ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ 2001 ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Με κύριο θέμα το «Αφιέρωμα στον Τύπο της Λακωνίας» ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου οι εργασίες της Γιορτής του Πορτοκαλιού 2001 που οργανώνει για 10η συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς και που έχει καταστεί πλέον θεσμός στην περιοχή και ολόκληρη τη Λακωνία.

Η γιορτή, πέρα από το κυρίαρχο θέμα των εκδηλώσεων που ήταν το «Αφιέρωμα στον Τύπο της Λακωνίας», προέβλεπε για τις 30 Μαΐου «Συζήτηση για την Εμπορία και τις προοπτικές των Εσπεριδοειδών», για την 1η Ιουνίου «Ποδοσφαιρικό Αγώνα», για την 2 Ιουνίου «Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών» και για τις 3 Ιουνίου «Αγώνα δρόμου Γυναικών».

Όπως είπαμε, ο δραστηριότατος Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά και τη συμβολή του Λακωνικού Τύπου στην Ενημέρωση, στη Μόρφωση και στην Προβολή όλων των θεμάτων που ενδιαφέρουν τον κόσμο στη Λακωνία, αφιέρωσε τη φετινή γιορτή Πορτοκαλιού στους εκδότες των εφημερίδων που εκδίδονται ή έπαυσαν να εκδίδονται στη Λακωνία. Ανάμεσα σε αυτούς, περίπου 36, η εφημερίδα μας και ο υπογράφων το άρθρο αυτό, τιμήθηκε κατά τη βραδιά αυτή με τιμητική πλακέτα. Το πρόγραμμα είχε ως εξής.

· Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Καίτη Πετροπουλάκη.

· Χαιρετισμοί επισήμων.

· Κεντρική ομιλία από τον Τίτο Αθανασιάδη Δημοσιογράφο - Μέλος της ΕΣΗΕΑ - Τακτικό Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Ράδιο-Τηλεόρασης με θέμα «Η συμβολή του Επαρχιακού Τύπου στην Ανάπτυξη και στον Πολιτισμό.

· Χαιρετισμός από τον Δημ. Κατσικάρη πρόεδρο Ε.Ι.Η.Ε.Ε. Ένωσης - Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων με θέμα «Περιφερειακός Τύπος - Τοπικές Κοινωνίες και Ανάπτυξη»

· Προβολή Βιντεοταινίας για τον Τύπο. Προβολή και επιμέλεια ΕΛΛΑΔΑ TV.

· Απονομή τιμητικών πλακετών

· Έκθεση για τον τύπο της Λακωνίας από το 1940 μέχρι των ημερών μας με τη συνεργασία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα «Ο Τύπος της Λακωνίας από το 1940 μέχρι των ημερών μας»

· Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους εκδότες και πάρα πολύ κόσμου παρευρέθηκαν και:

  • Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιος Μπλάθρας
  • Οι Βουλευτές Λακωνίας Γρηγοράκος, Δαβάκης και Σκανδαλάκης
  • Ο Ταγματάρχης ΚΕΕΜ Εμμ. Κυπριωτάκης
  • Οι Δήμαρχοι Σκάλας Β. Θεοδωσάκος, Σπάρτης Δ. Ματάλας, Γυθείου Α. Ανδρεάκος, Ασωπού Α. Παπαδάκης, Κροκεών Κ. Παντελεάκης, Φάριδος Π. Παναγιωτουνάκος και Ζάρακα Γ. Κουλούρης
  • Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Λάζαρης, Τζανετέα, Διασάκος, Μηλιάκος και ΓεωργοστάθηςΟ Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λακωνίας Ηλ. Νικολόπουλος και ο Διοικητής Βλαχιώτη Π. Μάνδαλος

  • Ο Διοικητής Αγροφυλακής Χ. Γεωργουλής

  • Ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ένωσης Κ. Μπεκιάρης

Και άλλοι πολλοί που ίσως δεν εντοπίσαμε

Μετά από τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Τύπο της Λακωνίας από το 1940 μέχρι σήμερα. Η έκθεση ήταν άψογα οργανωμένη, που εντυπωσίασε για την φροντισμένη τοποθέτηση σε ειδικά πλαίσια των εφημερίδων, κάθε μία χωριστά, επίτευγμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και ιδιαίτερα της ακούραστης Διευθύντριάς της Ελένης Τζανετάκου. Της αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών στους εκδότες. Συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό προκάλεσε η χειρονομία του εκδότη αυτής της εφημερίδας, να δωρίσει στην Καίτη Πετροπουλάκη και το Δ.Σ. του Συλλόγου, πιστό αντίγραφο της σημαίας του Καπετάν Ζαχαριά.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, συμμετέχοντας στη Γιορτή Πορτοκαλιού, παρουσίασε έκθεση Λακωνικών Εφημερίδων και περιοδικών που έχουν κυκλοφορήσει από το 1950 μέχρι σήμερα. Το υλικό που παρουσιάστηκε αποτελεί τμήμα του Αρχείου Τοπικού Τύπου της Βιβλιοθήκης Σπάρτης και αφορούσε:

60 εφημερίδες που κυκλοφόρησαν μετά το 1950 αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον.

36 εφημερίδες που εκδόθηκαν το ίδιο διάστημα αλλά συνεχίζεται η κυκλοφορία τους μέχρι σήμερα, και

15 περιοδικά-περιοδικές εκδόσεις που εκδόθηκαν το ίδιο διάστημα, οι 13 από τις οποίες κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

Το Αρχείο Τοπικού Τύπου της Βιβλιοθήκης Σπάρτης αποτελεί μία σημαντική δραστηριότητα του τμήματος της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ και καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν σ’ αυτό πλήρεις σειρές όλων των Λακωνικών εφημερίδων και περιοδικών. Ας σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη Σπάρτης διαθέτει πλήρη σειρά της εφημερίδας μας «Καπετάν Ζαχαριάς» καθώς επίσης και η Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα που αποστέλλονται ανελλιπώς.

                                         


Προηγούμενη ] Εφημερίδα Μανιάτικη Αλληλεγγύη ] Η Ελληνική Γλώσσα ] Νέα Συλλόγων και Ομογένειας ] Ο Παπά Γιώργης Θεάκος ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Βαρβιτσιώτικα ] Αναστατώσαμε τη Κύπρο ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Καινούργιο Βιβλίο για το Ζαχαριά ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Α) ] Βαρβιτσιώτικα ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] [ Τιμήθηκε ο Τύπος της Λακωνίας ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Β) ] Βαρβιτσιώτικα ]