ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Είχαμε γράψει στο προηγούμενα φύλλα μας ότι περίπου 35 Λακωνικές εφημερίδες (όχι ημερήσιες) κυκλοφορούν που άλλες εκδίδονται στη Λακωνία, άλλες στην Αθήνα και τον Πειραιά και άλλες στο εξωτερικό. Τονίσαμε ότι όλοι εμείς που εκδίδουμε κάποιο έντυπο έχουμε ένα κοινό μεράκι. Να υπηρετούμε τον τόπο μας. Άλλοι τα καταφέρνουν περισσότερο άλλοι λιγότερο. Μεταξύ μας όμως έχουμε έναν κώδικα κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης ανταλλάσσοντας ιδέες και τεύχη σε κάθε μας έκδοση. Εμείς, εδώ στον "Καπετάν Ζαχαριά", λαβαίνουμε αρκετές και θα θέλαμε ίσως να λαβαίνουμε και άλλες. Εξυπακούεται ότι και εμείς στέλνουμε ανάλογες εφημερίδες. Όσες λαβαίνουμε και διαβάζουμε αλλά και όσες προς το παρόν δεν έτυχε να λαβαίνουμε, τις βαθμολογούμε όλες με άριστα γιατί ξέρουμε με τι μεράκι βγαίνουν.

Θέλοντας να παρουσιάσουμε μερικές από αυτές (Λακωνικές και μη) παρουσιάσαμε στα δύο προηγούμενα τεύχη μας τη «Μανιάτικη Αλληλεγγύη» και το «Φάρις». Σήμερα παρουσιάζουμε την ακριτική εφημερίδα του Νομού μας Καρυές που εκδίδει η Αννίτα Γκλέκα Πρεκεζέ για την Αράχοβα Λακωνίας (Καρυές) και τα χωριά του Πάρνωνα. Η εφημερίδα «Καρυές» είναι ένα έντυπο πολύ καλής ποιότητας και διαβάζεται ευχάριστα, από όλους, από την αρχή μέχρι το τέλος. Βρεθήκαμε τις προάλλες με την Αννίτα Γκλέκα Πρεκεζέ και της πήρα μία μικρή συνέντευξη που δημοσιεύω σε πρώτο ενικό πρόσωπο.

Τον Σεπτέμβριο του 1986 ήμουν δασκάλα και διευθύντρια του Προτύπου Δημοτικού Σχολείου Αρσακείου Ψυχικού και έπειτα από σκέψεις ετών αποφάσισα να πραγματοποιήσω την έκδοση μιας εφημερίδας με επίκεντρο τις Καρυές (Αράχοβα) Λακωνίας, χωριό στο οποίο ζούσα από το 1961, όταν παντρεύτηκα τον Αραχοβίτη γιατρό Βασίλη Πρεκεζέ. Επειδή όμως η ζωή και η ιστορία του χωριού αυτού, δεν περιορίζεται στο χώρο που είναι κτισμένα τα σπίτια του, αλλά συνδέεται στενά με τα άλλα χωριά του Πάρνωνα Βαρβίτσα, Βαμβακού, Μ. Βρύση, Βασσαρά, Βρέσθενα, κ.τ.λ., έδωσα στην εφημερίδα τον τίτλο ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ (τ. Δήμου Οινούντος).

Στα χωριά αυτά, ουδέποτε κυκλοφόρησε μια τοπική εφημερίδα και αυτό, πιστεύω ότι δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, γιατί χάθηκε πολύτιμο υλικό, το οποίο μπορούσε να καταγραφεί για τον ιστορικό αυτόν τόπο. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι τοπικές εφημερίδες προσφέρουν πολλά και συμβάλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και καταγράφοντας τη σύγχρονη ζωή ζωντανεύουν την παράδοση και την ιστορία, προχώρησα και μπήκα και μπήκα στον δύσβατο δρόμο της δημοσιογραφίας. Είχα πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μια εφημερίδα, της οποίας το αναγνωστικό κοινό περιορίζεται σε 3-4 χωριά, τα οποία σήμερα έχουν λίγους κατοίκους, αλλά κάποτε ήταν ακμάζουσες κωμοπόλεις. Όμως αυτά έχουν ανθρώπους που ζουν σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και η καρδιά τους κτυπά με τους παλμούς της προγονικής γης, όπου μεγάλωσαν και οι δυσκολίες της ζωής τους ανάγκασαν να φύγουν μακριά.

Αυτό το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό δημιουργεί δυσκολίες, αλλά δίνει και την ικανοποίηση ότι η εφημερίδα δεν διαβάζεται από άσχετους και ψυχρούς αναγνώστες, αλλά από πατριώτες που νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους και διαβάζοντας ζουν τον παλμό του χωριού τους.

Πιστεύω ότι κάθε τοπική εφημερίδα που μπαίνει σε ένα σπίτι πρέπει να φέρνει ένα φιλικό μήνυμα, να ανοίγει ένα παράθυρο για να αγναντέψουμε κοντινούς ή μακρινούς τόπους, όπου ζουν οι δικοί μας άνθρωποι. Πρέπει να καταγράφει τα προβλήματα του τόπου και να συμβάλει στην επίλυσή τους, ανεξάρτητα από πολιτικές ή προσωπικές προκαταλήψεις. Πρέπει να ζωντανεύει τις ιστορικές μνήμες, να καταγράφει το παρόν και στοχεύει στο μέλλον του τόπου μας.

Εφέτος η εφημερίδα ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής. Επί 5 χρόνια εκδιδόταν ως 2μηνιαία αλλά συνέχισα να την εκδίδω για 3μηνο λόγω πολλών δυσκολιών. Κάνοντας έναν απολογισμό της εργασίας που πρόσφερα αυτά τα 15 χρόνια, νιώθω ικανοποιημένη, αφού διαπιστώνω ότι η εφημερίδα μου αγαπήθηκε. Τα γράμματα που λαβαίνω και οι κρίσεις που ακούω με κάνουν να ξεχνάω τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω. Ως το πλέον πολύτιμο απόκτημα της εφημερίδας θεωρώ το γράμμα του αείμνηστου μεγάλου ποιητή και διανοητή Νικηφόρου Βρεττάκου ο οποίος έγραψε ιδιοχείρως «Εκτίμησα τις «Καρυές», την εφημερίδα σας που την διακρίνει μέτρο και καλαισθησία. Η προσπάθεια να καλλιεργήσει τις ανθρώπινες σχέσεις πάνω από πολιτικές ή άλλες προκαταλήψεις εκφράζει την υψηλή φρόνηση που αυτή τη στιγμή έχει ο τόπος.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα περιεχόμενα του φύλλου 61

 • Η Βαμβακού. Ένα από τα αιματοβαμμένα χωριά, θυμάται
 • Οκτώβρης. Ο μήνας των συγκινήσεων
 • Πώς τα Αραχοβίτικα τράστινα σακούλια έσωσαν τη ζωή δέκα τριών Αραχοβιτών
 • Αποχαιρετώντας τον 20ο αιώνα
 • Για το αντάμωμα στον Πάρνωνα
 • Ο Πρόεδρος του ιδρύματος για τα δικαιώματα του πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος στην Αράχοβα
 • Κάηκε ο Πάρνωνας
 • Μία φιλία 50 ετών
 • Για το νερό της Αράχοβας
 • Κοινωνικά
 • Μια ωραία συνάντηση στην αυλή του Βουκυδαίϊκου σπιτιού
 • Η εκδρομή στην Καμπέρα που πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Αραχοβιτών Σίδνεϋ και Μελβούρνης
 • Εκλογές στην Αδελφότητα Σκουρομπαρμπιτσιωτών Αμερικής
 • Σύλλογος Αραχοβιτών «Αι Καρυαί» Σικάγου
 • Το ετήσιο λεύκωμα από το πανηγύρι της Αδελφότητας Καρυατών Charlotte
 • Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές
 • Η γιορτή της Εθνικής αντίστασης στις Καρυές
 • Λειτούργησε το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης Κάστανου στις Καρυές
 • Κυβερνητικό κλιμάκιο στις Καρυές
 • Βαρβίτσα
 • Τσούνη – το χωριό και το όνομά του

                             


Εφημερίδα Μανιάτικη Αλληλεγγύη ] Η Ελληνική Γλώσσα ] Νέα Συλλόγων και Ομογένειας ] Ο Παπά Γιώργης Θεάκος ] Σπηλιά Ζαχαριά ] Βαρβιτσιώτικα ] Αναστατώσαμε τη Κύπρο ] Εφημερίδες της Λακωνίας ] Καινούργιο Βιβλίο για το Ζαχαριά ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Α) ] Βαρβιτσιώτικα ] [ Εφημερίδες της Λακωνίας ] Τιμήθηκε ο Τύπος της Λακωνίας ] Ιωάννα Ροζάκη - Γιατράκου (Β) ] Βαρβιτσιώτικα ]