ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΜΕ…ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αντί άλλου δικού μας σχολίου παραθέτουμε αυτούσιο πρόσφατο δημοσίευμα από Κυπριακό ΜΜΕ

Το «Μανιάτικο» στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ της Κύπρου

Το κρατάνε «Μανιάτικο», αποφαινόταν πρωί πρωί από την “Πρώτη Εκπομπή” του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος. Και άρχισε να μεταδίδει μια απίστευτη ιστορία που δημοσίευε μια, άγνωστη στην Κύπρο, εφημεριδούλα των Μανιατών από το Γύθειο (Καπετάν Ζαχαριάς). Μια ιστορία που πήγαινε ένα και πλέον αιώνα πίσω. Τότε που πρωτοοργανώθηκαν οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ στην Αθήνα, το 1896. Τότε που κέρδισε τον Μαραθώνιο – άξιος απόγονος του αρχαίου Φειδιππίδη με το «νενικήκαμεν» του 490 π. Χρ. – ο ταπεινός Σπύρος Λούης.

Κι η ..απίστευτη ιστορία της εφημερίδας από το Γύθειο, κόμιζε στοιχεία ότι η νίκη του Σπύρου ήταν... προϊόν οργανωμένης από αξιωματικό του στρατού «ζαβολιάς», προκειμένου νάναι Έλλην ο νικητής του μαραθωνίου. Και ότι με τη «ζαβολιά» όντως πρώτευσε ο Σπύρος Λούης, «τρώγοντας» όμως έναν άλλο Έλληνα μαραθωνοδρόμο και μάλιστα Μανιάτη (Χαρίλαος Βασιλάκος). Εξ ού και το «Μανιάτικο» πείσμα της Μανιάτικης εφημερίδας να αναψηλαφεί την προ αιώνος «ζαβολιά».

«Κοκκίνισαν» οι τηλεφωνικές συσκευές στο ραδιοθάλαμο καθώς πολλοί ακροατές ήθελαν να μάθουν περισσότερα και να έχουν οι ίδιοι τα στοιχεία, με αποτέλεσμα σε πολλούς να στείλει ο δημοσιογράφος φωτοτυπίες της μανιάτικης εφημεριδούλας.

Εκεί λοιπόν θυμήθηκε να τους πει μια «παράλληλη» ιστορία, όχι του περασμένου αιώνα αλλά του 480 π. Χρ. Όταν οι πρόγονοι των Μανιατών Λακεδαιμόνιοι, Τριακόσιοι τον αριθμό με επικεφαλής τον Λεωνίδα, οικειοποιήθηκαν «αποκλειστικά» τη δόξα των Θερμοπυλών, καθώς, επί αιώνες, αποκρυπτόταν το γεγονός ότι μαζί τους έμειναν, πολέμησαν και εθελουσίως έπεσαν και οι 700 Θεσπιείς υπό τον Δημόφιλο. Το «Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ» του Σιμωνίδη, λειτούργησε .... αποσιωπητικά για τους Θεσπιείς. Λέτε να ευθύνοντο για τη «ζαβολιά» οι Λάκωνες και τους το... ανταπέδωσαν μετά από αιώνες οι Αθηναίοι δια του Αμαρούσιου Σπύρου Λούη;

                                        


Εφημερίδα Μανιάτικη Αλληλεγγύη ] Η Ελληνική Γλώσσα ] Νέα Συλλόγων και Ομογένειας ] Ο Παπά Γιώργης Θεάκος ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Βαρβιτσιώτικα ] [ Αναστατώσαμε τη Κύπρο ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Καινούργιο Βιβλίο για το Ζαχαριά ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Α) ] Βαρβιτσιώτικα ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Τιμήθηκε ο Τύπος της Λακωνίας ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Β) ] Βαρβιτσιώτικα ]