Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

2ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε το 2ο Μανιάτικο Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και την ευγενή χορηγία των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Άμυνας, Εξωτερικών και του Δήμου Πειραιά (ΔΕΠΕΠ - ΔΕΠΑΠ).

Αίθουσα Ο.Λ.Π. - Ακτή Μιαούλη 10 - Πειραιάς 15.10.2005

Η Φράση του προσυνεδρίου «...η Μάνη να πάρει όσα της ανήκουν» τονίσθηκε ιδιαίτερα και στο 2ο Μανιάτικο Συνέδριο και επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Υπ. Παιδείας στο αίτημα να συμπεριληφθεί «...η Ιστορία της Μάνης, στα σχολικά βιβλία».

Τα θέματα που συζητήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς είχαν σχέση με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης, την αναπτυξιακή πολιτική και τους δεσμούς με την Ομογένεια.

(διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, νερό, οδικό δίκτυο, βιολογικός καθαρισμός, υγεία, παιδεία, υποδομές με τρόπο που να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της Μάνης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, διαδημοτική συνεργασία, επαφές και συνεργασία με τους Ομογενείς κ.α.)

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών και πολιτιστικών φορέων συμπεριλήφθηκαν στις προτάσεις του Ψηφίσματος, οι οποίες μαζί με τα πρακτικά, θα κατατεθούν στους αρχηγούς των κομμάτων, στους αρμόδιους υπουργούς και στους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς του Συνεδρίου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργασίες του 2ου Μανιάτικου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης στέφθηκαν με επιτυχία, έχοντας υψηλό επίπεδο ομιλητών και άρτιας οργάνωσης, το Σάββατο 15.10.2005 στο Μέγαρο του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και την ευγενή χορηγία των υπουργείων, Πολιτισμού, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και του Δήμου Πειραιά (ΔΕΠΕΠ - ΔΕΠΑΠ).

H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου, αφού ευχαρίστησε όλους τους Φορείς προσφώνησε τους προσκεκλημένους.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Εκκλησία, Υπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, η Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Νομάρχης Λακωνίας, ο Δήμαρχος του Πειραιά, οι Δήμαρχοι από τους πέντε Δήμους της Μάνης, Εκπρόσωποι από τα Γυναικεία Τμήματα των Κομμάτων, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι από Πολιτικούς Φορείς, από τον χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών, των Πολιτιστικών Ενώσεων και Συλλόγων, των Μ.Μ.Ε. και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια έγινε απαγγελία του Ύμνου της Μάνης από την ποιήτρια - συγγραφέα και χορογράφο κ. Άννα Μπιθικώτση και ακολούθησε προβολή διαφανειών με θέμα: «Μάνη, θεών καμάρι» από το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Βενιζελέα.

Απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...εκτός από Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου αισθάνομαι ότι είμαι και Μάνης, διότι το ποίμνιόν μου αποτελείται από πολλούς Μανιάτες. Θα πρέπει όμως οι Μανιάτες να επισκέπτονται πιο συχνά και να κατοικούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους γιατί έχει ερημώσει».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε χαριτολογώντας προκειμένου να εξάρει τον δυναμισμό της Μανιάτισσας ότι «...εμείς οι Μανιάτες αποφεύγουμε να παντρευόμαστε Μανιάτισσες, για να είμαστε τα αφεντικά στα σπίτια μας!».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών - Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «...πρέπει όλοι μαζί να αγωνισθούμε γι’ αυτόν τον παραμελημένο τόπο που έχει δώσει τόσα πολλά και έχει πάρει τόσα λίγα. Σημείωσε δε την αναγκαιότητα της επαφής με τους ομογενείς και τα ευεργετήματα που απορρέουν από τη συνεργασία που μπορεί να προκύψει με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στον Απόδημο Ελληνισμό».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο χρονολόγιο και στην πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σημείωσε ότι «...το αίτημά σας συζητήθηκε με την Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και σας μεταφέρω τη θετική απάντηση. Η προσφορά της Μάνης, των Μανιατών και Μανιατισσών θα αναφέρονται από δω και στο εξής στα σχολικά βιβλία!»

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...μπορεί να μην είμαι ο ίδιος Μανιάτης όμως αγαπώ και τιμώ τη Μάνη και έχω αξιολογότατους Μανιάτες στο περιβάλλον μου. Εκτιμώ τη φιλία με τους Μανιάτες γιατί ξέρουν να την τιμούν. Είμαι κοντά σας για οποιαδήποτε υποστήριξη».

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...οι λαοί υφίστανται την παγκοσμιοποίηση και ο Ελληνικός λαός πρέπει να τιμήσει την πολιτιστική του κληρονομιά. και η Μάνη έχει πλούσια κληρονομιά. Λαοί που δεν τη σέβονται είναι καταδικασμένοι».

Η Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...η Μάνη συνδυάζει το μεγαλείο της φύσης, της παράδοσης, του πολιτισμού και παραμένει απαράμιλλος στην πολιτική επιστήμη και στη τέχνη. Είναι όμως μια περιοχή παραμελημένη. Η κρατική μέριμνα ξεκίνησε και τα βήματα οδηγούν στη Μάνη. Τα προγράμματα έχουν προχωρήσει με τη συνεργασία από τις Νομαρχίες και τους Δήμους της Μάνης και αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ήδη προχωρήσει».

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι από τις Γραμματείες Γυναικών των Κομμάτων της Βουλής οι κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα, Βουλευτής και Υπεύθυνη Γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ. - Μαρία Ζερβάκη, Μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Εκπρόσωπος του Γυναικείου Τμήματος - Καίτη Φειδάκη Μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Εκπρόσωπος του Γυναικείου Τμήματος - Φιλιώ Πολυμενάκου Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ Εκπρόσωπος του Γυναικείου Τμήματος, οι οποίες μετέφεραν τον χαιρετισμό των κομμάτων και αφού συνεχάρησαν τις Γυναίκες της Μάνης για την προσπάθειά τους, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της προσπάθειας όλων των πολιτικών και πολιτιστικών φορέων για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σημείωσαν δε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της προσφοράς της γυναίκας στην κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Με ικανοποίηση χαιρετίζω τις εργασίες του 2ου Μανιάτικου Συνεδρίου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Συνέδριο με καλή οργάνωση και υψηλό επίπεδο ομιλητών και συμμετεχόντων.
Μάνη σημαίνει υπερηφάνεια, σεμνότητα, επιμονή και πίστη, θάρρος και γενναιότητα, σημαίνει υψηλό πολιτισμό. Η Μάνη είναι υπέροχη, είναι ήδη ξεχωριστή, είναι μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή τη μοναδικότητα της Μάνης πρέπει να την κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού».
Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

1η Ενότητα - Εισηγήσεις

(Συντονίστρια η Γεν. Γραμματέας της Οργαν. Επιτροπής κ. Μαρία Μαντουβάλου)

Στην 1η ενότητα τα θέματα που ανέπτυξαν οι Εισηγητές, είχαν σχέση με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναπτυξιακή πολιτική για τη Μάνη, καθώς και τους δεσμούς με την Ομογένεια.

Απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχάλης - Θαλής Πουλαντζάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στις προτάσεις του ψηφίσματος του 1ου Συνεδρίου και προσυνεδρίου και στο τι έχει ή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιοχή που μπορεί να τοποθετηθεί το αιολικό πάρκο στη Μάνη.

Ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Φούρκας ο οποίος στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...η Μάνη είναι ένα ανοιχτό Μουσείο ιστορίας, παράδοσης και φυσικού κάλλους. Η Μάνη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση που είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες υποδομές στον τομέα μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, των τηλεπικοινωνιών, του οδικού δικτύου κ.α. Στη συνέχεια με προβολή διαφανειών παρουσίασε τους στόχους που υλοποιεί η Νομαρχία Λακωνίας για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό στη Μάνη και τη Λακωνία».

Ο Δήμαρχος Γυθείου κ. Πέτρος Τζωρτζάκης ο οποίος στην εισήγησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «...στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης και στη διατήρηση και προβολή της. Η Μανιάτικη κληρονομιά πρέπει να επενδυθεί είπε γιατί αφορά τον τουρισμό της Μάνης. Πρέπει να διατηρήσει το φυσικό της περιβάλλον και ανέπτυξε τουριστικούς στόχους Στη συνέχεια μίλησε για την υποδομή του Δήμου Γυθείου το λιμάνι, τα αποχετευτικά έργα, απορρίμματα, οδικό δίκτυο, φυσικά μονοπάτια, σύνδεση Γυθείου με Κρήτη και Καλαμάτα κ.α.».

Ο Δήμαρχος Οιτύλου κ. Πέτρος Ανδρεάκος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...είναι αδιανόητο στις μέρες του 21ου αιώνα η περιοχή μας με τη μοναδική ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα να λειτουργεί με πρωτόγονες ηλεκτρικές προδιαγραφές. Πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει το γραφείο της ΔΕΗ στην Αρεόπολη και να γίνει αναβάθμιση του δικτύου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραλίες (κτηματική υπηρεσία - Λιμεναρχείο, στην αρχαιολογική Υπηρεσία - ΥΠ.ΠΟ και στα προβλήματα που έχουν προκύψει στα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπας και Βλυχάδας) και την δυνατότητα του Δήμου να αναλάβει με δικές του δαπάνες την προστασία και τον καθαρισμό του εσωτερικού του σπηλαίου. Κατέθεσε το υπόμνημα του Δήμου Οιτύλου προς τον Υφυπ. Τουρισμού σχετικά με την αξιοποίηση των Σπηλαίων του Διρού και την επιστολή, το ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου προς το Υπουργείο πολιτισμού και την ενημέρωση του ΚΑΣ».

Ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...χωρίς νερό δεν νοείται καμία ανάπτυξη και είμαστε στο 2005. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και μηδέν υποδομές. Σήμερα υπάρχει μια αισιοδοξία στο έργο της ύδρευσης γιατί γίνονται δύο γεωτρήσεις και κατασκευή αγωγού που θα φτάσει σε πρώτη φάση στον Κότρωνα και την Κοκάλα και σε δεύτερη στο Φλομοχώρι και στη Λάγεια. Στη συνέχεια μίλησε για την κατασκευή του κτιρίου του Δημαρχείου, τις πλατείες, τη φροντίδα στην τρίτη ηλικία , το οδικό δίκτυο, για την τουριστική ανάπτυξη (κυκλοφόρησε φυλλάδιο), το Ταίναρο, το Φάρο, τον Προφήτη Ηλία, το Λατομείο, τους πύργους, τα βυζαντινά μνημεία, τα ξωκλήσια και τις εκκλησίες που καταρρέουν κ.α.»

Ο Δήμαρχος Λεύκτρου κ. Ιωάννης Μαραμπέας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «....τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μάνης είναι η γεωγραφική της θέση, το φυσικό περιβάλλον , η ιστορία , ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική τα οποία αποτελούν τους βασικούς πόρους για τουριστική και αγροτική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στα προβλήματα όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και την απασχόληση, στις κοινωνικές υποδομές, στην υγεία, στα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» και τηλεβοήθεια, στην παιδεία και τα σχολεία, στις τεχνικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων , των στερεών και υγρών αποβλήτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη χωροταξική αναρχία και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, τη προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον πολιτισμό καθώς και τη γεωγραφική απομόνωση. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις ενέργειες του Δήμου Λεύκτρου και τις προτάσεις του για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Ο Δήμαρχος Αβίας κ. Παναγιώτης Μπασάκος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «...έχουν δρομολογηθεί βασικά έργα όσον αφορά την ύδρευση, τα εξωτερικά δίκτυα, την αποχέτευση, τα σχολεία κ.α. Για να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο στη Μάνη. Η Μάνη είναι ενιαία. Έχουμε την υποχρέωση οι Δήμοι, οι Νομαρχίες, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνεργασθούμε μεταξύ μας για την ανάπτυξη της Μάνης και την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι Ομιλητές. Σημείωσε την ποιοτική παραγωγή για το λάδι, τα σύκα κ.α. Τελειώνοντας έκανε την πρόταση για μια συνάντηση μετά από δύο μήνες με όλους τους φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις του συνεδρίου και να προκύψει εποικοδομητική συζήτηση».

Απηύθυναν χαιρετισμό απ’ τον Δήμο Πειραιά ο Αναπλ. Δήμαρχος Πειραιά κ. Αναστάσιος Κάρλες, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ κ. Ηλίας Χονδροκούκης και ο Δημοτικος Σύμβουλοςκ. Παναγιώτης Κουβτσος οι οποίοι μίλησαν για τις προτάσεις του Προσυνεδίου και τη διαδημοτική συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους της Μάνης. Συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου Αβίας για τη συνάντηση.

Η Εκπρόσωπος από το Ευρωπαικό Λόμπυ Γυναικών κ. Ρένα Κιτσοπανίδου και η Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως κ. Ειρήνη Μουσταφέλου - Αντωναράκου, οι οποίες χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου εκ μέρους των Φορέων τους και αναφέρθηκαν στην παγκοσμιοποίηση (στην ιστορία και την οικονομία) και στη συνεργασία όλων των φορέων για το καλό του Τόπου.

Η 1η Ενότητα έκλεισε με τον Χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γυθείου, Οιτύλου και Πάσης Μάνης αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο ο οποίος ευχήθηκε καλή υγεία και δύναμη και αυτά που ακούσθηκαν στο Συνέδριο να λάβουν όλα σάρκα και οστά ειδικά για όσους μένουν στη Μάνη.

 

2η Ενότητα - Κοινωνικά, Πολιτιστικά

Στη 2η ενότητα συζητήθηκαν πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα από τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής και των Συλλόγων.

Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. αναφέρθηκε στο προσυνέδριο και σημείωσε ότι στις προτάσεις του ψηφίσματος του 2ου Συνεδρίου θα συμπεριληφθούν και οι προτάσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 1ο Συνέδριο καθώς και οι προτάσεις του προσυνεδρίου.

Απηύθυναν χαιρετισμό (τοποθετήσεις - επερωτήσεις):

 • Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Δ. Βρεττάκος οι οποίο μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα για συλλογική δουλειά όλων των φορέων για την ανάπτυξη της Μάνης και συνεχάρη την Π.Ε.Γ.Μ. για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές της.

 • Από την Π.Ε.Γ.Μ. η Γεν. Γραμματέας κ. Κ. Κυβέλου και η Πρόεδρος του Παραρτήματος Καλαμάτας κ. Α. Ξανθάκη.

 • Από τον Σύνδεσμο των Ακριτών ο Πρόεδρος κ. Π. Θεοδωρακάκος.

 • Από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Λακώνων ο κ. Χ. Χίος.

 • Από το Σύλλογο Βάθειας ο Πρόεδρος κ. Π. Μητσάκος.

 • Από τον Σύλλογο Τραχήλας η Πρόεδρος κ. Ε. Μιχαλέα.

 • Από τον Σύλλογο Κούνου ο Γεν. Γραμματέας κ. Ι. Λαζαράκος.

 • Από τον Σύλλογο Γυθείου ο Γεν. Γραμματέας κ. Π. Αντωνάκος.

 • Ο Συγγραφέας κ. Σταύρος Μπόφος.

 • Ο Συγγραφέας κ. Γ. Βενιζελέας.

 • Ο Δημοσιογράφος κ. Ν. Καλαποθαράκος ο οποίος διαφώνησε ως προς τον τρόπο χειρισμού της απόφασης για το αιολικό πάρκο από το Δήμο Οιτύλου και ο Δήμαρχος απάντησε ότι και ο Δήμος Οιτύλου να μην έπαιρνε θετική απόφαση, η απόφαση θα περάσει από 26 υπηρεσίες προκειμένου να εγκριθεί που και πότε θα γίνει αυτό.

Άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν αφορούσαν την άναρχη δόμηση, την εξόρυξη και εκμετάλλευση πέτρας από λατομείο που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές, την ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τον ανδριάντα της Μανιάτισσας στον Πειραιά, τον εορτασμό της Ελληνίδας ηρωίδας Γυναίκας, την συνταξιοδότηση των γυναικών που δεν παίρνουν άλλη σύνταξη, την ίδρυση Μανιάτικης Ομοσπονδίας κ.α.

Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και αναμνηστικά στους χορηγούς, στους συνδιοργανωτές και στους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου και τιμητικό μετάλλιο στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βάθειας κ. Π. Μητσάκο για την 30ετή προσφορά του στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρχε και έκθεση του Μανιάτικου βιβλίου την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γ. Δημακόγιαννης και έκθεση ζωγραφικής με Μανιάτικα Τοπία της ζωγράφου κ. Ε. Ζαβαλάκου.

Το χορευτικό Συγκρότημα Πολιτικής Ενότητας Μάνης από την Αρεόπολη του κ. Βασιλάκου χόρεψε Παραδοσιακούς χορούς.

Τις εργασίες του Συνεδρίου Τίμησαν με την παρουσία τους:

 • Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Καλλίνικος.

 • Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και Πάσης Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Συμεών Λαμπρινάκος.

 

Από τον πολιτικό χώρο

Υφυπουργοί κ.κ. :

 • Εθνικής Αμυνας Βασίλειος Μιχαλολιάκος

 • Εξωτερικών - Απ. Ελ/σμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης

 • Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλός

 • Συγκοινωνιών Αναστάσιος Νεράντζης

 • Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης

 • Ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός

 • Ο Ευρωβουλευτής τ. Υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

Βουλευτές, κ.κ.:

Παναγιώτης Μελάς, Δημήτριος Κουσελάς, Σοφία Βούλτεψη, Θεόδωρος Κασσίμης, Ιωάννης Κουράκος.

 

Εκπρόσωποι Κομμάτων από τα Τμήματα Γυναικών:

 • Η Βουλευτής της Ν.Δ., Υπεύθυνη Γυναικείων θεμάτων κ. Kατερίνα Παπακώστα,

 • Το Μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, εκπρ. του Γυναικ. Τμήματος κ. Μαρία Ζερβάκη,

 • Το Μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., εκπρ. του Γυναικείου Τμήματος κ. Καίτη Φειδάκη,

 • Το Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ, εκπρ. του Γυναικ. Τμήματος κ. Φιλιώ Πολυμενάκου.

Αυτοδιοίκηση:

 • Η Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη.

 • Ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Φούρκας.

 • Οι Δήμαρχοι κ.κ.:

 • Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

 • Γυθείου Πέτρος Τζωρτζάκης.

 • Οιτύλου Πέτρος Ανδρεάκος.

 • Αν. Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης.

 • Λεύκτρου Ιωάννης Μαραμπέας.

 • Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος.

 • Ο Αναπλ. Δήμαρχος Πειραιά κ. Αναστάσιος Κάρλες.

 • Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ κ. Ηλίας Χονδροκούκης.

 • Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

 • Η Αντινομάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα.

 • Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Πειραιά κ.κ. Παναγιώτης Δαβάκης, Δρακούλης Βρεττάκος.

 • Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας κ. Παναγιώτης Μπάτρης και η π. Νομάρχης κ. Έλενα Μπάτρη.

 • Ο π. Δήμαρχος Κερατσινίου, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Μελάς.

 • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γυθείου κ. Γεώργιος Τζανάκος.

 • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά κ.κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, Κυριάκος Σιγαλάκος.

 • Η Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας κ. Κατερίνα Κατσαμπέ – Μαρνέρη.

 • Ο Δημοτικός Σύμβουλος (υποψ. Δήμαρχος) Σαλαμίνας κ. Νικ. Ράπτης.

 • Η Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας κ. Σοφία Σούμπαση.

 

Από τις Προσωπικότητες:

 • Ο Γεν. Δ/ντής της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Σπύρος Κωστάκης.

 • Η Δ/ντρια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κ. Δέσποινα Κούτσαρη.

 • Ο Καθηγητής και Συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος.

 • Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Γρηγόριος Καλούδης.

 • Ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου κ. Σταύρος Κούβαρης.

 • Ο Υποναύαρχος και Αντιπ. Πολεμικού Μουσείου κ. Χρήστος Καλλέργης.

 • Ο Υποναύαρχος Π.Ν.Ε.Α. Αντιπρ. Πειρ. Συνδέσμου κ. Νίκος Αρτεμάκης.

 • Ο τ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Εμπορίου και Πρόεδρος του Συλλόγου των Καλαβρυτινών κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος.

 • Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΕΠ κ. Ευστάθιος Ζώρζος.

 • Ο τ. Αντινομάρχης Πειραιά κ. Ιωάννης Γερονυμάκης.

 • Η Υπεύθυνη Πολιτ. Συλλόγων Νομαρχίας Πειραιά κ. Χαρά Νικολακάκη.

 • Η συγγραφέας, ποιήτρια και χορογράφος κ. Αννα Μπιθικώτση.

 • Η συγγραφέας και ποιήτρια κ. Δέσποινα Τατάκη.

 • Ο Οικονομολόγος, Βιομήχανος και Συγγραφέας κ. Δημήτριος Κούφαλης.

 • Ο Επιχειρηματίας κ. Λεωνίδας Φωτάκος.

 • Ο Πολιτευτής κ. Δημήτριος Καρύδης.

 • Η Ζωγράφος κ. Βούλα Μητσάκου.

 • Ο Ζωγράφος κ. Γιάννης Δημουλέας.

Για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου έστειλαν τα Μηνύματά τους :

 • Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής.

 • Η Αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

 • Ο Ακαδημαϊκός κ. Γρηγόριος Σκαλκέας.

 • Η Υπουργός Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

 • Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης.

 • Ο Υπουργός Δημ. Δ/κησης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 • Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος.

 • Ο Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

 • Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

 • Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας.

 • Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

 • Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τ. Υπουργός κ. Σταύρος Μπένος.

 • Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τ. Υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

 • Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τ. Υπουργός κ. Βάσω Παπανδρέου.

 • Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τ. Υπουργός κ. Γρηγόρης Νιώτης.

 • Η Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σοφία Καλαντζάκου.

 • Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτριος Σαμπαζιώτης.

 • Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αναστασία Συλβάνα – Ράπτη.

 • Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Οικονόμου.

 • Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σόλων Κατσίκης.

 • Η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου.

 • Η Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Αριάδνη Μανούσου.

 • Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Δράκος.

 • Η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

 • Η Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Πασχαλιά Καλαγιά – Καραμαλάκου.

 • Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Κέλλυ Μπουρδάρα.

 • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης.

 • Η Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ , Σύμβουλος Παγκρητίου Ενώσεως, κ. Δώρα Παπαδάκη

 • Η Σχολική Σύμβουλος κ. Μυλωνάκου.

 

Προσφωνήσεις Ενώσεων – Συλλόγων

Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών η εκπρόσωπος κ. Ρένα Κιτσοπανίδου

Ενώσεις:

 • Παλλακωνική Ένωση Ελλάδος - Εξωτερικού η Πρόεδρος κ. Ειρήνη Μουσταφέλου – Αντωναράκου.

 • Διεθνής Ένωση Λακαινών η ταμίας κ. Αντωνία (Νίνα) Γιαννικάκου.

 • Ένωση Απανταχού Μανιατών ο Αντιπρόεδρος κ. Λεωνίδας Τζεφεράκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Φιλιππάκος.

 • Ένωση Μανιατών Καλαμάτας ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Τσιαμίτας και η κ. Διονυσία Τσιαμίτα.

 • Ένωση Μανιατών Νοτίων Προαστίων ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Δαβάκης.

 • Παναθηναϊκή Ένωση Πειραιά η Πρόεδρος κ. Τόνια Μεγαλοοικονόμου.

Σύνδεσμοι:

 • Ακριτών ο Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως και του Συνδέσμου των Απανταχού Λακώνων κ. Πέτρος Θεοδωρακάκος

 • Των Εν Αττική Λακεδαιμονίων ο πρόεδρος κ. Κώστας Μπεκιάρης και ο Έφορος κ. Ανδρέας Καραγιαννόπουλος.

 • Απανταχού Λακώνων «ο Λυκούργος» Ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Χίος και ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Δεμοιράκος.

 • Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου η κ. Μαρίκα Χασαπάκη.

 • Αδελφότητα Κρητών ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Τσάντος.

 • Αμαζώνων η Πρόεδρος κ Ελένη Κονδράρου.

 • Γυναίκες στον Αγώνα η Πρόεδρος κ. Αφροδίτη Κουμεντάκου.

Σύλλογοι:

 • Βάθειας ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μητσάκος

 • Πίοντες ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Γεωργόπουλος

 • Τραχήλας η Πρόεδρος κ. Ελένη Μιχαλέα και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Δημουλέας

 • Κίτας «Η Αγ. Πελαγιά» η Πρόεδρος κ. Αρχοντούλα Αλμυράντη

 • Σταυρί ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Σουκαράς

 • Σκουταρίου ο Πρόεδρος κ. Πέτρος Μουγιακάκος

 • Φλωμοχωρίου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιλιδάκος

 • Απανταχού Μηλιανιτών Μάνης ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Σαραντάκος

 • Αλίκων ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μεσίσκλης

 • Θαλάμαι (Κουτήφαρη) η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Λεβή

 • Δημοτεφρωνιτών ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Λεκάκος

 • Ελεύθερων Λακεδαιμόνων ο Πρόεδρος κ. Μαντάγαρης Νικόλαος

 • Αρεοπολιτών ο Πρόεδρος κ. Πέτρος Μαυρομιχάλης

 • Αγ. Γεώργιος Οιτύλου ο Αντιπρόεδρος κ. Θεμιστοκλής Πιερουτσάκος

 • και ο κ. Καραμουσαλής Ιωάννης

 • Πολιανιτών ο Αγ. Νίκων ο Αντιπρόεδρος κ Νικολαρέας Πέτρος, η Γεν. Γραμματέας κ. Αννα Πετροπουλέα και η Ταμίας κ. Σούλα Σαξώνη

 • Διρού η Αντιπρόεδρος κ. Σοφία Μητσάκου

 • Κούνου ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Λαζαράκος

 • Τσικαλιών ο Γεν. Γραμματέας κ. Θεόδωρος Γρηγοράκος

 • Γυθείου «Η ΚΡΑΝΑΗ» ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Αντωνάκος και η Έφορος κ. Βασιλική Σιγανού

 • Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πειραιά ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Ταβουλάρης.

 • Από το Σύλλογο Καστέλλας ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κονιστής

 • Από το Αθλητικό Σωματείο Κορυδαλλού ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Νικολεουτσάκος.

 • Από τον Αθλητικό Όμιλο "Ερμής" ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Μουρκάκος

 • Από το Σύλλογο "η Γειτονιά μας" ο Αντιπρόεδρος κ. Στάγιας Δημήτριος

Από τους Εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε

 • Από την ΤV MAGIK Πειραιά ο κ. Ευάγγελος Φανίδης

 • Οι Εκδότες του περιοδικού «ΜΑΝΗ» κ. Γεώργιος Δημακόγιαννης και κ. Τζών Μακφέηλ

 • Ο Εκδότης της εφημερ. «Η Φωνή της Μάνης» κ. Νίκος Καλαποθαράκος

 • Ο Εκδότης της εφημερ. «Ο Λόγος» κ. Ιωάννης Λαζαράκος.

 • Ο Εκδότης της Εφημερ. Μανιάτικη Αλληλεγγύη κ. Αντώνης Ρουμανέας

 • Ο Εκδότης της εφημερ. «Το Κατωπάγκι» κ. Παναγιώτης Σουκαράς

 • Η Δημοσιογράφος της ραδιοφωνίας Πειραιά Κανάλι 1 κ. Μαρία Βλαχάκου

 • Η Δημοσιογράφος της εφημερ. Ελευθερία (Μεσσηνίας) και της ΕΡΑ κ. Μαρία Τομαρά

 • Η Δημοσιογράφος της εφημερ. Θάρρος (Μεσσηνίας) κ. Μαρία Νίκα

Για το Δ.Σ.
 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΤΑ ΡΙΤΣΟΥ - ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΥΒΕΛΟΥ


[Χαιρετισμοί] [1η ενότητα] [2η Ενότητα] [Ψήφισμα συνεδρίου] [Δελτίο Τύπου]