Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Κυριολεκτικά τη μισή τους ζωή έχασαν οι Πλατανιώτες, όταν στις 18 Μαΐου ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Κωστάκος και κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ανοίγοντας τον ναό του Αγίου Δημητρίου (11ου αιώνα) τον αντίκρισαν λεηλατημένο. Ο ναός όπως αναλυτικά γράψαμε σε άλλο φύλλο μας ήταν χτισμένος πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα και ως εκ αυτού διέθετε ανυπολόγιστης αξίας αρχαϊκά στοιχεία. Εκτός τού ότι αναμφισβήτατα είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό σύμβολο του χωριού, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον μεγαλύτερο αυτοσκοπό όλων (Εκκλησία, Κοινότητα, Σύλλογος, Κάτοικοι) για διάσωση και αποκατάσταση του ναού. Είναι σε όλους γνωστό πόσες προσπάθειες έγιναν για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές. Δυστυχώς όμως οι κακοποιοί καιροφυλακτούσαν και έδρασαν πιο γρήγορα.

Τη μέρα της κλοπής, τα παιδιά του χωριού είδαν ένα αυτοκίνητο (SEAT IBIZA) να βγαίνει από το χωριό βαριά φορτωμένο. Κανένας δεν είχε υποψιαστεί τι είχε γίνει γιατί η λεηλασία δεν ήταν ακόμα γνωστή. Όταν διαπιστώθηκε η πράξη τότε συνειδητοποίησαν τι μπορεί να είχε γίνει και στόμα με στόμα διαδόθηκαν τα μαντάτα. Η αστυνομία ασφαλώς ενημερώθηκε και άρχισαν οι έρευνες. Οι δράστες πήραν τέσσερα αρχαία τμήματα του επιστηλίου Τέμπλου, με φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο.

Ο Θεός όμως αγαπά τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη.

Λόγω του όγκου και βάρους οι κακοποιοί δεν μπόρεσαν να τα πάρουν όλα και αφού μετέφεραν όσα μπορούσαν στην Ανδραβίδα, γύρισαν στις 23 Μαΐου να πάρουν και τα υπόλοιπα. Η παρατηρητικότητα όμως των παιδιών του χωριού που είχαν δει το SEAT IBIZA κινητοποίησε όλους τους Πλατανιώτες που αρπάζοντας ότι βρέθηκε μπροστά τους και επιβιβαζόμενοι σε ότι όχημα διέθετε ο καθένας κατευθύνθηκαν προς τον Άγιο Δημήτριο για να βρουν το αυτοκίνητο. Τότε έγινε κάτι που μόνο σε αστυνομικές ταινίες βλέπουμε. Οι κακοποιοί αντιληφθέντες το καραβάνι των Πλατανιωτών να έρχεται κατά πάνω τους, ετράπησαν σε φυγή και άρχισε ένα τρελό κυνηγητό μέσα στα χωράφια και τα μονοπάτια. Οι αφηγήσεις και σκηνές που ακούσαμε θυμίζουν πράγματι κινηματογραφική ταινία. Ουσιαστική συμμετοχή είχαν και τα παιδιά του χωριού που καθυστέρησαν ουσιαστικά τη διαφυγή των δραστών τοποθετώντας ένα μεγάλο βυτίο κάθετα σε έναν δρόμο.. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ και οι κακοποιοί κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Στο τέλος όμως συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του Γυθείου μπροστά στον υγειονομικό σταθμό.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Ε. Κοτσαύτη ετών 51 κάτοικο Αθηνών και τον Οδυσσέα Σ. Μυλωνά ετών 23 επίσης κάτοικο Αθηνών. Τα αρχαία κομμάτια βρέθηκαν στο σπίτι του αδελφού του ενός του Διονύση Κοτσαύτη στην Ανδραβίδα Ηλείας. Ο ένας εκ των αρχαιολόγων, ήταν σεσημασμένος κακοποιός με 18 χρόνια στη πλάτη του για το ίδιο αδίκημα, προμηθευτής δυστυχώς ορισμένων επωνύμων συλλεκτών.

Όλοι οι Πλατανιώτες είναι υπερήφανοι για τη νέα γενιά του χωριού τους. Δεν βοήθησαν μόνο στη σύλληψη των κακοποιών με τη παρατηρητικότητά τους αλλά συμμετείχαν ενεργά και στη καταδίωξη.

Τέλος καλό, όλα καλά.

Η Κοινότητα Πλατάνου, με Κοινοτική απόφαση που έλαβε, έστειλε στις 3 Ιουνίου επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και ευχαριστεί δημόσια τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου για τη ταχύτητα, την ετοιμότητα και το ζήλο που έδειξαν για τη σύλληψη των δραστών.

                                 


Αρετή και Τόλμη ] Συμπληρώνεται η Ιστορία του Μαλευρίου ] Δημοτικές Εκλογές ] Ιστορικό Χειρόγραφο ] Περί του "ΛΩ" των Μανιατών ] [ Λεηλασία Αγίου Δημητρίου ] Αρχοντικό Αϊβάζη ] Βιβλίο Σαράντου Καργάκου για το Καπετάν Ζαχαριά ] Επανέκδοση Επιθεώρησης ΗΩΣ ] Ιστορία Μαλευρίου ] Μάνη και Καστοριά ]