Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα από φωτογραφίες τόσο οικείων, όσο και ουσιαστικά άγνωστων πτυχών του Ταϋγέτου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, όσοι βρέθηκαν προχθές στην εκδήλωση του παραρτήματος Καλαμάτας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, διαδρομές δυσπρόσιτες και όμορφες, χαρακτηριστικές της Μάνης αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα.

Την εκδήλωση, που έγινε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου "Φαραί Πάλας", άνοιξε, με ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αβίας, Παναγιώτης Μπασάκος. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, Παναγιώτα Κυβέλου, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο γεγονός του θανάτου του αδελφού της προέδρου του Συλλόγου. Οι παραβρισκόμενοι για το λόγο αυτό κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ιστοσελίδας της Μάνης http://www.mani.org.gr από το Γιώργο Βενιζελέα. Ο κ. Βενιζελέας ανέφερε ότι "αιτία για την δημιουργία της σελίδας στάθηκε μια εργασία που ανατέθηκε στην κόρη μου από το σχολείο, με θέμα τη σύγκριση δύο παραδοσιακών οικισμών. Στην προσπάθειά μου να βρω πληροφορίες στο Διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει τίποτα για τη Μάνη. Αποτέλεσμα ήταν η ιστοσελίδα αυτή".

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο δημιουργός της σελίδας πληροφόρησε το κοινό ότι μπαίνοντας στη διεύθυνση της Μάνης μπορούν να βρουν αφιερώματα σχετικά με ιστορικά γεγονότα καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τους δήμους της Μάνης. Φυσικά υπάρχουν υποενότητες για το κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Παράλληλα με την προφορική παρουσίαση της σελίδας υπήρχε και προβολή της.

Στη συνέχεια, μονοπάτια, καταφύγια, σπάνια φυτά και πανέμορφα ζώα του Ταΰγετου μετέφεραν νοερά τους παραβρισκόμενους στην ατμόσφαιρα ορειβατικών αποστολών. Η ανατολή του ήλιου έτσι όπως φαίνεται από τις κορυφές του βουνού, το μοναδικό φαινόμενο του σχηματισμού της περίφημης "πυραμίδας" καθώς και τα εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδια και ζώα, είναι ελάχιστες από τις διαφάνειες, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παραβρισκόμενοι. Η παρουσίαση έγινε από τον σπηλαιολόγο-γραμματέα του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου και μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου, Γιάννη Κοφινά.

Έπειτα, οι εκδότες. Ντόναλντ Μακφαίηλ και Γιώργος Δημακόγιαννης. παρουσίασαν το διμηνιαίο περιοδικό "Μάνη: Χθες-Σήμερα-Αύριο". Το πρώτο τεύχος μόλις κυκλοφόρησε και στις σελίδες του εμπεριέχονται ενδιαφέροντα θέματα όπως το αφιέρωμα στον Πολυάραβο, ένα κείμενο του Γιάννη Κοφινά σχετικά με την "Σπηλιά του στρατιώτη", ένα άγνωστο σπήλαιο στην Ανατολική Μάνη, ιστορικά θέματα σχετικά με το Λεύκτρο και τη Στούπα στην Αρχαιότητα και στο Μεσαίωνα, καθώς και ένα αφιέρωμα στο Γύθειο

Ύστερα από την εκδήλωση η βραδιά συνεχίστηκε με την προσφορά παραδοσιακών μανιάτικων εδεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση, που ήταν η πρώτη του παραρτήματος Μεσσηνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, έγινε σε συνεργασία με τους δήμους Αβίας και Λεύκτρου, υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.