Κεντρική Σελίδα
Πάνω

Η Μουσική δισκογραφία της Μάνης στο βιβλιοπωλείο μας

Ως τώρα τρεις προσπάθειες έχουν γίνει πάνω στην μουσική δισκογραφία της Μάνης.

maniatika_trag1.jpg (79613 bytes)Η πρώτη απόπειρα να συγκεντρωθούν και να κυκλοφορήσουν σε δίσκους και κασέτες Μανιάτικα τραγούδια έγινε το 1978 οπό τον Μανιατόγαμπρο συνθέτη Βασίλη Κουτσοθανάση (ή Βασ. Κούτση), ιδιοκτήτη των παλαιών δισκογραφικών εταιρειών Recor και Nina. Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια (πρόσφατα επανακυκλοφόρησε σε CD και κασέτα που περιλαμβάνει 14, δηλ. δύο επιπλέον) εκ των οποίων τα δύο είναι παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του τόπου μας, στα άλλα ο ίδιος είναι συνθέτης και στιχουργός. Μάλιστα τραγουδάει κάποια απ’ τα "Μανιάτικα Τραγούδια" του, μαζί με την Ειρήνη Στεφανάκου, τον Βασίλη Κολοβό και την Δέσποινα Ανδρεάδου. Τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου είναι:

ΟΨΙΣ Α': 1.Της Μάνης τ' άγια χώματα 2. Στο Διρό και στο Λιμένι 3. Κυνηγός με το ντουφέκι 4. Μια ξανθιά γαλανομάτα 5. Καράβι κινδυνεύει στον Καβομαλιά 6. Η μάχη του Διρού.

ΟΨΙΣ Β': 1. Ανέβηκα στο Οίτυλο 2. Περνούν τα χελιδόνια 3. Η Μάνη βγάζει στρατηγούς 4. Ομορφούλα μου απ' τη Μάνη 5. Λεβέντες απ' το Νύφι 6. Η πατρίς μου είναι η Μάνη».

maniatika_trag2.jpg (76775 bytes)Ο ίδιος, ο Β. Κουτσοθανάσης (που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926 και πήγε Αθήνα το 1930) στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Μάνη είναι ένας τόπος που κατά την περίοδο της σκλαβιάς δεν πάτησε πόδι Τούρκου καταχτητή και είναι γνωστοί οι αγώνες για τη λευτεριά. Άνδρες και γυναίκες το 1821 ακόμα και με τα δρεπάνια πολέμησαν τους Τούρκους. Η Μάνη είναι ένα φυτώριο πολεμιστών, σε όλους τους αγώνες της Πατρίδας μας πάντα πρώτη. Το τραγούδι (Η ΜΑΝΗ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ) αντιπροσωπεύει απόλυτα την περιοχή. Ο Συνθέτης επηρεασμένος από το μεγαλείο του τόπου αυτού με τους επιβλητικούς πύργους, τα σπήλαια του Δυρού, τις ξερολιθιές, τη θάλασσα με τους κοφτούς βράχους και τους πάντα περήφανους ανθρώπους της, οδήγησαν τον Βασίλη Κουτσοθανάση να συνθέσει τα τραγούδια του δίσκου αυτού εκτός από δύο που είναι παραδοσιακά».

 

mantrag_cd1.jpg (73535 bytes)Η δεύτερη απόπειρα, ήταν κάτι πρωτότυπο. Μια προσπάθεια μελοποίησης μανιάτικων μοιρολογιών, κυρίως. Ο καρπός αυτής της προσπάθειας κυκλοφόρησε το 1980 από τη "Λύρα" με τίτλο «Μανιάτικα» και τη φροντίδα του πολυπράγμονα συμπατριώτη μας (ζωγράφου -ποιητή - συγγραφέα) Κυρ. Δ. Κάσση, του συνθέτη Μιχάλη Τερζή και του Τάσου Καρακατσάνη (ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας). Ερμηνεύουν δύο γνωστοί τραγουδιστές, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη και ο προσφάτως αποθανών (47 ετών, από το Οίτυλο) συμπατριώτης μας Νικόλας Μητσοβολέας, μια πραγματικά σπουδαία φωνή που δεν μπήκε ποτέ στο «star system». Στο τέλος του δίσκου υπάρχει ένας ελάχιστος φθόγγος από αυθεντικό μανιάτικο μοιρολόι, από Μανιάτη μοιρολοϊστή χωρίς ενορχήστρωση.

Ο Κυρ. Κάσσης στο βιβλίο του, «200 Μανιάτες Λογογράφοι» σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά βγήκε μουσικολογικά καλή και οι χιλιάδες δίσκοι που πούλησε η εταιρεία «ΛΥΡΑ» - ήταν επιτυχία γι' αυτήν, αφού μου ζήτησαν και άλλα τραγούδια για άλλο δίσκο! - μετέφεραν την, έστω λίγο εντεχνοποιημένη, φωνή της Μάνης σ' όλη την Ελλάδα και αλλού, και άρεσε σε μη Μανιάτες. Έγινε απ' τα πιο δημοφιλή εκείνη την περίοδο. Άλλωστε δεν ήταν μόνο μοιρολόγια, αλλά και το τραγούδι - αποκάλυψη που για πρώτη φορά το άκουσον και οι νεότεροι Μανιάτες, αφού το ανέσυρα από τη λήθη 400 ετών, το τραγούδι «Η θάλασσα αντρειεύεται» (Χενέλλας – Χενέλλας) ή η "μελοποίηση" από μένα τραγουδιών μου απ' το «Λιόκαρή» μου, δηλαδή κλασικό μοτίβο ΒΔ μανιάτικου μοιρολογιού (Οίτυλο) που προσάρμοσα σε στίχους μου (...)».

mantrag_cd2.jpg (47114 bytes)Τα μελοποιημένα μοιρολόγια/τραγούδια της Μάνης που κυκλοφορούν σε κασέτα και CD είναι τα ακόλουθα:

ΠΛΕΥΡΑ Α': 1. Μισεύεις Γιώργη 2. Χενέλλας - Χενέλλας 3. Κοντοκαρτέρα ήλιε 4. Ε, Κόρακά μου 5. Τα πουλιά του Μάη.

ΠΛΕΥΡΑ Β': 1. Ένα καράβι 2. Σήμερα μέρα σκοτεινή 3. Του Δήμου 4. Του Κουρσάρου 5. Χενέλλας Χενέλλας 6. Μάνη.

 

man_trag_k1.JPG (28168 bytes)Τα «Μανιάτικα τραγούδια Πανελλήνιας ακτινοβολίας» είναι η τελευταία (τρίτη) απόπειρα, και κυκλοφόρησε γύρω στο 1994 μόνο σε κασέτες. Την καταγραφή των τραγουδιών και τη γενική επιμέλεια της παραγωγής έκανε ο συμπατριώτης μας, ιστορικός συγγραφέας, Αντώνης Ξεπaπαδάκος (ο οποίος να σημειώσουμε ότι κατέχει μια μεγάλη συλλογή από παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια που αφορούν ή ακούγονταν στη Μάνη και πρόσφατα εξέδοσε σχετικό βιβλίο).

Την καλογραμμένη κασέτα εκυκλοφόρησε ο Μανιάτικος Σύλλογος των χωριών της Μέσα Μάνης, Χαριάς και Καλού (δίπλα στον Πύργο Διρού) «Ο Καπετάν Ματαπάς» (το όνομα του Συλλόγου προς τιμήν του Ήρωα Μακεδονομάχου Καπετάν Ματαπά - Μιχαήλ Αναγνωστάκου, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Λαχανά το 1912).

Να αναφέρουμε τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά της παραγωγής αυτής.

man_trag_k2.JPG (37644 bytes)Στούντιο Ήχου: Ι.Ε.Κ. Σχολών «ΜΑΝΩΛΑ». Ηχολήπτης: Κων/νος Αναλογίδης. Βοηθοί - Σπουδαστές: Σταυρ. Μιχαηλίδης, Παν. Μουτάφης, Μιχ. Γεωργαντόπουλος. Μουσικοί: Β. Σκαλιώτης κλαρίνο, Κων. Ηλίας βιολί, Νικ. Καρατάσσος σαντούρι, Βασ. Κατράκος λαούτο, Αθ. Μπενάρδης ακορντεόν και Ιω. Σωτηρίου τουμπερλέκι. Τραγουδά: Η μικτή χορωδία του Δήμου Μεγάρων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλ. Ηλία.

Σόλο τραγούδι: Μαριλία Σωτηρίου, Ελευθερία Παπασταμάτη και Γιώργος Μπερδελής.

Η πολύ αξιόλογη δουλειά περιλαμβάνει τα ακόλουθα δεκατέσερα τραγούδια:

man_trag_k3.JPG (48474 bytes)ΠΛΕΥΡΑ Α': 1. Η πατρίς μου είναι η Μάνη 2. Του Καπετάν Ματαπά 3. Όλα τα πουλάκια 4. Της γεροστρίγγλας ο γιος 5. Του Καπελλή 6. Γιώργο δεν πας στην εκκλησία 7. Μανιατοπούλα.

ΠΛΕΥΡΑ Β': 1. Του Κυρ Μαυρομιχάλη 2. Το 'χει η Μάνη για καμάρι 3. Όσα κορίτσα είστε δω 4. Για 'τοίμασε τ' αμάξι σου 5. Να 'χα 'να μήλο νάριχνα 6. Κόρη μαλαματένια μου 7. Τέσσερα χρόνια στο στρατό.

(Για το παρόν κείμενο χρησιμοποιήθηκαν και πληροφορίες από το βιβλίο - θησαυρό: «Οδηγός Ελληνικής Δισκογραφίας" του συμπατριώτη μας, μαθηματικού Πέτρου Δραγουμάνου - Εκδόσεις Λιβάνη, "Νέα Σύνορα», σελ. 720).

Τα CD ή οι κασέτες αποστέλλονται ταχυδρομικώς επί αντικαταβολή σε όλα τα σημεία της γης. Τηλ-fax παραγγελιών 0733-053670


Σημαία ] [ Μουσική ] Μπλουζάκια ]