Συνεργάτες ] Εκδοτικό σημείωμα ] Παν. Γεννηματάς ] Αρχαία Λεύκτρα ] Λαογραφικά ] Παροιμίες ] Πολυάραβος ] Πέντε χρόνια... ] ΜΑΝΗάτικες... ] [ Ιστοσελίδα Μάνης ] Αθλητισμός... ] Επόμενο τεύχος ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

Η Ιστοσελίδα της Μάνης: http://www.mani.org.gr

Κάποτε ο εθελοντισμός για την πατρίδα ήταν ο κύριος μοχλός της ιστορικής συνεισφοράς του τόπου μας και των ανθρώπων του. Και οι Μανιάτες θυσιάζοντας τα πάντα έφταναν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για τον υπέρ πάντων αγώνα ελευθερίας. Εθελοντικά!

Στην εποχή μας λίγα πράγματα κινεί η αγάπη, η διάθεση προσφοράς, η θυσία για πράγματα πέραν του ατομικού συμφέροντος. Στις μοναδικές εξαιρέσεις, αυτές που δίνουν νόημα στων πολλών την ύπαρξη, να συμπεριλάβουμε και την περίπτωση ενός νέου ανθρώπου, του συμπατριώτη μας Γιώργου Η. Βενιζελέα (φωτό). Από τα Τσέρια της Έξω Μάνης, μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του (παντρεμένος με την Ευαγγελία, το γένος Σκοπετέα - από το Εξωχώρι, έχουν δύο κόρες, τη Μαρία και τη Γεωργία) και εργάζεται στη Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλάει ο ίδιος ο Γ. Βενιζελέας.

"Πριν από ενάμιση χρόνο ανέθεσαν στην κόρη μου μία εργασία στο Λύκειο όπου φοιτά με τίτλο: Σύγκριση δύο παραδοσιακών περιοχών της Ελλάδας. Στην προσπάθειά μου να την βοηθήσω αναζήτησα στο Διαδίκτυο πληροφορίες και διαπίστωσα ότι για τη Μάνη δεν υπήρχε το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που βρήκα για άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσω στην εκμάθηση κατάλληλου προγράμματος κατα σκευής ιστοσελίδων, ενώ παράλληλα συγκέντρωνα υλικό για τη Μάνη μας!"

Μετά από ένα χρόνο άρχισε να λειτουργεί η ιστοσελίδα (site) της Μάνης στο διαδίκτυο (Internet) στη διεύθυνση : http://www.mani.org.gr Ηδη η ιστοσελίδα της Μάνης έχει δεχτεί πολλές χιλιάδες επισκέψεις -από το Μάρτιο του 2001 όπου ξεκίνησε -χωρίς να έχει διαδοθεί ιδιαίτερα η ύπαρξη της! Μανιάτες και φίλοι του τόπου μας βρίσκουν ένα εντυπωσιακό υλικό για την Ταινάρια χερσόνησο - στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα! Το υλικό συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και εντυπωσιακές φωτογραφίες, έτσι που όποιος "σερφάρει" εδώ, πρέπει σύντομα να το ξανακάνει αφού θα βρει πλήθος καινούργια πράγματα για το χθες και για το σήμερα της Μάνης..

Στο site της Μάνης υπάρχουν ήδη αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφίες για τις ακόλουθες ενότητες και υποενότητες που το συνθέτουν:

ΓΕΝΙΚΑ
Για τον επισκέπτη της Ιστοσελίδας που επιθυμεί μια πρώτη γνωριμία με τη Μάνη υπάρχουν τα εισαγωγικά κείμενα κάθε ενότητας, μέσω των οποίων λαμβάνει αρκετές πληροφορίες για την περιοχή χωρίς να κουράζεται από τη περιήγηση του. Για εκείνον όμως που επιθυμεί την ευρεση αναλυτικών στοιχείων υπάρχουν τα αναλυτικά κείμενα και οι φωτογραφίες που συνθέτουν την κάθε ενότητα της ιστοσελίδας, σε υποενότητες και είναι τα παρακάτω:

ΙΣΤΟΡΙΑ
- Σύντομη Ιστορία της Μάνης από την αρχαιότητα μέχρι τον Όθωνα, Κατάλογος Ιστορικών χρονολογιών, - Ασκληπιεία της αρχαιότητας, -Ιστορία Μέδικων Γιατριάνων, - Στεφανοπουλαίων, - Λυμπεράκη Γερακάρη, - Ορλωφικά, - Μάχη Καστάνιτσας, - Χαλασμός κλεφτουριάς,

- Κήρυξη πολέμου στη Τουρκική αυτοκρατορία στις 17 Μαρτίου του 1821.,- Διακήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές αυλές και σε Αμερική, - Μά χες Βέργας, - Διρού, - Πολυαράβου, - Βιογραφίες Κορκόδειλου Κλάδα, - Καπετάν Ζαχαριά, - Μπέηδων, - Ρήγα Φεραίου, - Νικήτα Νηφάκου, - Ηλία Τσαλαφατίνου, - Ηλία Χρυσοσπάθη - Μαυρομιχαλαίων.

ΑΠΟΔΗΜΟΙ
- Ελληνόφωνοι πληθυσμοί εκτός Ελλάδος, - Μανιάτες της Κορσικής, -Καργκέζε, - Ναπολέων και Μανιάτες, - Καργκέζε σήμερα.

ΔΗΜΟΙ - ΧΩΡΙΑ
- Γεωγραφικός προσδιορισμός Μάνης, - Ιστορική αναδρομή δημιουργίας των Δήμων, - Χάρτες, - Πληροφορίες για διαμονή, - Διατροφή, -Τρόποι μετάβασης, - Χιλιομετρικές αποστάσεις, - Χρήσιμα τηλέφωνα,

- Ιστορία και φωτογραφίες των χωριών ταξινομημένα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με πληροφορίες για τις εκκλησίες, τους πύργους και τα μνημεία του κάθε χωριού.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
- Εισαγωγή στις Μανιάτικες Παραδόσεις, - Μοιρολόγια, - Γδικιωμός, -Έθιμα Γάμου, - Ποίηση ποιήματα Μάνης και Μανιατών, - Μικρή συλλογή μοιρολογιών, - Χοροί, - Μανιάτικα επώνυμα, Λαογραφία, - Κυνήγι ορτυκιών στη Μάνη.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ
- Ονομασία και περιγραφή Ταϋγέτου, - Χλωρίδα και πανίδα, - Ενδημικά φυτά και σημασία του βουνού που ακόμα δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει ανακηρυχθεί Εθνικός δρυμός ή ιδιαιτέρου κάλλους, - Χάρτης και σκαρίφημα μονοπατιών, - Φαράγγια και οδοιπορικό φαραγγιών, Καταφύγια, - Πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, - Ποιήματα και πολλές φωτογραφίες των παραπάνω.

ΒΙΟΤΟΠΟΙ
Η ενότητα αυτή περιέχει πληροφορίες για τη χελώνα caretta-caretta και για το βόρειο Λακωνικό κόλπο, ενώ γίνεται προσπάθεια καταγραφής των βιότοπων που βρίσκονται στη περιοχή της Μάνης, όπως ο Σαγιάς που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα αποδημητικά πουλιά.

ΣΙΙΗΛΑΙΑ
Εισαγωγικό κείμενο για τη σπηλαιολογία, το σχηματισμό των σπηλαίων, τους σπηλαιόβιους οργανισμούς και την εξερεύνηση με αναφορά στους σπηλαιολογικούς Συλλόγους της Ελλάδας και - βιογραφικό της αείμνηστης "κυρίας των σπηλαίων" Αννας Πετροχείλου, - Αποτελέσμα τα παλαιοανθρωπολογικών ερευνών στα σπήλαια "Απήδημα" και "Καλαμάκια", - Η πράσινη αρρώστια των σπηλαίων, - Πληροφορίες και φωτογραφίες για τα σπήλαια Καταφύγι Διρού, - Αλεπότρυπα Διρού, - Γλυφάδα Διρού, - Νέες αίθουσες σπηλαίων Διρού, - Λυκούργου Δόλων, Καταφύγι Σελίνιτσας, - Βατσινίδη Καρδαμύλης, - Καταφύγι Τράχηλος, - Πιερράκου Σκυφιάνικα, - Καπετάν Ζαχαριά Σκουφομύτη,

- Πλακορύθρα Μέζαπου, - Δρύαλου, - Βύθακα, - Κοραλλιών, - Κουκούρι, - Πρόπατη Οιτύλου, - Αλατσόσπηλο, - Τσόπακα, - Βάραθρο Αι Γιώργη - Μέγα Μουζί - Στρατιώτη Ζούδας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εκκλησίες, - Πύργοι, - Πέτρινα γεφύρια, - Πέτρινοι Φάροι, - Βυζαντινά Φράγκικα και Τούρκικα, - Κάστρα και Καστρία, - Κάστρο Πασσαβά, - Κάστρο Μάΐνης, - Κάστρο Οιτύλου, - Κάστρο Κελεφάς, - Κάστρο Λεύκτρου, - Κάστρο Ζαρνάτας, -Κάστρο Ωριάς, - Κάστρο Μεγ. Μάΐνης, - Κάστρο Πόρτο Κάγιο. -Στρατιωτική οργάνωση και τρόποι επικοινωνίας από τη Βέργα μέχρι το Γύθειο με Βυζαντινά Καμινοβίγλια, Βάρδιες, Τράπεζες, Μπαστούνες, -Βυζαντινοί Σιροί για αποθήκευση τροφίμων.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Στην ενότητα αυτή προτείνονται επισκέψεις και διαδρομές στη Μάνη, συνήθως από δημοσιεύματα εφημερίδων που περιέχουν και θετική ή αρνητική κριτική για τα μέρη που επισκέφθηκαν.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ (υπό συμπλήρωση)
Πληροφορίες για τα προϊόντα της Μάνης όπως

- Ελιές, - Ελαιόλαδο, - Μέλι, -Τουλουμίσιο - Τυρί, - Παστό χοιρινό ή σύγκλινο, - Χυλοπίτες, -Τραχανάς, - Ζυμωτό ψωμί, - Δίπλες, - Γλυκά του κουταλιού, - Μαρμελάδες, - Αρωματικά φυτά, - Ρίγανη, - Τσάι, -Βότανα.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιέχει ενδιαφέροντα άρθρα για θέματα της Μάνης ή γενικότερου εν διαφέροντος. Στην ουσία αποτελεί χώρο φιλοξενίας απόψεων μέσω επιστολών που θα λαμβάνονται και ελπίζεται να εξελιχθεί σε χώρο καταγραφής προβλημάτων, προβληματισμού και προτάσεων επίλυσης αυτών ή ακόμα και ειδήσεων, ανακοινώσεων κλπ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Περιέχει τη βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τα κείμενα της Ιστοσελίδας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Σπουδαία είναι η ενότητα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ" στην οποία αναφέρονται οι Φορείς, οι Επιστήμονες, οι Συγγραφείς, οι Σύλλογοι και τα άτομα που βοήθησαν, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα δημιουργίας της Ιστοσελίδας για τη Μάνη.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Η ενότητα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ περιέχει όλες τις σελίδες του δικτυακού τόπου της Μάνης και η ενότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ άλλες ιστοσελίδες που αναφέρονται στη Μάνη ή που προτείνονται ως ενδιαφέρουσες.


Προηγούμενη Επόμενη