ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ

Του Αναστασίου Σ. Τζανάκου
Αντιστρατήγου ε.α. - Δικηγόρου
Γεν. Γραμ. Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυαράβου

“Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ΄ αχρείον νομίζομεν" (Θουκυδίδης-Περικλέους Επιτάφιος Κεφ. 40).

Εγκωμιάζοντας ο Περικλής το Πολίτευμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στον Επιτάφιο λόγο του για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου και θέλοντας να τονίσει την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των Αθηναίων στα κοινά είπε μεταξύ άλλων και τα παραπάνω που σημαίνουν στην σύγχρονη γλώσσα μας "Γιατί μονάχα εμείς (οι Αθηναίοι) αυτόν που δεν ασχολείται με αυτά (τα κοινά) δεν θεωρούμε απλώς τεμπέλη αλλά άχρηστον".

Αυτά πίστευαν οι Αθηναίοι του Χρυσού Αιώνα, τότε που παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες έχτιζαν Παρθενώνες. Οι χιλιετίες κύλησαν και η Δημοκρατία ως Πολίτευμα με διαφοροποιήσεις επεκράτησε παγκοσμίως. Στη δική μας χώρα συνεχιστές των Αρχαίων προγόνων μας, έχουμε την τάση να παραπονιόμαστε και να κρίνουμε εύκολα και είμαστε την ίδια στιγμή έτοιμοι να δώσουμε λύση επί παντός επιστητού και προ πάντων στα δημόσια πράγματα.

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να εκφράσω κι εγώ τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου για τα δημόσια πράγματα της περιοχής μας και ιδιαίτερα για τις Αρχές που πρέπει να διέπουν ζητήματα που αφορούν την πριν από την προκήρυξη των Δημοτικών Εκλογών περίοδο.

Έχουν γραφεί και έχουν συζητηθεί πολλά από διάφορες προσωπικότητες και φορείς από πέρυσι που δημοσιοποιήθηκε η σκέψη του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως για την υποχρεωτική συνένωση των Κοινοτήτων.

Για τα πιθανολογούμενα να γεννηθούν ζητήματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δημοσιεύθηκε στο φύλλο του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 1997 της παρούσης έγκριτης εφημερίδας άρθρο του τοπογράφου Μηχανικού, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονακίων αγαπητού φίλου Ηλία Ξανθάκου με τίτλο «Νέοι Δήμοι εναντίον χωριών;» Σ΄αυτό ο αρθρογράφος με επιτυχημένες παρατηρήσεις και σκέψεις αναπτύσσει με μεγάλη πληρότητα το όλο ζήτημα.

Εξ άλλου στο επόμενο φύλλο της ιδίας εφημερίδας κάτω από τον τίτλο «Όλες οι Κοινότητες του Μαλευρίου στο Γύθειο”, δημοσιεύθηκε ψήφισμα μερικών χωριών περί μη αποδοχής του σχεδίου νόμου για την υποχρεωτική συνένωση των Κοινοτήτων τους.

Η σκέψη εκείνη του Υπουργού Προεδρίας έγινε νόμος του κράτους με αριθμό 2539 και δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. Α΄244/4-12-1997 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με τον τίτλο «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό τελείωσαν. Είναι φυσικό λοιπόν να μην ασχοληθώ καθόλου με τα υπέρ και τα κατά του νόμου αυτού και τα των ρυθμίσεών του.

Πρέπει να πω όμως ότι ο νόμος δεν μπορεί παρά να είναι διατυπωμένος έτσι, ώστε να φαίνεται κατ΄ αρχήν ότι μόνο καλά μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις κομμάτων και παραγόντων της πολιτικής ζωής.

Ο νόμος είναι πραγματικότητα . Είναι τώρα στο χέρι των εμπλεκομένων κατοίκων και των τοπικών αρχόντων κάθε περιοχής να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με τις λιγότερες τριβές και τις λιγότερες απώλειες.

Από τη σύντομη, προσεκτική και πλέον ανώδυνη λύση των προβλημάτων που θα προκύψουν κατά την αρχική κυρίως εφαρμογή του, θα εξαρτηθεί η επιτυχία του σκοπού του που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιβίωση της υπαίθρου και την βελτίωση των κάθε μορφής συνθηκών ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής.

Πολλοί από τους φόβους του αγαπητού Ηλία Ξανθάκου για κίνδυνο αδιαφορίας ή απομάκρυνσης των κατοίκων, για ενίσχυση τοπικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών, για επανεισαγωγή στις τοπικές κοινωνίες του κομματικού ανταγωνισμού και του συναφούς «καπελώματος» προς εξυπηρέτηση «αλλοτρίων» σκοπών, για πιθανή οικονομική - διαχειριστική λογική αντί για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των πολλαπλών και ποικίλων αναγκών, είναι και δικοί μου φόβοι και οι επισημάνσεις του γενικά με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Το ζήτημα είναι πώς θα εξαλειφθούν ή τουλάχιστον πως θα ελαχιστοποιηθούν οι φόβοι και οι κίνδυνοι αυτοί.

Νομίζω πρώτα απ΄ όλα ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα νηφαλιότητας μεταξύ των κατοίκων της υπαίθρου και των θιγομένων Κοινοτήτων αλλά κυρίως μεταξύ των Δημοτικών και Κοινοτικών αρχόντων και παραγόντων. Χρειάζεται νηφαλιότητα μεταξύ των κατοίκων των ιδίων χωριών και Κοινοτήτων και μεταξύ των κατοίκων διαφορετικών χωριών και Κοινοτήτων που εντάσσονται στον ίδιο νέο Δήμο.

Η κατάσταση που επικρατούσε στα χωριά και στις Κοινότητες πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκδόσεως του νόμου για την αναγκαστική συνένωσή τους δεν ήταν η καλύτερη ούτε μεταξύ των χωριών και των Κοινοτήτων ούτε μεταξύ των κατοίκων και των ιδίων ακόμη χωριών. Δυστυχώς η αστυφιλία και η κυρίως ακολουθήσασα επί μακρόν εγκατάλειψη της υπαίθρου από την Κεντρική Εξουσία, σε συνδυασμό με την Φθορά του Κύρους και της Αξιοπιστίας του Κράτους στη συνείδηση των πτωχών κατοίκων της υπαίθρου είχαν ως συνέπεια τη γέννηση και καλλιέργεια αισθημάτων αδιαφορίας και μιζέριας. Για την παραγωγικά πτωχή περιοχή μας τα πράγματα είναι σοβαρότερα.

Πρέπει το κλίμα να αντιστραφεί γρήγορα. Πρέπει οι κάτοικοι των χωριών που ανάλωσαν τη ζωή τους εργαζόμενοι χειρονακτικά και σκληρά για να επιβιώσουν και να δώσουν στην Ελληνική κοινωνία τα βλαστάρια τους, να αισθανθούν σύντομα ότι κάτι θα αλλάξει προς όφελός τους . Πρέπει να πεισθούν ότι ο Δήμος (έδρα) και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής δεν είναι ανταγωνιστές του δικού τους χωριού. Πρέπει να αρχίσουν σύντομα να αισθάνονται τους δημότες και τους κατοίκους των άλλων χωριών και Κοινοτήτων ως συνδημότες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν την υπερηφάνεια και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Πρέπει να αρχίσουν να αισθάνονται ίσοι προς ίσους και να αποκτήσουν επίσης αίσθημα ισονομίας.

Είναι πολύ δύσκολα όλ’ αυτά για τους υπερήφανους αλλά επιφυλακτικούς σε ότι νέο κατοίκους τής υπαίθρου και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας. Θα χρειασθεί πολλή, μεθοδική και επίπονη προσπάθεια για να φθάσουν σε επίπεδο αναγνωρίσιμης συγκαταβατικότητας.

Η ευθύνη για όλ’ αυτά βαρύνει τους υποψηφίους τοπικούς άρχοντες (Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων). Αυτοί προ πάντων χρειάζεται να κρατήσουν απόλυτη νηφαλιότητα και να διέπονται από σοβαρό σκεπτικισμό γύρω κυρίως από τον τρόπο σχηματισμού των εκλογικών συνδυασμών που ανεξάρτητα από όσα πρεσβεύουν τα κόμματα, πρέπει οι μικροί Δήμοι και οι κάτοικοι των εντασσομένων σ΄ αυτούς χωριών να μείνουν μακράν κομματικών ανταγωνισμών και κομματικών συγκρίσεων.

Με λύπη διαπιστώνω ότι οι παραπάνω όροι δεν τηρούνται. Και εξηγούμαι. Ο νέος Δήμος Γυθείου εκτείνεται πλέον σε τεράστια, για τα μέχρι τώρα δεδομένα περιοχή με πολλά και ποικιλόμορφα προς επίλυση πρακτικά προβλήματα των χωριών που εντάσσονται και απαρτίζουν τον νέο Δήμο.

Ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού και κυρίως η εξάντληση της δραστηριότητός του στα καθημερινά και αυτονόητα, με περιορισμένη έως ανύπαρκτη την παραγωγή δημιουργικού έργου τις τελευταίες 10ετίες, έχει καθυστερήσει και έχει περιορίσει σχεδόν απαγορευτικά την πρόοδο του Γυθείου και συνακόλουθα της περιοχής γενικότερα.

Επίσης έχει φθείρει τον θεσμό και λειτουργεί ανασταλτικά, στο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να ασχοληθούν με τα κοινά, συμπατριώτες μας, ίσως ικανοί και κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα του νεογέννητου Δήμου Γυθείου. Η μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού, ο τρόπος επιλογής των Συμβούλων και σχηματισμού των συνδυασμών, με κομματικά κατά βάση κριτήρια, καθώς επίσης με κριτήρια αριθμητικά όσον αφορά στους επηρεαζόμενους συγγενείς ψηφοφόρους, μπορεί να έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καλά εκλογικά αποτελέσματα όμως δεν επιτρέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη και χωρίς ανταλλάγματα οργάνωση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κάλυψη των θέσεων κλειδιών με αξιοκρατικά κριτήρια για την παραγωγή δημιουργικού Δημοτικού έργου. Συνακόλουθα, ο τρόπος διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα και αυτών ακόμη των εκλογών δεν μπορεί να είναι τίμιος. Ακούγονται δυστυχώς κάθε φορά διάφορα όχι κολακευτικά πράγματα. Αν θέλουμε να διατηρηθούν κάποια ελάχιστα στην κοινωνική συμπεριφορά μας πρέπει να διατηρηθεί πρωτίστως η Υπερηφάνεια και η Αξιοπρέπεια του Μανιάτη και κυρίως η Απόλυτη Ελευθερία στην επιλογή των τοπικών του αρχόντων. Αυτό απαιτείται πρωτίστως να είναι μέλημα των ιδίων των τοπικών και Δημοτικών αρχόντων οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν σε όλες τις εκφάνσεις τού προεκλογικού αγώνα με υψηλό ήθος και κατά τρόπο παιδευτικό προς τους ψηφοφόρους τους σεβόμενοι αυτούς και την υπερηφάνεια και αξιοπρέπειά τους και μη ευτελίζοντάς τους με προκλήσεις σε συναλλαγές και μικρορουσφέτια του τύπου των πολιτικάντηδων και ενίοτε των πολιτικών.

Απαιτείται γι΄ αυτό πρώτα απ΄ όλα Αρχοντιά , Ελευθερία και Υπερηφάνεια, Ικανότητα Αρμονικής Συνεργασίας, και Σύνθεσης από αυτούς που διεκδικούν το τιμητικό αξίωμα του Δημάρχου κυρίως, αλλά και του Δημοτικού Συμβούλου και Βαθειά Απόφαση να αντιμετωπίσουν με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγάπη τα προβλήματα κάθε κατοίκου της εντασσόμενης στο νέο Δήμο περιοχής. Απαιτείται η απόλυτα ανιδιοτελής φιλοδοξία της επιτυχίας του σκοπού. Απαιτείται η ικανότητα συλλήψεως των προβλημάτων , η δημιουργική φαντασία και ικανότητα μεθοδικών και συντονισμένων σχεδιασμών. Απαιτείται επί πλέον έγκαιρη ενασχόληση με τα κατ΄ αρχήν τιθέμενα προβλήματα και ένας ελάχιστος σχεδιασμός με σαφείς θα έλεγα σκέψεις για τον τρόπο αντιμετωπίσεως του συνόλου αλλά και των τοπικών προβλημάτων που ως Γραπτό Κείμενο θα πρέπει έγκαιρα και όχι αργότερα από το καλοκαίρι να φθάσει τουλάχιστον στα γραφεία των Κοινοτήτων για να λάβουν γνώση οι κάτοικοι των χωριών. Αυτό θα βοηθήσει αυτούς, αλλά και τους επισκέπτες συντοπίτες τους να σταθμίσουν με αρκετή προσέγγιση το, όπως αντιλαμβάνονται, συμφέρον τους και να "υποδείξουν" τους καταλληλότερους υποψηφίους Προέδρους του Τοπικού Συμβουλίου τους.

Παράλληλα, αυτό θα «επιβάλλει» στους επίδοξους υποψηφίους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων σοβαρότερη αντιμετώπιση των ψηφοφόρων και κατά τεκμήριο την σοβαρότερη αντιμετώπιση και αυτών των ιδίων από τους αρχηγούς των συνδυασμών τους. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά στην καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου που θα εκλεγεί και στην έκδοση των καλύτερων αποφάσεων. Ο κύκλος της ευθύνης αρχίζει έτσι να λειτουργεί προς κάθε κατεύθυνση.

Ίσως αυτά ακούγονται παράξενα στους γνωστούς ήδη υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους ο οποίοι προφανώς σκέπτονται και λειτουργούν ακόμη στα πλαίσια του Δήμου Γυθείου και των Κοινοτήτων. ΄Άλλο το ζήτημα του κατά πόσο σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μπορεί η διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου να είναι, κατά την άτυπη μακρά προεκλογική περίοδο, ανεξάρτητη προς τις μέλλουσες επιδιώξεις του εκάστοτε Δημάρχου.

΄Όποιος όμως ενδιαφέρεται πραγματικά δεν τρομάζει. Ακούει , μελετά και αποφασίζει ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει. Υπάρχει ακόμη καιρός για διόρθωση τυχόν λαθών.

Οι Δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε έξη μήνες. Σχεδόν εδώ και ένα χρόνο ακούγεται ότι γίνονται ζυμώσεις για την συγκρότηση των συνδυασμών. Ποιών όμως; Δύο ή το πολύ Τριών και με τους ίδιους πάντα υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.

Γιατί όχι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι ; Γιατί όχι άλλοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ;

Ακούγεται ότι σοβαροί άνθρωποι δεν ασχολούνται με τα κοινά γιατί φοβούνται να μην εκτεθούν και μειωθούν. Είναι αλήθεια ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και αυτό είναι το πραγματικά τρομερό.

Δεν είναι όμως τρομερό μόνο γιατί επικρατεί η άποψη ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να στραφούν κατά δικαίων και αδίκων ορμώμενοι δυστυχώς από κομματικά ή άλλα όχι πάντως ανιδιοτελή κριτήρια.

Είναι τρομερό κυρίως γιατί στερεί τον τόπο από τις υπηρεσίες κάποιων καταξιωμένων προσωπικοτήτων της περιοχής που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος απαισιοδοξίας, μιζέριας και αδιαφορίας και τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας με σκέψη και έργα που γεννούν προοπτικές για τον τόπο και τους κατοίκους του και ιδιαίτερα για τους νέους που πληρώνοντας, περνούν τις ατέλειωτα βαρετές ώρες τους στα γνωστά ύποπτα ίσως σε μερικές περιπτώσεις στέκια τους.

΄Όσο εκείνοι οι «σοβαροί» αποφεύγουν, η τύχη μας θα εξαρτάται στην καλύτερη περίπτωση από την εκλογή του καλύτερου δυστυχώς όμως μόνο ενός από τους δύο συνήθως Δημάρχους των προηγουμένων ετών και των ιδίων σχεδόν Δημοτικών Συμβούλων.

Οι απαιτήσεις άλλαξαν άρδην. Εάν αλλάξει και η λογική μπορεί να εμφανισθούν και άλλοι υποψήφιοι είτε Δήμαρχοι είτε Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Μπροστά στο σοβαρότατο έργο που πρέπει να γίνει, υπάρχει ακόμη καιρός για τη στοιχειώδη προετοιμασία. Έτσι κι αλλιώς σ΄ αυτή την πρώτη τετραετία δεν πρόκειται και δεν μπορούν λογικά να γίνουν έργα που θ΄ αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τοπίου. Η τετραετία αυτή είναι βασικά χρόνος οργανώσεως, σχεδιασμού, ιεραρχήσεως και μελέτης των προβλημάτων ώστε η εν καιρώ σταδιακή εφαρμογή τους να φέρει τα καλύτερα για όλους αποτελέσματα.

Οφείλουν λοιπόν κατά την επιταγή του Περικλή να εμφανισθούν και άλλοι υποψήφιοι και μάλιστα οι καλύτεροι κατά την επιταγή του Πλάτωνα ο οποίος στην 7η επιστολή του αναφέρει «Ως επάναγκες χρη τους αγαθούς επί τα κοινά ιέναι» (οι ενάρετοι πρέπει αναγκαστικά να ασχολούνται με τα κοινά). Συνακόλουθα, πιθανολογείται η κινητοποίηση και άλλων ώστε να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τους καλύτερους για το καλό της περιοχής και όλων μας.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Ο νέος Δήμος Γυθείου είναι μία πρόκληση . Το στοίχημα είναι πολύπλοκο και μεγάλο και γι΄ αυτό και είναι ενδιαφέρον. Το παιγνίδι καθ΄ εαυτό είναι πολλές φορές πιο σπουδαίο και ενδιαφέρον. Εδώ είναι ίσως πιο ενδιαφέρον το παιγνίδι από αυτό τούτο το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο που όποιος κερδίσει τις εκλογές πρέπει να είναι αποφασισμένος να εργασθεί όχι για τη δόξα αλλά για τη δημιουργία και την προσφορά.

΄Όσοι πιστοί, δημιουργικοί και θαρραλέοι προσέλθετε και ....... καλή επιτυχία για το καλό όλων μας.

                              


Αρετή και Τόλμη ] Συμπληρώνεται η Ιστορία του Μαλευρίου ] [ Δημοτικές Εκλογές ] Ιστορικό Χειρόγραφο ] Περί του "ΛΩ" των Μανιατών ] Λεηλασία Αγίου Δημητρίου ] Αρχοντικό Αϊβάζη ] Βιβλίο Σαράντου Καργάκου για το Καπετάν Ζαχαριά ] Επανέκδοση Επιθεώρησης ΗΩΣ ] Ιστορία Μαλευρίου ] Μάνη και Καστοριά ]