Τεύχος 1ο ] Τεύχος 2ο ] Τεύχος 3ο ] Τεύχος 4ο ] Οι εκδότες ] Σημεία Διάθεσης ] Συνδρομή ] Τρόποι βοήθειας ] [ Βιβλίο Επισκεπτών ] Έγραψαν για μας... ]

 

Κεντρική

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

Μηνύματα των Επισκεπτών μας

 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ Προς όλους τους παραλήπτες μας

Κατακλυσθήκαμε κυριολεκτικά από επιστολές, άρθρα, κ.λπ. που με ξεχωριστή φροντίδα μας στέλνετε:

Ήδη στο αρχείο του περιοδικού μας βρίσκονται σε αναμονή δεκάδες κείμενα. Για να μπορέσουμε, τώρα, και στο μέλλον, να αξιοποιούμε όπως πρέπει τα προϊόντα της αγάπης σας )και σε ‘μας και στον τόπο μας) ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ λοιπόν για μικρές επιστολές και άρθρα ολιγόλογα (… καιρός του Λακωνίζειν!)

Ελπίζουμε να κατανοείτε την παράκλησή μας και προκαταβολικά Σας Ευχαριστούμε

Πολύ κομψό στην εμφάνιση, με πλούσια ύλη σωστά ταξινομημένη, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού «Μάνη».

Το νέο περιοδικό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός γκάγκαρου και παθιασμένου νεαρού μανιάτη, του Γιώργου Δημακόγιαννη, και ενός βαθύτατα μανιατολάτρη, του σκωτικής καταγωγής Ντόναλντ Μακφαίηλ. Ο Γιώργος Δημακόγιαννης έχει την πείρα της «Αδούλωτης Μάνης» που εξέδιδε παλαιότερα και το αναντικατάστατο προσόν ότι ζει στη Μάνη, την γνωρίζει άριστα, την υπηρετεί ενεργά σε πολλούς τομείς και την υμνεί. Ο Ντον - Γεώργιος Μακφαίηλ λατρεύει κυριολεκτικά τη Μάνη. Καταγόμενος από τη Σκωτία, έχει έρθει πολύ μικρός στην Ελλάδα, έχει λάβει ελληνική παιδεία, νυμφεύτηκε μανιάτισσα και μαζί έχει ερωτευθεί και το χωριό της - τον Λυγερέα.

Με αυτά τα δεδομένα, βρέθηκαν κοντά ο ένας στον άλλο και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στη Μάνη ένα σύγχρονο περιοδικό.

Γνωρίζοντας και τους δύο, εκτιμώ ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτή την κοινή πορεία τους. Μια πορεία προς τη Μάνη και για τη Μάνη. Γιατί, ενώ είναι αμφίβολο ότι μπορεί ένα περιοδικό να σταθεί ως επιχείρηση, να έχει οικονομικό αποτέλεσμα, διακατέχομαι από τη βεβαιότητα ότι το όραμα τους είναι το μέλλον της Μάνης και το περιοδικό μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν θα σταθώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρώτου τεύχους. Με εν διαφέρει το ιδεαλιστικό περιεχόμενο της προσπάθειας. Επειδή όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οφείλω να σημειώσω ότι το πρώτο τεύχος είναι εκπληκτικά ωραίο και άψογο. Όλα τα θέμα τα έχουν τοπικό περιεχόμενο, προβάλλοντας πρόσωπα και πράγματα της Μάνης.

Περιορίζομαι λοιπόν σε αυτά, συγχαίροντας τους δύο καλούς φίλους και απευθύνοντας τις πιο θερμές ευχές μου για κάθε επιτυχία.

Ανδρέας Χιώτης
ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
, Ανεξάρτητη Ημερήσια Εφημερίδα

Ήταν μια πραγματική έκπληξη για μένα όταν έλαβα ένα πολυσέλιδο διμηνιαίο περιοδικό, σε πολυτελή έκδοση με τίτλο «ΜΑΝΗ χθες. σήμερα, αύριο». Το ξεφύλλισα με μεγάλο ενδιαφέρον και εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική αρθρογραφία, την πλούσια εικονογράφηση και την επιμέλεια που διακρίνει καθεμία από τις 48 σελίδες του. Αναζήτησα τους εκδότες που είναι ο κ. Ντόναλντ - Γεώργιος Μακφαίηλ και ο κ. Γεώργιος Δημακόγιαννης. Γνωρίζω τον κ. Μακφαίηλ και προσωπικά και από την εφημερίδα "Καπετάν Ζαχαριάς" που ίδρυσε ο ίδιος και που εκδίδει από το 1995. Ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυγερέα της Κάτω Μάνης έχει να επιδείξει τόσες δραστηριότητες που όλες πηγάζουν από την αγάπη του γι' αυτόν τον τόπο που είναι ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Λίλης Βασιλάκου. Είναι αξιοπρόσεκτο πόσες υπηρεσίες έχει προσφέρει για την αναβάθμιση αυτής της παραμελημένης περιοχής και αυτή η δραστηριότητα ίσως προκλήθηκε από το γεγονός ότι έχει αίμα Σκοτσέζικο από πατέρα, Ελληνικό από μητέρα, και έμπνευση από Μανιάτισσα σύζυγο.

Ο άλλος συνεκδότης του περιοδικού είναι ο Γεώργιος Δημακόγιαννης, που εκδίδει από δεκαετίας το περιοδικό "Αδούλωτη Μάνη" και διατηρεί στην πλατεία της Αρεόπολης βιβλιοπωλείο-εκδόσεις "Η Αδούλωτη Μάνη". Δεν τον γνωρίζω αλλά από την παρουσίαση που του κάνει στο περιοδικό ο κ. Μακφαίηλ, φαίνεται ότι είναι ένα προικισμένος και ανήσυχος άνθρωπος, αφού εγκατέλειψε την Αθήνα και έχει κάνει το βιβλιοπωλείο του κέντρο πολιτιστικών, εκδοτικών και άλλων δραστηριοτήτων, που κινητήρια δύναμη τους είναι η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι δυο συνεργάτες έδωσαν το πρώτο δείγμα δουλειάς το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη παίρνει άριστα. Φαίνεται ότι η Μάνη βρήκε την καλή της μοίρα γιατί αυτό το περιοδικό θα ανατείλει και θα φέρνει στο φως όλο τον πλούτο της ιστορίας, της λαογραφίας, της κοινωνικής ζωής και τις ιδιότυπης πορείας μέσα στο χρόνο της Μάνης και των Μανιατών. Πιστεύω ακόμη ότι το περιοδικό δεν θα περιορίζεται τοπικά γιατί διαισθάνομαι ότι έχει γερά φτερά για να πετάξει και να φέρει την υπερήφανη και ανυπότακτη Μάνη πολύ μακριά, ενώ θα διατηρεί βαθιές τις ρίζες κάτω από τα ριζιμιά λιθάρια και μέσα στις καρδιές των απανταχού της γης Μανιατών. 

Συγχαρητήρια, Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

ΑΝΝΙΤΑ ΓΚΛΕΚΑ-ΠΡΕΚΕΖΕ
Εκδότρια εφημερίδας
«ΚΑΡΥΕΣ Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του Πάρνωνα»

Είσθε όντως αξιέπαινοι, γιατί σηκώσατε τα πανιά σας για να πορευτείτε στα πέλαγα
αρμενίζοντας προς τον κάβο-Ματαπά, κι όλα τα γραφικά λιμανάκια της αδούλωτης Μάνης
για να μας ξεναγήσετε, να μας γνωρίσετε βήμα-βήμα την ιστορική αυτή περιοχή της πατρίδας μας.

Η «Μάνη» σας δεν απευθύνεται μονάχα στους συντοπίτες σας. Απευθύνεται σε όλους μας, με σκοπό να γνωρίσουμε τον κακοτράχαλο αυτό τόπο, τις βουνοσειρές και τις λαγκαδιές του Ταΰγετου, τα δάση και τα ρουμάνια του, τα σπήλαια και τον Καιάδα του, τους αρχαίους οικισμούς, τα κάστρα του Λεύκτρου και της Μεγάλης Μαΐνης, τους πύργους και τις επάλξεις τους, τους ανθρώπους που γέννησε, να μάθουμε για τη λεβεντογέννα Μάνη των ηρώων, των κλεφταρματωλών και των αγωνιστών για το Γένος.

Στη «Μάνη» σας ζούμε την παράδοση, τους μύθους, τις ιστορίες κάθε λαγκαδιάς και πέτρας, τα αθάνατα μανιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια, όλο τον πλούτο της Μέσα και της Έξω Μάνης, όλο το μεγαλείο της και μάλιστα γραμμένο με μεράκι από τους πάμπολλους συντοπίτες σας επιστήμονες, λογοτέχνες, λαογράφους, που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον ιστορήσουν, να τον διασώσουν, να μας τον γνωρίσουν.

Το πρώτο τεύχος της «Μάνης» μας γοήτευσε. Πιστεύουμε πως στο ταξείδι σας θα δείτε και θα μας μολογήσετε ακόμα πιο πολλά, να σας μάθουμε, να σας μοιάσουμε όσο μπορούμε κι εμείς που δεν έχουμε το προνόμιο να καταγόμαστε από τη Μάνη. Με εγκάρδιες ευχές για την επιτυχία στο πέλαγος του ταξειδιού σας και καλά πανιά

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κοντοβουνήσιος

Ο Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ που εξέδιδε την εφημερίδα ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, όργανο του εκπολιτιστικού συλλόγου Λυγερέα Μάνης, προχωράει πιο πέρα και μαζί με τον Γεώργιο Δημακόγιαννη εκδίδουν το διμηνιαίο περιοδικό «ΜΑΝΗ χθες, σήμερα, αύριο». Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2001. Είναι πολύ όμορφο τεύχος, πλούσιο σε θέματα και πολλές ασπρόμαυρες αλλά και έγχρωμες φωτογραφίες…… Αξίζει να παραθέσουμε λίγα λόγια για τους εκδότες του περιοδικού. Ο Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφαίηλ είναι Σκωτσέζος από πατέρα και Έλληνας από μητέρα, Μανιάτης από σύζυγο. Η προσφορά του στη Μάνη είναι μεγάλη. Με την εφημερίδα ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΣ που εξέδιδε από το 1995 έβγαλε από τη σκιά τη μεγάλη περιοχή της Κάτω Μάνης. Ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου του Λυγερέα έδωσε μάχες να αναβαθμίσει το γυναικοχωριό όσο και τη γύρω περιοχή. Ο Γεώργιος Μακφαίηλ γέννημα θρέμμα Μανιάτης σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξέδωσε πριν δέκα χρόνια το μικρό περιοδικό ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ. Σήμερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γενέτειρά του τη Μάνη. Ίδρυσε στην Αρεόπολη το βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη» το οποίο έχει γίνει στέκι και πολιτιστικό εργαστήρι, ένα σημείο αναφοράς για όλη τη Μάνη. 

Ευχόμαστε και στους δύο καλή επιτυχία στη νέα τους προσπάθεια και να μας δίνουν και στο μέλλον πλούσια και αξιόλογα θέματα μέσα από το ωραίο περιοδικό τους.

Εφημερίδα Άγιος Δημήτριος Ζάρακα

Ευχαριστίες εκφράζονται και στα πιο κάτω έντυπα της Μεσσηνίας που αναφέρθηκαν στο περιοδικό μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΑΧΗ, FLASH, ΣΗΜΑΙΑ, ΘΑΡΡΟΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ένα νέο περιοδικό για τη Μάνη και τα παιδιά της………..

Οι κ.κ. Μακφαίηλ και Δημακόγιαννης ξεκίνησαν τη νέα προσπάθεια για τη Μάνη, τη πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη πέτρα του ελλαδικού χώρου και τα παιδιά της όπου γης…

Τους ευχόμαστε «καλή συνέχεια» σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Αγαπητοί Ντόναλντ και Γιώργο
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη έκδοση του περιοδικού σας, του οποίου το πρώτος τεύχος έλαβα και μελέτησα.

Η θεματολογία και η ποιότητα των άρθρων και των αφιερωμάτων, μαρτυρούν την αγάπη και τον σεβασμό σας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας αλλά και την προσπάθειά σας να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι αναλλοίωτες παραδόσεις της, ο πολιτισμός και η τεράστια ιστορία της.

Άλλωστε και οι δυο σας στο παρελθόν έχετε δώσει χαρακτηριστικά δείγματα όλων αυτών, με εκδοτικές προσπάθειες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

«Το χθες» της Μάνης μας κάνει περήφανους και οφείλουμε να το τιμούμε, αγωνιζόμαστε όλοι για το «σήμερα» και δουλεύουμε για ένα καλύτερο «αύριο».

Καλή επιτυχία.
Θανάσης Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας

Για το 2002 εύχομαι Χρόνια Πολλά, Χαρούμενα και Δημιουργικά και Χιλιόχρονη η «ΜΑΝΗ χθες, σήμερα, αύριο»

Ευάγγελος Νικολούδης

Αγαπητέ κ. Δημακόγιαννη,
Ευχάριστη έκπληξη ήταν για μας η δημιουργία και κυκλοφορία του νέου περιοδικού ΜΑΝΗ χθες, σήμερα, αύριο. Θα ήταν σωστό να πω η νέα όψη μιας μακράς προσπαθείας που κάνετε για να προβάλετε την πατρίδα μας, το έργο των προγόνων με την ιστορία τους, το καθήκον των συγχρόνων, ατενίζοντας το μέλλον.

Συγχαρητήρια για την νέα έκδοση σε σας και τον κ.Donald McPhail για την προσφορά του.

Τις καλύτερες ευχές μου για το περιοδικό καθώς για τα Χριστούγεννα που έρχονται και ευλογημένο το νέο έτος 2002.

Με εκτίμηση
+ αρχμ. Παντελ Ραπτέας

Συγχαρητήρια για την έκδοση. Χρόνια πολλά

Πατρικαράκου-Θεοδώρου Αφροδίτη

Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πολύ ωραία προσπάθεια που κάνετε με την έκδοση του περιοδικού ΜΑΝΗ. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχετε διότι εμπνέεστε από τη μεγάλη αγάπη για τη πατρίδα μας.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Θεωρώ ότι το περιοδικό σας καλό είναι να παραμείνει ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΑΟΣΜΟ και ΑΧΡΩΜΟ όσο αφορά σε πολιτική τοποθέτηση. Δηλαδή να ανήκει σε όλους τους Μανιάτες και να έχει ως κορυφαία επιδίωξή του την επίλυση των προβλημάτων της Μάνης.

Συμφωνώ με τον αναγνώστη σας Κο Ανάργυρο Δ. Θεοδωράκο, δικηγόρο, ότι είναι πολύ χρήσιμο να περιληφθεί στο περιοδικό σας μια στήλη μέσω της οποίας θα προβάλλονται τα προβλήματα της περιοχής μας αλλά και η ολιγωρία, η ασυνέπεια και η ανευθυνότητα ορισμένων τοπικών παραγόντων. Διότι οι συγκεκριμένοι ασκούν μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ(!) και στην ουσία αδιαφορούν για την καταστροφή του μεγαλείου της χλωρίδας και της πανίδας της ιδιαίτερης πατρίδας μας με το να επιτρέπουν τη διάνοιξη ΔΗΘΕΝ αγροτικών ή δασικών δρόμων οριζοντίως και καθέτως σε πολλά σημεία του ωραίου βουνού Σαγγιά. Αυτό το πρόβλημα περιγράφει πολύ σωστά ο Κος Παναγέας στο μεστό άρθρο του « Οι πληγές της Μάνης ».

Πιστεύω ότι πολύ καλά παντρέψατε το –άκος με το –έας. Μη σταματήσετε όμως εκεί. Ένας από τους πολλούς στόχους του περιοδικού σας θα πρέπει να είναι η επανένωση και διοικητικά (εκκλησιαστικά υφίσταται) της Μεσσηνιακής Μάνης με την υπόλοιπη Μάνη (Μέσα, Ανατολική), όπως ήταν πριν 60 περίπου χρόνια.

Τέλος, εύχομαι ο νέος χρόνος να σας δίνει υγεία και δύναμη για τους μελλοντικούς σας αγώνες για το καλό του τόπου των δικών μας και των προγόνων μας.

Καλή επιτυχία
Νίκος Θ. Μπεχράκης

Εγκάρδια συγχαρητήρια για την ιδέα της έκδοσης του περιοδικού και για το μεγαλείο εμφάνισης και περιεχομένου. Καλή δύναμη για τη συνέχιση του υπέροχου έργου.

Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης
Κερατσίνι

Κρατώ το περιοδικό σας και νομίζω ότι κρατώ την Μάνη. Είναι κάτι άλλο, κάτι που έλειπε, ένα κόσμημα για τη Μάνη μας.

Με αγάπη και εκτίμηση
Ηλίας Γατέας
Τ. Πρόεδρος Συλλόγου Χοτασιωτών

Αγαπητέ Γιώργο,
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά εσένα και τον καινούργιο συνεργάτη σου «φιλομανιάτη» Γεώργιο Μακφαίηλ για την καινούργια έκδοση του περιοδικού ΜΑΝΗ το οποίο έλαβα με ευχαρίστηση κατόπιν μεγάλης ανυπομονησίας.

Η καλαίσθητη εμφάνιση και η σαφής ταξινόμηση πολυτίμων θεμάτων, ιστορικών, λαογραφικών και κοινωνικών, καθρεφτίζουν την άριστη ποιότητα ενός αξιόλογου Μανιάτικου εντύπου.

Για μένα προσωπικά είναι ένα «κανάλι» επικοινωνίας, ενημέρωσης και συλλογικής συνεργασίας «ντόπιων φρουρών» και «ακριτικών» φρουρών Αυστραλίας στον κοινό αγώνα για τη διατήρηση της «μαγιάς» που μας άφησε η Μανιάτικη Πατριά, μια Ράτσα με ξεχωριστές και πρωτόγνωρες αξίες.

Σας εύχομαι ολόψυχα δύναμη και κουράγιο στις μελλοντικές προσπάθειές σας τον καινούργιο χρόνο και μακροημέρευση στην πολύτιμη προσφορά του περιοδικού ΜΑΝΗ χθες-σήμερα-αύριο.

Με εκτίμηση και αγάπη για όλη τη Μάνη

Αναστασία Αναστασιάδη
Sydney Australia

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο περιοδικό

Θεόδωρος Ταβουλάρης, Αιγάλεω

Μου δώσατε μεγάλη χαρά στέλνοντας το θαυμάσιο περιοδικό "ΜΑΝΗ - χθες, σήμερα, αύριο". Διάβασα με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον και τα δύο τεύχη που έχω στα χέρια μου.

Θεωρώ ότι, για την ποικιλία, την ποιότητα και το επίπεδο των θεμάτων, είναι η πιο σημαντική και επιτυχημένη έκδοση περιοδικού για την τόσο από όλους αδικημένη αν όχι ξεχασμένη Μάνη μας.

Σας συγχαίρω και εύχομαι να συνεχίσετε με επιτυχία την όμορφη προσπάθεια που ξεκινήσατε.

Με μεγάλη εκτίμηση
Αντωνάκου - Μαυρομιχάλη Θεοδώρα,
Φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης

Προ ημερών, στην είσοδο της πολυκατοικίας μου είδα το εξαιρετικά καλαίσθητο περιοδικό μας «ΜΑΝΗ». Το ζήτησα από το συγκάτοικό μου, τον οποίο και παρακάλεσα να με γράψει συνδρομήτρια και το ξεφύλλισα.

Πρώτα όμως πρέπει να σας συστηθώ. Είμαι συνταξιούχος φιλολογίας, λέγομαι Μαρία Μιχαλά και κατάγομαι από το χωριό Λάκωνες της Κέρκυρας. Κάποιος πρόγονος Μανιάτης ονόματι Μιχαλέας,  ήρθε στην Κέρκυρα, εγκαταστάθηκε σ’ ένα χωριό, το ονόμασε Λάκωνες, συνήρεσε την κατάληξη του επωνύμου του και έγινε το Μιχαλάς. Έτσι λοιπόν νοιώθω Μανιάτισσα και ο κύκλος μου είναι Μανιάτες.

Το περιοδικό σας λοιπόν μου έδωσε την αφορμή να σας γράψω. Το «Βορδώνα-Σκουτάρι» και το «Έτρεχε σαν … Βασιλάκος», μου έφερε πολλές αναμνήσεις και μια βεβαιότητα. Ο σωστός Μανιάτης, όπου και να βρίσκεται, μεγαλουργεί. Υπηρέτησα πριν πολλά χρόνια ………. Θεσπρωτίας, όπου Δ/ντής Νομαρχίας υπηρετούσε ο Γεώργιος Βασιλάκος από το Σκουτάρι, «…ένας γεροδεμένος άνδρας, μαύρος-μαύρος, Μανιάτης με τα όλα του, που η μόνη του αμαρτία ήταν ότι ήταν έντιμο παληκάρι και ξαναγύρισε στη Θεσπρωτία», όπως γράφει ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχ. Βήττας. Αυτό λοιπόν το παλληκάρι, παρ’ ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δολοφονία του από τους Αλβανοτσάμηδες, ο θάνατός του είναι και τώρα επίκαιρος. Με τη θυσία του κράτησε τη Θεσπρωτία Ελληνική.

Θα είσθε σίγουρα πολύ νέοι και δεν θα ξέρετε ίσως ότι στον πόλεμο του 1940 οι Ιταλοί είχαν υποσχεθεί στους Αλβανούς να τους αφήσουν να περάσουν και η Θεσπρωτία θα γίνει δική τους. Θα χανόταν και αυτή σαν τη Βόρειο Ήπειρο. Ο Βασιλάκος, που δεν έτρεχε σαν τον Χαρίλαο, στεκόταν ακλόνητος στην καρέκλα του και έδειξε ότι τα σχέδια, όσο περίτεχνα να είναι, δεν περνούν όταν υπάρχουν παληκάρια. Οι Αλβανοτσάμηδες που και σήμερα διεκδικούν την Τσαμουριά, δεν του τη χάρισαν και τον δολοφόνησαν. Οι Θεσπρωτοί τον τίμησαν όπως του έπρεπε. Μια οδός, μια πλατεία, είναι αφιερωμένες στο όνομά του, μια αναμνηστική στήλη στον τόπο της δολοφονίας του, μια προτομή έξω από το Διοικητήριο και πολλά πολλά βιβλία. Οι περισσότεροι Μανιάτες δεν το γνωρίζουν κάν. Έχω φίλους πολλούς Μανιάτες και διαβάζω πολλά έντυπα της Μάνης, δεν το έχω όμως δει πουθενά. Έγραψα και σε μια εφημερίδα της Μάνης.

Η θυσία του είναι και τώρα επίκαιρη. Οι Τσάμηδες διεκδικούν. Οφείλουμε να τον θυμηθούμε. Έχω μια σπουδαία βιβλιογραφία.

Η κόρη του Νιόβη Βασιλάκου, Γεν. Δ/νρια Υπ. Οικονομικών και σήμερα στέλεχος Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δεν ξέρω αν παίρνει το περιοδικό σας, θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί της, έχει ένα περίφημο αρχείο που το κρατά κλεισμένο και καλό θα ήταν να βγει στο φως και κυρίως σ΄ ένα τόσο ωραίο και καλαίσθητο περιοδικό σαν το δικό σας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σας εύχομαι ευτυχισμένη τη νέα χρονιά.
Επιτυχίες σε σας και το περιοδικό σας.
Μαρία Μιχαλά

Προς τους εκδότες του περιοδικού ΜΑΝΗ

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα και φυλλομετρώ μετά βουλιμίας το υπό νέαν μορφήν, σχήμα και περιεχόμενο, έγκριτο και με αξιώσεις, πλέον, περιοδικό ΜΑΝΗ.

Εύχομαι από καρδίας εις τους εκλεκτούς εκδότας, συνωνύμους, Γεωργίους, Δημακόγιαννη και Μακφαίηλ, όπως η αξιόλογος αυτή προσπάθεια δρέψη καρπούς παρά τοις απανταχού γης οικούσι, Μανιάταις και εκδίδεται επί, μήκιστα έτη το περιοδικό, τροφοδοτούν τους αναγνώστας με αυτήν όντως, υπέροχον ύλην, που αποπνέει τον ζείδωρον άνεμον της Αδούλωτης Μάνης.

Είμαι βέβαιος, ότι θα αποτελέση τον πνευματικόν σύνδεσμον με τη γενέτειρα γη, που οι Μανιάτες σέβονται και τιμούν υπερβαλλόντως.

Επί δε τούτοις την Επισκοπικήν ημών ευλογίαν επιδαψιλεύοντες επί τοις όντως, οτρυροίς και αόκνοις κόποις αμφοτέρων διατελούμεν.

Μετά πολλής της πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών

Ο Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομος

Χαιρετίζω εγκάρδια την έκδοση του περιοδικού «ΜΑΝΗ» και του εύχομαι μακροημέρευση για το καλό της Μάνης, της Λακωνίας και των Λακώνων.

Ομολογώ ότι το πρώτο τεύχος αποτέλεσε για μένα μία ευχάριστη έκπληξη. Η πληρότητα της ύλης, η ποικιλία της, η εύστοχη και αβίαστη σύνδεση της με το παρόν και το παρελθόν της Μάνης, η καλαισθησία των σελίδων και των εικόνων, αλλά και η κατάλληλη διάταξη της, αποδεικνύει άρτια δημοσιογραφική ικανότητα, και υψηλή κατάρτιση, στοιχεία τα οποία συνιστούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις και όρους για την θετική αποδοχή του περιοδικού από το απαιτητικό κοινό, όπως συμβαίνει να είναι το αναγνωστικό κοινό των Λακώνων, και ιδιαίτερα των νέων της Μάνης, στους οποίους κυρίως απευθύνεται. Το γεγονός δε ότι στοχεύει στην ενημέρωση των νέων, είναι άξιο δημόσιου επαίνου.

Αξίζει λοιπόν η καθολική στήριξη αυτής της ευγενούς και πατριωτικής προσπάθειας για το καλό της Μάνης, για το καλό Λακωνικής δημοσιογραφίας, για το καλό της ενημέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχές για συνεχή ποιοτική και κυκλοφοριακή άνοδο.

Με Πατριωτικούς Χαιρετισμούς
Παναγιώτης Ν. Κρητικός
Βουλευτής
τ. Α Αντιπρόεδρος της Βουλής

Θέλω να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την έκδοση που έχω στα χέρια μου. Έλειπε ένα τέτοιο έντυπο από τη Μάνη. Η ιστορία της, η παράδοση της, η διαχρονική ομορφιά της διαφημίζονται και προωθούνται με τον καλύτερο τρόπο. Όλα τα θέματα του περιοδικού είναι ενδιαφέροντα και για τους υπόλοιπους αναγνώστες ασχέτως καταγωγής.

Σάς εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας αυτή.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

Αγαπητέ κ. Δημακόγιαννη

Μας επιφυλάξατε μία ευχάριστη αλλά και σημαντική έκπληξη με την έκδοση του λαμπρού περιοδικού ΜΑΝΗ. Η μέχρι τούδε δραστηριότης η δικά σας αλλά και του κ. Μακφαίηλ εγγυώνται την περαιτέρω εξασφάλιση της ομολογουμένως δύσκολης εκδοτικής προσπαθείας σας.

Εύχομαι ολοψύχως πολλές-πολλές εκδοτικές επιτυχίες του καλαίσθητου περιοδικού ΜΑΝΗ για το καλό της όλης περιοχής.

Με εκτίμηση
Ιωάννης Π. Σταθόπουλος
π. βουλευτής Λακωνίας
π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Σας πρέπει μεγάλη τιμή που ετάξατε τη ζωή σας να φυλάσσετε τις Θερμοπύλες της Μάνης. 

Η Μάνη δεν είναι μια απλή γεωγραφική περιοχή. Είναι Ιδέα. Συμβολοποιεί την ιδέα της τιμής, του χρέους και του φιλότιμου, αγαθά που όσο πάνε και σπανίζουν στον αφιλότιμο κόσμο μας. Τον άφιλο, που το μόνο που θεωρεί ως φίλο είναι το χρήμα. Η ένωση των δυνάμεών σας και η συνάντησή σας στην έκδοση της «Μάνης» είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είθε να σας μιμηθούν κι άλλοι Μανιάτες εκδότες εντύπων. Ωστόσο, κι αυτό που κάνουν λίγο δεν είναι. Κι αυτό που κάνετε εσείς είναι σπουδαίο. Ευελπιστώ ότι η «Μάνη» σας θα γράψει καλή σελίδα στο βιβλίο των γραμμάτων μας.

Οι ευχές μου ολόθερμες.
Σαράντος Ι Καργάκος
Πεύκη-Μαγκουφάνα

Αγαπητοί φίλοι,

Γ. Δημακόγιαννη και Ντον Μακφαίηλ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πήρα στα χέρια μου το 1ο τεύχος της κοινής σας προσπάθειας. Το «ΜΑΝΗ χθες-σήμερα-αύριο» είναι ένα περιοδικό αξιώσεων που είμαι βέβαιος ότι ο τόπος μας και οι όπου γης άνθρωποί του το είχαν ανάγκη και θα το αγκαλιάσουν θερμά για να ζήση και να μεγαλουργήσει. Εξάλλου η δική σας πορεία με την «Αδούλωτη Μάνη» και τον «Καπετάν Ζαχαριά» αντίστοιχα, εγγυάται τη λαμπρή συνέχεια.

Να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με τις (περιορισμένες) δυνατότητές του και εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

Καλή Επιτυχία
Παναγιώτης Τσιριγώτης
Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης

Να σας συγχαρώ ευχόμενος της διαδόσεως του περιοδικού απανταχού των ΜΑΝΙΑΤΩΝ και διατηρήσεως της καθ ημάς παραδόσεως.

Μετ αισθημάτων μανιάτικου πατριωτισμού
Κωνσταντίνος Μακρυαλέας
Παλ. Φάληρο

Θερμά συγχαρητήρια για την έκδοση του περιοδικού ΜΑΝΗ χθες-σήμερα-αύριο. Η παρουσία του είναι πολύτιμη για μας και απαραίτητη. Μας θυμίζει τη λατρεμένη γη των προγόνων μας και μας υπενθυμίζει κάνοντάς μας υπερήφανους ότι σε αυτά τα άγια χώματα είναι και οι δικές μας ρίζες.

Με εκτίμηση και μανιάτικους χαιρετισμούς
Θεώνη Λεβέντη – Μέτση
Νέο Ψυχικό

Θερμές ευχές, και επιτυχίες στη νέα σας έκδοση

Ξανθάκου Κωνσταντίνα
Φαρμακοποιός

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΜΑΝΗΣ, «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», εύχεται όπως η νέα προσπάθεια για την ενημέρωση των Μανιατών, να είναι γόνιμη, παραγωγική και αντικειμενική. Αναδεικνύεται με τη σκέψη σας και τη γραφή σας όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τον πλούσιο πολιτισμό μας.

Καλή Επιτυχία!

Ο Πρόεδρος
Σπ. Σουκαράς
Η Αντιπρόεδρος
Βιβή Σουκαρά
Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Γεωργακαράκος

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων «ΔΙΡΟΣ» και «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΤΑΠΑΣ» χαιρετίζουν την καλαίσθητη έκδοση του περιοδικού ΜΑΝΗ, συγχαίρουν τους εμπνευστές και δημιουργούς του Γ. Μακφαίηλ και Γ. Δημακόγιαννη και το συνιστούν στα Μέλη τους, να το προμηθεύονται και να το διαβάζουν, συνιστώντας το στους δικούς τους, τους φίλους και τους γνωστούς τους.

Εύχονται στερέωση και μακροβιότητα και αποθησαύρισμα εκλεκτής ύλης, για την προβολή, πνευματική πρόοδο, ανάδειξη και καταξίωση της τόσο αδικημένης από όλους και σε όλα γενέτειράς μας.

Εντολή και των δύο Δ.Σ.
Ξεπαπαδάκος Αντώνιος
Πρόεδρος τούτων

ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΜΑΝΗ, ΧΘΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ"

(ακροστοιχίδα)

Με ορθάνοιχτα πανιά ταξιδεύεις τώρα,
Από πέτρα έχεις ψυχή, άφοβα προχώρα,
Να προσφέρεις, τρέξε, ομορφιές και γνώσεις.
Ήρθες ό,τι έλειπε να το συμπληρώσεις.

Χρώματα κι ειδήσεις από την πατρίδα,
Θησαυρός μεγάλος κάθε σου σελίδα.
Έχεις μεγαλείο, έχεις παρρησία
Στοχασμούς κι ιδέες με πολλή σοφία.

Σπίρτο που θ' ανάψει χίλιες νοσταλγίες,
Ήθη ξεχασμένα, έθιμα κι αξίες,
Μέσα στη σαθρότητα στην οποία ζούμε
Έρχεσαι καλότυχα να τα θυμηθούμε.

Ρηξικέλευθη εσύ χάραξες πορεία,
Από το Νοέμβριο γράφεις ιστορία.
Άριστοι οι συντάκτες σου, βράχοι απ' την πατρίδα
Υμνητές της, στοχαστές με χρυσή γραφίδα.

Ρείθρο είσαι που κυλά μέσα του αγάπη,
Ιδεώδης συντροφιά καθ' ενός Μανιάτη,
Όπου και να βρίσκεται μες στης γης τα πλάτη.

Σταύρος Β. Μπόφος - Πυργουλάκος

Κρατώντας στα χέρια μου το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Μάνη» θέλω να σας συγχαρώ και να ευχηθώ το περιοδικό σας να ριζώσει και να μακροημερεύσει.

Εκτός από την προσφορά του περιοδικού στην σφυρηλάτηση των πατριωτικών δεσμών, στην διατήρηση και ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας ως και στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, στοιχεία που τόσο αναγκαία είναι στις μέρες μας μπροστά στον ορατό κίνδυνο εξαφάνισης τους από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, θεωρώ σκόπιμο το περιοδικό να αποτελέσει μία δυναμική έπαλξη στην προσπάθεια της ανάδειξης, προβολής και επίλυσης των προβλημάτων της Μάνης. Με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της ιδιαίτερης πατρίδας μας και χωρίς καμία κομματική ή άλλη σκοπιμότητα, θεωρώ χρήσιμο να περιληφθεί στο περιοδικό μία στήλη μέσω της οποίας θα επισημαίνονται και θα προβάλλονται τα προβλήματα, θα καλείται η πολιτική εξουσία και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς να προβούν στη λύση τους και θα ασκείται έλεγχος και κριτική όπου διαπιστώνονται είτε ολιγωρία είτε ασυνέπεια και ανευθυνότητα.

Ελπίζω πως η κατ' αυτόν τον τρόπο παρέμβαση του περιοδικού σας θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα εις όφελος της Μάνης.

Με εκτίμηση,
Ανάργυρος Δ. Θεοδωρικάκος
Δικηγόρος - Αθήνα

Έλαβα το νέο περιοδικό σας «ΜΑΝΗ» και διαβάζοντάς το αισθάνθηκα ιδιαιτέραν ικανοποίησιν για το περιεχόμενό του που περιλαμβάνει κάποια αρχαία στοιχεία σε συνδυασμό με τα μοιρολόγια (Βούλα Δαμιανάκου), μπαίνει στο σπήλαιο του Στρατιώτη που μέχρι τώρα μου ήταν άγνωστο και με γοήτευσε με τους σταλαγμίτες του, προβάλει τις σκέψεις του Παν. Γεννηματά που θεωρώ λογικές, διδάσκει την ιστορία του τόπου μας που αγνοεί σε μεγάλο βαθμό ο λαός μας, ακροθίγει τους αγώνες των Γρηγοράκηδων – Σκουταριωτών κατά των Τούρκων, επίσης τον στρατιωτικό δάσκαλο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη και συνεχίζει με πολλά και ενδιαφέροντα για τους Μανιάτες, θέματα… 

Ενθουσιασμένος, επιθυμώ να γίνω συνδρομητής αφού φυσικά η πέννα σας καλύπτει όλη τη Μάνη με αρχαία και νέα γνώση που θα κάνη περήφανο κάθε Μανιάτη για τον τόπο του.

Με τις θερμότερες ευχές μου για παταγώδη επιτυχία.
Κουράκος Γεώργιος
Σμήναρχος-Συγγραφέας-Αρθρογράφος.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!

Πήρα στα χέρια ένα περιοδικό που το περίμενα χρόνια αλλά όλα έδειχναν ότι ερχότανε. Το περιοδικό ΜΑΝΗ είναι πια γεγονός και οι εκλεκτοί φίλοι Ντον Μακφαίηλ και Γιώργος Δημακόγιαννης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν το καλύτερο μέχρι τώρα Μανιάτικο περιοδικό και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Κατάφεραν να συνενώσουν κάτω από τις εκδοτικές φτερούγες τους, τους γίγαντες της Μανιάτικης πνευματικής πρωτοπορίας. Ονόματα πνευματικών κολοσσών που και μόνο η αλφαβητική καταγραφή τους στους συνεργάτες περιοδικού προκαλεί δέος στις επερχόμενες γενεές.

Έχω την εντύπωση πως ποτέ άλλοτε η Μανιάτικη διανόηση δεν βρέθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Είναι φαίνεται η ώρα που η προτροπή του προέδρου της OMEGA ΒΑΝΚ Παναγιώτη Γεννηματά «να πάψουμε να βλέπουμε τη Μάνη σαν πολλά χωριά αλλά σαν ένα ενιαίο χωριό» γίνεται πραγματικότητα.

Αγαπητοί φίλοι Ντον και Γιώργο. Θεωρώ την επιτυχία δεδομένη. Εύχομαι οι κόποι και τα έξοδα που κάνετε για το περιοδικό να σας επιστραφούν σε δόξα και τιμή και η πολιτιστική ιστορία της Μάνης να σας καταγράψει στο πάνθεον των πρωτοπόρων της. Πιστέψτε με ότι σας ζηλεύω, πού και οι δικές μου επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν με αφήνουν να συστρατευθώ μαζί σας σ’ αυτή την υπέροχη προσπάθεια που ξεκινήσατε.

Είθε ο Θεός να σας έχει καλά.

ΑΛΕΞΙΟΣ Ι. ΞΑΝΘΑΚΟΣ
Αστυν. Υποδ/ντής ε.α.
Προϊστ. Ασφαλείας Τράπεζας Κύπρου
Συγγραφέας – εκδότης επαγγελματικών βιβλίων

Κε Μακφαίηλ
Με μεγάλη ικανοποίηση πήρα στα χέρια μου – κι άργησα πολύ να το αφήσω – το αποτέλεσμα των πολύμοχθων προσπαθειών του καλοκαιριού. Συγχαρητήρια στο Γιώργο και σε σας προσωπικά για ένα έντυπο που τιμά, εκπροσωπεί και υπηρετεί άξια τη Μάνη. Ευχαριστώ επίσης ιδιαίτερα για την τιμητική παρουσίαση του προσώπου μου. Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να στηρίξουμε όλοι τη βιωσιμότητα αυτής της προσπάθειας με όλα τα μέσα.

Στη διάθεσή σας πάντα
Παναγιώτης Γεννηματάς
Πρόεδρος Omega Bank

Εύχομαι ολόψυχα την υλοποίηση του τίτλου ΜΑΝΗ χθες-σήμερα-αύριο

Φιλικά
Γρηγόριος Μ Φουρναράκος
Ζωγράφου

Σας συγχαίρω για το περιοδικό σας. Εύχομαι την ανέλιξη του και την εξάπλωση του σε όλους τους απανταχού Μανιάτες και φίλους της Μάνης. Μπορεί να γίνει ένας καλός σύνδεσμος για επικοινωνία και ένα καλό ερέθισμα για επιστροφή σε μνήμες που έχουν να κάνουν με μίμηση ζωής. Γιατί ο τόπος μας, είναι κυρίως μια κοιτίδα αξιών στων οποίων τις αρχές πρέπει να επανερχόμαστε. Αρχές στις οποίες κυριαρχούν το φιλότιμο και η αξιοπρέπεια. Η έμφυτη αντίληψη του δικαίου και του αδίκου. Η πραγματική αξία της ζωής και της προσφοράς της. Και για αυτό διακρίθηκαν οι άνθρωποι του παντού στον κόσμο. Μανιάτης χωρίς φιλότιμο δεν είναι Μανιάτης. Γιατί έτσι θα παραμείνουμε Μανιάτες και μακριά της Μάνης. Όπως μας μάθανε οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Της κείνων ρήμασι πειθόμενοι, για μην χάσουμε όχι τον πέτρινο τόπο μας μόνο αλλά και την πέτρινη ηθική μας ταυτότητα μας.

Με αυτό τον κοινό γνώμονα, πιστεύω, θα πρέπει το περιοδικό να ανασκαλίσει στους δύσκολους καιρούς μας, τις ιστορίες και τις παραδόσεις μας και να θυμίσει στους Μανιάτες και στα παιδιά τους, πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους έπαιρναν πάντα ως προσωπική τους εκκρεμότητα το δίκαιο και την προκοπή του τόπου.

Τώρα που η κάθε ξενόφερτη διχόνοια αμβλύνθηκε, τώρα που το επίπεδο ζωής ανέβηκε, τώρα που τα μέσα υπάρχουν, θα πρέπει να ανοιχτούν και οι καρδιές και να συγκλίνουν, γιατί, ας μου πει κανείς, αν συνάντησε ποτέ, ό,που στον κόσμο και να πήγε, τιμιότερη και ζεστότερη γενιά ανθρώπων από την Μανιάτικη.

Με χαιρετισμούς και εκτίμηση
Βενετσιάνος Ν. Μανωλάκος,
Θεσσαλονίκη

Αγαπητέ μου Γιώργο
… Ιδού η ΜΑΝΗ η ανανεωμένη και η διαχρονική – χθες, σήμερα, αύριο, όπως πράγματι είναι η Μάνη μας, αυτή που έτσι πάντα ήταν και θα είναι, αυτή που ενέπνευσε τον πετυχημένο τίτλο της νέας και ωριμότερης έκδοσης της «Μάνης».

Γεμάτη από μπολιάσματα και μακραίωνη ιστορία της Μάνης, γόνιμα, καρποφόρα, δυναμικά, ανανεωτικά. Ας ευχηθούμε ένα τέτοιο μπόλιασμα να είναι και η συνεργασία Γιώργου Δημακόγιαννη και Ντόναλντ – Γεωργίου Μακφαίηλ – και πιστεύω – πως θα είναι και πως η παράδοση που θέλει τους μανιατόγαμπρους οιστρηλατεμένους στην ιδέα της Μάνης και τους Μανιάτες να τους υποδέχονται θερμά θα συνεχιστεί. Εύχομαι «καλοτάξιδο».

Συγχαρητήρια σε σένα και στους συνεργάτες σου του 1ου τεύχους.

Φιλικά
Καίτη Χαϊδεμένου – Λειβαδά
Περιοδικό «Νέα Αριάδνη».

Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη ήταν το θαυμάσιο περιοδικό σας ΜΑΝΗ και σας ευχαριστώ που μου το στείλατε. Αν και αυτόν τον καιρό είμαι πολύ απασχολημένη γιατί συγγράφω ένα καινούργιο βιβλίο, διάβασα με ενδιαφέρον όλες τις σελίδες του και ανέπνευσα συγκινημένη τον μυρωμένο αέρα της Μάνης μας.

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε την όμορφη προσφορά σας στη Μάνη, στον τομέα του πνεύματος .

Με εκτίμηση
Ρεβέκκα Στυλ. Μαυρομιχάλη
Ποιήτρια-πεζογράφος

Διάβασα με πολλή χαρά τη "ΜΑΝΗ" και, πιστέψετέ με, είχα πολλά χρόνια να νοιώσω τόση και κυρίως τέτοια συγκίνηση. Με γύρισε στα παιδικά μου χρόνια, στο Οίτυλο ή μάλλον στο Βοίτυλο, τότε που τρέχαμε ξυπόλυτοι στον Καραβοστάση και στην Τσίπα.

Μου θύμισε την Αρεόπολη (την Τσίμοβα), όταν το 1926, δέκα τριών ετών μπήκα στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, το δωματιάκι της θειας Σαράνταινας, απέναντι από το τότε Ειρηνοδικείο. Το Γυμνάσιο με τους καθηγητές Κουμεντάκο (των Μαθηματικών) Δικαίο Κανακάκη (των Γαλλικών), Κουκέα (της φυσικής) και άλλους που δεν θυμάμαι. Πόσα μου θύμισε. Να είστε Καλά. Το είχε ανάγκη η Μάνη ένα τέτοιο Πνευματικό Περιοδικό. Καλές και απαραίτητες είναι οι εφημερίδες, μας ενημερώνουν για τα γεγονότα και τα προβλήματα της Μάνης, μα η "ΜΑΝΗ" καλύπτει μια άλλη, ξεχωριστή, ανάγκη. Συνεχίστε την προσπάθεια και είμαι βέβαιος, όλοι οι δυνάμενοι θα είναι κοντά σας.

Με τις καλύτερες ευχές μου για προσωπική υγεία και ευτυχία όλων των συντελεστών αυτής της ωραίας και αξιέπαινης προσπάθειας, και για κάθε επιτυχία της "ΜΑΝΗΣ" και της Μάνης.

Με πολλή εκτίμηση
Σταύρος Παπαδέας][\

Συγχαρητήρια για την αδιάκοπη προσπάθειά σας και ευχές για μακροημέρευση του περιοδικού

Ξαρχάκου-Λουκάκου Σταυρούλα
Πειραιάς

Και εγγράφως εκφράζω τη μεγάλη μας χαρά, εμένα και της γυναίκας μου, για την έκδοση του περιοδικού ΜΑΝΗ. Εύχομαι τα έτη της τα ευκλεή, να είναι … μακροπρόθεσμα. Διαβάζοντας τον εξαίρετο συμπατριώτη μας και κοντοχωριανό μου Σαράντο Καργάκο στο άρθρο του για τους Γυθειάτες, σαν καλοφαγάδες… και κυρίως σαν όχι ιδιαίτερα ερωτευμένου με την εργασία, σας εσωκλείω τον «δεκάλογο» του αποφεύγοντος τη δουλειά, προς τέρψιν των αναγνωστών της ΜΑΝΗΣ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Τζουνάκος Πλάτων.

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΜΑΝΗ χθες,σήμερα,αύριο. Θεωρώ χρέος μου να σας συγχαρώ για το περιεχόμενο και για τη γενική του εικόνα ως περιοδικό έντυπο. Συνεχίστε την προσπάθειά σας και να είστε βέβαοι ότι οι συμπατριώτες μας θα σας στηρίξουν. Η Μάνη σας χρειάζεται και το Σκουτάρι επίσης.

Με αγάπη και εκτίμηση
Ιωάννης Οικονομάκος

Πολύ κομψό στην εμφάνιση, με πλούσια ύλη σωστά ταξινομημένη, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού «Μάνη».

Το νέο περιοδικό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός γκάγκαρου και παθιασμένου νεαρού μανιάτη, του Γιώργου Δημακόγιαννη, και ενός βαθύτατα μανιατολάτρη, του σκωτικής καταγωγής Ντόναλντ Μακφαίηλ. Ο Γιώργος Δημακόγιαννης έχει την πείρα της «Αδούλωτης Μάνης» που εξέδιδε παλαιότερα και το αναντικατάστατο προσόν ότι ζει στη Μάνη, την γνωρίζει άριστα, την υπηρετεί ενεργά σε πολλούς τομείς και την υμνεί. Ο Ντον - Γεώργιος Μακφαίηλ λατρεύει κυριολεκτικά τη Μάνη. Καταγόμενος από τη Σκωτία, έχει έρθει πολύ μικρός στην Ελλάδα, έχει λάβει ελληνική παιδεία, νυμφεύτηκε μανιάτισσα και μαζί έχει ερωτευθεί και το χωριό της - τον Λυγερέα.

Με αυτά τα δεδομένα, βρέθηκαν κοντά ο ένας στον άλλο και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στη Μάνη ένα σύγχρονο περιοδικό.

Γνωρίζοντας και τους δύο, εκτιμώ ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτή την κοινή πορεία τους. Μια πορεία προς τη Μάνη και για τη Μάνη. Γιατί, ενώ είναι αμφίβολο ότι μπορεί ένα περιοδικό να σταθεί ως επιχείρηση, να έχει οικονομικό αποτέλεσμα, διακατέχομαι από τη βεβαιότητα ότι το όραμα τους είναι το μέλλον της Μάνης και το περιοδικό μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν θα σταθώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρώτου τεύχους. Με εν διαφέρει το ιδεαλιστικό περιεχόμενο της προσπάθειας. Επειδή όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οφείλω να σημειώσω ότι το πρώτο τεύχος είναι εκπληκτικά ωραίο και άψογο. Όλα τα θέμα τα έχουν τοπικό περιεχόμενο, προβάλλοντας πρόσωπα και πράγματα της Μάνης.

Περιορίζομαι λοιπόν σε αυτά, συγχαίροντας τους δύο καλούς φίλους και απευθύνοντας τις πιο θερμές ευχές μου για κάθε επιτυχία.

Ανδρέας Χιώτης
ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ανεξάρτητη Ημερήσια Εφημερίδα

Αγαπητέ κ. Δημακόγιαννη, έλαβα το περιοδικό σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποστολή του. Με χαροποίησε ιδιαίτερα, οχι μόνο η έκδοσή του αλλά και το εξαιρετικό στήσιμό του. Ιδιαίτερα θα σταθώ σε δυο σημεία :
α. Στο γεγονός οτι παντρεύονται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το -εας με το  -ακος. "Η ισχύς εν τη ενώσει".
β. Αποτελεί καύχημα για το περιοδικό και τιμή για εσάς η σειρά των ονομάτων που αναφέρονται στη λίστα "Σ' αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν".

Κατά δεύτερον αξίζουν εύσημα στον/ους κατασκευαστή/ες της ιστοσελίδας mani.org.gr . Η δουλειά που έχει γίνει είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. Χωρίς περιττά στοιχεία διαδικτυακού εντυπωσιασμού και πολλή μα πολλή δουλειά επί της ουσίας. Δεν θα αναφέρω καν ασήμαντα μικρολαθάκια που εντόπισα για να μην αμαυρωθεί έστω και στο ελάχιστο το μεγάλο αυτό έργο.

Παρακαλώ ενημερώστε με για το τιμολόγιο διαφημιστικών καταχωρήσεων στο περιοδικό. 
Μετά τιμής
Ανδρέας Κυριακουλέας
Analytika-Kyriakouleas Andr.
Υπεύθυνος πωλήσεων AnalytiKa - Kyriakouleas

Επιστημονικά όργανα υψηλής ποιότητας. Αριστομένους 32, 12135 Περιστέρι, ΑΘΗΝΑ  www.analytika.gr (02.11.2001)

Εύχομαι καλή συνέχεια στην ουσιαστική και μεγάλη προσφορά. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
Ευθύμιος Κουλουβάρης E.K (23.10.2001)

 


Προηγούμενη Επόμενη