Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

Πειραιάς 10.6.2003
Αριθμ. πρωτ. 100

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

pr1.jpg (25764 bytes)
Η Πρόσκληση

pr2.jpg (27445 bytes)
Το Πρόγραμμα

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης για να τιμήσει την Ιστορική Επέτειο της Μάχης του Διρού (Ιούνιος 1826- 2003) και τη θρυλική Ηρωίδα Μανιάτισσα, διοργάνωσε:

Μια εκδήλωση στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» σε συνεργασία με το Παράρτημα Αθηνών της ΠΕΓΜ και μια Δοξολογία στον Πειραιά στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας με την συνεργασία του Συλλόγου Κούνου και την συμμετοχή Μανιάτικων και Λακωνικών Συλλόγων.

Η εκδήλωση στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Τιτάνια»)είχε ως θέμα «Την προσφορά της Μανιάτισσας στην Ιστορία και την κοινωνία» με ομιλητές τους κ.κ.

  • Γρηγ. Σκαλκέα (Πρόεδρο Ακαδημίας Αθηνών).

  • Μιχ. Πουλαντζά (Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ρώμης)

  • Αλεξ. Παπαδόγγονα (τ. Υπουργό) και τις κ.κ.

  • Γεωργ. Ξανθάκη (Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

  • Νίκη Κατσικάδη (Συγγραφέα – Ποιήτρια).

Όλοι οι Ομιλητές καθώς και οι βουλευτές που παρέστησαν στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κ. Γιώτα Ρίτσου Σκλαβούνου και η Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθηνών κ. Μαρία Παρασκευά, στον χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην προσφορά της Μανιάτισσας στον απελευθερωτικό αγώνα και εξήραν τον Ηρωϊσμό και την φιλοπατρία της. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αμέλεια της Επιτροπής της Βουλής, η οποία ανέλαβε να εκδώσει το χρονολόγιο με τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης και δεν περιλαμβάνει τις νικηφόρες μάχες των Μανιατών και Μανιατισσών, στην Βέργα του Αλμυρού, στο Διρό, στον Πολυάραβο και την 17 Μαρτίου (την έναρξη της επανάστασης στην Αρεόπολη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας).

Μετά το πέρας των ομιλιών και των παρεμβάσεων των βουλευτών, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση:

Να δημιουργηθεί Επιτροπή με Πρόεδρο τον κ. Γρηγ. Σκαλκέα και Μέλη τους ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι θα αναλάβουν να καταθέσουν στην Βουλή και σε κάθε Αρμόδιο Φορέα, το κείμενο του Ιστορικού Συγγραφέα κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και την προσφορά της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα.

Το κείμενο θα συνυπογράφουν οι βουλετές, οι Νομάρχες, οι Σύλλογοι και άλλες προσωπικότητες.

Επίσης πρόταση της καθηγήτριας κ. Γεωργ. Ξανθάκη ήταν να συμπεριληφθούν οι νικηφόρες μάχες των Μανιατών και Μανιατισσών, στα Σχολικά βιβλία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ.κ. Π. Σκανδαλάκης, Πανανικολαόυ, Π. Κρητικός, Γ. Διαμαντίδης, Γ. Καλός, Π. Μελάς, Β. Μιχαλολιάκος, Π Μαντούβαλος, Θ. Κασσίμης, Α. Σπηλιοτόπουλος.

Υ.Γ. Οι υπουργοί και οι βουλευτές που είχαν προσκληθεί και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, έστειλαν τις ευχές τους.

Με Τιμή
Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Γιώτα Ρίτσου – Σκλαβούνου
Η Γεν. Γραμματέας
Θάλεια Πετρακάκου