Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Πειραιάς 8.7.2003
Αριθμ. πρωτ. 100

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολο Κακλαμάνη
Tην Επιτροπή Επιστημονικής Εποπτείας της Βουλής
Πρόεδρο κο Βασίλειο Σφυρόερα Ομ. Καθ. Παν. Αθηνών & Μέλη Επιτροπής

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, για να τιμήσει την Επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΡΟΥ (1826 - 2003) και τις θρυλικές Ηρωίδες Μανιάτισσες, διοργάνωσε εκδήλωση στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, με Θέμα: «Η προσφορά της Μανιάτισσας στην Ιστορία και την Κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στο Χρονολόγιο, το οποίο εκδόθηκε από την Επιτροπή της Βουλής και αναφέρεται στις σημαντικότερες μάχες της Επανάστασης του 1821, αλλά δεν περιλαμβάνει τις νικηφόρες μάχες της ΒΕΡΓΑΣ, του ΔΙΡΟΥ και του ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΥ, νίκες οι οποίες έκριναν σε σημαντικό βαθμό και την έκβαση του αγώνα. Δεν αναφέρεται η 17η ΜΑΡΤΙΟΥ, ημερομηνία κήρυξης της επανάστασης από την Αρεόπολη. Επίσης δεν αναφέρονται οι λέξεις Μάνη, Μανιάτισσα και Μανιάτης, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση στον αναγνώστη, ότι οι Μανιάτες δεν έλαβαν μέρος στην Εθνεγερσία.

Μετά την ενημέρωση από το Προεδρείο της εκδήλωσης, για την ελλιπή παρουσίαση των Ιστορικών γεγονότων από το έντυπο της Βουλής, ψηφίστηκε ομόφωνα από τους προσκεκλημένους (Ομιλητές, Βουλευτές, Εκπροσώπους Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους)

η Πρόταση:

Να δημιουργηθεί Επιτροπή Πρωτοβουλίας (με τους κάτωθι υπογράφοντες), η οποία θα αναλάβει να καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής και σε κάθε Αρμόδιο Φορέα, το κείμενο του Ιστορικού συγγραφέα κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα αυτής της περιόδου, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν οι ανωτέρω μάχες στο έντυπο της Βουλής, προκειμένου να αποκατασταθεί η Ιστορική αλήθεια. Επίσης να συμπεριληφθεί η προσφορά στον αγώνα της Μανιάτισσας και του Μανιάτη στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων.

Σχετικά:- Ιστορικό κείμενο του συγγραφέα Ανάργυρου Κουτσιλιέρη (Φύλλα 14).

Κοινοποίηση:- Βουλευτές, Νομάρχες & Δημάρχους, Εκπαιδευτικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Υ.Σ.: Οι υπογραφές και τα συμπληρωματικά στοιχεία από τους ανωτέρω Φορείς θα κατατεθούν στη συνέχεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ
(Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών)

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΑΝΘΑΚΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
(Καθηγήτρια Φιλοσ. Σχ. Πανεπ.Αθηνών)

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ
(τ. Υπουργός)

ΜΙΧΑΛΗΣ - ΘΑΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
(Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ρώμης)

ΓΙΩΤΑ ΡΙΤΣΟΥ - ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ
(Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης)


Συνέδριο ] Επιτροπές ] [ Προς κ. Κακλαμάνη ] Συντονιστές ] Δήμος Οιτύλου ] Σύλλογοι ] Εκπαιδευτικοί ] Προς κ. Ευθυμίου ] Προς κ. Γιαννάκου ]