Κεντρική Σελίδα

Πειραιάς 18.10.2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Διοικητικό  Συμβούλιο και τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης με τη συμμετοχή Λακωνικών και Μεσσηνιακών Συλλόγων, πραγματοποίησαν προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στην Καρδαμύλη, με θέματα που αφορούσαν τα προβλήματα και το πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Μάνη.

Μετά τις προσφωνήσεις της Προέδρου της Π.Ε.Γ.Μ. κ. Γιώτας Ρίτσου - Σκλαβούνου και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεωργίας Ξανθάκη - Καραμάνου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του προσυνεδρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γυθείου Οιτύλου και πάσης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι μανιάτης από της αναλήψεως της ποιμαντορίας του και έτσι αισθάνεται. Τόνισε ότι είναι υπερήφανος με τον υπερήφανο λαό του Νότου και δεν κρύβει την υπέρμετρη χαρά του και το ενδιαφέρον του για τη Μάνη. «Κηρύσσω είπε την έναρξη αυτής της σύναξης και επειδή αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη Μάνη, με προπομπούς τις γυναίκες της Μάνης, πρέπει αυτά που λέμε να τα υλοποιούμε Γιατί το αξίζει η γενέτειρα πατρίδα μας και πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι ενδόμυχος πόθος όλων μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας να δούν ότι η Μάνη θα καθέξει το θώκο που της ανήκει και αυτό που προσέφερε στο γένος των Ελλήνων».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. του απένειμε εκ μέρους της Ενωσης τιμητική πλακέτα.για το πνευματικό και πολιτιστικό του έργο.

 

Χαιρετισμοί

Μετά την κήρυξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν  οι Φορείς που τελούσε υπό την αιγίδα τους το προσυνέδριο. Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Γεν. Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαρία Μαντουβάλου.

Η Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε oτι η Μάνη ήταν και είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της Πελοποννήσου με την άγρια ομορφιά της, αλλά και γιατί ανέδειξε μεγάλους Ελληνες. «Είμαι πολύ χαρούμενη είπε που μου δίνεται η δυνατότητα να στηρίξω τις αξιέπαινες προσπάθειες των γυναικών της Μάνης.  Θα συνεργασθώ με όλους τους φορείς προκειμένου να  προβληθεί αυτή η περιοχή γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας κ. Κώστας Καραμανλής : ήρθε η ώρα της Περιφέρειας. Με την συμμετοχή όλων μπορεί  να χαραχθεί  μια πολιτική για ισόρροπη ανάπτυξη  της Πελοποννήσου από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο  στήριξης. Η Μάνη είναι η πτωχότερη και πιο παραμελημένη περιοχή της Ελλάδας και της αξίζει να αναπτυχθεί».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. αναπτύσσοντας ένα σύντομο βιογραφικό της κ. Αγγέλας Αβούρη της απένειμε τιμητική πλακέτα αφενός για να την ευχαριστήσει για την τιμή να τελεί το προσυνέδριο υπό την αιγίδα  της περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και ως την πρώτη γυναίκα η οποία ανέλαβε αυτήν τη θέση και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

 Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των άλλων Φορέων που τελούσε υπό την αιγίδα τους το προσυνέδριο: του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημητρίου Δράκου, της εκπροσώπου του Νομάρχη Λακωνίας κας Ντίας Τζανετέα, καθώς και των χορηγών Δήμων, του δημάρχου Λεύκτρου κ. Ιωάννη Μαραμπέα και του Δημάρχου Αβίας κ. Παναγιώτη Μπασάκου.

Εκ μέρους της Ένωσης στους ανωτέρω Φορείς απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τα Μέλη του Προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής  και των εκπροσώπων των Παραρτημάτων.

 Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές:

Η κ. Σοφία Καλαντζάκου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Γνωρίζω σαν μανιάτισσα που είμαι τα προβλήματα της Μάνης. Μέσα από την οργάνωσή μας την Π.Ε.Γ.Μ. που μπορεί να λειτουργήσει  σαν μοχλός και να μετουσιώσει σε πράξη τις προτάσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, θα πω τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γυναίκες». Στη συνέχεια κατέθεσε προτάσεις που αφορούσαν τις υποδομές για την διατήρηση των χιλιάδων μνημείων της Μάνης, τα ήθη και έθιμα, την προβολή της ως ενιαίας περιοχής από τους φορείς και τους ανθρώπους του πνεύματος αλλά και την συμμετοχή των δημοσιογράφων. Ιδιαίτερα τόνισε το πρόβλημα του οδικού δικτύου και την επαφή με τα υπουργεία τουρισμού και πολιτισμού. Τελειώνοντας σημείωσε ότι τίποτε δεν κερδίζεται αν βασίζεται μόνο στο κράτος, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια όλων.

Ο κ. Δημήτριος Σαμπαζιώτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πατριωτισμό των Μανιατισσών και στο πολυποίκιλο ζήτημα της ανάπτυξης της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Μάνης. Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν έχουμε υποδομή, αν δεν έχουμε αερολιμένα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομορφιά της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα στην άγρια ομορφιά  της  Μάνης την οποία πρέπει να αναδείξουμε αλλά με προσοχή ως προς την διατήρηση της φυσιογνωμίας της γιατί μια άναρχη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα.. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι είπε, που αν ενωθούν όλοι μαζί μπορούν να κάνουν πολλά έχοντας τη δική μας στήριξη. Θέλω να ξέρετε ότι βρίσκομαι στο πλευρό σας.

Ο κ. Σταύρος Μπένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια ζεί στη Μάνη και απολαμβάνει αυτόν τον τόπο. Είπε χαρακτηριστικά ότι «Το απόθεμα της ψυχής μου θα το αφιερώσω σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Σ΄ αυτήν την πανέμορφη περιοχή που διασώθηκε, διότι οι Μανιάτες ήταν υπερήφανοι και γενναίοι και οι νεότεροι έκαναν διατήρηση του ιστού της , αλλά η πολιτεία απέχει λίγο. Πρέπει οποσδήποτε να υποστηρίξουμε αυτήν την περιοχή με σύνθημά μας την ποιότητα και τον πολιτισμό με κύριο προϊόν την ελιά και την πέτρα που δεν καθιερώσαμε εδώ. Συνέχισε για την ύδρευση , τον βιολογικό καθαρισμό, την οικιστική θωράκιση, την προστασία της φύσης, τον τουρισμό. κ.α.

 

Βράβευση Ολυμπιονίκου

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση της Πρώτης Μανιάτισσας Ολυμπιονίκου στην υδατοσφαίριση κ. Σταυρούλας Κοζομπόλη από τον Δήμαρχο Αβίας κ. Παναγιώτη Μπασάκο, ο οποίος της παρέδωσε το κλειδί του Δήμου και τιμητική πλακέτα, με την παρουσία και τα συγχαρητήρια του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημητρίου  Δράκου.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γυναικών Μάνης κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου και η Καθηγήτρια και Γεν. Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής κ Μαρία Μαντουβάλου τις απένειμαν ανθοδέσμη από ελιά και τιμητική πλακέτα με γλυπτό να παριστά τη Νίκη, του Μανιάτη γλύπτη Πέτρου Γεωργαρίου.

Η Ολυμπιονίκης αφού ευχαρίστησε τους φορείς που την τίμησαν μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:«...είμαι υπερήφανη που είμαι Μανιάτισσα !!!».

10 λεπτο διάλειμμα για καφέ, από τον Δήμαρχο Λεύκτρου και το Παράρτημα Καλαμάτας.

Ακολούθησε η ανάγνωση των επιστολών των προσκεκλημένων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και έστειλαν τις ευχές τους για τις εργασίες της Συνδιάσκεψης στα γραφεία της Ενωσης, με FAX ή τηλεφωνική επικοινωνία.

Από την Τιμητική Επιτροπή του Προσυνεδρίου οι κ.κ.:

Γρηγόριος Σκαλκέας Ακαδημαϊκός Καθηγητής

Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, τ. Υπουργός

Ανάργυρος Κουτσιλιέρης, Συγγραφέας

Αναφερόμενη η πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κ. Ρίτσου στο χαιρετισμό του συγγραφέα κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη  τόνισε το σημείο στο οποίο κάνει αναφορά στο επανεκδοθέν χρονολόγιο, στο οποίο καταγγέλλει την συντακτική επιτροπή γιατί  όπως τονίζει «...οι συντάξαντες το χρονολόγιο προέβησαν σε επανέκδοση , στην οποία προσέθεσαν πληροφορίες και προέβησαν σε τροποποίηση φράσεως προδίδουσα την αδικαιολόγητη κατά της Μάνης προκατάληψή των». Στη συνέχεια  παρουσίασε την δημοσίευση στην εφημερίδα «ο Φάρος της Λακωνίας» της ολοκληρωμένης πρότασης του Ιστορικού συγγραφέα, την οποία συνυπογράφει η Ενωση και θα την καταθέσει για ψήφισμα από τους άλλους Συνέδρους στην 3η ενότητα.

Από το Κοινοβούλιο οι κ.κ.:

Μαριέττα Γιαννάκου Υπουργός Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων

Προκόπης Παυλόπουλος Υπουργός Δημόσ. Διοίκησης & Αποκέντρωσης

Δημήτριος Αβραμόπουλος Υπουργός Τουρισμού

Φάνη Πάλλη - Πετραλιά  Αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού

Χρήστος Φώλιας Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Παναγιώτης Σκανδαλάκης Υφυπουργός Εξωτερικών

Βασίλειος Μιχαλολιάκος Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας

Γεώργιος Καλός Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Ιωάννης Λαμπρόπουλος Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας

Αναστάσιος  Λιάσκος Υφυπουργός Τουρισμού

Παναγιώτης Μελάς Βουλευτής Α’ Πειραιά

Αθανάσιος Δαβάκης Βουλευτής  Λακωνίας

Λεωνίδας Γρηγοράκος Βουλευτής Λακωνίας

Δημήτριος Λιντζέρης Βουλευτής Β’ Πειραιά

Από το Ευρωκοινοβούλιο ο κ.

Αντώνης Σαμαράς Ευρωβουλευτής.

 

1η Ενότητα

Στην 1η ενότητα ο καθηγητής κ. Μιχάλης - Θαλής Πουλαντζάς Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, μετά τον χαιρετισμό του, ανέπτυξε τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του ψηφίσματος του 1ου Συνεδρίου και έκανε τις ανάλογες παρατηρήσεις και τον σχολιασμό σημειώνοντας ότι έκτοτε ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν.

Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Βενιζελέας παρουσίασε με την προβολή διαφανειών και τον ανάλογο σχολιασμό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με θέμα: «Μάνη, η γνωστή - άγνωστη Πατρίδα μας».

Μεταξύ των άλλων έκανε αναφορά στο οδικό δίκτυο, στα Μουσεία και  Μνημεία της Μάνης, στα σπήλαια, στο οδικό δίκτυο, στα αναπτυξιακά κίνητρα, στην διανομαρχιακή κοινοπραξία «Αειφόρο Ανάπτυξη

Ταϋγέτου» και κατέληξε λέγοντας ότι «Πιστεύω ότι ένας από τους στόχους του συνεδρίου μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός προβληματισμού γύρω από τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης του οικοτουρισμού στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

2η Ενότητα - Εισηγήσεις

Η 2η ενότητα περιελάμβανε εισηγήσεις με θέμα « Τα προβλήματα και το Πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Μάνη».

Τα θέματα ανέπτυξαν ο Νομάρχης Μεσσηνίας, η Εκπρόσωπος του Νομάρχη Λακωνίας και οι πέντε (5) Δήμαρχοι της Μάνης .

Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Δράκος: Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι ο κεντρικός πυρήνας και στόχος δεν μπορεί να εδράζεται σε άλλο υπόβαθρο παρά στη φύση και στον πολιτισμό της Μάνης. Η φύση και το περιβάλλον πρέπει να προστατευθούν και να προβληθούν. Βέβαια διερωτάται κανείς όλα αυτά τα μνημεία πως μπορεί να προσαρμοστούν σε μια σημερινή πραγματικότητα, γιατί τα μέσα που έχουμε είναι περιορισμένα. Ηδη βέβαια έχει ξεκινήσει η διατήρηση των πύργων, αλλά για να διατηρηθούν όλα τα μνημεία χρειάζεται η συνδρομή από το υπουργείο πολιτισμού.

Πρέπει να ξεκινήσουμε μια μελέτη για το έντονο υδατικό πρόβλημα και το πρόβλημα των υπόγειων υδάτων. Για την εικόνα που πρέπει να έχουν τα κτίσματα. Για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Για την ολοκλήρωση των εργασιών του σχολείου. Την δημιουργία συνεταιρισμού και την προσπάθεια  για τη δημιουργία «ενός πλαισίου για τον τουρισμό, την ελιά, το λάδι και την προβολή των Μανιάτικων προϊόντων». Πρέπει επίσης για να αναπτυχθεί η Μάνη να υπάρχει κοινή πλεύση των Νομαρχιών Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Η εκπρόσωπος του Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνου Φούρκα  Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Ντία Τζανετέα. Τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση μέσω της ενίσχυσης των υποδομών. Πρέπει να ακολουθήσουμε την τροχιά κοινωνικών εξελίξεων εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες για επενδύσεις οι οποίες δεν θα αλλοιώνουν το περιβάλλον, τα μνημεία, τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα  προϊόντα και η αλιεία είναι τα βασικά προβλήματα. Η Μάνη έχει ανάγκη από έργα υποδομής που θα δώσουν πρόσβαση στη Μάνη και αυτά είναι τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα κάστρα, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου το οποίο θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και θα προσελκύσει τους επισκέπτες. Τελειώνοντας υπογράμμισε πως ευελπιστεί «να διεκδικήσουμε κάτι από τα πολλά που ανήκουν στη Μάνη.»

Ο Δήμαρχος Οιτύλου κ. Πέτρος Ανδρεάκος (προηγήθηκε λόγω επείγουσας υποχρέωσής του στο Οίτυλο) ο οποίος μεταξύ άλλων, αφού συνεχάρη την Π.Ε.Γ.Μ. για τις δραστηριότητές της, συνέχισε αναφερόμενος στις δύο μελέτες για την ανάπτυξη της Μάνης του 1985 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και του 1993 από την περιφέρεια Πελοποννήσου οι οποίες αναφερόντουσαν στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Μάνης και τη μοναδικότητά της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν είπε προγράμματα αλλά τα διαθέσιμα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για το 10 % για να πραγματοποιηθούν. Τόνισε την άμεση ανάγκη για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου , της ύδρευσης, της συντήρησης των αρχαιοτήτων, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τα έργα υποδομής. Επεσήμανε την ανάγκη για την διατήρηση των Σπηλαίων του ΔΙΡΟΎ και των άλλων σπηλαίων της Μάνης. Τελειώνοντας κατέθεσε την πρόταση για την συνένωση των πέντε Δήμων της Μάνης σε μια διοικητική οντότητα. Η πρόταση εγκρίθηκε.

Ο Δήμαρχος Λεύκτρου κ. Ιωάννης Μαραμπέας απαντώντας στην πρόταση  για συνεργασία των πέντε Δήμων ανέφερε ότι μέχρι σήμερα όσες προσπάθειες έχουν γίνει για συνεργασία. δεν έχουν βρεί ανταπόκριση. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει από δω και στο εξής πραγματικό ενδιαφέρον και από κοινού αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της Μάνης σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους Φορείς. Τόνισε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Λεύκτρου είναι πρώτα για την υγεία και την παιδία. Αναφέρθηκε στο ανεγερθέν σχολείο καθώς και στην ανάγκη εξοπλισμού του κέντρου υγείας τόσο στον υλικό εξοπλισμό όσο και στην στελέχωση από τους γιατρούς.  Αλλα θέματα που ανέπτυξε ήταν , οι μετανάστες, ο αγροτικός τομέας, η καλλιέργεια, η κτηνοτροφία, η αλιεία., ο τουρισμός, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η προστασία των μνημείων, η αναστήλωση των κτιρίων, η προστασία των φαραγγιών κ.α.

Ο Δήμαρχος Αβίας κ. Παναγιώτης Μπασάκος συμφώνησε με την πρόταση για τη συνεργασία των δημάρχων για την ανάπτυξη της Μάνης. Ανέφερε δε ότι μεγάλο μέρος της πολιτιστικής της ανάπτυξης θα αποδοθεί στη λειτουργία των Σχολών του Πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι η πίεση πρέπει να ασκείται στην Πολιτεία. Πρότεινε την καθιέρωση σύσκεψης με τους υπόλοιπους δημάρχους σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να υπάρξει κοινή στρατηγική για έργα υποδομής. Τόνισε ότι τα προβλήματα της Μάνης αφορούν και στον πρωτογενή τομέα , την αγροτική παραγωγή αλλά και τον τουρισμό που αποτελούν τα βασικά εισοδήματα των κατοίκων «Πιστεύω είπε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και μαζί με όλους τους Φορείς και άλλους που κατάγονται από τη Μάνη πρέπει να ενωθούμε, να διεκδικήσουμε και να λύσουμε προβλήματα όπως είναι: της οδοποιίας, της ύδρευσης της αποχέτευσης, του βιολογικού καθαρισμού, των σχεδίων της πόλης κ.α.»

Ο Δήμαρχος Γυθείου κ. Πέτρος Τζωρτζάκης αναφερόμενος στην πρόταση για διαδημοτική συνεργασία, συμφώνησε στη χάραξη μιας κοινής πολιτικής από τους πέντε δήμους της Μάνης, η οποία θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, γιατί το φάσμα των προβλημάτων και των προτάσεων είναι μεγάλο σχετικά με την ανάπτυξή της. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «οι Δήμοι της Μάνης σε συνεργασία  με την Γ. Γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να χαράξουν κοινή πολιτική για την ανάπτυξή της περιοχής, με προτάσεις που θα αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την διατήρηση των μνημείων, τις καθαρές παραλίες και θάλασσες, το περιβάλλον, την διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ».

Ο Δήμαρχος Ανατ. Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης αναφερόμενος στην επιτυχία της επανέκδοσης του χρονολογίου από τη Βουλή των Ελλήνων και στην προσπάθεια της Π.Ε.Γ.Μ. και όλων των Φορέων που συμμετείχαν σ’ αυτήν, τόνισε ότι με την ενότητα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε. Συμφώνησε με την διαδημοτική συνεργασία  καθώς και με την συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων προκειμένου να  βρεθούν λύσεις και να αναπτυχθεί η Μάνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση, στο οδικό δίκτυο, στην οριοθέτηση των οικισμών, στις αφύλακτες ακτές, στην εγκατάλειψη των μνημείων και στην αδιαφορία του ΟΤΕ για την επιθυμία των κατοίκων στη πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Τόνισε επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την υγεία και την παιδεία καθώς και την γραφειοκρατία. Τελειώνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Η Μάνη πρέπει να πάρει τη θέση που της ανήκει!».

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πειραιά κ. Αναστάσιος Κάρλες αφού συνεχάρη την Ενωση για τις πρωτοβουλίες της, αναφέρθηκε στην Ιστορία και στην ομορφιά της Μάνης, τονίζοντας ότι είναι χρέος όλων η προσπάθεια για την ανάδειξή της. Στη συνέχεια κατέθεσε την πρόταση για μια διαδημοτική εταιρεία από τους πέντε Δήμους της Μάνης και του Πειραιά, η οποία μπορεί να μπεί απευθείας στα 131 ευρωπαϊκά προγράμματα. Να εντάσσονται τα έργα στο Νόμο 2601 και να αναθέτει η ίδια η εταιρεία τις μελέτες, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση εγκρίθηκε.

Εκ μέρους της Ενωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά του προσυνεδρίου στους  βουλευτές  και στους άλλους Δημάρχους από τα Μέλη του Δ.Σ.

Ακολούθησε το γεύμα που παράθεσε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Δράκος.

Οι τοποθετήσεις των Επίτιμων Μελών που αποτελούσαν το προεδρείο της Οργανωτικής επιτροπής είχαν σχέση με τις προτάσεις του 1ου Συνεδρίου, την επανέκδοση του χρονολογίου και την από κοινού προσπάθεια όλων των φορέων για την ανάπτυξη της Μάνης.

Η καθηγήτρια κ.  Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου μεταξύ άλλων αναφερόμενη στις προτάσεις του 1ου Συνεδρίου και στις προσπάθειες που πρέπει να συνεχιστούν από όλους τους φορείς, τα ένταξε σε δύο κατηγορίες, στα αναπτυξιακά και στα θέματα που έχουν να κάνουν με το πνευματικό και πολιτιστικό έργο. Στη συνέχεια μετέφερε το χαιρετισμό της Υπουργού Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Ο καθηγητής κ. Μιχάλης - Θαλής Πουλαντζάς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι ευχάριστο που οι εκπρόσωποι της πολιτείας είναι νέα άτομα και έτσι θα ακουστούν οι φωνές της αγωνίας. Είναι σημαντικό είπε  «που βρίσκεται μαζί μας η περιφερειάρχης γιατί αφού από το 3ο πακέτο στήριξης δεν πήραμε τίποτα, τουλάχιστον να ενδιαφερθούν για την Μάνη όλοι οι Φορείς και να την στηρίξουν από το 4ο Αναφερόμενος στο χρονολόγιο τόνισε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα.». Στην τοποθέτησή του (στην 3η ενότητα) για την πρόταση του συγγραφέα κ. Α. Κουτσιλιέρη συνηγόρησε υπέρ και τον χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους ιστορικούς που έχει η  Μάνη και η Ελλάδα.

Η καθηγήτρια κ. Μαρία Μαντουβάλου αφού αναφέρθηκε στις προτάσεις του 1ου Συνεδρίου, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ήρθε ο καιρός για πράξεις και οχι λόγια, γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η υλοποίηση. Το πρώτο Συνέδριο έδωσε αφορμή στον τόπο να πάρουν πρωτοβουλίες πολλοί και να διορθώσουν αρκετά πράγματα. Η Π.Ε.Γ.Μ. υπήρξε ο μοχλός  γι’ αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες εύχομαι να συνεχιστούν. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι όσο αφορά το ιστορικό μέρος «έχουν φύγει σελίδες και σελίδες από την ιστορία και έχει διαστρεβλωθεί η αλήθεια της». Στην τοποθέτησή της (στην 3η ενότητα) συνηγόρησε υπέρ της πρότασης του κ. Κουτσιλιέρη και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο υπάρχει πλαστογράφηση  της Ιστορίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα τμήμα  που να ασχοληθεί, με την αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας. Η πρόταση εγκρίθηκε.

 

3η Ενότητα

Χαιρετισμός: κ. Ρένα Κιτσοπανίδου, Μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, αφού χαιρέτισε τις εργασίες του προσυνεδρίου, αναφέρθηκε  στους σκοπούς και στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, στο οποίο είναι Μέλος και η Π.Ε.Γ.Μ. ανάμεσα σε 3.000 Ενώσεις. Δήλωσε την υποστήριξη του Λόμπυ στις προτάσεις που θα κατατεθούν από την Ενωση και θα έχουν σχέση με θέματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες και τον πολιτισμό.

Τοποθετήσεις

κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου,  Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ.

Αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς, το προεδρείο και τα λοιπά μέλη της οργανωτικής επιτροπής, καθώς και όλα τα μέλη και τους φίλους που συμμετείχαν στις εργασίες του προσυνεδρίου, έκανε αναφορά στις προτάσεις του πρώτου Συνεδρίου, από τις οποίες όσες δεν πραγματοποιήθηκαν, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ξανά στο Ψήφισμα του 2ου Συνεδρίου. Στις προτάσεις  του Δ.Σ. και  των Παραρτημάτων της Ενωσης καθώς και των άλλων συλλόγων, οι οποίοι τις είχαν καταθέσει σε προηγούμενη συνάντηση. Στις προτάσεις που εγκρίθηκαν κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης και στις δύο νέες προτάσεις τις οποίες κατέθεσε για  έγκριση  :

α) την πρόταση - καταγγελία  του συγγραφέα κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη για το επανεκδοθέν «χρονολόγιο»  και

β) την πρόταση για την συνταξιοδότηση σε όλες τις γυναίκες που δεν παίρνουν σύνταξη.

Οι προτάσεις αφού συζητήθηκαν αναλυτικά ,  ψηφίσθηκαν ομόφωνα.

 

κ. Παναγιώτης Κουβάτσος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πειραιά, οποίος αφού μετέφερε τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Δημάρχου Πειραιά και συνεχάρη την Ένωση για το έργο και τις δραστηριότητές της, τόνισε ότι είναι χρέος όλων η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Μάνη αλλά και η προβολή των προϊόντων της όπως είναι το λάδι , το μέλι , το φασκόμηλο κ.α.

κ. Παναγιώτα Γιαννακέα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λεύκτρου, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υποστηρίζει τέτοιες δραστηριότητες που διοργανώνουν οι γυναίκες της Μάνης, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσει και η ίδια σαν Μανιάτισσα που είναι και ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λεύκτρου αλλά και ως Πρόεδρος του Συλλόγου της Καρδαμύλης ,να συμβάλλει στην προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και στην ανάπτυξή της.

Συμεών Χατζηχαραλάμπους Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γυθείου, ο οποίος μεταξύ άλλων  τόνισε ότι για να αναπτυχθεί η Μάνη και ο τουρισμός πρέπει να  αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο και να συνδέονται μεταξύ τους τα χωριά. Πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί στην διάνοιξη των δρόμων για να μην χαλάσουν οι βιότοποι. Στην συνέχεια κατέθεσε την πρόταση για την τοποθέτηση επιγραφών και περιπτέρων στις εισόδους  των περιοχών της Μάνης την οποία είχε καταθέσει στο 1ο συνέδριο και εγκρίθηκε να συμπεριληφθεί και στο επόμενο.

κ. Νίκων Αρκουδέας Πρόεδρος Συλλόγου Αγ. Νίκων, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο της Ενωσης είναι αξιέπαινο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής συνεργασία όλων των Δήμων αλλά και όλων των οι αρμοδίων φορέων οι οποίοι με μια ιεράρχηση των προβλημάτων της Μάνης μπορούν να βρούν την χρυσή τομή. Πρέπει  να  προσπαθήσουν με σθένος για να βρεθεί λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή.

κ. Γεώργιος Η. Βενιζελέας Δημοσιογράφος, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η Μάνη είναι μία και δεν πρέπει να την ξεχωρίζουμε σε Μεσσηνιακή και Λακωνική. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να την διαστρεβλώσουν. Πρέπει να υπάρξει έδρα Λακωνικών σπουδών στη Μάνη ή στη Σπάρτη. Τελειώνοντας κατέθεσε την πρόταση: «Να παρουσιασθεί έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων για τη Μάνη, όπως έχει γίνει για πολλές άλλες περιοχές της Πατρίδας μας και να κυκλοφορήσει η Βουλή ένα έντυπο, που να αναφέρεται στην Ιστορία στην Λαογραφία και στα πολιτιστικά στοιχεία της Μάνης». Η πρόταση εγκρίθηκε.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν οι προτάσεις των πολιτιστικών Συλλόγων.

Ακολούθησε η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Συνεδρίου η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Για  το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ.

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΤΑ ΡΙΤΣΟΥ – ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ