Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Πειραιάς 7.6.2004
Αριθμ. πρωτ. 126

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις τις οποίες καθιέρωσε από πέρυσι να εορτάζει κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο, προς τιμή της ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με ομιλίες ιστορικού και εθνικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Παράρτημα των Αθηνών.

Η δεύτερη εκδήλωση, η Δοξολογία, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας στον Πειραιά και τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Καλλίνικος. Για την διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάσθηκαν η Π.Ε.Γ.Μ., η Παλλακωνική Ενωση, η Ενωση Απανταχού Μανιατών, ο Σύλλογος του Κούνου «Αγ. Νικόλαος» και ο Σύλλογος Δρύ «Αγ. Νικήτας».

Συμμετείχαν Μανιάτικοι και Λακωνικοί Σύλλογοι.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, επιχειρηματίες και άνθρωποι της Τέχνης.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν η Δοξολογία (6.6.2004) στον Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας στον Πειραιά και τελούσε Υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Οι Εκπρόσωποι των Συλλόγων (κ.κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου, Κώστας Μπεκιάρης, Λεωνίδας Τζεφεράκος, Γιάννης Γεωργόγιαννης Τον κ. Σπυρίδωνα Αραπάκη εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Γιάννης Λαζαράκος) στον σύντομο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην ιστορική επέτειο και ευχαρίστησαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Καλλίνικο για την Ευλογία του και τους σεβαστούς ιερείς του Ναού. Επίσης ευχαρίστησαν τον Μανιάτη Δήμαρχο Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη για την υποστήριξή του, ο οποίος στην συνέχεια εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Δ.Σ. από τους Συλλόγους της Μάνης και της Λακωνίας.

Στην Ευλογία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά επαίνεσε τους Μανιάτες γιατί δεν λησμονούν τις μνήμες της Πατρίδας τους και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας , γιατί δημιουργούμε το μέλλον από το παρελθόν.

Στην Ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία κάθε Έθνους που είναι καθοριστικές. Υπάρχουν μάχες όπου η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της πίστης έχουν ανατρέψει την δύναμη της λογικής. Η Μάχη του Διρού που εορτάζουμε σήμερα έκρινε την επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα για την επιβίωση του Ελληνισμού. Ήταν ο κόσμος της ελευθερίας και του πολιτισμού απέναντι στον κόσμο του σκοταδισμού και αναχρονισμού. Είναι ημέρα τιμής και δόξας για τους Μανιάτες αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Οι Μανιάτισσες ταπείνωσαν τον πανίσχυρο στρατό του Ιμπραήμ. Πάλεψαν ενάντια στην κοινή λογική ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και νίκησαν γιατί είχαν πίστη, στο δίκαιο του αγώνα τους και της ψυχικής τους θέλησης. Νίκησαν γιατί ήξεραν ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο που πιστεύει, που αγωνίζεται, που αντιστέκεται. Οι Μανιάτισσες τίμησαν την ιστορία τους και την καταγωγή τους. Τιμούμαι την ιστορική επέτειο γιατί έχουμε ιερό χρέος στους ήρωές μας. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τον χρόνο να νικήσει αυτήν την ιστορία του ηρωισμού. Έχουμε το χρέος να περάσουμε στις επόμενες γενιές την ιστορική μας μνήμη και διαδρομή. Κυρίως έχουμε το χρέος να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στους νεότερους»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης

Τον Υφυπουργό Αμυνας κ. Βασ. Μιχαλολιάκο εκπροσώπησε η σύζυγός του.

Οι Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Ιωάννης Τραγάκης, Ιωάννης Κουράκος, Ιωάννης Διαμαντίδης, Δημήτριος Λιντζέρης, Γρηγόριος Νιώτης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Κωνσταντίνος Γκαβέρας

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ κ. Ηλίας Χονδροκούκης.

Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ηλίας Κατσαφάδος και. Κυριάκος Σιγαλάκος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουβάτσος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου της Αν. Μάνης κ. Π. Νικολαράκος

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Δαβάκης, Δρακούλης Βρεττάκος Κώστας Καρράς

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά και άλλες προσωπικότητες.

Από τους προσκεκλημένους πολιτικούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις δύο εκδηλώσεις και έστειλαν τις ευχές τους (ΤΗΛ. ή ΦΑΞ.):

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και ο Αντιπρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε. της Ν. Δ. κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Από τους Υπουργούς οι κ.κ.: Μ. Γιαννάκου, Ν. Κακλαμάνης, Σ. Σπηλιοτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σιούφας, Φ. Πάλλη – Πετραλιά, Β. Μιχαλολιάκος, Π. Σκανδαλάκης, Π. Δούκας, Ι. Παπαθανασίου, Α. Ανδρεουλάκος, Ε. Μπασιάκος, Π. Τατούλης, Ι. Λαμπρόπουλος.

Από τους βουλευτές κατά σειρά ειδοποίησης κ.κ.: Κ. Παπακώστα, Α. Ρεγκούζας, Π. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλος, Χ. Πρωτόπαπας, Ρ. Κράτσα, Ε. Ράπτη, Θ. Κατσίκης, Α. Σταθάκης Μ. Βαρβιτσιώτης.

O Noμάρχης Λακωνίας κ. Κ. Φούρκας.

Από το Δήμο της Αθήνας η Δημοτική Σύμβουλος κ. Υβέτ Τζάρβης.


Χορός 2004 ] Τιτάνια 02.06.2004 ] [ Πειραιάς 20.06.2004 ] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΚΩΝΩΝ 2004 ]