Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Ο ΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Μία σελίδα από τη «Στείρα και ανεμοδαρμένη Μάνη», που της αφιέρωσε στα «Ταξίδια» ο ποιητής Κώστας Ουρανής:

- «...Πίσω απ' αυτόν τον ελαιώνα ήταν η Αρεόπολη, θα της ταίριαζε καλύτερα αν την έλεγαν Αρεόπολη. - Πόλη του αέρα. Κι όταν φτάναμε, κι όσο μείναμε, κι όταν φεύγαμε, ο βοριάς δεν έπαψε ούτε στιγμή να ουρλιάζει. Ακόμη και τη νύχτα, τραντάζοντας πόρτες και παράθυρα, σφυρίζοντας μέσ' από τις χαραμάδες. Ήταν ένας αληθινός εφιάλτης...

Θαρρεί κανείς πως η μικρή κωμόπολη έχει χτιστεί με τη σκέψη αυτού του εφιάλτη. Τα σπίτια είναι όλα πέτρινα, φρουριακά, για να μην μπορεί να τα παρασύρει η λύσσα του ανέμου, κι από την πλευρά που πνέει έχουν όλα έναν πέτρινο τοίχο που υψώνεται δυο μέτρα πάνω από τη στέγη για να τα προστατεύει. Οι μικροί της δρόμοι είναι κι αυτοί από πελεκητή πέτρα. Δεν υπάρχει στην Αρεόπολη χώμα ούτε για δείγμα. Πολιτεία του ανέμου και της σκληρής πέτρας, με πύργους που υψώνονται ανάμεσα απ' τα σπίτια σαν κυπαρίσσια, η Αρεόπολη έχει έναν έντονο δραματικό χαρακτήρα. Είναι χωρίς δέντρα, χωρίς λουλούδια, χωρίς χρώματα. Είναι όλη σταχτιά κι είναι όλη γωνίες, γιατί όχι μόνο όλα τα σπίτια της είναι καμωμένα από αγκωνάρια, αλλά και κάθε σπίτι έχει κι αυτό το σχήμα ενός γιγάντιου αγκωναριού. Το βήμα αντηχεί μελαγχολικά επάνω στο καλντερίμι των στενών της δρόμων, κι έχει κανείς την εντύπωση ότι περπατάει σ' ένα μεσαιωνικό φρούριο κι όχι μέσα σε πόλη. Έτσι που είναι η Αρεόπολη είναι η στυλιζαρισμένη προσωποποίηση ολόκληρης της στείρας, της ανεμόδαρτης Μάνης».

«...Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν συνάντησα κόσμο τόσο φιλόξενο και τόσον καλόν όσο στη Μάνη. Κάθε κάτοικος θα μπορούσε να πει, παραφράζοντας τους περίφημους στίχους του Βερπαίν:

Είμαι φτωχός
δεν έχω τίποτα
μ' αυτό που έχω,
ξένε σου το δίνω...

Όλοι τους, ως τον πιο φτωχό, είχαν μία έμφυτη ευγένεια, μεγάλη γλυκύτητα στους τρόπους τους και η προθυμία που έδειχναν δεν είχε κανέναν ραγιαδισμό...».


28η Οκτωβρίου 1999 ] Ξαρμάτωμα Α' ] Ξαρμάτωμα Β' ] Αυτονομία ] Κτηματολόγιο ] [ Ουράνης για Μάνη ]