στις 20, αφού απολαύσουν την Ανατολή και το φαινόμενο της πυραμίδας, ακολουθούν την υπόλοιπη διαδρομή από αυτή που ανέβηκαν.

11. Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Κορφή Προφήτη Ηλία – Παναγιά Καψοδεματούσα – Φαράγγι Ριντόμου
Πανέμορφη και δύσκολη διαδρομή που απαιτεί διανυκτέρευση, αφού διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες ή και 15 ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος και το σημείο εξόδου από το φαράγγι. Η πορεία αρχίζει από το καταφύγιο στη κλασσική διαδρομή προς τη κορφή του Προφήτη Ηλία (3-3,5 ώρες – υψ. 2407μ.) και στη συνέχεια κατάβαση προς τη Παναγιά τη Καψοδεματούσα (3,5 – 4,5 ώρες – υψ.960μ.) όπου και διανυκτερεύουμε. Απαιτείται εμπειρία για την εύρεση της διαδρομής αφού δεν υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι, ενώ το χειμώνα χρειάζεται σχοινί, γιατί το χιόνι σχηματίζει «κορνίζες».

Την επομένη ακολουθούμε το φαράγγι του Ριντόμου, περνάμε το χωριό Πηγάδια, το διπλό Πηγαδιώτικο γεφύρι, παρατηρούμε το καλντερίμι στο Μπίλιοβο και είτε ανεβαίνουμε προς το χωριό Κέντρο –διαδρομή 5-6 ωρών- είτε συνεχίζουμε μέχρι την έξοδο της ρεματιάς στη Σάντοβα –άλλες 3-4 ώρες- στο Μεσσηνιακό κόλπο.

12. Διάσχιση Πενταδάκτυλου
Από Αναβρυτή – διάσχιση Πενταδάκτυλου – Κορφή Προφήτη Ηλία - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης – Πηγές Μαγγανιάρη. Ανάλυση της διήμερης χειμερινής ανάβασης στη σχετική υποενότητα.

13. Τουριστικό – Αγία Μαρίνα – Νεραϊδοβούνα – Ταϋγέτη - Μυστράς
Από την Δυτική πλευρά στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης στρίβουμε δεξιά στο «Τουριστικό περίπτερο» και ακολουθώντας το χωματόδρομο αρχίζει η διάσχιση από τις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας προς Νεραϊδοβούνα – χωριό Ταϋγέτη ή και– Μυστρά.

14. Συλίμποβες – Ξεροβούνα – Δίδυμες κορφές - Λογγάστρα
Από την Δυτική πλευρά στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, αριστερά στη θέση «Συλίμποβες» και ανάβαση Ξεροβούνα – Δίδυμες κορφές – Μαλεβός - κατάβαση χωριό Λογγάστρα.

Πέραν αυτών οι επιλογές του πεζοπόρου – ορειβάτη προς και από τη κορφή ή στα μονοπάτια των πλαγιών είναι πολλές και μπορεί να ακολουθήσει διαδρομές που οργανώνονται ετησίως από αρκετούς Ορειβατικούς Συλλόγους.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό, εφόδια και να συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό ειδικά το χειμώνα, επειδή ο Ταΰγετος είναι ένα βουνό που απαιτεί σεβασμό και βάζει τους δικούς του όρους για να σε δεχθεί.


Πρόγραμμα Συλλόγων ] [ Κατάλογος διαδρομών ] Οδοιπορικό Σκαρίφημα ] Πενταδάκτυλος ] Αναβρυτή-Καστάνια ] Μυστράς-Σπανακάκι ] Τουρ. περ/ρο- Μυστράς ] Τριανταφυλλιά-Ζούδα ] Πύρριχος - Λάγια ] Νύφι - Κιόνια ] Πέπο - Δίπορο ] Μονοπάτια - άρθρο ] Ξεχώρι - Τσέρος ]