Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Πειραιάς 7.6.2004
Αριθμ. πρωτ. 126

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις τις οποίες καθιέρωσε από πέρυσι να εορτάζει κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο, προς τιμή της ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με ομιλίες ιστορικού και εθνικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Παράρτημα των Αθηνών.

Η δεύτερη εκδήλωση, η Δοξολογία, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας στον Πειραιά και τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Καλλίνικος. Για την διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάσθηκαν η Π.Ε.Γ.Μ., η Παλλακωνική Ενωση, η Ενωση Απανταχού Μανιατών, ο Σύλλογος του Κούνου «Αγ. Νικόλαος» και ο Σύλλογος Δρύ «Αγ. Νικήτας».

Συμμετείχαν Μανιάτικοι και Λακωνικοί Σύλλογοι.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, επιχειρηματίες και άνθρωποι της Τέχνης.

Στην πρώτη εκδήλωση (στην κατάμεστη Αίθουσα του Ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ) μετά τις προσφωνήσεις της Προέδρου του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ. κ. Γιώτας Ρίτσου - Σκλαβούνου και της Προέδρου του Παραρτήματος Αθηνών κ. Ιωάννας Μιχαλολιάκου - Πιερράκου, ο εκπρόσωπος της Δημάρχου Αθηναίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Θεόδωρος Μπεχράκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του τόνισε ότι : «Ο Δήμος των Αθηναίων με πέντε Μανιάτες Δημοτικούς Συμβούλους βλέποντας τις τόσο σημαντικές προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ήταν να θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση. Σημείωσε δε ότι Παράδοση δεν είναι μόνο αυτά που βρήκαμε , αλλά και αυτό που χτίζουμε σήμερα και περιμένω πρόσθεσε πάντα από τις Μανιάτισσες να μας κάνουν υπερήφανους. Υποσχέθηκε επίσης ότι και αυτός με τη σειρά του θα είναι παρών σε όλους τους αγώνες για την προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης Πατρίδας του».

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κ. Ρίτσου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του μεγάλου Ακαδημαϊκού καθηγητή κ. Γρηγόριου Σκαλκέα ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Μάνη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για το Χρονολόγιο και διάβασε την επιστολή του καθηγητή, ο οποίος λόγω σοβαρού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Χαιρετισμός Γρηγόριου Σκαλκέα
(προσφωνήσεις προς τους προσκεκλημένους)

Ανυπέρβλητο κώλυμα, μου στερεί την Εθνική υποχρέωση να βρεθώ στη σημερινή συγκέντρωση, που σκοπό έχει να τιμήσει την ιστορική μάχη του Δυρού.

Εάν η Ιστορία δεν είχε παραποιηθεί, θα έπρεπε η ημέρα αυτή να εορτάζεται Πανελλήνια, ως Εθνική Επέτειος. Ας συμπεριληφθεί τουλάχιστον, στην Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία μας, με τρόπο που την παρουσιάζει ο εκλεκτός συμπατριώτης, διανοούμενος και ιστορικός κ. Ανάργυρος Κουτσιλιέρης, καθώς και άλλοι Μανιάτες ιστορικοί.

Για να αποκτήσει όμως δύναμη η Μάνη και να δικαιώσει τα εθνικά της επιτεύγματα, αλλά και να αξιοποιηθεί πολιτιστικά και τουριστικά, ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά και να κρατήσει τους νέους στον τόπο μας, πιστεύω πως πρέπει να αποτελέσει μία ενότητα, όχι βέβαια διοικητική, από το Γύθειο μέχρι τις πύλες της Καλαμάτας. Αυτό βέβαια, θέλει τη σύμφωνη γνώμη και το ενδιαφέρον, όχι μόνον του λαού, αλλά και όλων των Δημάρχων, με τη βοήθεια και την συμπαράσταση των Νομαρχών και των βουλευτών Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Μία μαχητική Επιτροπή, με αξιόλογους νέους Μανιάτες, επιστήμονες διανοούμενους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, θα μπορούσε ίσως, να αναλάβει και να υλοποιήσει αυτήν την προσπάθεια.

Ας μην αγνοούμε ότι, στα πλαίσια της χρηματοδοτήσεως των Κοινοτικών Προγραμμάτων Στήριξης (ΚΠΣ) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, περιλαμβάνονται κεφάλαια, για την ανάπτυξη ειδικών περιοχών, με ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία, όπως η ιδιαιτέρα μας πατρίδα.

Δρόμοι, λιμάνια, πύργοι και κάστρα, θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να ανακατασκευασθούν, ώστε η Μάνη να αποκτήσει το παλιό της πρόσωπο και να γίνει πόλος έλξεως, όχι μόνον για τους Έλληνες, αλλά και για τους καλλιεργημένους πολίτες του κόσμου.

Βέβαια, δεν παραγνωρίζω ότι, η προσπάθεια αυτή είναι δυσχερεστάτη, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, όταν το θελήσουν και το αποφασίσουν οι Μανιάτες.

Τελειώνω, με τις καλύτερες ευχές μου για την επιτυχία της σημερινής τιμητικής εκδηλώσεως.

Χαιρετισμό απηύθυναν τα Μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των Μανιατών για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας, σημείωσε ότι:

« Η Ιστορία πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, διότι έχει εμπλακεί η Πολιτική. Έτσι υπάρχει και επιβάλλεται η μυθολογία της ιστορίας».

Η κ. Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου η οποία ανέφερε ότι «Μέσα σε λίγους μήνες, κατορθώσαμε αυτό που τόσα χρόνια είχε παραμεληθεί να αποδοθεί, ο δίκαιος έπαινος και ο δίκαιος λόγος στις μεγάλες στιγμές της μανιάτικης ιστορίας. Με την αναβάθμιση της Ελληνικής γλώσσας, η οποία κακοποιήθηκε βάναυσα και τη σωστή απόδοση της ιστορίας μας, κάνουμε το επόμενο βήμα μας με ζήλο και πείσμα, ώσπου να πετύχουμε αυτό που πραγματικά αξίζει στη Μάνη: Οι τρεις σπουδαίες ιστορικές μάχες της Βέργας του Διρού, του Πολυαράβου, καθώς και η 17η Μαρτίου ημερομηνία κήρυξης της επανάστασης από την Αρεόπολη».

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Μάνη και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν κάνουμε χάρη σε κανένα Μανιάτη ή Μανιάτισσα, απλά υπηρετούμε την Αλήθεια. Θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και θα σκύβουμε πάντα με προσοχή πάνω στα πορίσματα και στις προτάσεις σας». Να σημειώσουμε ότι τελειώνοντας τον θερμό χαιρετισμό του ο Υπουργός χειροκροτήθηκε έντονα από τους προσκεκλημένους.

Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε ότι «Την ιστορία πρωτογενώς την γράφουν οι λαοί και όχι οι ιστορικοί τονίζοντας ότι η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε από τη Μάνη και τελείωσε στο ακρογιάλι του Διρού. Σχολιάζοντας την πάρα πολύ συγκινητική επιστολή όπως είπε του Ακαδημαϊκού κ. Γρηγόριου Σκαλκέα του ευπατρίδη του Έθνους, της Επιστήμης και της Παιδείας, αναφέρθηκε με τα θετικότερα λόγια . Πράγματι, τόνισε, η ελληνική πολιτεία οφείλει πάρα πολλά σ’ αυτόν τον τόπο και πιστεύω ότι κ’ εμείς οι επίγονοι θα κριθούμε γι’ αυτά τα οποία πολύ εύκολα λέμε. Εσείς θα κρίνετε αυτά τα οποία πρέπει να αποδοθούν σ’ αυτή την εγκαταλειμμένη, ξεχασμένη και αγιασμένη γωνιά της πατρίδας μας της Μάνης».

Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής της Α΄ Πειραιά κ. Παναγιώτης Μελάς είπε τα εξής: «Θερμά συγχαρητήρια στις ποικιλόμορφες δραστηριότητες της Ένωσης. Αποδεικνύεται ότι οι σημερινές γυναίκες της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης , επάξια αγωνίζεσθε για την ανάδειξη και την επίλυση πολλών προβλημάτων που έχει η Ιστορική μας Πατρίδα αλλά και της ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής των Μανιατών. Γι αυτό επιβάλλεται όλοι μαζί να αγωνισθούμε έτσι ώστε να καταγραφούν στην Ιστορία (στα σχολικά βιβλία) όλοι οι αγώνες των Μανιατών κατά την Τουρκοκρατία, φωτεινό παράδειγμα αδούλωτου φρονήματος και έντονης αγωνιστικής δράσης για τις επόμενες γενεές».

Τον Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωσταντίνο Φούρκα εκπροσώπησε η κ. Ντία Τζανετέα η οποία απηύθυνε εκ μέρους του χαιρετισμό. Ας σημειωθεί ότι η κ. Τζανετέα εκτός από Νομαρχιακή Σύμβουλος του Νομού Λακωνίας είναι και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Νέα Κίνηση Γυναικών Λακωνίας» και την περίοδο της συγκέντρωσης των υπογραφών για τον Χρονολόγιο ανέλαβε ως συντονίστρια την ενημέρωση και συγκέντρωση των υπογραφών από άλλους 18 Γυναικείους Λακωνικούς Συλλόγους.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αβίας κ. Παναγιώτης Μπασάκος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής καθώς ο αγώνας είχε αίσιο τέλος, με τη διόρθωση και επανέκδοση του «χρονολογίου» και την αναφορά των ιστορικών γεγονότων της Μάνης. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων των Μανιατών που δραστηριοποιούνται στην Αττική για την προστασία και ανάδειξη της Μάνης, σχολιάζοντας δε την πρόταση του κ. Σκαλκέα είπε ότι, όλοι στο τέλος θα κριθούμε για τα έργα μας. Βεβαίως, το τραπέζι των προτάσεων είναι ελεύθερο για όλους. Αν έχουν καλή πρόθεση όλοι οι Μανιάτες θα βρεθεί λύση για όλα τα ζητήματα. Αναγκαία προϋπόθεση όμως για να έχουμε άμεσα ορατά αποτελέσματα, είναι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αγωνιστικότητα.

Η κ. Ρίτσου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο όχι μόνο για την άριστη συνεργασία επί σειρά ετών, αλλά και για την ευεργετική πράξη του Δημάρχου προς το Παράρτημα της Ένωσης στην Καλαμάτα, να διαθέσει τα γραφεία του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αβίας για την στέγαση του Παραρτήματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αναστάσιος Κάρλες, ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο του Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη εξέδωσαν το πρώτο ψήφισμα το οποίο συνυπέγραψαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Πειραιά και στη συνέχεια ενημερώθηκαν από την Επιτροπή οι άλλοι Δήμοι και έστειλαν τα ψηφίσματά τους.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον χαιρετισμό του Νομαρχιακού Συμβούλου Πειραιά κ. Κούλη Βρεττάκου ο οποίος ήταν και ο Συντονιστής για το Χρονολόγιο της Νομαρχίας Πειραιά.

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε Ομιλίες.

Πρώτος Ομιλητής ο διακεκριμένος Μανιάτης Καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης και Μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κ. Μιχάλης Θαλής - Πουλαντζάς, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανέπτυξε το θέμα: « Ιστορική Αλήθεια και Ιστορική Μυθοπλασία».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ως Ομιλήτρια της Ένωσης την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μερόπη Σπυροπούλου αφού την ευχαρίστησε, ανέπτυξε επιγραμματικά το βιογραφικό της λέγοντας ότι η κυρία Σπυροπούλου έχει διατελέσει Βουλευτής Επικρατείας στη Βουλή των Ελλήνων, είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη τακτική καθηγήτρια στην ιστορία των Σχολών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχία από α) την οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας β) Του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές γ) ΜΑΣΤΕΡ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όπου και δίδαξε ως καθηγήτρια. Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Έχει λάβει πολλές διεθνείς και Ελληνικές διακρίσεις και επί πλέον έχει επιδείξει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον στα κοινά και στις Πολιτιστικές δραστηριότητες.

Επίσης η Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι είναι η πρώτη από τους επιστήμονες των Αθηνών που συνυπέγραψε την πρόταση της επιτροπής πρωτοβουλίας για το χρονολόγιο. Η κ. Μερόπη Σπυροπούλου αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την πρόσκληση ανέπτυξε το θέμα «Η Σημασία της Εθνικής Ταυτότητας σε Συνθήκες Παγκοσμιότητας».

Οι Καθηγητές εντυπωσίασαν με τις λιτές αλλά μεστές Ομιλίες τους.

Από την Πρόεδρο του Δ.Σ. και την Πρόεδρο του Παραρτήματος Αθηνών απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες για το έργο τους και την ουσιαστική συμμετοχή τους στις κοινές προσπάθειες των Μανιατών, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας κ. Θεόδωρο Μπεχράκη και στους δύο επιφανείς επιστήμονες κ.κ. Μιχάλη Θαλή - Πουλαντζά και Μερόπη Σπυροπούλου. Την τιμητική πλακέτα στον Ακαδημαϊκό καθηγητή και Πρόεδρο της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κ. Γρηγόριο Σκαλκέα ανέλαβε να παραδόσει με τις ευχές τις Ενωσης το Μέλος της Επιτροπής του Παραρτήματος Αθηνών και Ιδιαιτέρα Γραμματέας του κ. Σκαλκέα η κ. Τόνια Κυριακουλάκου.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τις προτάσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Η Πρόεδρος του Παραρτήματος Καλαμάτας κ. Αθηνά Ξανθάκη επεσήμανε (καταθέτοντας την πρόταση) ότι « Επιτέλους πρέπει να φύγουν από το ιστορικό τείχος της Βέργας τα κοτέτσια και οι αυλόγυροι των σπιτιών, να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να φωτισθεί και όλος ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εκεί. Επεσήμανε ότι με τη βοήθεια του κ. Βενιζελέα και του κ. Κοφινά που πρόσφεραν σημαντικό φωτογραφικό υλικό, έχει ετοιμάσει ένα ημερολόγιο, τα έξοδα του οποίου θα δοθούν για να προχωρήσει η αναπαλαίωση του τείχους της Βέργας.

Η Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Παραρτήματος Νοτίων Προαστίων Αττικής κ. Σοφία Σουκάκου στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι: Θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στις προσπάθειες της Ένωσης και των Φορέων για το καλό της Μάνης της Μανιάτισσας και του Μανιάτη και τόνισε ότι υποχρέωση όλων μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και η Πρόεδρος του Παραρτήματος Νεολαίας Διδα Αλέκα Κάρλε.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κούνου κ. Σπυρίδων Αραπάκης στον χαιρετισμό του συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σκαλκέα και επεσήμανε (καταθέτοντας την πρόταση) ότι πρέπει να διασωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να μην βεβηλώνονται οι εκκλησίες της Μάνης αλλά να προσπαθήσουμε όλοι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να διασώσουμε τις εκκλησίες, αλλά και τα κάστρα και τους πύργους της για να μην δοθούν σε ξένους ιδιοκτήτες (Γερμανούς κ.α.).

Ο Ταξίαρχος και δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Κοκινάκης αναφέρθηκε ξανά στην πρόταση που είχε καταθέσει στο πρώτο Συνέδριο της Ενωσης και πέρασε στη συνέχεια στο Ψήφισμα που εκδόθηκε και αφορούσε την διοικητική δομή της Μάνης, που ήταν, ή Ενιαίος Νομός Μάνης ή Επαρχείο.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο στρατηγός και Υπεύθυνος του Τμήματος των Φίλων της Ενωσης κ. Νίκωνας Αρκουδέας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών της Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Μπαζίγος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διρού κ. Αντώνιος Ξεπαπαδάκος οι οποίοι αναφέρθηκαν στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των Μανιατών για την επίλυση των προβλημάτων της Μάνης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρύ κ. Ιωάννης Γεωργόγιαννης ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί κατέθεσε με φαξ την πρότασή του η οποία αναφερόταν στην προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος που υπάρχει σε πολλά χωριά της Μάνης ακόμα και σήμερα, που είναι το Νερό. Επίσης συμπλήρωνε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στα αλεξικέραυνα.

Ο συνεργάτης της Ένωσης δημοσιογράφος κ. Γιώργος Βενιζελέας στην τοποθέτησή του ανάφερε ότι: Συμφωνεί με την πρόταση του κ. Σκαλκέα για ενότητα δράσης αλλά επεσήμανε και την πρόταση που τέθηκε στο 1ο Συνέδριο από την Πρόεδρο της Π.Ε.Γ.Μ. για την ενότητα όλων των πολιτιστικών Συλλόγων σε Ομοσπονδία. Επίσης συμπλήρωσε ότι το επόμενο χρονολόγιο που θα εκδοθεί από τη βουλή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα σπουδαία γεγονότα της ιστορίας (π.χ. Κάστρο της Μονεμβασιάς) αλλά και άλλους αγωνιστές της Ελλάδας που έχουν αγνοηθεί.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο στα πλαίσια των εργασιών του 2ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2005.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Υφυπουργός μεταφορών και επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης.
Ο Βουλευτής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.
Η Βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη
Η Βουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά
Τον Βουλευτή κ. Γιάννη Κουράκο εκπροσώπησε η σύζυγός του.
Ο Κώστας Σταϊκούρας διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού
Ο πρώην Νομάρχης Λακωνίας και νυν Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόριος Αποστολάκος.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.
Ο π. βουλευτής κ. Διονύσιος Μπεχράκης
Η π. Νομάρχης κ. Ελενα Μπάτρη
Ο π. Στρατηγός της πυροσβεστικής κ. Τάκης Κούφαλης
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κ. Μίκα Ιωαννίδου
Η κ. Εριέττα Παπαδόγγονα
Ο Στρατηγός και Πρόεδρος της Ενώσεως των Συμμάχων του Μακεδονικού Μετώπου κ. Μιχάλης Περιμένης.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Παλμύρα καθηγήτρια κ. Γρηγοράκου
Ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενωσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Των Εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Κώστας Μπεκιάρης
Η Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών Κρήτης κ. Ρένα Κιτσοπανίδου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Δημοτεφρωνιτών Καθηγητής κ. Γιάννης Λεκάκος.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου των Γυθειατών Η Κρανάη κ. Πέγκυ Αλεξάκου και η υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων κ. Σιγανού.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πιόντες κ. Ηλίας Γεωργόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γρηγόρης Γεωργόπουλος και κ. Παναγιώτης Λύρης.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκουταρίου κ. Μπέττυ Πετσινιάκα
Το Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κούνου κ. Κριαλάκος.
Τον Σύνδεσμο των Απανταχού Λακώνων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Παντελής Παντελεάκης, Μιχαήλ Πιπεράκης, Ιωάννης Λάσκαρης.

Δημοσιογραφική κάλυψη από το γραφείο τύπου του Δήμου Πειραιά η δημοσιογράφος κ. Μαρία Βλαχάκου και από την εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας ο κ. Καράμπελας.


Χορός 2004 ] [ Τιτάνια 02.06.2004 ] Πειραιάς 20.06.2004 ] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΚΩΝΩΝ 2004 ]