Κεντρική Σελίδα
Πάνω

 

Μια συνήθεια από τα φοιτητικά μου χρόνια, στάθηκε φέτος η αφορμή να ζήσω μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της ζωής μου, στην Αρεόπολη της Μάνης. Πάντα στις εξορμήσεις μου στην ελληνική επαρχία, αναζητώ βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του τόπου. Ομολογώ ότι τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα των ερευνών μου ήταν αρνητικά ή το πολύ-πολύ να εύρισκα κάποιον τουριστικό οδηγό, κακής ποιότητας.

Όλα αυτά μέχρι που ένα απόγευμα στις αρχές του περασμένου Ιούλη βρέθηκα στην Αρεόπολη. Ένα βιβλιοπωλείο στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. «Αδούλωτη Μάνη» το όνομά του. Δεν χρειάστηκε παρά δυο λεπτά έξω από τη βιτρίνα του για να εντοπίσω τρία πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. «Μη βιάζεσαι», μου είπε γελώντας ο βιβλιοπώλης, που στο μεταξύ βγήκε στην πόρτα. «Μέσα στους πάγκους έχω πάνω από εκατό τίτλους για τη Μάνη».

Μπήκα και έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Σε μια τόσο μικρή κωμόπολη να κρύβεται ένας τόσο μεγάλος θησαυρός! Βιβλία που ακόμη και στην Αθήνα είναι εξαιρετικά δυσεύρετα!

Ο βιβλιοπώλης, ο Γιώργος Δημακόγιαννης, ένας νέος άνθρωπος, που μετά από την περιπλάνησή του στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Γύρισε στην πατρίδα του και δημιούργησε αυτή τη σημαντική -την εξαιρετικά σπάνια για την ελληνική επαρχία- εστία πολιτισμού, στάθηκε πρόθυμα στο πλάι μου, με βοήθησε αποτελεσματικά να διαλέξω ανάμεσα στο πλήθος των βιβλίων για τον τόπο του, που ειλικρινά θα ήθελα να τα κάνω όλα δικά μου αν είχα την οικονομική δυνατότητα.

titlos2.jpg (71159 bytes)Και η έκπληξή μου έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν μου έδωσε την εφημερίδα που εκδίδει, με τον ίδιο τίτλο με το βιβλιοπωλείο του. Μια εφημερίδα πλούσια σε λαογραφικό και ιστορικό υλικό, σε τοπικά νέα, ποτισμένη από αγάπη γι' αυτή τη μικρή αλλά τόσο ιστορική και σήμερα εγκαταλειμμένη γωνιά της Ελλάδας.

Το βιβλιοπωλείο του κ. Δημακόγιαννη λειτουργεί στην Αρεόπολη από την άνοιξη του 1998 και σ' αυτόν τον ενάμιση χρόνο, εκτός από τους ντόπιους, εκατοντάδες ακόμη επισκέπτες μπόρεσαν μέσα από τα βιβλία του να γνωρίσουν καλύτερα τη Μάνη. Και όταν μιλάμε για επισκέπτες εννοούμε δεκάδες απόδημους Έλληνες απ' όλες τις γωνιές της γης, καταξιωμένους επιστήμονες όπως ο Δημήτρης Παλαμάς καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, πολλούς συμπατριώτες μας που διψούν να γνωρίσουν βαθύτερα τον τόπο που επισκέπτονται, αλλά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει.

Ο Γ. Δημακόγιαννης δεν περιορίζεται στο ρόλο του βιβλιοπώλη και του εκδότη. Συμμετέχει ενεργά στην τοπική πολιτιστική και κοινωνική ζωή, είναι ένας παράγοντας με όλη τη σημασία της λέξης. «Έτσι θέλουμε εμείς το βιβλιοπώλη», μας είπε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Γ. Στεφάνου, όταν του αναφέραμε την περίπτωση. «Έτσι θέλουμε το βιβλιοπωλείο: Πολιτιστική εστία, πνευματικό κέντρο της κοινωνίας. Κάτι που κανένα πολυκατάστημα δεν μπορεί να το κάνει. Άλλωστε, η Αρεόπολη, η κάθε Αρεόπολη, οι μικρές πόλεις, κωμοπόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας, ακόμα και οι γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον- οικονομικό βέβαια- για τις μεγάλες αλυσίδες. Ποτέ δεν θα ανοίξουν εκεί ένα κατάστημα. Ας τα σκεφτεί αυτά η Πολιτεία και ας πάρει τα μέτρα της, ώστε όχι μόνο να μη σβήσουν αυτοί οι φάροι πολιτισμού, αλλά να δώσει κίνητρα ώστε πολλοί περισσότεροι να ανάψουν σε όλη τη χώρα. Το μικρό βιβλιοπωλείο, ας το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι, δεν είναι απλώς ένα εμπορικό κατάστημα. Είναι κέντρο πολιτισμού...»

Ο Βιβλιοφάγος


[ Βιβλ/κό Βήμα1 ] ΤΟ ΒΗΜΑ ] Βιβλ/κό Βήμα 2 ]