ΕΝΑΣ ΜΑΛΕΥΡΙΩΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΕΑ

Στο γνωστό περιοδικό "Αθηνόραμα" του Νοεμβρίου, διαβάσαμε ειδικό αφιέρωμα δύο σελίδων με τίτλο "ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΕΑ" και νοιώσαμε θαυμασμό για τον πολυτάλαντο Θέμη Σαρελάκο και τη δημιουργία του.

Στο οικογενειακό αγρόκτημα του Σαρελάκου μπορεί να φτάσει κανείς είτε από τον κεντρικό δρόμο Γυθείου Μαραθέας ή από τον Καρβελά. Από όπου και να έρθει όμως κανείς, οπωσδήποτε θα διανύσει αρκετό χωματόδρομο σε μερικά μάλιστα σημεία με πρόβλημα.

Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, αναπαλαιώθηκαν και αναστηλώθηκαν παλαιά αγροτικά κτίσματα μεταξύ αυτών το ελαιοτριβείο, ο στάβλος, αγροικίες, κ.λ.π. και στη θέση τους λειτουργεί ένα φιλόξενο παραδοσιακό συγκρότημα ικανό να φιλοξενήσει μέχρι 33 άτομα.

Ο Θέμης Σαρελάκος και η γυναίκα του Άννα, φιλόξενα υποδέχονται όλους τους επισκέπτες και προσφέρουν ένα συνδυασμό γνήσιου οικοτουρισμού, διασκέδασης, γνώσης και φυσιολατρίας.

Ο Θέμης γεννήθηκε το 1956 και είναι γιος του Γεώργιου Σαρελάκου και της Σταυρούλας Κούμνα. Η γιαγιά του ήταν το γένος Σεμπέκου.

Σπούδασε ανθρωπολογία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και είναι δόκτωρ. Στα πλαίσια της διατριβής του που αναφερόταν επάνω στην επιστήμη που σπούδασε, δηλαδή την ανθρωπολογία, αλλά και του ανήσυχου χαρακτήρα του, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου μεταξύ αυτών την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Τανζανία, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, το Σαλβαντόρ, την Ονδούρα, την Τζαμάικα, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και όλα τα κράτη από Τουρκία μέχρι Ινδία, μελετώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους των λαών αυτών.

Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και με τη φωτογράφηση, έχει κάνει δε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Δεινός περιπατητής γνωρίζει όλα τα μονοπάτια του Μαλευρίου και της Μάνης και όταν είναι καλός ο καιρός πρωί πρωί τον συναντάς να διασχίζει ξεχασμένα μονοπάτια και να ανηφορίζει κακοτράχαλα παραδοσιακά περάσματα. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση του ιδίου όταν πέρυσι με 5 Ολλανδούς διέσχισε παλαιό αδιάβατο πλέον μονοπάτι από Κονάκια μέχρι Μαραθέα απόστασης 1 1/2 χιλιομέτρου σε 5 ώρες, ανοίγοντας πέρασμα μέσα από ασφαλιαχτούς που άφησαν βαθιά σημάδια στο κορμί του Θέμη.

Είναι απόλαυση να τον ακούς να σου διηγείται τις εμπειρίες του και να εκθειάζει τις ομορφιές του τόπου και των περιηγήσεων που κάνει. Το "μενού" του διαθέτει μικρές διαδρομές, όπως Νύφι - μοναστήρι Παναγίας - ναός Απόλλωνα, αλλά και μεγάλες, όπως Μαραθέα - Σκαμνάκι - Σκαμνίτσα - Σκυφιάνικα - Μηλιά - Παναγία Γιάτρισσα - Βασιλική - Προφήτης Ηλίας - Καρδαμύλη.

Πέρα από τα άλλα όμως είναι και αθλητής. Έχει τρέξει σε αρκετούς λαϊκούς Μαραθώνιους στην Αθήνα (δύο φορές), Νέα Υόρκη (2 φορές), στο Άμστερνταμ (δύο φορές), στο Ρότερνταμ, στο Λονδίνο και αλλού.

Στο αγρόκτημά του βρίσκεται και ο τριπλός πύργος που ανήκε στην Χαρίκλεια Σεμπέκου που φρόντισε και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός. Τον πύργο αυτόν πολύ σύντομα θα τον αναπαλαιώσει και θα προστεθεί και αυτός στο όλο δυναμικό του συγκροτήματος.

Η προσφορά στον τόπο του είναι μεγάλη, σεμνή, αθόρυβη και πολύπλευρη. Δεν παραλείπει δε να είναι ένας καλός Χριστιανός πράγμα το οποίο έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Εκτός από τη φροντίδα της εκκλησίτσας που συνορεύει με τα κτήματά του, κατήχησε δύο ζευγάρια Ολλανδών που πρώτα φρόντισε να βαπτιστούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και στη συνέχεια τα πάντρεψε.

Αλλά ας γυρίσουμε στην καθ εαυτού δραστηριότητα του Θέμη Σαρελάκου και της γυναίκας του Άννας.

Στον ωραιότατο οικισμό που έχουν δημιουργήσει στη Μαραθέα, φιλοξενούνται κάθε χρόνο πολλοί Ευρωπαίοι, κυρίως Ολλανδοί, σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου αφού πρώτα έχουν κάνει κράτηση βάσει των γούστων τους. Ο κάθε φιλοξενούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιο πακέτο μέσα από τα φυλλάδια που στέλνει ο Θέμης σε 5000 περίπου αποδέκτες. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν μάζεμα ελιάς και Παρασκευή παραδοσιακού οικολογικού λαδιού (στο ελαιοτριβείο Χρήστου Μπουκουβάλα), μαθήματα γιόγκα, κεραμικής, γλυπτικής, σιάτσου, ζωγραφικής και άλλα. Μέσα σε όλα τα πακέτα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε πέρασμα παραδοσιακών μονοπατιών, βάδισμα πάνω σε αρχαίες στράτες, περιπλάνηση σε ξεχασμένα χωριά και οικισμούς, επίσκεψη σε εγκαταλελειμμένα ξωκλήσια, μελέτη παραδοσιακών οικιών και πύργων.

Και κατά το βραδάκι, όσο το σούρουπο σέρνεται πάνω στον αναπαλαιωμένο πέτρινο οικισμό, στρώνεται κοινό τραπέζι κάτω από μία πέργκολα, με παραδοσιακά φαγητά και σπιτικό οικολογικό κρασί φτιαγμένα από τα χέρια της Άννας και του Θέμη.

Ο Θέμης Σαρελάκος σπούδασε ανθρωπολογία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και είναι δόκτωρ στον κλάδο αυτό. Στα πλαίσια της διατριβής του που αναφερόταν επάνω στην επιστήμη που σπούδασε, δηλαδή την ανθρωπολογία, αλλά και του ανήσυχου χαρακτήρα του, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου μεταξύ αυτών την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Τανζανία, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, το Σαλβαντόρ, την Ονδούρα, την Τζαμάικα, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και όλα τα κράτη από Τουρκία μέχρι Ινδία, μελετώντας, καταγράφοντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους των λαών αυτών.

Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και με τη φωτογράφηση, έχει κάνει δε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Δεινός περιπατητής γνωρίζει όλα τα μονοπάτια του Μαλευρίου και της Μάνης και όταν είναι καλός ο καιρός πρωί πρωί τον συναντάς να διασχίζει ξεχασμένα μονοπάτια και να ανηφορίζει κακοτράχαλα παραδοσιακά περάσματα. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση του ιδίου όταν πέρυσι με 5 Ολλανδούς διέσχισε παλαιό αδιάβατο πλέον μονοπάτι από Κονάκια μέχρι Μαραθέα απόστασης 1 1/2 χιλιομέτρου σε 5 ώρες, ανοίγοντας πέρασμα μέσα από ασφαλιαχτούς που άφησαν βαθιά σημάδια στο κορμί του Θέμη.

Το ζευγάρι αυτό δίνει άριστα μαθήματα οικολογίας και σεβασμού του τοπίου και της παράδοσης του τόπου.

                                


 Γράμμα στο Καπετάν Ζαχαριά ] Η Κίβδηλη νίκη του Σπύρου Λούη ] [ Οικοτουρισμός στη Μαραθέα ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Γυναίκες της Λακωνίας (Α') ] ΛΥΓΕΡΕΑΣ ] Ονόματα Ολυμπιονικών σε Στάδια της Λακωνίας ] Ομογένεια ] Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ] Γυναίκες της Λακωνίας (Β) ] Η μυστηριώδης Κινστέρνα στη Μάνη ] PANLACONIAN ] Επιστροφή στις ρίζες μας ] Στα Χνάρια του Καπετάν Ζαχαριά ] ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Αιχμάλωτες του Ιμπραήμ ] Πομάκοι και Πομακοχώρια ]