ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΗΩΣ

Επανεκδόθηκε επιτέλους η επιθεώρηση ΗΩΣ με θέμα ΛΑΚΩΝΙΑ. Για το βιβλίο αυτό, αντιγράφουμε τον πρόλογο του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη που αναφέρεται στην αρχή του βιβλίου.

Η επανέκδοση της επιθεώρησης ΗΩΣ αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημαντική προσφορά, γιατί επιτρέπει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, να γνωρίσει τα διάφορα διαμερίσματα της χώρας με τη βοήθεια ειδικών μελετητών και δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να μορφώσει αντικειμενική εικόνα για τη ζωή και δράση παλαιών και νέων κατοίκων.

Μία λαϊκή παροιμία που βρίσκεται πάντα στο στόμα του λαού, λέει “όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”.

Επαλήθευση της παροιμίας αυτής αποτελούν μελέτες επιστημόνων αναφερόμενες στον τόπο της καταγωγής των.

Με τις επιστημονικές προϋποθέσεις, που διαθέτει ο καθένας, εξετάζει το συγκεκριμένο χώρο και έτσι φτάνει σε μία σφαιρική εποπτεία, την οποία εξασφαλίζει η συγκέντρωση και κατάλληλη ταξινόμηση των διαφόρων μελετημάτων.

Για να μελετήσει κανείς τη χλωρίδα ή τη γεωλογική σύσταση μιας περιοχής δεν είναι βέβαια αναγκαία η εντοπιότης του μελετητού και για μελέτες σχετικές με τις μαθήσεις αυτές μπορεί να ζητηθεί η βοήθεια οποιουδήποτε ειδικού επιστήμονος υπάρχουν όμως τομείς γνώσεων, στους οποίους τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν μόνο όσοι έζησαν στην εξεταζόμενη περιοχή.

Η γλώσσα, η λαογραφία αλλά και η ιστορία μιας περιοχής για τον ξένο ερευνητή παρουσιάζει δυσκολίες κάποτε ανυπέρβλητες.

Με το αφιέρωμα στη Λακωνία η επιθεώρηση Ηώς μάς θύμισε την περίπτωση του Andre Mirambel. Ο άριστος εκείνος επιστήμονας απεφάσισε να μελετήσει το ιδίωμα της Μάνης. Διέθεσε χρόνο και χρήμα με αποτέλεσμα, όταν εκυκλοφόρησε το έργο του για τη γλώσσα της Μάνης, να χαρακτηρισθεί από τους μεγάλους γλωσσολόγους Χατζηδάκη και Pernot, ως εργασία ανύπαρκτη.

Το αφιέρωμα στη Λακωνία που επανεκδίδει η Ηώς, είναι μία πηγή γνώσεων για την ονομαστή αυτή χώρα. Σειρά κατατοπιστικών μελετημάτων, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία Σπάρτη και τη σύγχρονη Λακωνία. Σύντομη κατατοπιστική μελέτη του ιστορικού Τ. Γριτσόπουλου επιτρέπει στον αναγνώστη διαχρονική επισκόπηση της ιστορίας της Λακωνίας.

Ακολουθούν δύο σελίδες του καθηγητού της Φιλοσοφίας Ι. Θεοδωρακόπουλου, στις οποίες ο φιλοσοφικός στοχασμός διαποτίζεται από έντονο συναισθηματισμό προκαλούμενο από την γοητευτική μεγαλοπρέπεια του αγέρωχου γίγαντα Ταϋγέτου.

Στις επόμενες σελίδες πλήθος μελετημάτων φωτίζουν ποικίλα προβλήματα της περιώνυμης χώρας, τα οποία ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει.

Στον βραχύ αυτό πρόλογο θα αρκεστούμε σε δύο πονήματα αναφερόμενα σε δύο σημαντικούς σταθμούς των Λακώνων.

Το πρώτο, γραμμένο από τον ακαδημαϊκό Κουγέα αναφέρεται στον Λάκωνα ηγέτη Γάϊο Ιούλιο Ευρυκλή, τον φίλο του αυτοκράτορος Αυγούστου. Οι αρχαίες πηγές, συγγραφείς και επιγραφικά μνημεία μιλούν για τη δόξα και τον πλούτο που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του και τις θεϊκές τιμές που του απεδόθησαν μετά θάνατον. Και δια μεν τον πλούτον αυτού οι δωρεές του σε διάφορες ελληνικές πόλεις δείχνουν την οικονομική του ευρωστία, η φήμη του όμως δεν απέφυγε τις κάποιες σκιές.

Οι Αθηναίοι ετίμησαν όχι μόνον τον ίδιον αλλά και τον πατέρα του Λάχαρη και τον γιο του Δεξίμαχο. Η ανέγερση ανδριάντος προς τιμήν του από τους Αθηναίους και η κατ’ επανάληψη αναγραφομένη σε αττικές επιγραφές φράση “αρετής ένεκα” δείχνουν ότι όχι μόνο στη Σπάρτη αλλά και στην Αθήνα είχε καλή φήμη.

Παρ’ όλα αυτά ο Ευρυκλής έμεινε ως αμφιλεγόμενη προσωπικότης. Ο πολύ γνωστός Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος χαρακτηρίζει αυτόν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τον “ραδιούργο, κόλακα και φιλοχρήματον”. Εις τον Ευρυκλή αποδίδει ο Ιώσηπος και τα έκτροπα, τα παρουσιασθέντα στον οίκο του βασιλέως Ηρώδη. Ευπρόσδεκτη η μελέτη του ειδικού εις τα θέματα αυτά Κουγέα.

Ενα άλλο από τα πολλά και καλά μελετήματα της Επιθεωρήσεως, που νομίζομε σκόπιμο να σχολιάσουμε, είναι το αναφερόμενο στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ κατά της Μάνης γραμμένο από τον στρατηγό Γεώργιο Κουμανάκο. Ο Κουμανάκος, κατά κοινή ομολογίαν άριστος επιτελικός, ασκημένος όχι σε επιχειρήσεις επί χάρτου αλλά στα πεδία των μαχών ως πολεμιστής αλλά και υπεύθυνος ηγέτης (πόλεμος Κορέας κ.λ.π.) είχε όλες τις καλές προϋποθέσεις για να συντάξει το περισπούδαστο πραγματικά πόνημα. Εγνώριζε το χώρο, στον οποίο συνεκρούσθησαν ο Μανιάτες με τον Ιμπραήμ, καθώς εγνώριζε και το λαό της Μάνης. Οι ιστορικές του γνώσεις δεν είναι ερασιτεχνικά απανθίσματα, αλλά ενημέρωση σε έκταση και βάθος.

Με τις προϋποθέσεις αυτές ήταν ο πλέον αρμόδιος να φωτίσει μία από τις σημαντικότερες φάσεις του αγώνος της Εθνεγερσίας.

Τα ειδικά προβλήματα που εξετάζονται στα κεφάλαια που έχουν τους τίτλους _Στρατηγική αξία της Μάνης- -τακτική ανάλυση του εδάφους- -προετοιμασία και σχέδια του εχθρού- -προετοιμασία και σχέδια των μανιατών- είναι προβλήματα που δεν ήταν δυνατό να μελετηθούν χωρίς ειδικές γνώσεις.

Η ορθή εκτίμηση και αξιολόγηση πολεμικών γεγονότων από έμπειρον στρατιωτικό ηγέτη δεν μάς εκπλήσσει, την έκπληξη ο στρατηγός την κράτησε για το τέλος.

Στο τελευταίο δηλαδή κεφάλαιο που έχει τον τίτλο “Σχόλια και συμπεράσματα” αιτιολογεί την έκβαση των επιχειρήσεων και την αποτυχία του Ιμπραήμ με παρατηρήσεις, για τις οποίες οι στρατιωτικές γνώσεις δεν θα ήσαν επαρκείς, αν οι εκτιμήσεις δεν γινόντουσαν με κριτική δύναμη θεμελιωμένη σε πολυμερέστατη ευρυμάθεια. Ευχής έργο θα ήταν, αν ο στρατηγός Κουμανάκος έδινε παρόμοιες μελέτες για το Βαλτέτσι και αν απεφάσιζε να διαλύσει τους θρύλους για τα πολυθρύληρα Δερβενάκια.

Ανάργυρος Γ. Κουτσιλίέρης.

 

Η επανεκδοθείσα επιθεώρηση ΗΩΣ με θέμα τη Λακωνία, είναι εκδόσεων Παπαδήμα και πωλείται εκτός από το κεντρικό κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 8 στην Αθήνα, και σε όλα τα Λακωνικά βιβλιοπωλεία. Αποτελείται από 300 σελίδες και είναι βιβλιοδετημένο με πανέμορφο εξώφυλλο

                              


Αρετή και Τόλμη ] Συμπληρώνεται η Ιστορία του Μαλευρίου ] Δημοτικές Εκλογές ] Ιστορικό Χειρόγραφο ] Περί του "ΛΩ" των Μανιατών ] Λεηλασία Αγίου Δημητρίου ] Αρχοντικό Αϊβάζη ] Βιβλίο Σαράντου Καργάκου για το Καπετάν Ζαχαριά ] [ Επανέκδοση Επιθεώρησης ΗΩΣ ] Ιστορία Μαλευρίου ] Μάνη και Καστοριά ]