Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Το ξαρμάτωμα προσβολή για τον Μανιάτη

του Γιάννη Γκλεζάκου από το Νύφι (συνέχεια από το προηγούμενο)

Στο προηγούμενο φύλλο μιλήσαμε για το ξαρμάτωμα που άλλοτε γίνεται μέσα στα δρώμενα μιας βεντέτας και άλλοτε αποτελεί πρόκληση και αρχή εχθροπραξίας. Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση αποτελεί πολύ μεγάλη προσβολή - μπορούμε να πούμε την μεγαλύτερη - αφού με αυτή ο άλλος, ο εχθρός, σου δείχνει την δύναμή του, την περιφρόνησή του και ενώ μπορεί να σε ξεπαστρέψει και να καθαρίσει μαζί σου, αφήνει σε σένα την πρωτοβουλία για την εξέλιξη της διαφοράς σας.

Σου παίρνει το όπλο. Όπως ακριβώς το νικημένο κράτος υποχρεώνεται από τον νικητή να μειώσει τον οπλισμό του. Σου παίρνει το όπλο για να δείξει ή ότι δεν είσαι άξιος να το κρατάς ή ότι ο ίδιος είναι ισχυρότερος από σένα. Και η κοινωνία που αφουγκράζεται και καταγράφει τα πάντα και που δεν αφήνει τίποτα που να μην το κρίνει, θα σου δείξει το τι πρέπει να κάνεις για να μην είσαι όπως λένε στη Μάνη «δαχτυλοδειχτούμενος», «λωβός».

Στο πιο πάνω μοιρολόι (δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο), ο Γιωργατζάς προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι του πήρανε το όπλο - "το δοκα του κουμπάρου μας να πάει να πουλοκυνηγά" - αλλά η αδερφή του αμείλικτη και δεικτική του ανταπαντά ότι δεν είναι έτσι γιατί το έχουν οι εχθροί του και το σιργιανίζουνε - "το σαλαδουρίζουσι" - με υπερηφάνεια - "τόχουσι για υπόληψη" - αλλά και για προσβολή του. Και είναι άξιο να αναφερθεί ότι το δίκανο «δικηώθηκε» με το θάνατο τριών ανθρώπων.

Η ανάγκη να έχει όπλο και να είναι αρματωμένος φαίνεται και από το μοιρολόι μιας γυναίκας που θέλει να πάει στον Άδη και της λένε οι άλλες γυναίκες παραγγελίες στους πεθαμένους.

Μια φρόνιμη νοικοκυρά, μια τακτική γυναίκα βουλήθηκε κι αποφάσισε να κατεβεί στον Άδη κι οπώχει λόγια, ας της πει, παραγγολές κι ας στείλει.

Κι όποια ΄χει γυιό ξαρμάτωτο, ας στείλει τ' άρματά του.
Κι όποια ΄χει γυιό γραμματικό, ας στείλει τα χαρτιά του.
Κι όποια ΄χει και μικρό παιδί, ας στείλει τα πανιά του!

Στο επόμενο φύλλο ο ρόλος της Μανιάτισσας που βρίσκεται πίσω από τον άνδρα, τον αφέντη του σπιτιού που παίζει τον πρώτο ρόλο και κατευθύνει τα δρώμενα.


28η Οκτωβρίου 1999 ] Ξαρμάτωμα Α' ] [ Ξαρμάτωμα Β' ] Αυτονομία ] Κτηματολόγιο ] Ουράνης για Μάνη ]