Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΡΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Αγαπητοί σύνεδροι,
Αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω τις εργασίες του 2ου Μανιάτικου Συνεδρίου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο, με πολύ καλή οργάνωση και με υψηλό επίπεδο ομιλητών και συμμετεχόντων. Θα έλεγα ότι μιλάμε για ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια για τη Μάνη μας.

Είναι λοιπόν προφανής η ικανοποίησή μου και για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί ένα τόσο σημαντικό συνέδριο λαμβάνει χώρα στην πόλη που έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος.
Δεύτερον γιατί είμαι και εγώ Μανιάτης και έχω και εγώ την ίδια αγωνία με όλους μας για το μέλλον του τόπου μας.
Και τρίτον γιατί έχοντας ζήσει από κοντά τις τεράστιες προσπάθειες των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και προσπαθώντας και από τη θέση του Δημάρχου Πειραιά να συμβάλλω σ΄ αυτές τις προσπάθειες, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω από χρόνο σε χρόνο την ένωση αυτή να αναλαμβάνει ακόμα πιο επιθετικές πρωτοβουλίες και να γίνεται πιο δυνατή.

Αγαπητοί σύνεδροι,
Είμαι βέβαιος ότι το συνέδριο αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας οπτικής για το μέλλον της Μάνης. Αυτό το συνέδριο θα αποτελέσει μια ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε τη σχέση μας με τη Μάνη. Πιστεύω πως θα ακούσουμε πολύ καλές εισηγήσεις για το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τόσα άλλα θέματα, άκρως ενδιαφέροντα. Όμως, εμένα επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια, όπως τα νιώθω, για τον πιο σημαντικό παράγοντα: Τους ίδιους τους ανθρώπους της Μάνης.

Αυτούς τους σκληρούς και περήφανους ανθρώπους, με την αγάπη προς τη γνώση, τα γράμματα και την πρόοδο, αυτούς τους ανθρώπους που κατάφεραν να υπερνικήσουν τα τεράστια εμπόδια και να πρωταγωνιστήσουν σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκαν.
Αυτούς τους ανθρώπους που από όπου και αν βρίσκονται κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και την πίστη στις ρίζες τους.
Οι Μανιάτες ήταν και είναι μια από τις πιο ισχυρές ασπίδες του ελληνισμού σε όποιο τόπο και αν κατοικούν.

Και πιστεύω πως η μάχη που πρέπει να δώσουμε για τη Μάνη μας δεν αφορά τα στενά γεωγραφικά μας όρια αλλά παντού όπου υπάρχουν παροικίες μανιατών και ιδιαίτερα εδώ στον Πειραιά που υπάρχει η μεγαλύτερη παροικία. Πιστεύω ότι και το γεγονός ότι το συνέδριο αυτό γίνεται εδώ στον Πειραιά καταδεικνύει τη σημασία της μάχης που δίνουμε στις κοινότητες των Μανιατών, ανά τον κόσμο.

Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε και στις επόμενες γενιές την αγάπη που νιώθουμε εμείς για τη Μάνη. Και οφείλουμε κυρίως να δείξουμε στους νέους μας ότι η Μάνη δεν είναι μόνο ένας ωραίος ιστορικός τόπος, η Μάνη είναι κυρίως ένας τρόπος για να ζεις. Η Μάνη εκφράζει ιδέες, εκφράζει αξίες. Η Μάνη σημαίνει περηφάνια, σημαίνει σεμνότητα, επιμονή και πίστη, θάρρος και γενναιότητα, η Μάνη σημαίνει υψηλός πολιτισμός.

Αυτές οι αξίες δεν έχουν μόνο την ηρωική τους διάσταση, η οποία άλλωστε είναι και προφανής, μέσα από την ιστορική μας διαδρομή, κυρίως είναι αξίες που αφορούν την καθημερινότητά μας και αυτή η καθημερινότητα είναι το σύγχρονο πεδίο μάχης. Ιδιαίτερα η καθημερινότητα μέσα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και κάτω από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά δε, την ανάπτυξη αυτής καθεαυτής της Μάνης ως γεωγραφικού τόπου, νομίζω πως αυτό που έχουμε να κάνουμε τελικά είναι να μην αλλάξουμε τη Μάνη. Γιατί η Μάνη είναι ήδη υπέροχη, είναι ήδη ξεχωριστή, είναι ήδη μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή τη μοναδικότητα της Μάνης πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Το τοπίο της πέτρας, την αρχιτεκτονική της πέτρας, τη λιτή μνημειακή δόμηση, την ανεμπόδιστη επαφή με τη θάλασσα, την επιβλητική, παρθένα παρουσία του Ταΰγετου, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Επομένως, η όποια ανάπτυξη πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, με σκοπό να αναδείξει και όχι να αλλάξει τη φυσιογνωμία της. Και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η γενικότερη ανάπτυξη που υπάρχει, μέχρι στιγμής, είναι μέσα στα πλαίσια αυτά. Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν οι βασικές αυτές υποδομές που απολαμβάνει και ο τελευταίος Ευρωπαίος πολίτης.

Δεν νοείται να υπάρχει σήμερα πρόβλημα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, οδικής υποδομής. Ή ακόμη, δεν μπορεί να μη δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική μας υποδομή, σε μια περιοχή που υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ατόμων τρίτης ηλικίας. Όμως, για μένα, αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι η όποια ανάπτυξη να περάσει μέσα από την πολιτιστική παράδοση και ιστορία αυτού του ένδοξου τόπου.

Στη Μάνη αναπνέεις την ιστορία και βρίσκεσαι κάθε φορά δίπλα στο Μανιάτικο τρόπο ζωής. Μια ζωή που διαπνέεται από όλες τις αξίες που κράτησαν τη Μάνη ζωντανή και τη διαφοροποίησαν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια ζωή γεμάτη ανθρωπιά, υπερηφάνεια, αληθινό σεβασμό στο άτομο. Αυτό είναι που πρέπει να εμφυσήσουμε σε όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στη Μάνη.

Η σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τη Μάνη είναι η προάσπιση και η διάδοση των πολιτιστικών μας παραδόσεων και του τρόπου ζωής. Αυτή τη Μάνη θέλουμε και πρέπει να αναδείξουμε. Έτσι πρέπει να τη συστήσουμε σε όλο τον κόσμο και να την αναπτύξουμε.

Αγαπητοί φίλοι,
Κλείνω το χαιρετισμό μου συγχαίροντας την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης για την εξαίρετη πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μανιατών. Είμαι σίγουρος ότι το υψηλό επίπεδο όλων των ομιλητών, των εισηγητών και των συμμετεχόντων θα φωτίσουν όλες τις πτυχές του θέματος που σήμερα συζητάμε.

Ως Δήμαρχος Πειραιά, αλλά και ως Μανιάτης θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου και να ευχηθώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας πατρίδας.


[Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ.] [Ύμνος Μάνης] [Ευλογία] [Προβολή διαφανειών] [κ. Πουλατζάς] [κ. Αγραπίδης] [κ. Σκαλκέας] [κα Γιαννάκου] [κα Πετραλιά] [κ. Μιχαλολιάκος] [κ. Καλός] [κ. Σκανδαλάκης] [κ. Νεράτζης] [κ. Βαρβιτσιώτης] [κα Αβούρη] [ΝΔ] [ΠΑΣΟΚ] [ΚΚΕ] [ΣΥΝ]