Ο ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ ΘΕΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΟΝΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΓΕΡΕΑ

Πολύ καιρό τώρα υπήρχε εκκρεμότητα από πλευράς ιερέα στα Κονάκια και το Λυγερέα μετά την οριστική μετακίνηση του παπα Ηλία Μανιατάκου στην Αγία Τριάδα Γυθείου. Είχαμε βέβαια την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την καλοσύνη και τη σοφία του παπα Γιώργη Δαμιανάκου από την ενορία του Σκαμνακίου αλλά βέβαια η μετακίνηση αυτού του ανθρώπου από την περιοχή του στη δική μας, όποτε απαιτούσε η περίσταση, ήταν ένας γολγοθάς για τον ίδιο, μία ακόμα επιβάρυνση στο θεάρεστο έργο του και την καλοσύνη του. Ώσπου τα πράγματα άλλαξαν.

Με πρωτοβουλία μερικών γνωστών, προτάθηκε στον παπα Γιώργη Θεάκο (του Γρηγορίου, από το Σιδηρόκαστρο) να ξαναγυρίσει στο Μαλεύρι και να αναλάβει τις δύο ενορίες των Κονακίων και του Λυγερέα. Όταν «του το πρωτοπροτάθηκε» εξεπλάγην γιατί πώς θα μπορούσε να εγκαταλείψει την μέχρι τότε ενορία του στη Λαγκάδα της Έξω Μάνης; Πώς θα αποχωριζότανε την αγαπημένη του εκκλησία Αποκάλυψη Μεταμόρφωσης (10ου αιώνα) που τόσο δυσκολεύτηκε επί ημερών του να αξιοποιήσει και να αναδείξει τα βυζαντινά του στοιχεία; Πήρε όμως τη μεγάλη απόφαση και γύρισε μαζί με την παπαδιά του Φιλιώ, (το γένος Γεωργ. Τζανάκου από τη Μυρσίνη) πίσω στο Μαλεύρι κοντά στα κορίτσια του Ελένη Μπαγετάκου στα Κονάκια και Ευαγγελία Δημακάκου στο Λυγερέα. Ξαναθύμισε στους παλαιότερους, όταν ζούσε στο χωριό του το Σιδηρόκαστρο και ήταν ακόμα λαϊκός, τη χαρισματική του ικανότητα να συζητάει ήρεμα και σοφά, όλους όσους είχαν ανάγκη τη συμβουλή του.

Φτάνοντας στις ενορίες μας, εκτός από τα ιερατικά του καθήκοντα, καταπιάστηκε αμέσως με τα προβλήματα και τις ελλείψεις των εκκλησιών και άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των εκκλησιαστικών επιτρόπων και χωριανών. Οι εκκλησίες που βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του είναι οι εξής:

Στα Κονάκια: Κοίμηση της Θεοτόκου (γιορτάζει στις 15 Αυγούστου), Άγιος Φανούριος (27 Αυγούστου), Απόδοση Κοίμησης Θεοτόκου στην Πυλάλα (23 Αυγούστου), Άγιος Κωνσταντίνος στην Πυλάλα (21 Μάιου), Άγιος Γεώργιος στο Μοναστήρι (23 Απριλίου), Προφήτης Ηλίας στις Βερίτσες (20 Ιουλίου), Αγία Κυριακή στον Καλικά (7 Ιουλίου), Άγιοι Γαβριήλ και Μιχαήλ (8 Νοεμβρίου), Άγιος Νικόλαος στον Καλικά (9 Ιουνίου)

Στο Λυγερέα: Ζωοδόχος Πηγή (γιορτάζει φέτος στις 20 Απριλίου), Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Πάνω Αστέρι (6 Αυγούστου), Άγιος Νικόλαος στο Κάτω Αστέρι (6 Δεκεμβρίου), Κοίμηση της Θεοτόκου στο Σκουφομύτη (παραμονή 15 Αυγούστου).

Στο Λυγερέα, από τότε που ανέλαβε ο παπα Γιώργης και αξιοποιουμένων των χρηματικών πόρων που διέθετε η ενορία, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες.

Στη Ζωοδόχο Πηγή, βάψιμο σε όλο τον εσωτερικό χώρο, αλλαγή γυάλινων παραθυρίσκων στο θόλο, απομάκρυνση φθαρμένων στασιδιών και δεσποτικού.

Στον Άγιο Νικόλαο, προμήθεια καμπάνας και μανουαλιού.

Στην «Παναγίτσα», τοποθέτηση πέτρινου πατώματος στο εσωτερικό, κάλυψη δύο εξωτερικών τοίχων με φυσική πέτρα, αρμολόγηση ενός εξωτερικού τοίχου.

Εναπομένουν να πραγματοποιηθούν: Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η αποκατάσταση της σκεπής. Στη Ζωοδόχο Πηγή, η προμήθεια στασιδιών και δεσποτικού, η επισκευή του παλαιού καμπαναριού, η προμήθεια μεγαφωνικής εγκατάστασης, και στο Σκουφομύτη η αναστήλωση της μισογκρεμισμένης εκκλησίας Αγία Κυριακή.

Τα στασίδια που πρέπει να τοποθετηθούν στη Ζωοδόχο Πηγή είναι 15. Από αυτά τα 7 ήδη έχουν εξασφαλιστεί. 4 από τη σύζυγο του Νομάρχη, 1 από τον πάτερ Ηλία Μανιατάκο και 2 από τον Παναγιώτη Ν. Βασιλάκο. Πρόθεση του παπα Γιώργη είναι σε κάθε στασίδι να τοποθετείται ταμπελάκι με το όνομα του δωρητή ή το όνομα εκείνου που μνημονεύεται, πράγμα το οποίο υποστηρίζει ένθερμα και η εφημερίδα μας.

                                


 Εφημερίδα Μανιάτικη Αλληλεγγύη ] Η Ελληνική Γλώσσα ] Νέα Συλλόγων και Ομογένειας ] [ Ο Παπά Γιώργης Θεάκος ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Βαρβιτσιώτικα ] Αναστατώσαμε τη Κύπρο ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Καινούργιο Βιβλίο για το Ζαχαριά ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Α) ] Βαρβιτσιώτικα ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Τιμήθηκε ο Τύπος της Λακωνίας ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Β) ] Βαρβιτσιώτικα ]