Κεντρική Σελίδα
Πάνω

Άνθη της πέτρας…

"Αρχαιοελληνικές επιβιώσεις στη Μάνη", ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο αρχαίο θέατρο Γυθείου, στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων "Μαραθωνήσεια 2000" του Δήμου Γυθείου. Έστω και κάπως καθυστερημένα δημοσιεύουμε τη σχετική είδηση, αφού οργανωτής της εκδήλωσης ήταν το βιβλιοπωλείο "Αδούλωτη Μάνη" της Αρεόπολης, ένα βιβλιοπωλείο που πραγματικά στα λίγα χρόνια της ύπαρξής του κατάφερε όχι μόνο "να πουλάει βιβλία" αλλά να γίνει κέντρο παραγωγής πολιτισμού με την πολύμορφη δραστηριότητά του.

Ο γράφων γνώρισε το βιβλιοπωλείο αυτό πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Συνηθίζοντας σε κάθε ταξίδι του σε διάφορες περιοχές της χώρας να αναζητεί βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται, εντυπωσιάστηκε με την "Αδούλωτη Μάνη", στην οποία υπήρχαν προς διάθεση στο κοινό δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, τίτλοι βιβλίων με θέμα τη Μάνη. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο γι’ αυτόν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματά του περιορίζονταν σε κάποιους τουριστικούς οδηγούς ή στην καλύτερη περίπτωση ένα- δύο βιβλία λαογραφίας ή ιστορίας κάποιου συνήθως συνταξιούχου δασκάλου...

edilosi.JPG (15488 bytes)Ας επανέλθουμε, όπως, στην εκδήλωση. Σ' αυτή μίλησαν γνωστοί πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, με θέμα τον τρόπο ζωής των Μανιατών από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα. Να σημειώσουμε τους εισηγητές με το θέμα που διαπραγματεύτηκαν (συντονιστής ήταν ο Γ. Π. Δημακόγιαννης, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου):

• Αλέξανδρος Ανδρεάκος (καθηγητής, δήμαρχος Γυθείου): Χαιρετισμός.

• Χρήστος Γούδης (καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών): ...τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

• Ιωάννης Λεκκάκος (σχολικός σύμβουλος Μ.Ε.): Η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στη Μάνη.

• Ανάργυρος Κουτσιλιέρης (ιστορικός, συγγραφέας): Η γλώσσα της Μάνης (εντυπωσιακή επιβίωση της δωρικής διαλέκτου).

• Βούλα Δαμιανάκου (συγγραφέας): Οι ρίζες του μοιρολογιού (μανιάτικο μοιρολόι. Όμηρος και αρχαία τραγωδία).

• Εβίνα Τσαγκαράκου (δικηγόρος): Από την αρχαία Σπαρτιάτισσα στη σύγχρονη Μανιάτισσα (η θέση και ο ρόλος της γυναίκας).

• Επαμεινώνδας Κλείτσικας (δικηγόρος- ερευνητής): Ο νόμος του (γ)δικιωμού στο εθιμικό δίκαιο της Μάνης και οι περί δικαίου αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων.

• Γεώργιος Π. Δημακόγιαννης (βιβλιοπώλης- εκδότης): Από το ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ στο ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ (συγκριτικές αναφορές και επισημάνσεις για την αρχαία Σπάρτη και τη Μάνη).

• Αντώνης Αλεξίου (ηθοποιός): απαγγελία του κειμένου "Ο μύθος για τη σπηλιά του Άδη" του αείμνηστου ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου.

Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου "Αδούλωτη Μάνη", Γεώργιος Π. Δημακόγιαννης, με ένα σύντομο αλλά λίαν περιεκτικό γράμμα στο "Βιβλιοχαρτοπωλικό Βήμα", μεταφέρει την εμπειρία του από τη δράση του στις εσχατιές της Ελλάδας, σε όλους τους συνάδελφους βιβλιοπώλες, που πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι κάτι περισσότερο από απλό "εμπόριο βιβλίων". Αξίζει να το δημοσιεύσουμε ολόκληρο. όπως και κάνουμε ευθύς αμέσως:

Καλοί φίλοι του ΣΒΑΠ, χαίρετε

Στις άκρες της πατρίδας μας- όπως αυτή στο νότο, στη Μάνη (που δεν είχε ποτέ ως πριν δυόμισι χρόνια βιβλιοπωλείο!), γίνονται κάποιες προσπάθειες πνευματικής έκφρασης, πέρα από το... εμπόριο βιβλίου!

Στα έντυπα και τις φωτογραφίες που σας στέλνω απεικονίζεται πιστεύω του λόγου το αληθές...

Δεν έγινε άλλη εκδήλωση που να αφορά την πνευματική κληρονομιά του τόπου- παρ' όλο που οι τοπικοί άρχοντες (δήμοι, σύλλογοι κλπ) φρόντισαν να διοργανώσουν πλήθος άχρωμες εκδηλώσεις και πανηγύρια (!) που καμιά σχέση δεν είχαν με το τοπικό χρώμα- σκορπώντας βεβαίως πλήθος εκατομμύρια!

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν στοίχισε ούτε δραχμή, αφού οι δέκα ομιλητές-συγγραφείς ή επιστήμονες- ήρθαν αφιλοκερδώς στηρίζοντας εξόδοις τους την πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Αδούλωτη Μάνη».

Κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω γι' αυτά, πιστεύοντας ότι και η εγκαταλειμμένη επαρχία- που για κάποιους δεν έχει δικαίωμα... στον πολιτισμό και στη ζωή!-έχει θέση, έστω και ελάχιστη στις φιλόξενες σελίδες σας.

Ευχαριστώ θερμά
Γ. Δημακόγιαννης
Βιβλιοπωλείο, Αρεόπολη Λακωνίας


Βιβλ/κό Βήμα1 ] ΤΟ ΒΗΜΑ ] [ Βιβλ/κό Βήμα 2 ]