Συνεργάτες ] Εκδοτικό σημείωμα ] Παν. Γεννηματάς ] Αρχαία Λεύκτρα ] Λαογραφικά ] Παροιμίες ] Πολυάραβος ] [ Πέντε χρόνια... ] ΜΑΝΗάτικες... ] Ιστοσελίδα Μάνης ] Αθλητισμός... ] Επόμενο τεύχος ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Συμπληρώνεται πενταετία στις μέρες μας από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Ηταν Κυριακή 24 Νοεμβρίου 1996 που συμμετείχαμε στο Γύθειο, έδρα της Μητροπόλεως μας, στην μεγάλη και συγκινητική τελετή μαζί με εκατοντάδες συμπατριώτες μας, που έσπευσαν από παντού.

Πέντε χρόνια μετά παρακολουθούμε από κοντά το Έργο του, αθόρυβο όσο και άοκνο, και χαιρόμαστε αντικρίζοντας στο πρόσωπο του, τον ακούραστο εγγυητή της Ενότητας της Μάνης, αφού ως γνωστόν η εκκλησιαστική είναι δυστυχώς η μόνη Ενότητα του ιστορικού μας χώρου. Ο Ιεράρχης των Μανιατών δεν μπορεί παρά να είναι κάτι περισσότερο από θρησκευτικός ηγέτης! Η πρόταση μετονομασίας της Επισκοπής Γυθείου και Οιτύλου σε Επισκοπή Μαίνης ή Μάνης έχει ήδη διατυπωθεί από τον επίσης ακούραστο ερευνητή (επίτ. Γενικό Δ/ντή του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών), συμπατριώτη μας Δίκαιο Βαγιακάκο και έχει ήδη υποβληθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Μητροπολίτη μας για τα περαιτέρω - μικρό απόσπασμα της παρουσιάζουμε ένθετα, προσμένοντας να πρυτανεύσει η λογική, η φώτιση και γενικά ο σεβασμός σ' έναν τόπο που για "πληρωμή" δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα διοικητικού ακρωτηριασμού, πρώτα με τον ανιστόρητο διαχωρισμό σε "Μεσσηνιακή" και "Λακωνική" (1938) και πρόσφατα (1998) με την προσάρτηση των ιστορικών Μανιάτικων Κοινοτήτων Βέργας και Μικρής Μαντινείας στο Δήμο Καλαμάτας! Και την εκκλησιαστική ενότητα τελικά να ακολουθήσει και η διοικητική ενότητα της Μάνης...

Έχουμε την ελπίδα ότι η παρουσία του Μητροπολίτη μας θα λειτουργήσει καταλυτικά στις εξελίξεις. Γηγενής Αθηναίος ο ίδιος αγάπησε απ' την αρχή της θητείας του, με ενθουσιασμό εφήβου τη Μάνη και το λαό της, κι' εκείνο, το "από σήμερα είμαι Μανιάτης" με το οποίο έκλεισε τον ενθρονιστήριο λόγο του το κάνει πράξη κάθε μέρα (... κάποτε και μέχρι υπερβολής!). Ελπίζουμε λοιπόν σύντομα και επισήμως να ονομαστεί ο πρώτος Μητροπολίτης Μάνης ή Μαίνης!

Τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη Μάνη και τους Μανιάτες του, τον επαναλαμβάνει σε κάθε φλογερό του κήρυγμα, σε κάθε ευκαιρία, προς γενική συγκίνηση:

« Εδώ στη Μάνη διατρανώνεται ο θριαμβευτικός χαιρετισμός "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών... "στεντόρεια και περίτρανα, διότι από εδώ ξεκίνησε το έναυσμα και το προανάκρουσμα της Ανάστασης τον Γένους. Από εδώ έπνευσε ο ζείδωρος άνεμος της ελευθερίας. Εδώ άναψε η θρυαλλίδα του ξεσηκωμού του Γένους και ξέρετε το γιατί, διότι οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες (προσέξτε το αυτό) ήταν οι της Αναστάσεως την πύραν ειληφότες. Δεν γνώριζαν την θεολογίαν του Σταυρού και της Ανάστασης δογματικά και θεωρητικά, τη βίωναν όμως εις την πράξιν. Κράταγαν το άγιο φως της Ανάστασης, άσβεστο στην καρδιά τους, και το μεταλαμπάδευαν αιώνες από γενιά σε γενιά με το ύφος τους και το ήθος τους, το μανιάτικο. Ηταν πάντοτε και είναι μέχρι τη σήμερον, οι αναστάσιμοι άνθρωποι, οι απανταχού της γης οικούντες Μανιάτες.

"Τεράστια αποθέματα, περιουσία ανεξάντλητη αναστάσιμης πίστης, πυριτιδαποθήκες τα στήθη τους και τα σωθικά τους, όπως αγαπητοί μου ο τύμβος (ο τάφος) δεν κράτησε την αντοξωία τον Χριστόν όπως ο ’δης τον εξήμεσε, γιατί του έπεσε κακοχώνευτος ο Κύριος, έτσι και οι Μανιάτες δεν ανέχθηκαν ποτέ το θάψιμο, τη δουλεία (...)

Αδελφοί μου Μανιάτες, μην το ξεχνάμε, ζούμε και κινούμεθα και αναπνέουμε και εσμένουμε στη Μάνη, και Μάνη σημαίνει: το απαράμιλλον, το απέραντον, και γιατί όχι, το ακαταγώνιστο κειμηλιαρχείο του Γένους των Ελλήνων (...)

"Έχω δι ' ελπίδος ότι η αιχμηρότητα αυτόν του τόπον, της Μάνης μας, θα αρδευθεί με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας της, θα χυμοδοτηθεί η καινούργια γενιά, θα χυμοδοτηθούν οι απόγονοι των ηρώων, των ημιθέων (έτσι θεωρώ τους Μανιάτες) εκείνων των ημιθέων, προγόνων Μανιατών, οι οποί οι ήταν "φοβεροί τοις υπεναντίοις (...)"

"Να εγκαυχώμεθα λοιπόν και να σεμνυνώμεθα που πατάμε τα ιερά χώμα τα της Μάνης και αναπνέουμε το ζείδωρο άνεμο της ακραιφνούς, της ατόφιας μανιάτικης ρωμιοσύνης (...)" (από παλαιότερη ομιλία του Μητροπολίτου μας).

Ο άξιος πνευματικός ηγέτης της Μάνης έχει ήδη να επιδείξει ένα σημαντικό έργο: γενική ανακαίνιση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου, εργασίες - παρεμβάσεις τόσο στην Ιερά Μονή Παναγίας της Γιάτρισσας όσο και στις άλλες μονές: Φανερωμένης στη Δυτική Μέσα Μάνη, Ανδρουμπεβίστης, στην Έξω Μάνη κ.α. με σκοπό το ξαναζωντάνεμά τους. Πρόθεση του είναι η δημιουργία Επισκοπείου στη Βέργα ή αλλού στο Δήμο Αβίας, για να βρίσκεται τακτικότερα κοντά στους Έξω Μανιάτες. Ενέργειες έχουν ήδη γίνει για να δημιουργηθούν πύλες της Μάνης στη Βέργα και τις Αιγιές, με ειδικές προτάσεις καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερη είναι η μέριμνα και το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου για τη Νεολαία ο ίδιος τονίζει με έμφαση ότι "η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στο πνεύμα της εποχής, να φτάνει κοντά στους νέους". Η δημιουργία χώρου νεολαίας στη Μητρόπολη είναι μέσα στα σχέδια του όπως και η δωρεάν στέγαση του Νηπιαγωγείου στους χώρους του Γηροκομείου, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί στα κτίρια του Ασύλου, έξω από το Γύθειο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χειρονομία του Σεβασμιωτάτου να βραβεύσει τους αποφοίτους των Λυκείων της Μάνης που επέτυχαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., με σημαντικό χρηματικό ποσό και ειδικό βραβείο, χειρονομία που πρέπει να θεσμοθετηθεί κατ' έτος για να συνδέει περαιτέρω τα Μανιατόπουλα με την τοπική μας εκκλησία. Σημαντική είναι επίσης η παρέμβαση του Μητροπολίτη Μάνης και στο παλαιό κτίριο-κατοικία κάποτε, του Μητροπολίτη Οιτύλου στην Αρεόπολη. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου "ξεκαθαρίζει" και θα αξιοποιηθεί σύντομα. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ίσως πολλά ακόμη προκαλώντας την απλότητα, την σεμνότητα και την αθόρυβη εργατικότητα του Σεβασμιωτάτου. Δεν θα το κάνουμε... Η πενταετία του στη Μάνη μας κάνει όλους "να εγκαυχώμεθα και να σεμνυνόμεθα" που ανάμεσά μας βρέθηκε ένας ’ξιος της Εκκλησίας μας, ένας άοκνος υπηρέτης της Μάνης και του ευλαβούς λαού της. - Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μάνης πολλά τα έτη Σου και η παρουσία Σου στον ανυπότακτο τόπο μας να αποδίδει αδιαλείπτως και απαραμειώτως γλυκείς τους καρπούς σε όλους μας.

Αυτή είναι η ευχή του νέου περιοδικού της Μάνης.


Προηγούμενη Επόμενη