Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

28η Οκτωβρίου 1999

Η εμπνευσμένη επετειακή παρέμβαση του Γεωρ. Δημακόγιαννη (αφιερωμένη στη Ρεβέκκα Μαυρομιχάλη)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος Δαβάκης. Ένας θρύλος. Που περνάει αθόρυβα στη λησμονιά. Ένας χιλιοτραγουδισμένος ήρωας, καταξιωμένος στη συνείδηση των Πανελλήνων, που έκανε πράξη το ΟΧΙ στα βουνά της Ηπείρου, ακούγεται κάθε χρόνο όλο και λιγότερο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελλάδος και εδώ στη Μάνη καθόλου πια και το λέω με πίκρα ίσως γιατί είχε την ατυχία να είναι Μανιάτης.

Αυτός ήταν ο αετός της Πίνδου. Ο πατριώτης-ήρωας, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, που όπως έλεγε ένα μοιρολόι στο θάνατό του:

«Κάστρο έγινες θρυλικό και σύμβολο ηρωικό
κι έδωκες δόξα και τιμή στη Μάνη την ιστορική...»

ίσως γι' αυτό η Μάνη -που τελευταία, όπως έλεγε κάποιος, έχει πολύ μεγάλη αγκαλιά και χωράει κάθε ξεπεσμένη φυλή της Γης- έχει πάψει βεβαίως να χωράει τους Μανιάτες. Και θα συμπληρώσω εγώ, ίσως γι' αυτό οι Μανιάτες απόγονοί του (γενικώς) δεν τον συγχώρεσαν τιμώντας τον με μια κακοφτιαγμένη προτομή μισού μέτρου, εγκαταλελειμμένη και παρατημένη στην άκρη του δρόμου, στη διασταύρωση για το χωριό Κεχριάνικα με τον Κούνο, σκεπασμένη από πινακίδες οδικών σημάτων. Εσχάτως δε η έσχατη ντροπή, κάποιοι συμπολίτες μας ασκήθηκαν στο σημάδι πάνω στην προτομή του ήρωα Κωνσταντίνου Δαβάκη και φέρει διαμπερή τραύματα σε διάφορα μέρη του προσώπου. Τα διαμπερή τραύματα αυτά δεν τα φέρει βέβαια η δόξα του Μανιάτη ήρωα, αλλά τα φέρει η δική μας λειψή παρουσία, το υπό διαπραγμάτευση φιλότιμό μας, οι τσαλαπατημένες αρετές μας.

Και επιτρέψτε μου: Κυρίως τα διαμπερή τραύματα τα φέρουν οι τοπικοί μας εκπρόσωποι, οι οποίοι, ενώ σκορπούν εκατομμύρια δικά σας και δικά μας, για φαγοπότια και άλλες παράτες σε κάθε γιορτή, δεν αξιώθηκαν να στήσουν έναν περίλαμπρο ανδριάντα του ήρωα, σ' έναν ωραίο χώρο, κάπου εδώ στη γενέτειρά του, ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και σημείο αναφοράς για όλη τη Μάνη και τη Λακωνία. Να σημειώσω δε ότι πλήθος είναι οι οδοί-προτομές και οι ανδριάντες του ήρωα του 1940, κυρίως στην Ήπειρο και την Αθήνα. Δεν υπάρχει, όμως, πουθενά στη Λακωνία, στη Σπάρτη, στο Γύθειο ή αλλού οδός Κ. Δαβάκη.

Με την ελπίδα, την αποσταγμένη ελπίδα, ότι κάποτε και σε αυτή την πάλαι ποτέ γη των περήφανων και αδούλωτων ανθρώπων, θα αξιωθούμε να δούμε και τιμούμε κατά τα προσήκοντα τις τιμημένες μορφές, όπως ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Δαβάκη, κλείνω τη μικρή επετειακή παρέμβαση.

- Έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο της ΡΕΒΒΕΚΑΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, που είπε λίγα και ουσιώδη σεμνά λόγια η ίδια. Την εκδήλωση δοργάνωση η Πολιτιστική Ενότητα Μάνης στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΗΣ» με τραγούδια χορωδίας, σκάλας και σχολείων Αρεόπολης, καθώς επίσης και ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου.

Ήταν μια ειδική σεμνή βραδιά σε ποιότητα, αλλά και ήρεμη εθνική αφύπνιση της ταυτότητάς μας.


[ 28η Οκτωβρίου 1999 ] Ξαρμάτωμα Α' ] Ξαρμάτωμα Β' ] Αυτονομία ] Κτηματολόγιο ] Ουράνης για Μάνη ]