Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ»

Κατά πόσο έχουμε ανάγκη από «Εθνική» τόνωση είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια οι «ταπεινώσεις» μας σαν Εθνος και σαν Ελληνες μας έχουν «πληγώσει». Μέσα στην «καταχνιά» αυτής της κατάστασης μία όαση υπάρχει με την ονομασία «Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας».

Είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον κ. Ευάγγελο Πετράκη, (Συνταξιούχο Δικαστή), που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1984. Ακολούθησε ο δεύτερος Οργανισμός στην Αθήνα το 1985, και έκτοτε δημιουργούνται όμοιοι Όμιλοι και σε άλλες πόλεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως στις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πειραιά, Πύργο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λευκωσία (Κύπρος), Μελβούρνη, και Αδελαϊδα (Αυστραλία).

Ο ΟΔΕΓ συνεργάζεται και με άλλα Σωματεία που επιδιώκουν τους αυτούς σκοπούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στους σκοπούς του Οργανισμού περιλαμβάνονται:

· Η προβολή της ανάγκης για καθιέρωση μιας Γλώσσας ως κατ εξοχήν διεθνούς,

· Η τεκμηριωμένη παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ελληνικής Γλώσσας ως ιδιαιτέρως επαρκούς και πρόσφορης προς κάλυψη αυτής της ανάγκης, και

· Η διάδοση της σε όλους τους λαούς της γης.

 

Ψυχή και Γενικός Γραμματέας του Σωματείου είναι ο Γεώργιος Παυλάκος που κατάγεται από τον Πλάτανο (Λίμπερδο) Γυθείου. Γυιος του Απόστολου Παυλάκου και της Ευφροσύνης γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια και έχει δύο αδέλφια τον Παύλο (γνωστό από ευεργετικές ενέργειές του προς την γενέτειρά του τον Πλάτανο) και την Σόνια. Εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει ενεργά στο Δ.Σ. του ΟΔΕΓ και αφιερώνει πάρα πολλές ώρες για τους σκοπούς του Σωματείου.

Οι δραστηριότητες του Σωματείου είναι πολλές:

Τον Αύγουστο του 1996 ο ΟΔΕΓ Αθηνών διοργάνωσε στην Αρχαία Ολυμπία το 3° Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο, με θέμα: «Πώς η Ελληνική Γλώσσα γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο». Δεκαεπτά Ελληνιστές Καθηγητές ξένων και ισάριθμοι Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και Ακαδημαϊκοί ανέπτυξαν το παραπάνω θέμα στην Ελληνική Γλώσσα.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 διοργάνωσε το 4ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο, με θέμα: «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Ακαδημαϊκών και Καθηγητών Πανεπιστημίων.

Τον Δεκέμβριο του 1996 παρουσίασε ανθολόγιο με 36 Έλληνες και 20 Ιταλούς σύγχρονους ποιητές.

Το 1997, 1998, 1999 και 2000 με σκοπό την ενίσχυση της «Γκρίκο» και τη διατήρηση των σχέσεων των Ελληνοφώνων Ζωνών με την Ελλάδα, ο Οργανισμός προκήρυξε, μεταξύ των μαθητών της Ελληνοφώνου Ζώνης της Απουλίας διαγωνισμό Εκθέσεως.

Επίσης ο ΟΔΕΓ μετέσχε (1998, 1999 και 2000) στη διοργάνωση πολλών Συνεδρίων, πού έλαβαν χώρα στην Απουλία για την διάσωση της Ελληνο-Σαλεντινής διαλέκτου, ενώ ενισχύει με κάθε τρόπο και τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στον ίδιο χώρο.

Για την υποβοήθηση της Ελληνο-Καλαβρέζικης διαλέκτου ενίσχυσε οικονομικά το έργο της CUM-EL-CA (Ένωση Ελληνοφώνων Καλαβρίας) τον Νοέμβριο του 2000.

Τον Μάιο του 1997 ο ΟΔΕΓ πραγματοποίησε τον 1ο Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής με σκοπό να τον καταστήσει θεσμό επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο.

Τον Φεβρουάριο του 1998 πραγματοποιήθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Αρχαίας Ελληνικής με συμμετοχή μαθητών 3ης Λυκείου από την Αθήνα, Πειραιά, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πύργο, Χανιά και Λευκωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 1997 και του 2000 φιλοξενήθηκαν 50 άτομα 3ης ηλικίας από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και πραγματοποιήθηκαν κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στους Δήμους Αμαρουσίου και Ζωγράφου.

Τον Αύγουστο του 1999, σε συνεργασία με το ΤΥΠΕΤ φιλοξενήθηκαν στην Χαλκιδική 10 μαθητές και η συνοδός τους από τους Σαρακατσάνους Ομογενείς μας της Νοτ. Βουλγαρίας (Καζανλάκ και Σλίβεν).

Τον Νοέμβριο του 1997 ξεκίνησαν σεμινάρια για τους φοιτητές, στα οποία παρουσιάζονται από ειδικούς επιστήμονες θέματα σχετικά με την γλώσσα μας και τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Από τον Ιανουάριο του 1999 και με την προσφορά του Εκπ/κού Ομίλου Δέλτα έχουν χορηγηθεί υποτροφίες σε αλλοδαπούς φοιτητές και καθηγητές για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Από τον Νοέμβριο του 2000, ενισχύει οικονομικά τα φροντιστήρια διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής στον χώρο της Βορείου Ηπείρου.

Η ενίσχυση Κοινοτήτων, Συλλόγων και Σχολείων στην Νοτ. Ιταλία, Ουκρανία κ.α. είναι συνεχής (δημιουργία Βιβλιοθηκών, έκδοση λεξικών, αποστολή Βιβλίων, ψηφιακών δίσκων, πολιτιστικού υλικού).

Επίσης, κατά την διάρκεια του χειμώνα, πραγματοποιούνται διαλέξεις και ομιλίες από Καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλες προσωπικότητες, στο Πανεπιστήμιο και σε Πνευματικά Κέντρα των Αθηνών, σχετικές με την Ελληνική Γλώσσα (την διδασκαλία και την διάδοσή της στο εξωτερικό) καθώς και με τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες του ΟΔΕΓ Αθηνών για τον περασμένο χρόνο 2000 συνοψίζονται ως εξής:

1. Αποστολή (η μοναδική από Ελλάδα) 50 ατόμων, μελών των Ομίλων μας, για τα Θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου (Ιανουάριος 2000) στην πόλη Λέτσε της Νοτίου Ιταλίας, την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και την Καθολική Επισκοπή Λέτσε. Στην εκκλησία (16ου αιώνα), που παρεχωρήθη για τον εκκλησιασμό των 700 Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστήμιου του Λέτσε, ομάδα φοιτητών κατασκεύασε το Τέμπλο και τα Αναλόγια.

Στη συνέχεια επίσκεψη στα Ελληνόφωνα χωριά της Σαλεντινής Ελλάδας και προσφορά εκπαιδευτικού και πολιτιστικού υλικού σε Δήμους, Σχολεία και Πολιτιστικούς Φορείς των Ελληνοφώνων.

2. Συγκέντρωση και αποστολή εκπαιδευτικού υλικού στον Ελληνικό Σύλλογο «ΑΡΓΩ» της πόλεως Γκορλόφκα της Ουκρανίας,

3. Φιλοξενία 5 Ελληνοφώνων οικογενειών (μελών τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων) από 5 έως 12 Ιουνίου στη νήσο Άνδρο.

4. Προκήρυξη διαγωνισμού εκθέσεως στα Ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και φιλοξενία :

15 μαθητών και 2 καθηγητών στην Αθήνα και 37 μαθητών και 4 καθηγητών στον Άγιο Ανδρέα.

5. Φιλοξενία 15 ατόμων 3ης ηλικίας από την Ελληνόφωνη ζώνη της Απουλίας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

6. Προκήρυξη προγράμματος υποτροφιών για μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε αλλοδαπούς με την συνεργασία του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ", του Εκπαιδευτικού Ομίλου «ΔΕΛΤΑ»

7. Συμμετοχή στη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου, που πραγματοποίησε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", στο Λέτσε της Ιταλίας) με θέμα "Ό θαλασσοδρόμος Ελληνικός Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Hπειρο και οι Αποικίες της Μεγάλης Ελλάδος. Στη συνέχεια οι Σύνεδροι (100 άτομα) επισκέφθηκαν την Ελληνόφωνη Σαλεντινή Ελλάδα και παρέδωσαν εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό υλικό σε Δήμους, Σχολεία και Πολιτιστικούς Φορείς.

8. Συγκέντρωση, εκπαιδευτικού υλικού για το Ελληνόφωνο χωριό Κωριλιάνο.

9. Οικονομική ενίσχυση 200.000 δρχ. στον Πολιτιστικό Σύλλογο CU.MEL.CA (Ένωση Ελληνοφώνων της Καλαβρίας) για την διδασκαλία της Γκρεκανικής (Ελληνο-Καλαβρέζικης Διαλέκτου).

10. Απόφαση για οικονομική ενίσχυση Γραμματικής για την Γκρίκο της Στερνατιας (Απουλία) και Γκρικο-Ιταλο-Ελληνικού λεξικού.-

11. Απόφαση για οικονομική ενίσχυση έκδοσης Ελληνο-Ουκρανικού, Ουκρανο-Ελληνικού λεξικού (δεν υπάρχει).

12. Οικονομική ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής στην Άρτα (Αυλώνος), Σελινίτσα (Βλαχόφωνο χωριό Αυλώνος) στην Βόρειο Ήπειρο (σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν «μειονοτικά» Σχολεία) με 200.000 δρχ.. Δωρεά εννοιολογικού λεξικού σε Φροντιστήριο της Ελληνικής στην Χιμάρα.

13. Ενίσχυση με Λεξικό και εκπαιδευτικό υλικό του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στην Ραμάλλα της Παλαιστίνης.

14. Ηθική και υλική συμπαράσταση σε αλλοδαπούς φοιτητές καθ' όλην την διάρκεια του έτους (εξεύρεσης οικίας, μερικής απασχόλησης, σίτισης κ.λπ.).

15. Βοήθεια σε αλλοδαπούς φοιτητές για παρακολούθηση προγραμμάτων εκμαθήσεως Ελληνικών σε ιδρύματα της Ελλάδος (υποτροφίες ΙΚΥ, Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών κ.λπ.) και του εξωτερικού.

16. Ενημέρωση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με επιστολές, Δελτία Τύπου και εκπομπές σε Ραδιοφωνικούς Σταθμούς για τα προβλήματα Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό, Εδρών Ελληνικής Γλώσσης και την επίλυση τους.

Ο ΟΔΕΓ Αθηνών αριθμεί αυτή τη στιγμή 805 μέλη και το Δ.Σ. αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος. Κόρμαλης Αθανάσιος (Δικηγόρος)

Α Αντιπρόεδρος. Αρβανίτης Ιωάννης (Φιλόλογος)

Β. Αντιπρόεδρος. Καράγιωργα Σμαραγδή (Δημοσιογράφος)

Γενικός Γραμματέας. Παυλάκος Γεώργιος (Τεχν. Υπάλληλος ΟΤΕ)

Ειδική Γραμματέας. Μάργαρη Αγγελική (Φυσικός)

Ταμίας. Κατσίνα Ιωάννα (Εμπορος)

Μέλη. Κυριακός Μιχαήλ (Εμπορος). Μάστορης Αλέξιος. (Γραφίστας). Δοντά Αννα (Δημοσιογράφος).

Ο ΟΔΕΓ Αθηνών εκδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον τριμηνιαίο περιοδικό χωρίς διακοπή από τον Ιανουάριο του 1990 με τίτλο»: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ», που αποστέλλεται σε 70 χώρες, σε όλες τις έδρες Κλασικών Σπουδών, σε Ελληνικές Κοινότητας του εξωτερικού, Ελληνοφώνους, Φιλέλληνες κ.λ.π. Η φιλοσοφία του περιοδικού ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση, την οποίαν κατέθεσε στο Μοντραί ο Αγγελος Σικελιανός, ενώπιον του <Διεθνούς Συνεδρίου για μια παγκόσμια ομοσπονδιακή οργάνωση»: « ... σας προτείνω σήμερα ως διεθνή γλώσσα της Ομοσπονδίας την Νεοελληνική, που είναι η αληθινή θυγατέρα και η νόμιμη κληρονόμος της αρχαίας, από την οποίαν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί άντλησαν, ως από πηγή των πηγών, το αληθινό νόημα του ανθρώπινου πολιτισμού στο σύνολό του».Την πρόταση, ακριβώς, αυτή υποστηρίζει και επαναλαμβάνει ο Οργανισμός σήμερα προς κάθε κατεύθυνση. Υπόψη, μάλιστα η ένθερμη συμπαράσταση και των Ισπανών Ευρωβουλευτών οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει και πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο για την καθιέρωση της Ελληνικής ως επίσημης γλώσσας τη Ενωμένης Ευρώπης.

Για να δώσουμε μία ιδέα της θεματολογίας του εντύπου, παρουσιάζουμε αμέσως μερικά από τα περιεχόμενα του 41ου τεύχους (Ιαν.-Μαρ. 2000) που ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό.

 • Τρία Ακριτικά τραγούδια του Πόντου. Γιώργος Πετρόπουλος

 • Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα. Φωκίων Φουντουκίδης

 • Επικαιρότητα του Ποντιακού Ζητήματος. Βλάσης Αγτζίδης

 • Στο καλό Αλέξανδρε

 • Η Ελληνική Γλώσσα στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση στην Ρωσία. Νατ. Νικολάου

 • Εκπαίδευση, Γλωσσικό Ζήτημα και η διατήρηση του Έθνους. Ευγ. Τσερνούχιν

 • Η Οργάνωση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Ουκρανία (Αζοφική-Κριμαία). Παναγ. Κοτσιώνης

 • Γλώσσα και Συνείδηση. Οι "Αγγλισμοί" των Κυπρίων. Ανδρέας Μακρίδης

 • 0ι γλωσσολογικές «απλουστεύσεις» ως πηγή αποξένωσης από τις εθνικές μας ρίζες. Κων/νος Χατζηνιαννάκης, Στ. Δωρικός

 • Ησίοδος, ο γνωστός άγνωστος Ποιητής. Απ, Γουδέλης

 • Από την Ειρεσιώνη στην Πασιούνα. Αθ. Κόρμαλης

 • Σταχυολογήματα. Σ. Βαντατζιάτο

 • Η πύλη της Φιλίας. Γ. Λαμπρογιώργου

 • Παράλληλα

 • Προσφορά για Φιλοξενία στην Άνδρο

 • Δράση του ΟΔΕΓ (Αθηνών, Καβάλας, Βόλου, Ρεθύμνης)

 • Βιβλιοπαρουσίαση (Βλάσης Αγτζίδης, Γ. Πετρόπουλος)

 • Μέθοδος Εκμαθήσεως Ελληνικής (Σοφίας Λύτρα) (Στ' Μέρος)

και άλλα
Σύνολο σελίδων 100

Τον ΟΔΕΓ καθώς επίσης και τον άξιο συμπατριώτη μας Γιώργο Παυλάκο μπορεί κανείς να τους βρει στις παρακάτω διευθύνσεις.

ΟΔΕΓ Αθηνών
Φαραντάτων 31
Αθήνα 115 27

Τηλ. 7718077 Τηλ/πο 7470463
E-mail. odeg@ath.forthnet.gr
Ιστοσελίδα. www.otenet.gr/odeg και acroceramo@hellasbooks.gr

                                       


Εφημερίδα Μανιάτικη Αλληλεγγύη ] [ Η Ελληνική Γλώσσα ] Νέα Συλλόγων και Ομογένειας ] Ο Παπά Γιώργης Θεάκος ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Βαρβιτσιώτικα ] Αναστατώσαμε τη Κύπρο ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Καινούργιο Βιβλίο για το Ζαχαριά ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Α) ] Βαρβιτσιώτικα ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Τιμήθηκε ο Τύπος της Λακωνίας ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Β) ] Βαρβιτσιώτικα ]