Συνεργάτες ] Εκδοτικό σημείωμα ] [ Παν. Γεννηματάς ] Αρχαία Λεύκτρα ] Λαογραφικά ] Παροιμίες ] Πολυάραβος ] Πέντε χρόνια... ] ΜΑΝΗάτικες... ] Ιστοσελίδα Μάνης ] Αθλητισμός... ] Επόμενο τεύχος ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

Πορτραίτα Επιφανών Μανιατών: Παναγιώτης Γεννηματάς

Παναγιώτης Γεννηματάς

• Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.
• Εφοίτησε στη Ράλλειο Σχολή (Δημοτικό) και εν συνεχεία στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή (1961-67) στον Πειραιά.
• Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομικά (1967-1972) - Πολιτική Επιστήμη (1972-76) - Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο - Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Κοινωνιολογία - Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1976-79).
• Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 1974.
• Επίκουρος Σημαιοφόρος Π.Ν. (1973-75).
• Σύμβουλος στον ΥΕΝ (1974-76).
• Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1980-81).
• Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-81).
• 1975-1992: Δικηγορική δραστηριότητα. Σύμβουλος επιχειρήσεων και Εργοδοτικών οργανώσεων (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά - Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας - ΕΒΕΠ - Ένωση Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος - Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος κ.α.)
• Μέλος Δ.Σ. ΜΠΗΤΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε. (1982-85).
• Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΒΙΠΕΤΒΑ και Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΤΒΑ( 1986-88).
• Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΕΣΙΠ 1986-89).
• Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (1987-89).
• Πρόεδρος Δ.Σ. Μεσσηνιακής Ναυτιλιακής ΕΠΕ (1987-91)
• Πρόεδρος Δ.Σ. Χρηματιστηριακής εταιρείας Εurosec Δ.Χ.Ε. (1992-94)
•Σύμβουλος Διοίκησης της Τραπέζης Ελλάδος με αυξημένες αρμοδιότητες
διοίκησης (1993-94).
•Αντιπρόεδρος Διευθύνουσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (1994-2000).
• Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (από τον Ιούνιο του 2000).
• Πρόεδρος Δ.Σ. Omega Bank (2001- σήμερα).

Συγγραφικές Δραστηριότητες

• "Η εξωτερική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι
στο Κυπριακό την περίοδο της ύφεσης" - Μόναχο 1978 (Γερμανικά)
• Η ιδεολογία, η πολιτική και η διοίκηση στο σύγχρονο κράτος" - Αθήνα 1981
• "Στρατηγική για την κοινωνική συναίνεση. Εργοδοσία και κοινωνία των πολιτών" -Αθήνα 1997
• "Ρενιέρης - Γεννηματάς : Τι είναι Ελλάς" - Αθήνα - ΡΟΕΣ 1998
• "Συνάντηση λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Μια ματιά στο μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. "Εκδόσεις Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (1998)
• και πλειάδα άρθρων στον ημερήσιο ελληνικό και ξένο τύπο από το 1977 επί θεμάτων πολιτικής, διεθνών, οικονομίας, επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ

• Ομιλεί : Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά.

• Έγγαμος με την Ελισάβετ το γένος

Ο Παναγιώτης Γεννηματάς σήμερα Πρόεδρος της νέας Τράπεζας ΟΜΕGΑ ΒΑΝΚ μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Μια ματιά στο βιογραφικό του αρκεί.... Το περιοδικό μας εγκαινιάζει τη μόνιμη τον σελίδα, "Πορτραίτα Επιφανών Μανιατών", με το πρόσωπο του. Τον συναντήσαμε πρόσφατα στην Casa di Magna, στο υπέροχο και φιλόξενο σπίτι των Γεννηματάδων, στο Κοντήφαρι (Θαλάμες) και εξασφαλίσαμε ανάμεσα στα άλλα και κάποιες σκέψεις του για τη Μάνη -χθες, σήμερα, αύριο. Είναι τιμή να φιλοξενούνται στο περιοδικό μας. Να τις μελετήσουμε. Να τις προσέξουμε!

Ο τόπος μας έχει λαμπρό παρελθόν, πρέπει να δημιουργήσει όμως κι ένα λαμπρό μέλλον, περνώντας αλώβητος από τις συμπληγάδες του παρόντος εξασφαλίζοντας μόνο ό,τι θετικό φέρνει η εξέλιξη... Η ιστορική ιδιαιτερότητα της Μάνης ταυτίζεται με τη φυσική, γεωφυσική ιδιομορφία της. Ιστορία και φύση, ανθρώπινο τοπίο αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα που είναι τελικά η ζωντανή, όχι μουσειακή, παράδοσή μας. Γι' αυτό έχει πραγματική αξία!

• Η παράδοση δεν έχει αξία όταν είναι μουσειακή αλλά όταν είναι ζωντανή. Όποιος γαντζώνεται στην πρώτη οδηγεί με ασφάλεια τον τόπο στην αποτελμάτωση. Να επιλέξουμε λοιπόν τα στοιχεία της παράδοσης που ακόμα ανθούν, να τα συνδέσουμε με τη σημερινή πραγματικότητα και να τα καταστήσουμε βιώσιμα.

• Η οικονομική βιωσιμότητα και αυτοδυναμία στη βάση της παράδοσης είναι απαραίτητη για να διατηρήσει η Μάνη τη χάρη που της έδωσε ο Θεός και να εξασφαλίσει την πληθυσμιακή της αναζωογόνηση. Μια αναζωογόνηση που δεν είναι απαραίτητο να έρθει μόνο με τον πολλαπλασιασμό των Μανιατών αλλά και με τον πολλαπλασιασμό εκείνων που θα την αγαπήσουν - για μας Μανιάτες πρέπει να θεωρούνται όλοι όσοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν αυτό που βλέπουν έστω και για πρώτη φορά, χωρίς απαραιτήτως να έχουν καταγωγή ή οικογενειακές αναφορές στον τόπο μας.

• Μια κατηγορία εκλεκτών μανιατών είναι οι ξένοι! Γερμανοί, Άγγλοι, κ.α., οι οποίοι έχουν έρθει εδώ και έχουν γνωρίσει την περιοχή σε δύσκολα χρόνια; και παρ' όλα αυτά την επέλεξαν ως τόπο κατοικίας τους – ανασυγκροτώντας με απόλυτο σεβασμό ερείπια και ρημάδια... Είναι Μανιάτες γιατί κομίζουν και μία ιδιαίτερη ευαισθησία διότι ακριβώς δε θεωρούν αυτονόητο να βρίσκονται εδώ, δε θεωρούν τον εαυτό τους καταδικασμένο να ζήσει εδώ - όπως πολλοί ντόπιοι Μανιάτες! Επέλεξαν τη Μάνη, επέλεξαν ελεύθερα να ζήσουν εδώ!

• Ο όρος "τεχνοκράτης" δεν με εκφράζει, νομίζω ότι είναι ένας όρος που απο προσανατολίζει. Γνώρισα τη Μάνη σε σχετικά μεγάλη ηλικία, 23-24 ετών, όταν πέθανε ο πατέρας μου - ο οποίος έφυγε από εδώ πριν 100 χρόνια περίπου για να μη με γυρίσει ποτέ! - ήρθα λοιπόν να δω τον τόπο ο οποίος τον έφτιαξε, διό τι θυμόμουν τις διηγήσεις του και πόσο ζωντανή ήταν μέσα του η παιδική του ανάμνηση. 'Όταν ήρθα εδώ με αυτές τις αφορμές αποφάσισα ότι αυτός ο τόπος μπορεί και μένα να με κάνει καλλίτερο! Από τότε έρχομαι, στην αρχή σαν προσκυνητής οικογενειακών αναμνήσεων στη συνέχεια για να γίνω κι' εγώ αληθινός Μανιάτης - σ' αυτό το δρόμο θέλω να βάλω και την κόρη μου, αφού σ' αυτό έχει μπει πριν δέκα περίπου χρόνια και η σύζυγος μου (σημ. κατάγεται από το Ναύπλιο).

• Η Μάνη είναι ένας τόπος ιερός. Οι κακές πλευρές της συνδέονται με τη μιζέρια από τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και την οδήγησαν όμως στην απομόνωση από τις εξελίξεις
επί πολλές δεκαετίες. Αυτά πρέπει να παλέψουμε, να καταστείλουμε και με νέους ανθρώπους με καινούργια υλικά - αλλά και με το παλιό πνεύμα του τόπου, πνεύμα που βγαίνει από τη κάθε πέτρα, το κάθε λαγκάδι, την κάθε βουνοκορφή της Μάνης... - να ανασυνθέσουμε μια καινούργια κουλτούρα την οποία θα εκτιμήσουν οι πάντες... Να δημιουργήσουμε μια τεράστια λέσχη αληθινών φίλων της Μάνης, με Έλληνες και ξένους, οι οποίοι δεν θα απογοητεύονται από αυτό που θα αντικρίζουν, όσες φορές κι' αν έρθουν για προσκύνημα εδώ... Να μια πρόκληση, ένα ερώτημα για όλους μας!

• Ολοκληρωμένη στρατηγική για την μεταπαραδοσιακή ανάπτυξη της Μάνης δεν υπάρχει. Χωρίς να στερήσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του από τις σύγχρονες ανέσεις τα ευεργετήματα της σύγχρονης ζωής που απολαμβάνουν οι άλλοι και την οικονομική ευρωστία, παράλληλα πρέπει να διαφυλάξουμε το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της Μάνης που άρρηκτα συνδέονται όπως προείπα και να προσέξουμε μην οδηγήσουμε στην καταστροφή τον τόπο αντί στην ορθή ανάπτυξή του.

• Πρέπει να μάθουμε τελικά σε όλους, να τους εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να επενδύουν σωστά τα λίγα ή πολλά εισοδήματα τους. Η οριοθέτηση των οικισμών, ο ποιοτικός έλεγχος των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, η λελογισμένη δημιουργία και χρήση οδικών προσβάσεων, η διάνοιξη παραδοσιακών προσβάσεων (χωρίς αυτοκίνητα) - οι παλαιότεροι δρόμοι "δρόμοι του γαϊδουριού" που συνδέουν μοναδικά τις ομορφιές μας, - η προστασία και ανάδειξη των παραλιών, των μνημείων... Είμαι αντίθετος στους τεράστιους δρόμους, ή σε διάνοιξη δρόμων που δεν χρειάζονται πραγματικά - είναι μεγάλος κίνδυνος οι δρόμοι, μπορεί να διαλύσουν τη Μάνη αν δεν τους χειριστεί κανείς κα τά τον τρόπο που υπαγορεύει η κλίμακα της περιοχής.

• Πρέπει να επιλέξου με κάποια μνημεία, κάποια αρχιτεκτονικά σύνολα με ιδιαίτερη αξία και να βρούμε σύγχρονες χρήσεις τους που να έχουν μια ποιοτική αντανάκλαση στη μανιάτικη ζωή. Το παράδειγμα της προσπάθειας που κάνει το Μουσείο Μπενάκη, να εμφυτεύσει ένα δικό του παράρτημα αρχειακό και σπουδαστηριακό στο Λιμένι, η δική μου ιδέα - προσπάθεια για το καστρομονάστηρο του Σαμουήλη κοντά στη Σαϊδώνα - για να γίνει παρατηρητήριο και μελετητήριο της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας του Ταϋγέτου (σε σχέση με τον τομέα φυσικής ιστορίας του Μουσείου Μπενάκη)... και άλλα μνημεία μας, ευρύτερα σε Λακωνία, Μεσσηνία...

• Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους ντόπιους συμπατριώτες μας, αλλά και στους απανταχού οικούντες Μανιάτες, είναι: Να αγαπηθούμε! Να πάψουμε να βλέπουμε τη Μάνη σαν πολλά χωριά, αλλά σαν ένα ενιαίο χωριό, σαν μια ενιαία οικογένεια που χρειάζεται και απαιτεί συνεχή οικογενειακή εργασία, για να βρει τη θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα!

• Η ιστορία της Μάνης είναι συνδεδεμένη με τις πατριές που αλληλοσκοτώνονταν - εμείς θέλουμε να γίνει η Μάνη μία, ενιαία, μεγάλη, εργατική και παραγωγική πατριά η οποία θα δουλέψει για τον τόπο μας, για όλα τα χωριά μας. Οι Μανιάτες δούλεψαν μακριά απ' τη Μάνη για όλη την Ελλάδα και δεν κάνανε τίποτα για τον τόπο τους. Αυτή τη στιγμή ας κοιτάξουμε και τον τόπο μας, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα από την παράδοση να συν θέσουμε μια νέα κουλτούρα, με τη βοήθεια όλων αυτών που έχουν αγαπήσει τον τόπο, είτε είναι Μανιάτες είτε όχι.

• Ως αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, προσπάθησα να στρέψω πόρους προς την περιοχή, την Καλαμάτα που είναι η πόρτα της Μάνης, δυστυχώς δεν υπήρχαν θεσμικές προϋποθέσεις για να διαχύσουν χρήματα απ' ευθείας προς την χερσόνησο της Μάνης. Τις προσωπικές μου επενδύσεις όμως τις έκανα όλες εδώ στο Κουτήφαρι (Θαλάμες) όπου αναστήλωσα το σπίτι του πατέρα μου, βοηθώντας το χωριό μου να γίνει υποδειγματικό μανιάτικο χωριό. Αυτό θέλω και πρέπει να γίνει και στα άλλα μας χωριά, γιατί η πραγματική μου επιθυμία είναι να συντελέσω μαζί με άλλους επιφανείς Μανιάτες - που πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους - στο να κρατήσουμε τον τόπο μας τόσο όμορφο όσο τον έκανε ο Θεός!


Προηγούμενη Επόμενη